Saturday, November 23, 2019

Pass för oss som bor utomlands

Fattar inte vart veckorna tar vägen. Återigen en “galen” vecka på jobbet.

Eftersom jag fortfarande har bankkonton i Sverige behöver jag ha någon form av svensk legitimation om jag behöver göra något på plats i Sverige beträffande dessa konton. Jag har inget svenskt körkort (har aldrig haft faktiskt) och numera kan utlandssvenskar inte ens förnya ett svenskt körkort. Så jag måste vara väldigt noga med att se till att mitt svenska pass inte går ut. Man kan förnya ett svenskt pass här i USA (kommer snart till det eftersom det är en hel “historia” för sig) eller i Sverige. Om passet skulle ha gått ut av någon anledning skulle jag faktiskt inte kunna förnya mitt pass i Sverige eftersom jag numera inte har någon person (krävs närmare släkt) som kan intyga att jag är jag. Litet skrämmande tanke faktiskt men så är det. Här i USA skulle jag kunna förnya ett utgånget pass utan krav på ID-intyg av en anhörig.
Jag har inga planer på att resa till Sverige inom en överskådlig framtid och nästa år går mitt svenska pass ut. Så det blir till att förnya här i USA.

För ungefär 12 år sedan bestämdes det att de svenska passen skulle göras biometriska vilket innebar att man inte längre kunde förnya vid vilket konsulat som helst som man tidigare kunnat göra. Jag förnyade mitt svenska pass på det konsulat som då fanns i Portland, Oregon eftersom jag då bodde i nordöstra Oregon - detta var strax innan Michael gick bort. Skrev om det här i februari 2007: http://bo-i-usa.blogspot.com/2007/02/portland-oregon.html

Inte bara skulle passen göras biometriska utan man lade även ner många konsulat här i USA och även i andra länder vad jag minns. Jag skrev faktiskt till UD och bland annat Carl Bildt för att påtala vansinnet med att bara ha tre platser här i USA där svenskar kunde förnya sina pass - Washington DC, New York och Los Angeles. Jag fick ett svar som bara gav information jag redan kände till och som inte alls gick in på det jag berörde - de enorma avstånden i detta land. Detta är inte bara ett land utan en hel kontinent.

Efter ett tag beslutade man i Sverige att faktiskt hjälpa litet med en så kallad mobil passtation som kom till vissa större städer och där man kunde förnya sitt pass. Den har funnits i många år och har varit populär. Tydligen har tiderna tagit slut väldigt fort på denna mobila passtation. För ca 1 månad sedan kom beskedet/kallduschen att denna mobila passtation hade tekniska problem och den har nu lagts ner. Varför ingen kunnat fixa dessa problem har inte framkommit. Litet märkligt tycker jag då Sverige påstår sig vara “teknikens högborg” i olika sammanhang.

Detta beslut har upprört många här i USA och det har skrivits email och brev till UD för att påtala hur svårt det kommer att bli för de som bor här. Numera har man nämligen bara två!!! passenheter - Washington DC och New York. Konsulatet i Los Angeles lades ner för ett antal år sedan. Att ha två enheter på endast en av kusterna och dessutom relativt nära varandra är fullkomligt obegripligt och dumt som jag ser det.

Jag skrev återigen till UD (fick ett goddag yxskaft-svar) och även till organisationen Svenskar i Världen. Tydligen har många svenskar kontaktat UD och alla har fått samma slags svar. Man belyser, återigen, inte problemet med de enorma avstånden och kostnaderna som det innebär att resa till östkusten (USA är som sagt en hel kontinent med mycket stora avstånd) samt att många i USA inte har lika mycket semester som man har i Sverige. Det tycks inte finnas någon förståelse alls för hur dyrt och krångligt det kommer att bli för oss här i USA att förnya våra svenska pass. Kanske man inte vill ha att göra med utlandssvenskar. Vad vet jag. Vi har fortfarande rätten att ha ett svenskt pass om vi är svenska medborgare.

Jag bokade en tid i slutet av mars nästa år på ambassaden i Washington DC då jag skall lämna in ansökan om mitt pass. Men inga svenska pass skickas med posten (det gör man med de amerikanska passen) utan jag måste sedan ta mig till närmaste konsulat för att hämta passet - närmaste konsulat ligger i San Francisco, ungefär 40 svenska mil från Weed. Detta kommer att bli ett mycket dyrt pass eftersom passen även kostar mer att förnya utomlands. Hade jag inga bankkonton i Sverige skulle jag troligen klara mig med det amerikanska passet men det har inte varit läge att avsluta kontona ännu. Och med tanke på hur svårt det också verkar vara (enligt historier jag läst och hört) att klara sig med bara amerikanska kreditkort till exempel i Sverige är det nog klokt att ha kvar någon form av bankkonto i Sverige. Man tycks vilja försvåra för de som inte har hemvist i Sverige av någon anledning. Har läst att turister har problem numera då man inte vill hantera kontanter direkt i Sverige och att en del utländska kort inte verkar fungera särskilt enkelt. Känns inte direkt turistvänligt och service minded.

Om något kommer att förändras här i USA står fortfarande skrivet i stjärnorna eftersom UD inte har gett något besked om man kan tänka sig att ha ett konsulat i västra USA där man skulle kunna ansöka om pass. Här finns en skrivelse som Svenskar i Världen skickade till UD: https://www.sviv.se/blog/2019/10/avsaknaden-av-mobil-passenhet-i-usa-uppror/
och här en skrivelse från UD som svar: https://www.sviv.se/blog/2019/11/lindes-svar-gallande-mobila-passenheten-i-usa/

2021 är det dags att förnya mitt amerikanska pass men det kommer att bli enklare än att förnya det svenska.

Som sagt, det blir en resa till Washington DC nästa år och då jag även kommer att träffa min bloggvän Annika! Det skall verkligen bli roligt eftersom vi har skrivit på varandras bloggar i 12 år men aldrig träffats “på riktigt.” :)

18 comments:

Malin said...

Jag fattar inte heller att det skall vara så svårt att söka pass utomlands. Man kunde väl ha en station på västkusten och en i mitten av landet iallafall tycker man. Särskilt när nu passen endast gäller i 5 år. Jag har ju turen att bo nära Washington samt att jag hitentills har rest till Sverige varje år, men så småningom blir det nog inte så. Liksom du har jag svenska bankkonton och mitt (och ena sonens) pass går ut i början av juli. Jag hoppas jag reser till Sverige innan dess.
Jag förstår att det förstås kostar pengar att erbjuda olika ställen och man måste ha en UD utsänd som tar emot ansökningarna numer, men ändå. Ändå finns det ju en del länder som inte ens har en svensk ambassad utan man måste resa till ett annat land både för att söka och hämta. Hoppas iallfall du har lite tid att titta på sevärdheterna när du kommer.

Gunnel said...

Hög igenkänningsfaktor här. Min son beklagar sig också över passtrulet. De försöker komma hem så de kan ordna det när de är här. Det blir ju betydligt billigare. Han har också kvar ett svenskt konto och tycker det är praktiskt när de är här på besök. Det borde väl ligga i allas intresse att man gjorde det enkelt för turister, för det är trots allt en stor inkomstkälla. Kram

Äventyret framtiden said...

Så onödigt det känns med en så klantig byråkrati när man kan beställa pass per internet och få hem det till polisen på orten. Det borde ju gå att få gjort även hos er som är utlandssvenskar i USA, men jag vet att det fungerar dåligt. Min son som bor i Sverige och också har två pass, ett finländskt och ett svenskt måste personligen komma hit och hämta passet. Nu har han inte på långt när så lång väg som du har att få sitt pass, men ändå. Vi lever ju i en digital värld, vi är kontrollerade till tänderna på olika sätt, så varför skulle det inte fungera bra? Säkert har det förstås med säkerhet att göra men ...ja, jag förstår väl att du suckar tungt. Det fina är trots allt att du nästa år får träffa Annika. Intet ont som inte har något gott med sig.
Vi drar oss för övrigt att fara till Sverige, i och med alla bestämmelser om att använda kort och inte kontanter. Sverige har blivit ovänligt på många sätt. De ärliga straffas istället för de oärliga. Du förstår säkert vad jag menar.
Ha det gott Anne-Marie och tack för ett intressant inlägg igen.

Channal said...

Synd att det inte bara är att gå till polisen o fota sig och sedan klart efter några dagar som här hemma. Kanske av säkerhetsskäl som de krånglar till det.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Malin: Nej, det är väldigt konstigt att man har gjort det så svårt numera. Just här i USA är det obegripligt att man har förlagt två passenheter på samma kust och relativt nära varandra. Alla svenskar bor inte i de två städerna men det kanske man tror i Sverige. Självklart kostar det pengar och Sverige har ju stora utgifter numera inom landet vilket säkert gör att vi utlandssvenskar är mindre intressanta att ge service till.
Jag och min pappa besökte faktiskt Washington DC 1986 men vi hann inte besöka turistmålen då vi hade en del besök hos miljöorganisationer inbokade. Nu hoppas jag att kunna se något av de välkända “landmärkena” i alla fall. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, detta med passen har verkligen blivit struligt numera. Självklart blir det billigare för själva passet om man söker i Sverige men en resa från USAs västkust är inte billig plus att jag har svårare att ha en plats att bo på numera i Sverige. Det där med pengar, inga kontanter osv i Sverige har gått litet väl långt tycker jag. Det skall finnas valmöjligheter så att de som inte bor i landet också enkelt kan handla. Kram

Anne-Marie said...

Karin: Det har jag aldrig hört att man kan beställa pass via internet. Var kan man göra det? Som jag förstått måste man i Sverige (om man bor där) också ta sig till passpolisen och ta ett foto och lämna fingeravtryck. Organisationen som jag länkade till i inlägget, Svenskar i Världen, har tidigare i alla fall drivit frågan om fler tjänster via internet, till exempel e-röstning i val. Men jag antar att pga att man skall ta ett foto samt lämna fingeravtryck hos Polisen så måste man fysiskt ta sig till en plats där detta kan ske. Amerikanska pass skickas i alla fall per posten. Men vad händer om ett pass kommer bort i posten. Inte bra det heller.
Ja, det skall bli väldigt roligt att få träffa Annika efter alla dessa år som vi följt varandras bloggar. :)
Jag förstår precis vad du menar med tanke på det kontantlösa samhället i Sverige. Det har gått för långt tycker jag då det drabbar de som redan är litet “svagare” i samhället som till exempel äldre personer.
Roligt att du tyckte om inlägget - tack! Och ha det bra Karin!

Anne-Marie said...

Anna: Eftersom passen måste tillverkas i Sverige (de tillverkas inte i USA) är det de svenska beskickningarna som tar hand om detta. Men det borde finnas i alla fall en eller två ytterligare beskickningar tycker jag eftersom USA är så stort. Amerikanska pass kan man gå till vissa postkontor för att beställa och de har den utrustning som behövs där. Och jag ser nu att man även kan beställa via posten om man redan har ett pass och uppfyller vissa krav. Mycket att tänka på och veta när det gäller två medborgarskap. :) Kram!

Anonymous said...

Jag har 100 % svenskblod i mig och har hela livet mitt bott i mitt hemland Sverige (är 52 år).
Ni som ger Sverige "tummen ned". Jag håller med er. Vad är Sverige på väg?
Själv tror jag det kommer gå åt helvetet. Jag hoppas att jag tror fel.

Carina

Anonymous said...

På tal om kontanter. En gång gick jag in till en hamburgerbar och tänkte äta.
Jag kunde inte äta där utan fick gå till ett annat ställe.
Varför? Jo, mitt kontokort hade jag i en annan plånbok och den låg nu hemma. Jag hade plånboken utan kontokort på mig. Denna hamburgerbaren vägrade ta emot kontanter.

Carina

Anonymous said...

swish är något som också blivit vanligt i Sverige.
Jag har inget swish. (Man känner sig udda)

Är swish vanligt i USA?

Carina

Anne-Marie said...

Carina: Sverige tycks tyvärr ha tagit “a wrong turn” de senaste åren och mycket har blivit konstigt tycker jag. Självklart känner jag inte till allt eftersom jag inte bor där men jag följer med rätt mycket i vad som pågår i landet. Jag hoppas att det inte går åt helvete men om man inte får allt våld under kontroll vet jag inte vad som kommer att hända. Att ett så litet land som Sverige har skjutningar, sprängningar, våldtäkter osv i den utsträckning som nu är uppseendeväckande.
Ja, att inte vilja hantera kontanter som det nu har blivit i Sverige är också uppseendeväckande tycker jag. Man verkar tyvärr inte bry sig om äldre, handikappade, turister osv. När jag var i Sverige 2015 gick det bra att betala med kontanter men jag har förstått att det har blivit mycket svårare numera. Till exempel att Åhlens inte tar emot kontanter är mycket konstigt tycker jag. En så stor affärskedja dit många turister tar sig borde även hantera kontanter.
Swish vet jag att de flesta i Sverige använder. Det finns inte Swish i USA men det lär finnas något liknande. Jag har det inte och jag betalar faktiskt för det mesta med kontanter i affärer.

Annika said...

Ja, det är ju mkt märkligt det där. Onekligen.
VARFÖR har man inte en station på västkusten?
OCH sen skulle de gott kunna ha en i tex Chicago också.
Det är så märkligt att de har två stationer, med mindre än 40 mils avstånd, på denna kust.
Jag är såklart mkt tacksam över att bo i DC-området,så för mig är det ingen stor grej. MEN alla andra!???!!! ja, det ÄR obegripligt.
USA är ju en kontinent i sig själv.

Ngn undrade om Swish. Här finns Venmo som är samma sak, och det blir större och större. Tror att alla yngre har det i princip.
Men det blir även vanligare bland oss lite äldre. Jag har flera kompisar som kör Venmo. Men jag har inte laddat ner appen. Än.

Kramar!!!

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det märkligt med passenheterna här i USA. Jag tycker det känns svårt att förstå varför man inte lät konsulatet i Los Angeles vara öpet. Ja, Chicago vore också bra.
Du har litet av en “räkmacka” som du bor. :) Jag skall börja kolla flighter nu och se vad som kan passa.
Venmo heter det ja - tack för att du påminde mig. :) Jag har det inte och tycker faktiskt om att betala med kontanter i affärer. Gammalmodig kanske men jag tycker att tillräckligt kan spåras beträffande vad vi gör. Jag hoppas att USA inte går så långt som Sverige beträffande kontanter och pengar utan fortsätter att erbjuda olika alternativ.
Kramar!!

Hans Ahlstedt said...

Som du vet Ann-Marie så är jag villrådig inför mitt Svenska pass som går ut i Sept nästa år. Jag har haft funderingar på att lägga en kombinerad camping-fiskeresa och söka pass på Arlanda som jag gjorde sist 2015. Men jag drar mig för kostnaderna, inte bara passet, utan dyra flyg härifrån Knoxville. Sedan så är vädret i regel inget vidare i Sverige och det är inte turistvänligt. Det är faktiskt ganska trist. Jag vill inte svärta ner landet men det är trots allt en anledning till att vi inte bor där (tror jag spelar in i mitt fall). Jag har min gamla mor som jag trots allt vill träffa igen. Hon var här senast 2017 men hon börjar oroa sig för att åka själv. Hon kan inte med självbetjäning på incheckningen och de är ju inte så pigga på att hjälpa till på flyplatserna i Europa nuförtiden. Undras om det finns någon assistans att få från flygbolagen. Sedan det där med pengar, mina amerikanska kort gick bra sist när jag var i Sverie i januari i år. Men det kan bli problem på bensinmackar när man behöver tanka. Äsh, jag tror jag låter passet gå ut. jag behöver det inte och jag har ingen lust att dra till NYC eller D.C. och sedan behöva åka till Atlanta och hämta ut det.Jag har inga finsiella bindningar till Sverige, det enda jag är orolig för är hur man ska kunna bevisa svenskt medborgarskap i framtiden med utgånget pass. Jag har visserligen ett utdrag från Skatteverket på Engelska med stämple där det står att jag är Svensk medborgare. Borde räcka kan man tycka.

Anne-Marie said...

Hans: Ja, vi “pratade” ju om det där med hur man bör göra med det svenska passet. Jag förstår precis hur du tänker kring en resa - jag känner litet likadant. Visst är det smidigare att ansöka om pass i Sverige om man trots allt åker dit men det kostar pengar att flyga. För mig är det en mindre expedition.
Det där med att kunna betala enkelt i Sverige verkar bli knepigare allteftersom åren går. Jag pratade med en av mina kusiner nyligen och hon sade att till och med att antalet bankomater blir färre. Vet inte varför man vill göra allt elektroniskt som har med pengar att göra.
Ja, har du inget behov av ett svenskt pass fungerar det säkert att inte förnya det. Och om du förnyar i USA behövs ju inte någon som kan intyga att du är du. Inte än i alla fall. Att bevisa att man är svensk medborgare gör man väl via blanketten “Prövning av svenskt medborgarskap” och den skall väl räcka vad jag vet. Vem vet vad som kommer att hända framöver med utlandssvenskar och pass. Kanske man en dag säger från svenskt håll att man inte kan ha svenskt pass om man inte bor i Sverige. Låter kanske drastiskt men mycket som sker i Sverige nuförtiden är konstigt tycker jag.

Anonymous said...

Amerikanerna(som inte har svenskt blod i sig)vad säger de om Sverige?
Vad säger amerikanskanyheterna (tv/tidningar)om Sverige?

Skulle vara kul att få veta.

Carina

Anne-Marie said...

Carina: Jag följer inte "gammelmedia" så mycket men visst talas det om allt våld i Sverige och de sprängningar och skjutningar som verkar vara vardagsmat nästan numera. Det är bara att hoppas att man kan till en förändring i Sverige.