Thursday, November 14, 2019

Mt Shasta blev nationellt nyhetsstoff

Det är inte så ofta som det skrivs om Mt Shasta eller de andra små städerna här i Siskiyou county. Men för ungefär en månad sedan hamnade Mt Shasta i de nationella nyheterna. Det var ett par veckor med väldigt många saker som hände och jag började inse hur mycket brottslighet som faktiskt finns här trots glesbygden och relativt få människor.

Mt Shasta Police Department lade ut på sin FB-sida en historia som nästan lät påhittad. En man hade kommit in på polisstationen kring lunchtid den 14 oktober och sagt att han hade mördat flera personer och han hade en av dessa i sin bil! Morden skulle ha utförts i staden Roseville längre söderut i Kalifornien medan personen som fanns i bilen troligen hade mördats under en längre bilfärd på väg mot nordligaste Kalifornien. Varför mannen klev in på just Mt Shastas polisstation har jag inte förstått men kroppen fanns i bilen och de som mördats i Roseville hittades i en lägenhet. Tydligen har mannen som sade sig ha mördat dessa personer nu sagt att han inte är skyldig.

Detta skrev Mt Shasta Police Department: “At 12:11 p.m. today, October 14, 2019 Mt. Shasta Police Department had a male subject walk into the lobby and report that he had committed a homicide in Roseville, Ca. The adult male claimed to have murdered individuals at his residence in Roseville. One of the possible victims was inside his vehicle at the Mt. Shasta Police Department and other victims were at an apartment in Roseville.
MSPD Officers confirmed the deceased person in the vehicle and detained the suspect. Roseville PD was notified, and they dispatched officers to an apartment complex in the 1800 block of Junction Blvd. in Roseville and confirmed, three additional victims were found deceased at the scene.
At this time, this is an ongoing investigation in coordination with the Roseville Police Department. Identification has not been made for the suspect or any of the involved victims. At this time, we believe the suspect and victims are known to each other. At this time search warrants are being obtained for the scenes in both Roseville and Mount Shasta. Roseville Police Department is the primary investigating agency and further information and inquirers should be directed to the Roseville Police Department.
As more information becomes available, Roseville Police will provide updated information. Preliminarily Roseville PD plans to provide another update at 10am tomorrow in the front of the Roseville Police Department. The sole suspect involved in this incident is in custody and we do not believe there is any ongoing threat to the community.“

Ett annat mord hade uppdagats bara någon vecka innan händelsen i Mt Shasta skedde. Det var en liten bit från Weed som en man hade mördat en person och mannen hade sedan bott i personens hus!

Bara ett par dagar innan händelsen i Mt Shasta hörde jag en massa sirener och undrade vad som var på gång. Det visade sig att en kvinna hade blivit stoppad av polis i Mt Shasta, hon hade försökt komma undan och körde som en galning på motorvägen I-5. Tydligen gick biljakten uppemot 200 km/h när hon blev jagad av polisen. Till slut kunde polisen få stopp på bilen med ett slags hinder och hon togs om hand. Litet skämtsamt skrev Mt Shasta-polisen att man lyckats få tag i den aspirerande Nascarföraren. :)

Samma helg skedde ytterligare en ”high speed chase“ där polisen jagade personer med helikopter precis i närheten där jag bor. Jag hade varit på en promenad i skogen och hörde återigen sirener och när jag var på väg tillbaka kom helikoptern som sedan cirklade området där jag bor under mer än 1 timme. Jag försökte lyssna på den scanner (Broadcastify) som finns på nätet (finns för de flesta områden i USA vad jag har förstått) där man kan höra polis, brandkår osv och deras kommunikation men det var svårt att höra. Den Facebooksida som rapporterar olika slags ”alerts and emergencies“ i Siskiyou county hade inga inlägg alls om detta och om privatpersoner skrev och undrade stängdes inläggen av eller togs bort. Det jag har hört är att de som blev jagade gav sig av till fots i Weed med vapen och att skottlossning hade skett. Om man lyckades få tag på dessa personer är fortfarande höljt i dunkel av någon anledning. Om jag skall vara ärlig kändes det litet obehagligt att ha denna jakt alldeles inpå knutarna.
Det här är Broadcastify för Siskiyou county men man kan söka för hela USA: https://www.broadcastify.com/listen/ctid/229

Ytterligare en händelse samma helg - folk började verkligen undra vad som var på gång, tydligen var det fullmåne men vet inte om det hade någon påverkan - var att en psykiskt sjuk person här i Weed hade hällt bensin över sig (troligen för att begå självmord) och när polis kom till platsen användes en ”tazer“ för att kunna få personen under kontroll. Det har varit litet olika teorier om polisen visste om att personen hade hällt bensin på sig eller inte men pga ”tazern“ fattade personen eld och fick stora brännskador och fick föras till sjukhus.

Efter att ha läst många kommentarer på några olika FB-sidor stod det klart för mig att det tyvärr finns mycket droger här och många drogmissbrukare. Våra poliser gör nog det bästa de kan men ibland undrar jag om de verkligen är redo att ta itu med litet mer utmanande situationer.

Det kändes nästan som en TV-serie under ett par veckor - som tur är verkar det ha lugnat ner sig. Det finns otaliga TV-serior om poliser och kriminalfall. Den serie som jag tittade på och tyckte om var Magnum PI med Tom Selleck. Jag glömmer aldrig när min pappa och jag 1986 passerade genom flygplatsen i Los Angeles och Tom Selleck stod där med en grupp personer.

8 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är sannerligen en förunderlig värld vi lever. Mitt i bland oss som tror att vi lever i en trygg värld händer de mest oförväntade saker. Hos dig och i din närhet fruktansvärda med mord och droger. Droger har vi här också och jag tror att de är orsaken till många inbrott, misshandel osv. Det gäller att se om sig på bästa sätt. Här låser vi allting nu för tiden, tidigare kunde man lämna hem och bil olåsta hur som helst men inte nu längre. Också när vi är hemma låser vi många gånger om oss. Skumma patrask i bilar far omkring på landsbygden och länsar stugor och hus, stjäl snurror och liknande. Vart är vi på väg kanske är en berättigad fråga.
Tur att man inte är rik, för här finns inget att stjäla, men när droger finns med i det hela kan det även hända annat otrevligt, som misshandel osv. Fy bybblan.
Ha det bäst Anne-Marie!

Annika said...

Skriver under på det Karin säger ovan.
Det gäller nog att alltid ha ögonen med sig. Jag skulle tex aldrig lämna huset olåst. OCH inte vill jag ha olåst när jag är hemma heller.
Låser alltid bilen etc.
Men det händer grejer runt om en hela tiden, inbrott, våldsamheter, droger florerar överallt etc etc. Mord också, absolut.
Inte för att jag går omkring och är rädd, för det är jag inte.
Så kan man inte leva.
Terrorhotet ligger dessutom över en hela tiden också, det går upp och ner, men inte heller det tänker jag på i det dagliga livet.
Samma sak med masskjutningar som ju inträffar titt som tätt. Vidrigaste vidriga. men nej, jag går inte och oroar mig för heller ...
Visst, jag är uppmärksam, vilket jag tror alla i DC är mer eller mindre.
Samma sak när helikoptrar hovrar fram och tillbaka nattetid och kvällstid. Då undrar jag alltid vad som skett, och är glad att jag har larm i huset etc.
Och ja, skit händer verkligen i både stora och små orter. Hela tiden.
Det ÄR en konstig värld vi lever i.
Kramar från mig och önskan om en lugn helg för oss bägge.

Annica said...

Världen blir allt oroligare och när t.o.m. lilla ankdammen Sverige börjar få rykte om sig att vara en farlig plats att leva i då undrar man verkligen hur det ska sluta. Här är det ju mord, sprängningar, misshandel och elände varenda dag numera. Och alla står handfallna medan laglösheten breder ut sig som en galopperande epidemi. Så skrämmande. Det behövs hårdare nypor och lagar gentemot brottslingarna.
Hoppas kommande helg blir lugn, överallt. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: När jag först kom till Mt Shasta 1997 var jag van vid att låsa och vara om mig och kring mig från Sollentuna där jag bodde. Men Michael hade bil och hus olåsta vilket cförvåade mig. Jag var en storstadsperson och var inte van vid landet och glesbygden. Numera kan man inte lämna något olåst vilket jag inte har gjort sedan jag kom hit 20015 efter tiden på Hawaii. Fortfarande är våra små städer mindre farliga än till exempel San Francisco men man skall vara medveten om att det finns brott och droger och inte vara alltför godtrogen.Sedan de hemlösa ökat i antal har också brotten ökat tyvärr. Vi har alldeles för många “transients” vilka finns överallt numera. I storstäderna är det ett mycket stort problem med hemlösa.
Ha det gott Karin!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, att vara medveten om sin omgivning och vidta en del åtgärder är bara smart tycker jag. Som jag skrev till Karin låste Michael inte hus och bil när jag kom hit 1997. Jag låser alltid min bostad även när jag är hemma och självklart även min bil. Jag råkade ut för att de stal den bakre registreringsskylten tidigare i år och då fick jag skaffa andra slags skruvar som är mycket svårare att ta loss. Det hade jag inte trott att jag skulle behöva men det kändes som en bra investering.
Nej, jag är inte rädd och tänker inte direkt på vad de brott och droger som finns. Men att det var så många saker som hände inom bara ett par veckors tid var mycket ovanligt och konstigt. Det kändes som någon slags “perfect storm” som utlöste allt detta.
Ja, att bo i DC är något helt annat än att bo i glesbygden i Siskiyou county. Många människor här lever fortfarande i en tro att det är som det var för 20 år sedan vilket det verkligen inte är. De hemlösa som ökat lavinartat här på västkusten i alla fall har skapat ett helt annat slags klimat tyvärr. Som jag skrivit om på bloggen har de gjort att man inte kan campa på Mt Shasta förutom mycket högre upp jämfört med tidigare och de var orsaken till att den trevliga campingen ute i Lake Shastina blev en “day only camping.” Jag gillar inte att de drar runt och skapar en skräpig och våldsam miljö och inget tycks göras.
Kramar till dig med önskan om en fin helg!!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det som pågår i Sverige är verkligen uppseendeväckande tycker jag. Sverige låter höras talas om sig på ett mindre trevligt sätt. Det senaste exemplet var ju Danmark som stängde sin gräns mot Sverige. Jag läser om sprängningar och skjutningar som tycks pågå kontinuerligt i olika delar av Sverige och ingen verkar ta i med hårdhandskarna. Verkligen trist att det har blivit så.
Ja, vi får hoppas på en lugn hel! Kramar!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Det låter ju nästan som något ur en film. Ja, världen blir tokigare och tokigare. Men jag vet att det existerar mycket bisarrt, min amerikanske svärfar Bert var polis i Kalifornien i hela sitt liv tills han gick i pension och blev privat detektiv, som Magnum :-) Han berättade ialla fall en massa helt otroliga historier och en av våra favoritsysselsättningar på hans äldre dagar var att sitta i garaget och titta igenom lådor av bilder från olika brott och mord och annat groteskt. Ja, jag tror att det finns så mycket ofattbart....

Var försiktig där i Weed.

Kramen och ha en fin kväll!

Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Ja, de två-tre veckorna som allt detta utspelade sig var onekligen litet konstiga. Oj, det låter intressant med din svärfar. :) Tur att man inte vet allt som pågår tror jag.
Har faktiskt haft tankar att jag borde ha sadlat om till PI - har den läggningen och intresset - men det blir nog inte av trots allt. Kanske lugnare att arbeta inom skolan. ;)
Kramar!