Wednesday, August 31, 2011

Bor på landet

I morse vaknade jag till ett utkylt hus. Kvicksilvret hade faktiskt krupit ner till runt +8-9 utomhus under natten. Det är inte ovanligt att det blir kallt på nätterna så här bland bergen. För en stund sedan kom jag hem från en kvällspromenad och i kväll kunde jag faktiskt ha en jacka utan att vara för varm. Det är bara att njuta av litet svalare väder. Till helgen har de utlovat runt +35. Pust.

Ibland blir jag verkligen påmind om att jag bor på landet och har naturen inpå knutarna. För ett par veckor sedan skickades ett email ut från en av skolans anställda där vi fick veta att en björn setts på den stig som går i ett skogsområdet som finns runt skolan. En "black bear" hade setts och den hade ungar. Alla uppmanades att vara försiktiga.


Jag står med på en email-lista som finns i Mt Shasta och i kväll kom ett email som berättade att "Reports are that a mountain lion was seen at the Siskiyou Credit Union at Lake and Alder with a dead white cat in its mouth last night around 9 PM." Det här var alltså mitt inne i staden Mt Shasta.
Bergslejon (pumor) finns i Mt Shasta-området men att de rör sig inne i staden är mycket ovanligt.


Möter man en björn eller ett bergslejon skall man inte springa utan stå kvar (lätt att säga) och försöka göra sig så stor som möjligt samtidigt som man väsnas så mycket man kan. Har aldrig sett varken en black bear eller ett bergslejon så bilderna har lånats.

16 comments:

Pettas said...

Så omväxlande temperaturer du har! Från hett som bara den till rejält kallt på nätterna.
Spännande djurliv har du också. Hoppas att du slipper möta de vilda djuren men ändå får se dem genom fönstret:)

Här är naturen betydligt tamare än hos dig.
Kramar!

em said...

Björnar är gulliga - på bild - men jag är glad så länge jag slipper möta dem.
De finns runt knuten här, liksom lo och varg. Tack och lov är de flesta av dem lika skraja för oss, som vi för dem.
Margaretha
som hade sju
grader i morse

Taina said...

Åh dessa black bears är ju så söta! Vi har ganska många av dem. Sist vi såg dem var de i ett av träden mitt inne i Simsbury centrum. Verkade inte bry sig ett dugg om all uppståndelse den skapade. Hahahahaha! Fina djur!

Annika said...

Ja, black bears ja, en sådan hade visst skymtat här inne i the burbs också för lite sen. Jag rös då jag hörde det.
Mountain lions verkar coola, men jag skulle inte vilja möta ngn sådan.
Ja, vilken skilland på natt och dagstemp hos er. Här är det fortsatt sommar och vi ska få 33 i helgen och fuktigt till max.
Kram!

Fröken fräken said...

Ja jag tycker att det är skönt med lägre temperaturer på nätterna. Vi har också liknande temp på dan.

Lite kul att du nämner black bears. Jag läste precis tidningen här och det va en kvinna i Yachats OR som matade björnarna utanför sitt hem men när det nästan skrämde slag på grannarna blev hon utkastad ur sitt eget hem.
Så det finns tydligen mycket björn här uppe mer än vad dom trodde.

Desiree said...

Läskigt att man kan möta båda dessa rovdjur. Ja verkligen inte lätt att stå kvar och vara cool om man hamnar ansikte mot ansikte mot någon av dessa. Hoppas du slipper det.
Kram!

antonia said...

hur sjutton gör man sig större? låter väldigt svårt...
läskigt med farliga djur så nära in på.
minns när jag var på universeum i göteborg och stod och tittade på en stoooor orm, sa till mitt sällskap att tur att den inte finns där man bor. sen läste jag inforutan om ormen och såg att den fanns i mississippi...där jag bott, då rös man lite haha

Lotta said...

Björnar är gulliga - på avstånd :)

Jag tror jag såg en film nyligen som är inspelad i dina trakter - Misery med James Caan. Älskar miljön men själva storyn är ganska ruggig. Känner du till den?

Kan tänka mig att båda det ena och det andra trivs i bergen.

Ha en fin helg!

Kram

Katarina said...

Vilka temperatur skillnader du har just nu. Kan tänka mig att det känns en aning kallt att kliva upp på morgonen.

Det där med björnar, kan väl vara rart och exotiskt, men bara på avstånd, tycker jag nog..

Ha de bra!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det har svängt rejält mellan dag och natt de senaste två dagarna. Nu lär det bli varmare igen - det har talats om runt +35. Alldeles för varmt tycker jag för att vara i september. Har som sagt aldrig sett varken björnar eller bergsljeon/pumor. Tror nog att de inte kommer "downtown" Weed. Men jag tror att jag håller mig borta från stigen i skogsområdet runt skolan. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Ja, du bor också med skogen precis inpå knutarna. Tänk att ni har vargar så nära inpå. Har du till och med sett vargar? De här djuren får gärna finnas i skogen men de behöver ju inte komma in i villaområdena. Björnar kan verkligen ställa till det om de är hungriga. Soptunnor gillar de och de kommer tydligen även in i tält ibland om folk tältar ute i skogen.

Anne-Marie said...

Taina: De verkar inte vara särskilt rädda för människor. Till och med i ett centrum. Inte dåligt. Björnar lär ju vara rätt bra på att klättra i träd.

Annika: Tänk att det även i dina trakter finns black bears. Du som bor i en mycket större stad. Undras just varför de söker sig till så bebyggda områden. Mountain lions är inget att leka med. Om de är hungriga eller blir provocerade kan de ställa till med stor skada. Här skall det som sagt bli otroligt hett under helgen och hela nästa vecka. Pust. Kram!

Anne-Marie said...

Fröken Fräken: Jag tror att jag såg den artikeln när jag letade efter en bild (till det här inlägget) på black bears. Att mata vilda djur är nog inte särskilt smart eftersom de blir beroende och inte kanske klarar sig om de inte får maten. Skönt med svalare nätter tycker jag så att huset kan svalna.

Desiree: Som tur är tror jag det är rätt ovanligt även här att stöta på de här djuren. Tror inte att jag skulle kunna stå helt cool och minnas vad man "skall" göra. Kram!

Anne-Marie said...

Antonia: Vet inte exakt hur man gör sig större men antar att man skall röra på armarna så att man kanske ser större ut än vad man är. Tror att det är rätt svårt att minnas vad man skall göra om man står öga mot öga med en björn. USA har många farliga djur, ormar och insekter. Sverige är litet som ett "dagis" ;) i jämförelse med USA.

Anne-Marie said...

Lotta: Den filmen är verkligen bra. Såg den för många år sedan. Kathy Bates är fantastiskt bra i den rollen. Har ingen aning om var den är inspelad faktiskt. Javisst är björnar söta. Och jag läste att black bears lär vara väldigt smarta. Jag tror det finns både det ena och det andra bland bergen. ;) Kram!

Katarina: Att det är så kyligt som det var de senaste två nätterna, det är nog litet ovanligt. Men det kommer att hetta till igen. Håller helt med dig om att ett visst avstånd är bra till de här djuren. :) Kram!

em said...

Nej, jag har aldrig sett varg. Men min mor har sett lo, och en gång för många år se'n hade vi spår av lo utanför köksdörren. Det var innan älsklingen adopterade oss - tack och lov.
Men min kompis i Massachusetts brukar ha svartbjörnar på sin veranda.
Margaretha