Sunday, March 31, 2019

Det här med internet

Tiden bara rusar iväg känns det som. Den gångna veckan hade skolan spring break vilket innebär att kurserna var inställda men alla kontor var öppna som vanligt. Jag hade faktiskt tagit ledigt två dagar - torsdag och fredag - och kunde ta hand om en del ärenden och annat som jag inte hinner med annars.

Något som också hände den gångna veckan var att man inom EU röstade för att skapa mer censur för internet. “Efter tre år av förhandling och infekterad debatt röstade Europaparlamentet under tisdagen ja till nya upphovsrättslagar inom EU. Det nya direktivet innebär bland annat att det senast 2021 inte ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier, och att företag som Google och Facebook har en skyldighet att ersätta medier vars material de sprider på sina plattformar.” (citat SvT).

Om jag har förstått det hela rätt röstade en del personer till och med “fel” eftersom man ändrade i ordningen under omröstningen. Det var personer som hade tänkt att rösta “ja” eller “nej” och röstade tvärtemot på grund av den förvirring som tycks ha rått. Låter ju inte särskilt betryggande att det inte var bättre koll hos de som valts att företräda till exempel Sverige. Så resultatet blev 348 mot 274 och därmed gick detta igenom.

Det är artiklarna 11 och 13 som varit mest kontroversiella och som troligen kommer att orsaka mer censur och problem att ha den sortens internet som människor har vant sig vid. Den här artikeln förklarar bra vad dessa artiklar handlar om:

https://www.svt.se/kultur/klart-eu-rostar-ja-till-nya-upphovsrattslagar

Internet har ju egentligen inte funnits i en större utsträckning mer än runt 20 år men har revolutionerat hur man idag hittar information, handlar kläder, skor, elektroniska prylar osv. Jag tycker om att ha tillgång till internet och skulle nog ha svårt att klara mig utan det.

Med tanke på att hitta information via internet så kom det till nytta igår kväll. Under lördagseftermiddagen började mina grannar (som bott i grannlägenheten sedan slutet av september/början av oktober förra året) att helt plötsligt bära ut saker från lägenheten. Jag kollar regelbundet Craigslist för bostäder i det här området för att hålla mig uppdaterad och dessutom för att se vad som eventuellt är på gång med grannlägenheten på grund av alla som kommit och gått under årens lopp. Jag hade inte sett någon annons så blev litet undrande.

Det är ett yngre par med en liten son som bott här och det har varit relativt okej. Jag såg att mannen gick iväg med en bunt böcker och en ryggsäck och ställde av dessa på en bänk vid skolan. Då började jag ana ugglor i mossen. Eftersom jag inte ville verka nyfiken (vilket jag givetvis var ;) ) avvaktade jag med att gå ut och se vad som var på gång. Efter någon timme med mycket spring ut och in körde de iväg. Jag var helt övertygad om att de hade gett sig av för gott trots att ingen flyttbil synts till. Jag gick ut och såg att de hade ställt ut massor med saker i den driveway där de parkerat och det fanns några skyltar där det stod “free stuff.” En dörr i staketet till deras tomt/backyard på baksidan av huset stod öppen och jag vågade mig på att gå in där. Lägenheterna har en stor glasdörr på baksidan så jag kikade in och såg att de hade lämnat en del möbler men att annat smått var bortplockat. I deras backyard fanns massor med tomma glasflaskor, olika slags förpackningar, kartonger osv.

Igår kväll letade jag efter dessa pesoners namn (visste vad de hette) och hittade till slut ett Instagramkonto för killen och mysteriet blev klarare. Tydligen kommer han från New England på östkusten - kvinnan verkar vara från Oregon - och i slutet av januari hade hans mormor eller farmor gått bort. Där fanns även ett inlägg för ett par veckor sedan där han skrev att han “had acquired a homestead”. Min gissning är att han troligen ärvt ett hus med en stor lada i New England. Där stod det också att de skulle flytta dit!! Och idag fanns ett nytt inlägg där det stod att de "were heading east."

Så troligen har de lämnat lägenheten med i stort sett allt kvar. Om hyresvärden vet om detta är en annan fråga. Har inte sett hyresvärden här eller någon annons. Så nu blir det nya grannar igen framöver - suck. Jag har lärt mig att leta på nätet och skulle nog egentligen ha blivit privatdetektiv eftersom jag tycker sådant här är intressant med att hitta information. ;)

Jag tog en promenad igår (innan allt hände med grannarna) och gick till en affär som heter Dollar General som finns i Weed. Affären är en lågprisbutik där jag till exempel köper toapapper, plastpåsar för förvaring osv. Själva affären är inget märkvärdigt men utsikten där den finns är helt okej. :)

8 comments:

Gunnel said...

Jag tror det skulle kännas väldigt konstigt att inte ha tillgång till Internet. Man blir bortskämd med att snabbt och enkelt få information om det mesta. Tyvärr är det inte bara positiva saker med den här tillgängligheten, men så är det med nästan allt. Kram

Äventyret framtiden said...

Förr skulle ingen ha lämnat något kvar utan plockat allt med sig när man flyttade. Det var nog ett krav också tror jag. Men bra att andra kan ta hand om "resterna" om de behöver. Man får hoppas på att hyresvärden kommer underfund med att lägenheten står öppen, olåst och att du inte får någon otrevlig granne mitt i allt.
Ha det bra bästa privatdetektiv!
Hälsningar från ett snöfritt soligt Geta.

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja numera skulle det kännas konstigt att inte ha internet. När jag kom till USA 1997 hade jag aldrig upplevt internet men Michael hade “dial-up” och jag tyckte att det var väldigt intressant med allt man kunde ta del av på det internet som fanns då vilket var väldigt litet jämfört med nu. Kram

Anne-Marie said...

Karin: Jag skulle aldrig kunna lämna kvar något såvida jag inte hade ett speciellt avtal med hyresvärden. Jag hittade ett bra tält som jag försåg mig med och min kollega på jobbet fick tag på en bra stol. Fortfarande står det mesta kvar. Lägenheten är låst - jag kollade faktiskt. Så ingen kan gå in och förstöra eller orsaka skada som tur är. Ja, det där med grannar här i USA i lägenheter med “papperstunna” väggar är ingen höjdare.
Tack Karin! :) Ha det gott!

Annika said...

Njeeaa... så tycker jag inte man bör göra. Som dina grannar gjorde. Så slappt på ngt sätt att ställa ut och skriva "free stuff" och sen lämna så mkt som de gjort på sin uteplats. För jag antar att det är mkt där som borde köras till tippen också.
Nope, nope och NOPE!!
Free stuff är väl bra, men inte då man använder det som dina grannar gjort. Till slut kommer säkert din hyresvärd att få köra bort skräpet.
Skulle blir jätteirriterad om ngn granne här gjorde så.

Nej, jag vill inte vara utan nätet. Inte. Numera sköter man ju i princip rubbet därigenom-
Men visst, både ljusa och mörka sidor finns ju med nätet, som med allt annat.

Kramar från mig
PS, hoppas du får bra grannar nästa gång!

Anne-Marie said...

Annika: Nej, att lämna saker på det sättet känns väldigt fel. Men folk tycks inte ha någon känsla för vad som är rätt och fel nuförtiden. Ser det varje dag inom skolan. Ja, i deras backyard finns det mycket som bara kan kastas. Jag har en känsla av att hyresvärden kanske redan varit här eftersom utelampan på framsidan av huset helt plötsligt var släckt nu på eftermiddagen. Eftersom det var hyresbetalningsdags den 1 april och de självklart inte betalat hyran antar jag att hyresvärden kanske anade oråd.
Att vara utan internet skulle vara märkligt. Jag har i stort sett helt slutat att titta på TV och det känns helt okej. Har inget nöje av de program som visas.
Kramar!

Lena i Wales said...

Internet har verkligen förändrat vår värld, på gott och ont.
Kanske har dina grannar done a runner, vanligt i UK, men kanske inte hos dig. Vi får se vad som händer.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, internet har revolutionerat vår livsstil känns det som.
Jag såg idag hos Craigslist (här i USA annonseras väldigt många bostäder via Craigslist) att min hyresvärd redan lagt ut lägenheten till uthyrning. Jag ringde faktiskt upp henne - hon och jag har en bra kontakt - och bara undrade vad som hade hänt. Hon sade att de hade sänt ett SMS till henne att de hade en "family emergency" och flyttade ut. Jag ville inte nämna Instagramkontot jag hittat utan höll en litet "lägre profil". Ville inte skapa irritation eller oro. Vi får se vad som händer med nya grannar. Ha det gott!