Tuesday, May 31, 2011

Resor i Sverige

Dalarna bjöd på blåst, kyla och regn. Några solglimtar fanns men de var inte många. MasExpressen tog mig till Hedemora där M och hennes son väntade vid Hemköp där bussen stannade. Bussen gick direkt till Hedemora från City Terminalen i Stockholm så det tog bara ett par timmar.

Jag slogs av hur annorlunda det är att åka buss i Sverige jämfört med hur det är i USA. Bussarna i Sverige har högre standard och de håller tidtabellen. Det verkar som om bussar och tåg i USA har svårt att hålla tidtabellen. Vad det beror på kan man ju undra. När jag åkt med Greyhoundbussar i USA har jag märkt att det ofta är litet fattigare människor som tar bussen. I Sverige är det ju vem som helst som tar bussen, inte en viss samhällsklass.

Stjärnsund är ett fint litet samhälle där vi mest höll till men på lördagen gjorde vi en utflykt till Norberg som ligger i norra Västmanland. Där gick vi bland annat på ett fint konditori - Elsa Andersons Konditori som verkligen kan rekommenderas. Norberg var en mysig stad trots det gråa och kalla vädret.

Igår bar det av igen, den här gången med tåg till Västergötland i närheten av Falköping. Eftersom biljettpriset var lägre i första klass lyxade jag till mig ;) i förstaklassvagnen. Egen fåtölj vid fönstret var inte helt fel. Jag har faktiskt aldrig åkt X2000 och det var fantastiskt hur tyst det var jämfört med de gamla, vanliga tågen.

Idag har jag och min kompis A åkt runt till Vara, Lidköping och Läckö Slott. Vädret har visat sig från sin bästa sida med sol och riktigt skön värme. Den här delen av Sverige känns väldigt positiv. Lagom stora städer och folk verkar ha en mer avslappnad och trivsam attityd. Inget storstadsjäkt som i Stockholm.

I morgon åker jag tillbaka till Stockholm med "vanligt" tåg och sedan har jag bara en dag kvar (Kristi Himmelfärds dag) innan jag på fredag åker tillbaka till USA. Det har varit en mycket trevlig vistelse i Sverige med många intryck. Om allt går som det skall kommer jag till Weed på lördag morgon (resan tillbaka tar åtminstone 1,5 dag). På måndag är det arbetsdag igen. Jag har pratat med R ett par gånger och han har sagt att det har varit ovanligt kallt i Mt Shasta området när jag varit borta. Temperaturen har till och med legat under +10 många dagar vilket aldrig har hänt så här sent på året sedan jag kom till USA. Just nu är det Sverige som vinner temperaturligan och inte norra Kalifornien.

Jag återkommer från USA - nu känns det som om det skall bli skönt att inte vara gäst längre utan kunna ha mina egna saker omkring mig igen - inte minst mina datorer. :)

14 comments:

em said...

Glad att höra att du haft en trevlig tid i Sverige - även om vädret inte var helt på din sida!
Hoppas resan tillbaka går lika enkelt som resan hit.
Margaretha

Saltistjejen said...

Vad fint att din resa i Sverige gått så bra. och skönt att du hunnit med att resa och se lite olika vänner också runtomkring. Skoj!
Visst är bussarna i Sverige bra. Jag håller med. Men även i Sverige tror jag att många tar bussen som känner att de inte har "råd" eller prioriterar att köpa tågbiljetter, för tåg är fortfarande otroligt dyrt i Sverige tycker jag! ibland kostar en tågbiljett lika mycket eller mer än en flygbiljett samma sträcka! Otroligt tycker jag med tanke på att man vill att folk ska ta tåget av miljöskäl...
Lycka till med hemresan också!!
Kram!

Katarina said...

Din tid i Sverige har gått fort. roligt att höra att du haft det bra. Jag tycker också att trafiken i Sverige fungerar bra, bussar och tåg. De är bekväma och sköna.

Pettas said...

Redan dags för retur till USA!? Så fort det har gått, men så gör det när man har det bra, trots väderleken.
Hoppas att dina dagar innan du reser tillbaka blir jättefina!

Karinkram!

Annika said...

Låter bra även om vädret inte varit det bästa, kanske. Men det har det väl inte varit i NoCA heller då...
Buss har jag aldrig åkt i USA, men jag kan tänka mig att det är just som du säger. Amtrak däremot gillar jag, tycker alltid de håller tiden, på minuten. Men det är mellan de stora städerna på östkusten det. Vet inte hur det är på andra håll i US. Kanske helt annorlunda. Men att tåg gillar jag skarpt.
Nu önskar jag dig en riktigt fin resa tillbaka till US igen!!
Kram!

Desiree said...

Du har hunnit med mycket under din sverigevistelse och fått se många platser. Jag skulle nog också hellre flytta söderut än norrut om jag skulle välja en mindre stad att bo i. Ja i USA är det nog så att buss mest gäller för de lite fattigare. Folk som har råd flyger. Tåg känns inte heller aktuellt eftersom det ofta tar betydligt längre tid än att flyga. Det är bil eller flyg för hela slanten. Himla kul att du fick prova på att åka massor med olika färdsätt här i Sverige. Tåg eller buss har jag inte åkt på länge och X2000 har jag aldrig ens provat hittills. Himla kul att få prova på att åka första klass. Hur skiljde det sig från andra klass när du åkte hem? Var det skönare, större säten?
Du får ha det riktigt bra här sista dagen och njuta av värmen och det soliga underbara vädret. När det är så här så är det inget större fel på Sverige. Det är ju bara det att underbart allt på tok för kort.
Kraaam!

magdalena said...

Roligt att höra om dina utflykter. Saknar de svenska bussarna med deras komfort. Hoppas din resa hem går bra utan förseningar. Välkommen hem igen. Kram

Freedomtravel said...

Margret Thatcher sa visst nån gång nånting i stil med "A man who find himself at a bus at an age of 30 can consider himself as a failure". Jag tycker att det är ganska bra att vi inte ser på det på det sättet längre... åtminstone inte i Sverige...

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Vilken härlig Sverige-resa du har haft vännen och det är så intressant att läsa dina reflektioner kring likheter och olikheter mellan Sverige och USA. :)

Vad roligt att höra att ni besökte Elsa Anderssons konditori. Jag har aldrig varit där men däremot har jag förälskat mig i deras "bakbok" som köpte för något år sedan. Och sedan dess har jag närt en önskan om att besöka just det konditoriet en dag. Därför var det så roligt att höra att du hade varit där. :)

Jag hoppas att du är nöjd med din Sverige-vistelse och att resan hem gick bra? Och även om det är rolig att resa och träffa de som står en nära kan jag tänka mig att det är rätt skönt att komma hem ill vardagen igen? Borta bra men hemma bäst på något vis.

Ta nu hand om dig ordentligt och ha det fint kära du!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Margaretha: Tack! Jodå resan tillbaka gick också smidigt förutom Greyhoundbussen som var 1,5 timme försenad. Det var litet kämpigt att vänta så länge mitt i natten efter att ha rest under ca 1,5 dag. Men nu är jag tillbaka i Weed med många intryck och fina upplevelser.

Saltis: Det var en riktigt lyckad Sverigeresa och jag är glad att jag hade relativt fint väder och hann med så mycket. Litet annat än förra gången när jag satt i mammas lägenhet under ca 10 dagar. Kan tänka mig att flygbiljetter kan vara billigare än tåget ibland. När jag skulle åka till Västergötland var det dock faktiskt billigare med tåget än med bussen. Hemresan gick bra förutom Greyhound som var långsamma. Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Det var tre fina veckor i Sverige. Härligt att vara där under den varmare och fantastiskt lummiga årstiden. Jag gillar att Sverige har hajat det där med att få buss- och tågtrafik att för det mesta fungera bra.

Karin: Nu är jag tillbaka i Weed igen. De tre veckorna var innehållsrika och bjöd på många upplevelser. Vädret i Weed har faktiskt varit sämre än i Stockholm med mycket regn, snö!?! och kyla. Mitt hus hade jag lämnat ouppvärmt eftersom jag givetvis trodde att det skulle bli rätt varmt när jag var borta. Det var +10! inomhus när jag kom tillbaka igår. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Nej du, norra Kalifornien verkar ha haft sämre väder än vad jag hade i Stockholm. Men grönskan och den underbara naturen i Sverige tycker jag uppväger litet moln och regn. Bussarna är eftersatta i USA och de verkar inte alls ha fattat det där att hålla tidtabellen. Det upplevde jag igår när jag utmattad efter de långa flygresorna fick vänta 1,5 timme i Sacramento innan bussen kom - då var klockan 2 på natten. Jag tror att Amtrak på öskusten är ett annat bolag ;) än Amtrak på västkusten. Här är tågen ofta försenade och mycket verkar bero på att tågen får vänta på att godståg skall passera. Nu är jag på plats i Weed igen. Kramar!

Desiree: Ja, det var en intensiv vistelse i Sverige men när det är trevligt och roligt gör det ju inget. Området öster om Vänern var trivsamt och vackert och folk verkar inte alls lika stressade och inbundna som folk i Stockholm. Det var positivt. När jag åkte tillbaka med tåget åkte jag med andra klass men min resa ner var med första klass. Sätena var större och mjukare plus att det bara fanns tre säten i varje rad. Endast ett säte vid ena sidan och två säten vid den andra. Och man kan få gratis frukt och te och kaffe. Sista dagarna var härliga med sol och värme. Här i Weed har det varit sämre väder än i Sverige. Kramar!

Anne-Marie said...

Magdalena: Jag tycker om bussar och tåg i Sverige. Där har amrisarna litet att lära sig. I alla fall här på västkusten. Resan tillbaka var i stort sett okej förutom Greyhound som inte klarade av att hålla tidtabellen - som vanligt. Vi kanske kan höras snart! Kramar!

Freedomtravel: Skulle det påståendet vara sant skulle jag vara en total "failure". :) Sverige och svenskar skulle kunna lära USA litet om "public transportation".

Anne-Marie said...

Hej Lotta! Det är alltid intressant att se skillnader mellan länder och det finns ju alltid det man tycker bättre och sämre om men just naturen i Sverige är något alldeles speciellt så här års. Jag har alltid saknat det lummiga sedan jag flyttade till Mt Shasta. Sverige är ett otroligt välorganiserat land, på gott och ont. Bra då det mesta fungerar bra, mindre bra då spontaniteten får lida litet. Det var så trevligt att kunna göra en massa eftersom jag var sjuk förra året när jag var i Sverige. Jag kunde umgås mycket med min mamma då men litet annat vill man ju göra. :) Det känns bra att komma tillbaka och kunna göra det jag är van vid. Att vara gäst är okej men inte hur länge som helst. Nu skall jag skriva mycket oftare på min blogg och jag ser fram emot att läsa din och andras bloggar. Ha det fint Lotta! Kramar!