Wednesday, August 31, 2011

Bor på landet

I morse vaknade jag till ett utkylt hus. Kvicksilvret hade faktiskt krupit ner till runt +8-9 utomhus under natten. Det är inte ovanligt att det blir kallt på nätterna så här bland bergen. För en stund sedan kom jag hem från en kvällspromenad och i kväll kunde jag faktiskt ha en jacka utan att vara för varm. Det är bara att njuta av litet svalare väder. Till helgen har de utlovat runt +35. Pust.

Ibland blir jag verkligen påmind om att jag bor på landet och har naturen inpå knutarna. För ett par veckor sedan skickades ett email ut från en av skolans anställda där vi fick veta att en björn setts på den stig som går i ett skogsområdet som finns runt skolan. En "black bear" hade setts och den hade ungar. Alla uppmanades att vara försiktiga.


Jag står med på en email-lista som finns i Mt Shasta och i kväll kom ett email som berättade att "Reports are that a mountain lion was seen at the Siskiyou Credit Union at Lake and Alder with a dead white cat in its mouth last night around 9 PM." Det här var alltså mitt inne i staden Mt Shasta.
Bergslejon (pumor) finns i Mt Shasta-området men att de rör sig inne i staden är mycket ovanligt.


Möter man en björn eller ett bergslejon skall man inte springa utan stå kvar (lätt att säga) och försöka göra sig så stor som möjligt samtidigt som man väsnas så mycket man kan. Har aldrig sett varken en black bear eller ett bergslejon så bilderna har lånats.

Monday, August 29, 2011

Det kom ett paket


När jag kom hem från jobbet idag stod ett paket utanför dörren. UPS hade varit och levererat och så gör man här, dvs ställer av det utanför dörren. Jag gillar att det fungerar att paket ställs av och att de står kvar tills man kommer hem.

Numera beställer jag alla mina vitaminer och mineraler via nätet från ett företag som har ett fantastiskt sortiment och helt otroligt låga priser. Dessutom är de snabba och alla leveranser verkar komma fram innan utsatt leveransdag. Swanson Vitamins heter de och jag kan bara ge tummen upp till detta företag. De levererar till och med till Sverige även om listan över preparat som inte får föras in till Sverige är MYCKET lång.
Oftast finns det någon rabattkupong som gör att man kan få gratis leverans eller 10% rabatt på de redan billiga priserna. Det jag hade köpt kostade en bråkdel av vad jag skulle ha fått betala i Sverige.

Att bo i de "48 contiguous states" (som är de 48 staterna som ligger mellan Mexiko och Kanada) är något helt annat än om man bor till exempel på Hawaii eller i Alaska. Även om de staterna hör till USA är fraktpriserna högre. Det blev M och jag snabbt varse när vi bodde på Hawaii. Jag kan förstå att UPS eller FedEx kan ta ut högre priser eftersom paketen måste flygas, men att det som skickas med vanliga posten har högre priser går inte ihop. Portot inom USA är detsamma oavsett vart man skickar sitt paket eller sitt brev. Postverkat har samma porto till alla 50 stater men företag brukar ofta ta ut extra även för det som skickas med posten. Ingen riktig logik vad jag kan se.
Även om man kan få "free shipping" till Kalifornien till exempel, brukar det inte gå att få samma erbjudande om man bor på Hawaii. Jätteföretaget Amazon.com verkar dock ha råd att skicka gratis även till "utposterna" Hawaii och Alaska.

Hettan fortsätter och det är svårt att förstå att det snart är september.


Sunday, August 28, 2011

Oskyldigt dömd

Igår kväll gick ytterligare en bra film på TV - "Conviction". Precis som "Unstoppable" som jag såg förra helgen kom den här filmen också ut under 2010 och är även den baserad på en verklig händelse.

Hilary Swank spelar en av huvudrollerna. Hon är en ensamstående mamma som arbetar sig igenom en "law school" utbildning. Utbildningen drar ut på tiden men till slut får hon sin examen och kan bli sin brors advokat. Han har suttit i fängelse under många år, oskyldigt dömd för ett mord som han inte begått.

Filmen visar syskonens otroligt starka band de hade redan som barn. Hilary ger aldrig upp utan kämpar envist på. DNA-tester fanns inte när brodern (Sam Rockwell) dömdes och det är de testerna som ger Hilary hopp om att hennes bror till slut skall kunna frikännas.

Skall inte avslöja slutet här utan bara säga att det var en stark film med bra skådespelare. Minnie Driver var också en av filmens stöttepelare.

Under sommaren har det pågått en stor rättegång här i Siskiyou County. Ett par personer inom skolan har varit med i juryn och en av mina vänner blev inkallad men behövde inte stanna kvar i juryn.
En 25-årig man har anklagats för mordförsök, kidnappning, sexuellt umgänge (på flera sätt) med en 3-årig flicka. I måndags fann juryn honom skyldig till anklagelserna och han kan komma att dömas till 91 år i fängelse.

Ännu har jag inte fått någon kallelse att vara med i en jury - en av skyldigheterna man har som en amerikansk medborgare. Det kan gärna vänta med en sådan kallelse.

Saturday, August 27, 2011

Rollin' Weed Show and Shine

Till skillnad från östkustens oväder har solen strålat från en klarblå himmel idag här i Weed. Vi tycks nästan ha kommit in i något slags "Groundhog Day" mönster där det är samma väder varje dag - sol och runt +30. :)

Återigen var det ett evenemang "downtown" Weed idag - för trettonde året i rad hade man en bilshow på Weeds Main Street - "Rollin' Weed Show and Shine". I år var temat "all things that roll" och det var fritt fram att förutom bilar och motorcycklar ta med sig golfbilar, cyklar, traktorer osv.
http://weedchamber.com/2011/08/rollin-weed-2/

Eftersom jag kan skymta Main Street från mitt ena fönster tog jag en liten promenad för att kolla in de rullande sakerna. Där fanns det många fina, äldre bilar, en rad motorcyklar och fullt med folk. Häng med på en liten sväng på Main Street. :)














Friday, August 26, 2011

Orkanen Irene

Östra USA har precis kommit över den värsta chocken efter den relativt stora jordbävningen som skedde för några dagar sedan. Den delen av USA är ovan vid jordbävningar och det var mycket länge sedan de hade ett så stort skalv -5.8 på Richterskalan uppmättes det till. Det var dessutom ett ytligt skalv som kändes inom ett mycket stort område.

Och nu är det alltså dags för orkanen Irene. Jag har precis tittat på The Weather Channel som sänder dygnet runt med i stort bara reportage om denna stora orkan som kommer att braka in över stora delar av USAs östkust nu under helgen. Man har evakuerat många, många människor och förberett så gott man kan. Irene är stor - det område som vindarna täcker är litet drygt 70 mil brett! Orkaner är svåra att veta exakt hur de kommer att röra sig och hur mycket de försvagas när de kommer in över land men alla är förberedda på mycket regn, blåst och höga vågor. Orkanen har nu kommit in över South Carolina och kommer att fortsätta norrut. Det har till och med talats om att New York kan komma att drabbas.

Jag har aldrig varit i en orkan - här på västkusten har vi inga orkaner - men kan föreställa mig hur skrämmande det måste vara. Weed och den dal som kallas för Shasta Valley (som Weed och Lake Shastina är delar av) kan ha vindar uppemot 70 miles per hour under vintern. Det är mer än 100 km/t. När jag bodde i Lake Shastina trodde jag flera gånger att huset skulle skadas eftersom det blåste så otroligt. Det var skrämmande.

Man talar också om mcyket kraftigt regn i och med orkanen Irene och påföljande översvämningar. Att se vattnet stiga är en kuslig känsla. När M och jag bodde på Hawaii var vi med om ett oväder som påminde om det man kanske kommer att ha på USAs östkust. Det regnade oavbrutet i flera timmar och det var inte ett stilla sommarregn utan ett ösregn. Vattnet steg till kanske 1-1,5 meter på marken. Som tur var stod huset på pålar, som de flesta hus gör i Hawaii, men jag glömmer aldrig den känslan av att inte veta om vi hade blivit tvungna att ta vårt pick och pack och ge oss av.

Jag håller tummarna för att Irene lugnar ner sig och kommer nog att fortsätta att titta på The Weather Channel då och då över helgen.


Bilden från NASA.

Thursday, August 25, 2011

Gå i konkurs

Det var mycket jag inte kände till om USA när jag först kom hit. Att gå i konkurs som privatperson var en sådan sak. Det här blir litet en fortsättning på inlägget från igår

Många, många människor i USA har så stora kreditkortsskulder att de inte kan betala av sina skulder. De kreditkort jag har använder jag bara för att kunna handla via nätet och skulden betalas av varje månad om jag har köpt något. Många gör inte så utan deras skuld växer varje månad. Och betalar man inte av skulden läggs det givetvis på extra avgifter och ränta.

Den person som först introducerade mig till att gå i konkurs som privatperson var Michael. Han var egenföretagare och hade haft det litet kärvt innan jag lärde känna honom. Hans kreditkortsskulder hade växt och han såg ingen annan utväg än att göra en personlig konkurs.

Detta innebar inte att han inte hade pengar eller att det kom folk och tog hans och våra tillhörigheter utan helt enkelt att genom konkursen raderades skulden ut och hans kreditvärdighet sänktes till den lägsta. Han kunde sedan ansöka om den typen kreditkort som bara hade en viss högsta gräns - en rätt låg summa jämfört med ett "riktigt" kreditkort. Efter ca 1 år hade hans kreditvärdighet återigen höjts och han började få erbjudanden (som jag skrev om igår) om vanliga kreditkort. USA är ett land med en stor fokusering på kreditkort och konsumtion.

Vad jag vet har det blivit svårare att som privatperson gå igenom en sådan här konkurs under senare år. Den person jag bodde hos när jag kom tillbaka från Hawaii hade mycket stora kreditkortsskulder och hon gick igenom en process som tog ett par år och till och med involverade polisen och rättegångar. Det var efter det att det blivit svårare. Men hennes skuld blev helt avskriven till slut.

Det bokförlag som gett ut boken jag har nämnt flera gånger på bloggen om giftermål med en amerikan har också böcker om att gå i konkurs. Den här delen av deras hemsida berättar omolika sätt att gå i konkurs:
http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/bankruptcy/

Bilden från http://www.informationonbankruptcy.net/

Wednesday, August 24, 2011

Välja bort

Det kommer inte särskilt mycket post i min brevlåda. Jag gör det mesta via nätet - betalar räkningar, får kontoutdrag osv, osv. Men det kommer en del erbjudanden som med stora bokstäver säger att jag blivit "pre-approved" och att jag kan få det ena kreditkortet efter det andra.

Alla de här erbjudandena strimlas sönder och läggs i papperskorgen. Jag har två kreditkort och vill inte ha fler. Inte heller behöver jag fler TV-kanaler eller telefonerbjudanden. Det jag har fungerar bra.

Eftersom den mesta posten jag får är sådant jag inte vill ha blev jag glad när jag såg att man nu kan "opt out" från att få sådana här erbjudanden. Ett av mina kreditkort som ville att jag skulle gå med i någon av deras aldrig sinande erbjudanden hade också information om att man kunde ringa eller anmäla via nätet att man antingen under 5 år eller för gott ville "opt out" från att få sådana här erbjudanden från olika kreditinstitut och andra företag.

Jag gjorde min anmälan under helgen och valde att inte behöva få sådana här brev under 5 år. Det kan ta upp till 60 dagar innan det träder i kraft men efter det kommer väl min brevlåda att bli ännu tommare. Inget jag kommer att sakna. :) Man kan också "opt in" lika enkelt som man "opt out".

https://www.optoutprescreen.com/?rf=t


Sedan tidigare står jag också med på den så kallade "no call"-listan vilket innebär att jag inte behöver bli nedringd av folk som vill sälja saker. Det är bra att de här möjligheterna finns tycker jag.


Bilden lånad från internet.

Monday, August 22, 2011

Våga prata inför andra

För många år sedan gick jag en kurs i Stockholm där vi skulle lära oss att prata inför andra. Det gick inget vidare eftersom jag var väldigt nervös. Att våga prata inför andra är bra att kunna och en tillgång. Dessutom hade jag en pappa som älskade att prata inför folk. Han höll massor med föredrag både i Sverige och utomlands. Han satte ingen press på mig utan det var nog jag själv som tyckte att kunde han skulle jag också kunna.

Det var inte förrän jag kom till USA och pluggade som jag fick utmana den här rädslan. Jag skulle gå vissa kurser som ingick i min studieplan och "Speech" var bland annat en av dessa kurser. Läraren var också psykologilärare och jag gick även en psykologikurs där han undervsade. Jag gillade hans stil och han verkade gilla mig så det kändes litet mindre "farligt" att ställa sig upp inför de andra klasskamraterna.

Konstigt nog var jag inte nervös att prata på engelska inför alla i klassen trots att jag hade min svenska brytning. Inte så markant men självklart hördes det att jag inte var amerikan. Jag hade memorerat hela anförandet och hade stödanteckningar. Det hela gick förvånansvärt bra och jag fick högsta betyg av läraren. Tre eller fyra ytterligare anförande blev det innan kursen var över. Självklart var jag nervös men inte värre än att jag kunde hålla tankarna samlade och framföra det hela.

Fortfarande tycker jag det är litet olustigt att behöva prata inför andra men det är inte den där paralyserande skräcken jag kände i Sverige. I mitt jobb måste jag också vara i klassrummen ibland när läraren befinner sig på annan ort (det går med vår videokonferensteknologi) och säga saker till klassen. Idag hade vi ett stort tekniskt problem i en av klassrummen och jag fick tala med vår kontaktperson i Yreka via videokonferensen medan alla i klassrummet följde det hela. Då går det inte att stå och humma i ett hörn. :)

Många amerikaner verkar vara bättre på att tala inför andra än vad många svenskar är. Det har jag märkt i alla möjliga sammanhang. Kanske det delvis beror på att man i amerikanska skolor får hålla rätt många framföranden under skolåren. Jag minns några få (kanske 2 eller 3) i högstadiet i Sverige. Inte konstigt att det blir smått dramatiskt och verkligen utmanande att ställa sig inför andra då.

Det känns befriande att ha kommit över en del av rädslan jag tidigare kände. Vår skola har flera olika Speech-kurser och de brukar vara fullbokade. Lärarna har verkligen utstrålning och är medryckande och kan få med sig eleverna. Plus till de här kurserna! :)

Självklart är de allra flesta av oss inte som Martin Luther King - han kunde verkligen hålla ett anförande.


Bilden från thedailymind.com

Sunday, August 21, 2011

Lördagskväll framför TVn

Tänk vad fort helgerna går. Det känns som om man knappt hinner fatta att det är helg innan det är söndagkväll.

Nu har skolan öppet som vanligt, fem dagar i veckan. Det var full rulle hela förra veckan så helgen var välkommen.

I lördags gick en film på TV som jag aldrig hann se när den gick på bio - "Unstoppable" med bland annat Denzel Washington. Redan när jag såg reklamsnuttarna förstod jag att det var en fartfylld och spännande thriller och jag blev inte besviken. Det var fullt ös från början till slut. En typisk Hollywood-film där man inte behöver fundera utan bara kan låta sig bli underhållen.

Filmen visar hur ett tåg "på rymmen" (utan förare) blir en fara för städer utmed tågspåren eftersom tåget har en explosiv last. Det påminde mig om något som hände i staden Dunsmuir (som ligger strax söder om Mt Shasta) för ca 20 år sedan. Ett tåg spårade ur strax norr om Dunsmuir och ca 76000 liter metham sodium (en av de vanligaste biociderna i USA) kom ut i Sacramento floden som bland annat går genom Dunsmuir. Medlet dödade allt levande i floden och mer än 6 mil av Sacramento floden var "död". Det här utsläppet är ett av de allvarligaste i Kaliforniens historia.
http://www.sonomacountyfreepress.com/reaction/
a_toxic_nightmare.html


Som tur var fick filmen ett lyckligare slut. :) Måndag i morgon och ytterligare en vecka med mycket att göra.

Saturday, August 20, 2011

Informationsöverflöd

Tvättstugan/tvättomaten (laundromat) i Mt Shasta har ingen brist på läs"material" medan man väntar på att kläderna skall bli klara. :)

Elaine (antar att det är kvinnan som äger tvättomaten) har varit flitig med skyltar. Man blir nästan snurrig av alla skyltar som sitter högt som lågt. :)














Tror aldrig att man skulle se namngivna torktumlare och tvättmaskiner i Sverige. Men här har alla maskiner sitt eget namn. Torktumlarna är männen i samlingen och tvättmaskinerna kvinnorna. Så är det här i mina trakter. ;)




Wednesday, August 17, 2011

Klibbigt

Häromdagen tvättade jag min bil och fick anledning att ta fram ett fantastiskt bra klibborttagningsmedel. Alla barrträd vi har här har en förmåga att droppa på bilar och på marken.
Det går inte att få bort det klibbiga som kommer från barrträden med vanligt vatten och rengöringsmedel utan man måste ha specialmedel.

Goo-gone (visst är det ett passande varumärke) var det första medlet jag provade för många år sedan men det är ett petroleumbaserat medel så det känns inte riktigt okej. För några år sedan hittade jag De-Solv-it (hur skulle man kunna uttrycka det lika bra och beskrivande på svenska?) och det har jag använt sedan dess. Kådan försvinner snabbt och sedan är det bara att tvätta som vanligt.

De-Solv-it används för alla möjliga klibbiga och kletiga situationer. Det är ett citrusbaserat lösningsmedel utan skadliga kemikalier och det bryts ner i naturen. Det lär vara mer effektivt än Goo-gone och så är det "Mom approved". Bara det! :)

Tydligen användes också De-Solv-it i uppröjningsarbetet efter den stora oljekatastrofen i Alaska 1989 i Prince William Sound. Man testade runt 300 olika produkter och De-Solv-it klarade sig bäst.
Jag kan bara hålla med om att det fungerar väldigt bra.



Tuesday, August 16, 2011

Billiga flygpriser?

Ett mycket träffsäkert framförande om flygbolagens totala djungel när det gäller flygpriser. :)



Att hitta billiga flygpriser är som att "spela" på börsen. För några år sedan bokade jag min flygbiljett till Sverige genom någon av de resesajter som finns. På några få timmar hade biljettpriserna stigit $200!

När jag först kom till USA och reste fram och tillbaka mitt första år var skatten och andra avgifter runt $50 av biljettpriset. Nu ligger de på ungefär halva biljettpriset. Min biljett till Sverige i maj hade skatter och avgifter på runt $400. Att ta med sig baggage kostar pengar. Att äta mat på planet kostar pengar. Man får också nästan överallt checka in själv. Jag sade till kvinnan som hjälpte mig att checka in på Arlanda (vilket var tur eftersom jag inte visste vilket pass jag skulle använda - mitt svenska eller amerikanska) att nästa steg troligen är att vi passagerare får flyga planen på egen hand. ;) Hon log litet generat. Kanske det är dags att ta pilotlektioner.

När kommer "Booking airlines tickets for Dummies" ut? ;) Jag tror att den boken skulle ha en rykande åtgång.

Monday, August 15, 2011

Brunbränt

Inte bara geologi hörde till favoritämnena när jag pluggade här i USA - geografi var också spännande att lära sig mer om.

Något jag inte riktigt hade tänkt på, innan jag kom till USA, var att största delen av USA faktiskt ligger rätt långt söderut (jag har inte inkluderat Alaska - självklart ligger den staten längre norrut). USAs (de 48 staterna) norra del ligger ungefär på samma breddgrad som mellersta Tyskland och södra USA befinner sig på samma breddgrad som norra Afrika. Det är lätt att glömma bort ibland eftersom vissa delar av USA kan få väldigt stränga vintrar.

Den lärare jag hade i geografi hade inte riktigt samma "skärpa" som min geologilärare men det var intressant ändå. Något jag lärde mig var att Mt Shasta-området har ett liknande klimat som Medelhavsområdet med långa varma och soliga somrar och vintrar med mycket nederbörd. Vi får mer snö än Medelhavsområdet eftersom vi ligger 1000 m över havet. Denna sommar har varit litet ovanlig med mer moln och regn tidigare i somras men de allra flesta dagar skiner solen från en klar himmel och det kan gå flera månader då det inte regnar alls här. Jag tycker det är litet tjatigt faktiskt med all sol och värme (vet inte om det är accepterat i Sverige att ha den åsikten ;)) men har man sol varje dag blir det nästan litet enahanda till slut.

Något jag alltid saknat här är grönskan jag var van vid från Stockholmsområdet. Jag tycker så otroligt mycket om den lummiga grönskan med grönt gräs och blommor. Det har vi bara under våren. Under sommaren här, som alltså är rätt lång, blir det brunbränt och väldigt torrt.
I fredags skulle jag träffa C i Yreka (innan vi åkte till Ashland) och jag tog de här blderna på vägen mellan Weed och Yreka. Kalifornien är torrt och varje år har vi stora stora så kallade "wild fires". Ännu har vi inte haft några bränder i mina trakter men vissa år har brandröken legat tung här och man har knappt kunnat ha fönstren öppna.









Den här fågeln stod i ett parti litet grönare gräs under ett träd.


Sunday, August 14, 2011

Möte med pirater

Om kulturutbudet är smalt här i Mt Shasta-området är det desto större i Ashland i södra Oregon. Ashland är en stad med ca 20,000 människor där det pågår många kulturella evenemang. Där finns även en hel del fina affärer med ett helt annat utbud än vad vi har i mina trakter.

Det allra största kulturevenemanget i Ashland är "Oregon Shakespeare Festival". Dettta evenemang pågår mellan februari och oktober och har elva olika föreställningar varje år. Ungefär hälften av föreställningarna är baserade på Shakespeare.

I fredags var jag och C i Ashland och såg "The Pirates of Penzance" som är en Gilbert and Sullivan opera. Jag är ingen operafantast men det här var en humoristisk och fartfylld föreställning som också hade litet inslag av popmusik då och då.

Jag hade hört talas om denna festival och att folk kommer från alla delar av USA för att se föreställningar i världsklass. Eftersom de har så många föreställningar finns det flera olika teatrar. Den vi besökte var "The Elizabethan Stage" som är en utomhusteater. Det var svårt att ta bilder eftersom det var så mycket folk utanför teaterbyggnaderna och väl inne i teatern fick vi stränga tillsägelser att det var absolut förbjudet att ta bilder under föreställningen. Jag lyckades ta några bilder innan föreställningen satte igång.

Det var roligt att ha varit där och upplevt den enorma publiktillströmningen. Kan verkligen rekommenderas: Oregon Shakespeare Festivals hemsida: http://www.osfashland.org/










C var sugen på tuggummi innan föreställningen började. I presentaffären fanns det "Shakespearean Insult Gum". :) En förpackning om 6 små kartonger som var och en innehöll två tuggummin och en "insult". Tuggummit var ingen höjdare men vi kände oss i alla fall kulturella. ;)




Thursday, August 11, 2011

Chokladmuffin med grädde

Amerikanska muffins är megastora. ;) De är troligen två eller tre gånger så stora som de flesta muffins som säljs i Sverige. Säkert har de amerikanska storlekarna också börjat komma till Sverige men här i USA är det standard med storlek större.

Jag kan aldrig äta en hel muffin utan får alltid dela åminstone på hälften. Det blir inte så ofta jag köper muffins men någon gång slår jag till och köper chokladmuffins. De hör nog till mina favoriter. När jag var klar med mitt trädgårdsuppdrag tänkte jag att jag skulle ha litet gott att äta så jag köpte ett paket chokladmuffins. Vill man ha riktigt goda muffins (givetvis sötare än muffins i Sverige, det är bara så i USA) skall man passa på att köpa några när man handlar hos Costco.

Något jag i stort sett aldrig äter är vispgrädde men för några dagar sedan fick jag en plötslig längtan efter vispgrädde. Jag vill helst vispa grädden själv så det fick bli en liten förpackning med "whipping cream" som vispats med min handvisp. Kanske verkar gammaldags men jag gillar det.

Chokladmuffin med grädde. Mmmmmm! :)




Wednesday, August 10, 2011

Hobbygeolog

Aldrig hade jag väl kunnat föreställa mig att geologi kunde fånga intresset som det gjorde när pluggade här i USA.

Att komma från urberget i Sverige till en stat med jordbävningar och vulkaner gjorde att jag ville lära mig mer om hur allt det här fungerar och hänger ihop. Geologiläraren var entusiasmerande och inspirerande och jag lärde mig verkligen mycket.
Det skall inte bli någon "doktorsavhandling" i det här inlägget ;) men jag tror att många inte känner till hur många vulkaner det faktiskt finns här på USAs västkust. De finns i Kalifornien, Oregon och Washington. Anledningen till alla vulkaner är de två plattor som möts - USAs kontinentalplatta och Juan de Fuca-plattan som ligger ute i Stilla Havet. Havsplattan böjs ner under kontinentalplattan och det gör att bergskedjor bildas med vulkaner. Många av våra vulkaner anses fortfarande vara aktiva, även berget Mt Shasta. Så sent som 1980 hade Mt St Helens i Washington ett stort utbrott där flera människor omkom.

När jag skriver det här sitter jag och tittar ut på det enormt mäktiga berget Mt Shasta. Det är svårt att föreställa sig att det är en vulkan som, om den vaknade till liv, skulle göra det omöjligt att bo kvar här. De allra flesta vulkaner utmed USAs västkust, inklusive Mt Shasta, tillhör den allra våldsammaste typen av vulkaner. Filmen Dante's Peak ger litet en känsla för vad de här vulkanerna kan ställa till med.

Idag hade Yahoo News en nyhet som berättade att man upptäckt en undervattensvulkan alldeles utanför Oregons kust. Den ligger bara ca 40 mil utanför kusten och fick sitt första utbrott redan i april. Lavan är upp till 4 m tjock på vissa ställen. Den här upptäckten var tydligen en överraskning för forskarna.
http://news.yahoo.com/surprise-underwater-volcanic-eruption-
discovered-210202200.html


Man talar ofta om att Kalifornien kommer att få en mycket stor jordbävning och att det bara är en tidsfråga när den kommer. Det verkar alla vara överens om. En stor förkastningsspricka, San Andreas, går genom en stor av Kalifornien och utmed den skulle det kunna bli en stor jordbävning. Men det många inte känner till eller tänker på är att det område där de två plattorna (som orsakat alla vulkaner) möts är en ännu större risk. Där skulle det kunna bli en MYCKET stor jordbävning med en stor tsunami som följd. I Oregon finns skyltar utmed kusten som ger information om vart man skall ta vägen om det blir en tsunami.

Visst ser Mt Shasta stillsamt ut. Det var ett par hundra år sedan berget hade ett utbrott och det kan säkert vakna till liv igen. Den här bilden är från förra sommaren - tror att det var i juni när det fortfarande fanns en hel del snö kvar.

Tuesday, August 9, 2011

Lila paprika

Den senaste 1,5 veckan har jag, förutom mitt vanliga jobb, återigen varit trädgårdsvakt hos min chef. Det har varit litet si och så med energin och tiden efter en lång arbetsdag. Nu är mitt uppdrag slut så nu hoppas jag att tillvaron skall återgå till den vanliga "lunken". I min chefs trädgård fanns en del olika grönsaker men de hade inte kommit särskilt långt eftersom det var ovanligt kallt ända in i juni.

Annars bjuder sommaren på många olika sorters frukter och grönsaker. Och bor man i Kalifornien kommer en hel del härifrån även om det fortfarande finns mycket importerat från Mexiko till och med så här mitt i sommaren.

Hälsokostaffären Berryvale säljer ekologiskt odlade frukter och grönsaker och jag köpte bland annat underbart goda körsbär häromdagen. Berryvale hade också något jag aldrig hade sett tidigare - lila paprikor. För mig brukar paprikor vara gröna, gula, orange och röda men det finns alltså även lila. Jag provsmakade den i kväll och den var inte alls dum. Inte så söt som de röda men godare än de gröna paprikorna. Eftersom jag inte tillrett den vet jag inte hur den smakar då men jag läste att den tydligen blir mer grönaktig i färgen när den kokas.

Det är alltid spännande att prova nya saker och den lär innehålla massor med antioxidanter som dessutom är nyttiga. :)

Thursday, August 4, 2011

Alla dessa advokater

Mt Shasta är en liten ort med runt 3500 invånare. Trots få invånare är Mt Shasta "begåvat" med väldigt många advokater. Vi får fortfarande telefonkataloger i tryckt form och avdelningen med "attorneys" sträcker sig från sidan 15 till sidan 36! Det finns en del stora annonser som tar plats, men ändå.

Precis som i Sverige finns det advokater inom olika områden här i USA. Det lär finnas mer än 1 miljon advokater i USA (ca 300 personer/advokat). En anledning till att det finns så många advokater är att man i USA verkar stämma varandra till höger och vänster. Inom skolan har jag hört folk säga flera gånger att vi måste göra si eller så eftersom vi kan bli stämda annars. Det verkar nästan ha blivit populärt att stämma ett företag eller en person och givetvis behövs det massor med advokater för att hålla igång hela stämningsmaskineriet.

Innan jag kom till USA hade jag aldrig behövt ha kontakt med någon advokat men när Michael gick bort blev jag tvungen att anlita en advokat. Jag kunde helt enkelt inte tillräckligt om vad som händer när en person gått bort. Advokaten tog bra betalt men det var det värt eftersom han tog hand om saker som jag inte kunde någonting om.

Man verkar kunna stämma för i stort sett vad som helst i USA. :) Om de här historierna är sanna vet jag inte men det verkar i alla fall ha skrivits om dem på nätet.

- I mars 2008 stämde en elev i Connecticut en lärare efter det att läraren hade slagit handen på skolbänken för att väcka eleven. Eleven påstod sig ha fått hörselskador på grund av ljudet då läraren slog handen i bänken!
http://english.peopledaily.com.cn/90001/
90777/90852/6373632.html


- Karl Kemp, ägare av en antikaffär på Manhattan i New York, stämde i januari 2007 en grupp hemlösa som samlades i närheten av hans affär. Karl ansåg att de skrämde bort kunder. Skadeståndet låg på 1 miljon dollar. Är man hemlös brukar man ju ha sådana summor i plånboken. ;)
http://www.nytimes.com/2007/01/17/nyregion/17cnd-suit.html?ei
=5087&pagewanted=print


- En kvinna i New Jersey stämde en TV-station för att ha uppgivit fel vinnande lotterinummer. Kvinnan påstår sig ha blivit helt förkrossad när det blev klart att hon inte hade några vinnande nummer.
http://www.northjersey.com/news/
116970228_Lawsuit_says_ABC_got_lottery_numbers_wrong.html


Inte konstigt att det behövs så många advokater här i USA.


Bilden från Wikipedia.

Citronbil ;)

Engelskan är ett härligt språk tycker jag. Visst kan jag sakna ibland att inte kunna prata med någon på svenska där jag bor men för det mesta känns det roligt och naturligt att prata engelska.

Något jag verkligen gillar med engelskan är alla finurliga uttryck och ord som finns. Självklart finns de även på svenska men många håller på att försvinna eftersom många i Sverige inte använder dem.

Fortfarande får jag ibland fråga den jag pratar med vad ett visst ord eller uttryck betyder men det händer inte så ofta nuförtiden. Första gången jag hörde att en bil var en "lemon" fattade jag absolut ingenting. Nu vet jag att det är en bil som har massor med problem och som inte alls fungerar som den skall. För mig var "lemon" en citrusfrukt som smakar och luktar gott. Det finns till och med så kallade "lemon laws" för defekta bilar. Dessa regler finns för alla stater i USA. Och självklart finns det även så kallade "lemon law lawyers". :)
http://www.carlemon.com/

Citrusfrukten "lemon" är något jag använder ofta. Jag brukar till exempel pressa litet citron i vatten. Citronen lär ha många positiva effekter för vår hälsa och så luktar den ju också fantastiskt gott. :)

Citronbilar kan vi vara utan men citrusfrukten får gärna finnas kvar. USA är ett av de länder som odlar mest citroner i världen - Indien toppar ligan.

Tuesday, August 2, 2011

Nätfönster

Jag har skrivit om en hel del skillnader mellan svenska och amerikanska hus. Amerikanska hus har oftast ingen hall när man kommer in i huset, ungefär hälften av husen i USA har enkelglasfönster (som mitt hus har), heltäckningsmattorna är fortfarande "still going strong", uppvärmningen är ett sammelsurium ;) i alla fall här på västkusten, fönstren skjuts ofta åt sidan eller uppåt vilket kan vara en orsak till att amerikaner inte alls tvättar fönster lika mycket som vi svenskar gör, osv, osv. En annan orsak till att man inte alls tvättar fönster här i USA så som vi svenskar gör kanske är att de allra flesta hus verkar har nätfönster och det helt enkelt är svårt att komma åt att tvätta.

Mitt minne av hus i Sverige är att nätfönster inte alls finns överallt. När jag växte upp tillverkade min pappa några nätfönster som vi kunde flytta mellan olika fönster beroende på var de behövdes. Inget hus jag bott i här i USA (och det har ju blivit några stycken sedan jag kom hit) har saknat nätfönster. Och de finns oftast i alla fönster i huset. Det gäller även för huset jag nu bor i. Det är praktiskt att ha nätfönster överallt så att man kan ha det öppet utan att få in miljontals insekter.
Även skjutdörrar i glas brukar ha en nät"dörr". De nätfönster jag haft är svåra att ta loss så det blir att de sitter där de sitter.

Eftersom det är varmt här under flera månader måste man ha fönstren öppna även på kvällen och natten och utan nätfönster skulle det vara omöjligt. När jag var på besök i Sverige reagerade jag över att man inte har nätfönster. I min mammas lägenhet finns det inga och inte heller hos de kompisar jag besökte fanns det nätfönster.

Eftersom USA verkar bli varmare och varmare för varje sommar som går är nätfönstren oumbärliga. Den här sommaren har stora delar av USA upplevt värmerekord under flera veckor. Jag tycker vi har det varmt just nu men många platser har det mycket varmt med temperaturer runt +40 varje dag och det har de haft i flera veckor. Hittills i sommar har faktiskt den allra västligaste delen av USA haft det litet svalare än normalt. Det får gärna fortsätta för min del. :)
http://www.accuweather.com/blogs/news/story/53237/
west-coast-stays-cool-in-a-bli-1.asp


Bilden lånad från internet.