Sunday, March 17, 2019

När hemsidor slutar fungera

Förra veckan var minst lika intensiv på jobbet som den första veckan i mars. Tyvärr var min kollega tvungen att vara borta igen på grund av att hans dotter blev inlagd på sjukhus. Han har två barn från ett tidigare förhållande och de bor i Portlandområdet i Oregon. Dottern har en del fysiska handikapp så för henne blir en infektion/influensa mycket farligare. Det är litet jobbigt att vara själv på kontoret eftersom jag får göra två personers jobb. Jag hoppas att det blir litet lugnare nu men man vet aldrig.

Min deklaration blev litet mera stressig än vad jag hade trott. Förra lördagen skickade jag två blanketter till IRS i Utah. En av dem har en tidigare deadline än den vanliga deklarationen - 15 mars gäller för denna specifika blankett. Självklart skickade jag med spårning och allt tycktes vara frid och fröjd tills helt plötsligt inga uppdateringar skedde utan det bara stod att försändelsen “would arrive late.” Jag åkte till och med till postkontoret i Weed för att se om de kunde ge mig mer information. Nej, det kunde de inte. En dag senare kom som tur var en uppdatering att försändelsen befann sig i Utah och dagen därpå levererades den. Jag kunde pusta ut. :) Den blanketten har mycket höga böter om den inte kommer i tid så det var inte så konstigt att jag var litet stressad med tanke på det jag gick igenom 2015.

Eftersom jag fick betala restskatt till både IRS och Franchise Tax Board (i Kalifornien) skickade jag betalning till båda. Det ena kuvertet kom fram väldigt snabbt medan det andra tycktes ha “fastnat” i USPS system. Ingenting hände och flera dagar gick med endast en uppdatering som sade “will arrive late.” Efter några dagar loggade jag in hos FTB och såg att mitt konto hade noll balans och att de verkade ha fått min check med betalningen. Jag ringde för säkerhets skull och fick bekräftat att jodå, de hade fått pengarna. Ibland påminner USPS litet om skräckhistorierna jag läser och hör om PostNord.

Samma dag som jag började bli litet stressad av att mina försändelser verkade vara försenade fick flera “social media platforms” stora problem. Till och med USPS spårningssida gick inte att gå in på. Det finns en bra hemsida som heter Downdetector.com och som visar status för många olika hemsidor. De problem som vi hade den gångna veckan drabbade inte bara USPS utan även Facebook, Instagram, Etsy och möjligen några till. Jag läste många upprörda kommentarer hos Downdetector.

Här finns en artikel om det hela som tydligen drabbade även andra länder. https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/websites-down-apps-not-working-facebook-instagram-etsy-usps-a8821741.html?fbclid=IwAR0AhXDDaKo9C5F1ittBOsEMSOWAKFIfl25JG0ocW0KJ_qUePFSNRjTrrIs

Exakt vad som orsakade dessa stora avbrott verkar litet oklart. Det man dock väldigt snabbt märker är hur beroende vi är av att internet och hemsidor fungerar. USPS går egentligen inte att ringa till. Jag provade och man slussas runt i en "labyrint" av val utan att enkelt kunna prata med någon. Vid ett tillfälle lyckades jag trycka något val som skulle leda till en "levande person" men väntetiden var mellan 1-2 timmar!

De senaste dagarna har det blivit varmare och mera vårlikt och idag tog jag en härlig promenad i skogen. Bergsområdet "the Eddies" har fortfarande en hel del snö. Av någon anledning blev fotot litet suddigt - hoppas det går bra trots allt.

12 comments:

Gunnel said...

Jag avundas dig verkligen inte allt strul med deklarationen. Det verkar som om PostNord har en filial i USA. Så irriterande. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, det blev litet svettigt ett tag med posten. Fortfarande ser det ut som om kuvertet inte kommit fram. Får se om jag går vidare med detta eller inte. Kram

Annika said...

Ja, vilken hemsk deklaration du har.
Hoppas det är utrett nu.
Nej, att få tala med en lovs levande person är ofta lögn. DET går inte-.

Vi hade problem med två stora lådor vi skickat till LA med USPS. Gud vilket elände vi hade innan det blev utrett. Till slut gick det, men trögt så in bomben var det. Det var två stora lådor med Karolinas grejer. De kom fram, men en hel del av innehållet fattades, och lådorna totalt misshandlade. Konstigt, men vi fick iaf pengar på den försäkring vi hade skaffat (som tur är).

Ja, det våras ibland bergen nu :-)
Kram!

Karin said...

Rena mardrömsdeklarationerna !
Uj och usch! Hoppas att myndigheterna förenklar det hela.¨Låter lite gammaldags.
Ha det bra Anne-Marie och vinka till berget!

Anne-Marie said...

Annika: Själva deklarationen känns mindre problematisk faktiskt än USPS. De känns mindre pålitliga numera jämfört med för till exempel 5 år sedan. Försändelsen till Franchise Tax Board - som jag vet har kommit fram eftersom de har löst min check - står fortfarande som försenad i USPS-systemet. Känns som PostNord tycker jag.
Oj så otrevligt med Karolinas lådor. Så skall det ju verkligen inte gå till att saker försvinner och lådorna blir förstörda. Usch vad trist och jobbigt. Bra att ni i alla fall kunde få en viss kompensation.
Vi har haft ovanligt varmt de senaste dagarna och mycket snö har (tyvärr) redan smält uppe på berget. Hade hoppats att det skulle vara litet svalare ett tag till.
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Deklarationen var inte så besvärlig som den var förra året utan nu var det postverket som var “boven”. Det verkar som om allt kommit fram och det jag var skyldig till skattekontoren har lösts in så nu hoppas jag att det inte blir mer jag behöver ha att göra med dem för i år.
Ja, deklarationssystemet i USA är väldigt komplicerat - kanske ett av de mest komplicerade systemen i hela världen faktiskt. Inte som den svenska förenklade deklarationen som man numera väl till och med kan skriva under i mobilen.
Jag hälsar på berget varje dag. :)
Ha det bra Karin!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,
Vad skönt att det löste sig med dina försändelser. Ja Post Nord är en skräckhistoria. Inget funkar som det ska längre. Ingen verkar ha ett ansvar. Saker försvinner och går sönder och det är aldrig ens tal om någon ersättning. Folk får betala förseningsavgifter och avgifter för ueblivna vårdbesök då de inte ens fick kallelsen till att börja med och i vissa delar av Sverige delar man inte ens ut posten varje dag längre. Det är totalt skrämmande.

Det här med det digitala beroendet är ju livsfarligt. Vi blir ett enormt sårbart samhälle, för att inte snacka om att införa ett kontantlöst samhälle där vi svenskar kan kartläggas i minsta detalj genom våra ekonomiska transaktioner. Och vanliga svenskar reagerar inte ens!! Helt befängt. Jag tror att många bara har checkat ut faktiskt, alternativet vore att de inte förstår och det vore ju ännu värre. Men tyvärr tror jag att svenskarna är naiva och har blivit lata av välfärdssystemet där staten skall ta hand om allt och alla. De litar blint på att allt skall gå rätt till. Men vad händer om staten har tappat greppet om samhället, som nu händer i Sverige och organiserad brottslighet och utländska ligor tar över...IS ätervändare slipper undan straff och använder Sverige som bas för sin terrorverksamhet och fuskar till sig pengar via bidrag som de gör nu. De har listat ut systemet and they are working it....

Ja fy och usch!

Hoppas det lugnat ned sig på jobbet!

Kramen, och ha det gott!
Anneli

Gunilla Nardin said...

Så skönt att det fixade sig med din deklaration tills lut. Det amerikanska systemet verkar ju lite ålderdomligt. Iaf om man jämför med det svenska. I Frankrike så funkar det ganska bra tack och lov.. De har också en slags förenklad version.
Ha en riktigt fin weekend Anne-Marie med vila och promenader kanske.
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Ja, det blev litet svettigt med en av blanketterna. Inte lätt att skicka tidigare egentligen med tanke på alla olika ställen som skall skicka information och instanser som jag måste få tag på i Sverige.
Följer en del om PostNord i de FB-grupper jag är med i för svenskar som bor i USA. Det är den ena skräckhistorien efter den andra. När jag var liten delades det ut post till och med på lördagar. Helt otroligt vilken skillnad det har blivit.
Det har verkligen blivit problematiskt att så mycket görs via internet idag. Min mamma hade haft stora problem om hon fortfarande hade levt eftersom hon inte alls var tekniskt lagd och inte hade en dator till exempel.
Jag vet inte varför så många i Sverige har blivit så nedsövda. Självklart finns det många i USA också som är lika nedsövda. Det är som i filmen The Matrix - en av de allra bästa filmer tycker jag som gjorts och visar hur det egentligen är.
Ja, det som pågår i Sverige känns verkligen inte bra. Det är så många områden nu som tycks “raseras” att det väl bara är en tidsfråga innan det märks “på riktigt” i samhället även för gemene man. Många tycks ju välja att stoppa huvudet i sanden och säger att det egentligen inte har förändrats.
Min kollega har kommit tillbaka så litet lättare har det varit men det är mycket som pågår inom skolan som inte känns helt bra tyvärr.
Ha det gott och kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Ja, att skicka med vanliga posten känns inte alltid helt tillförlitligt men jag tror att USPS är litet mera pålitliga än vad PostNord är.
I USA är deklarationen en hel värld för sig. En anledning till att det finns så många “tax preparers”. Den enkla svenska deklarationen minns jag knappt. Berättade för en av lärarna om att man ofta kan skriva under sin deklaration i Sverige numera via sin mobil. Hon trodde knappt det var sant.
Jag var ute på en härlig promenad idag efter jobbet. Solen sken och då vi redan ställt om till sommartid är det ljusare på kvällarna.
Stor kram till dig!

Lena i Wales said...

Oj, vilket strul och vilket jobb. Hatar pappersarbete när det är komplicerat och när man inte har full kontroll själv över situationen.
Lyckat till!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det blev litet svettigt ett tag när posten inte verkade fungera som den skulle. Jag har rätt bra koll på deklarationsblanketterna men kan ju inte riktigt påverka posten. ;)
Tack! Ha det bra!