Sunday, March 10, 2019

Uppdatering, sommartid och semlor

Veckorna går och jag har inte “tittat till bloggen” som jag brukar. Till största delen beror det på att det fortfarande har varit mycket att göra på jobbet och att jag har varit tvungen att ta hand om en del andra saker efter jobbet. Dessutom var min kollega sjuk några dagar och var tvungen att stanna hemma vilket innebar att jag fick göra hans och mina arbetsuppgifter.

Det som jag har fått ta hand om utanför jobbet är mina tandläkarbesök och förberedelser inför deklarationen.
Under ett par månader har jag varit hos tandhygienisten varannan vecka vilket tagit tid och energi. Nu har jag klarat av genomgång av tänderna, lagning av en tand där en liten bit föll ur och mycket noggrann rengöring. Som tur är får jag en rätt bra ersättning via min sjukförsäkring genom skolan. Nu blir det några månader tills jag skall tillbaka för en ny kontroll. Tandhygienisten verkade i alla fall tycka att tandköttet “återhämtat sig” en del och det lät positivt.

Och under den här årstiden förbereder man sig i USA för deklarationen. Som vanligt har jag flera olika blanketter som skall fyllas i på grund av det jag har i Sverige. Det företag jag använde mig av förra året hade meddelat att de inte skulle fortsätta med deklarationer för privatpersoner (och de var ju litet konstiga minst sagt med tanke på allt som hände förra året så lika bra kanske att inte anlita dem) så jag var tvungen att hitta någon annan. För ett par år sedan gick jag till företaget H&R Block i Mt Shasta och där var jag förra helgen. Mannen som jag har kontakt med kan en del om internationell rapportering men det är nog också tur att jag har lärt mig mycket om hur blanketterna skall fyllas i. Nu har jag i alla fall skickat in två blanketter med post, gjort en rapportering elektroniskt och H&R Block gör sin rapportering för några blanketter. Sådant här tar tid att förbereda och jag har ägnat flera helger åt att samla ihop och gå igenom alla konton som finns i Sverige. Dessutom skulle papper kopieras och förberedas inför besöket hos H&R Block.
Som ni kan se har mina vardagar och helger varit minst sagt fullspäckade.

Den här helgen är en timme kortare eftersom vi redan har ställt om till sommartid. Jag tycker det är alldeles för tidigt och helst skulle jag vilja ha normaltid hela året så som vi hade i Sverige fram till 1980. Dock vet jag att många vill ha sommartid året runt. Det finns förslag här i Kalifornien att bara ha sommartid så vi får se hur det blir framöver.

Fettisdagen var den gångna veckan men det verkar ju som om semlor nästan finns året runt numera i Sverige så att mitt inlägg kommer litet sent gör nog ingenting. :) Jag har sett många, många bilder i de olika Facebookgrupperna jag är med i och många tycks sakna dessa semlor. Jag kan inte ens minnas när jag senast åt en semla. Det är inget jag saknar vilket kanske är tur eftersom det givetvis inte finns semlor där jag bor. Dock verkar det finnas i en del av de större städerna. Och självklart kan man även baka sina egna semlor.

När jag var barn var det strikt med dagen när man “skulle” äta semlor. Fettisdagen var det som gällde. Som sagt, numera tycks semlor finnas under stor del av året och de finns tydligen även i olika former som semmelwrap, prinsessemla osv.
Jag såg den här bilden i en av Facebookgrupperna och tyckte den var litet kul med tanke på olika former av semlor. :)


Bilden lånad från internet.

Och den kända författarinnan Selma Lagerlöf kan man enkelt döpa om inför “semmeldagen”. ;)


Bilden lånad från internet.

18 comments:

Ann Rumbleinthearctic said...

Jag är glad över att jag inte äger eller har några stora tillgångar i Sverige, än. Känns som en mardröm att deklarera då. Nu är allt väldigt enkelt och vi deklarerade för ett par veckor sedan och har redan mottagit skatteåtebäringen :)

Jag brukar alltid baka minisemlor, de är 1/3-1/4 i storlek jämfört med de man kan få på vissa ställen. Men det blir en hel del släta kardemumma bullar över. Men de fryser bra, så kan man sedan ta fram dom och ha till kaffet om man vill.

Gå till tandhygienisten varannan vecka verkar jobbigt, men bra att det börjar bli bättre. Mina gener är helt värdelösa för tänder, och det blir dyrt vare sig man har försäkring eller inte. Inte lika dyrt som utan, men ändå.

Anonymous said...

Jag förstår inte varför du måste deklarera i Sverige?
Vad äger du i Sverige?

Carina

Anne-Marie said...

Ann: Ja, det blir onekligen litet mera komplicerat med tillgångar utomlands. Det går men man måste vara noga. Och just nu vill inte jag i alla fall föra över några större summor pga den svaga, svenska kronan. Skatteåterbäring var det länge sedan jag fick. :)
Jag har sett att du bakar en hel del. Eftersom jag inte saknar semlor går det bra med skämtsamma bilder på semlor för min del. ;)
Anledningen nu till att jag fått gå en hel del beror på att jag inte tagit mig i kragen och sett till att hitta en bra tandläkare här. Den jag nu går till plus tandhygienisten känns bra och jag upplever att jag kan lita på dem. Jag har bara haft några få hål i hela mitt liv men tänderna slits mer än “normalt” plus att jag tycks ha en del tandsten. Förhoppningsvis börjar det vända åt rätt håll.

Anne-Marie said...

Carina: Jag behöver inte deklarera i Sverige utan i USA för de pengar jag har på bankkonton där. USA har “global taxation” till skillnad mot i stort sett alla länder som baserar sin deklaration på var man bor. Känns väldigt gammaldags med USA men det är som det är. Du kanske inte följde min blogg 2015 när jag gick igenom en dyr process betr. mina pensionskonton i Sverige. Man måste uppge bland annat tillgångar för den amerikanska deklarationen om de uppgår till vissa belopp.
Om man är begränsat skattskyldig i Sverige, vilket jag är, behöver man inte deklarera vilket känns bra.

Gunnel said...

Jag har ätit två semlor i år, men i fjor blev det ingen. Även om det varje år tillkommer nya modeller av semlor, så föredrar jag den gamla vanliga, om det nu tvunget måste vara en semla just denna tiden. Deklarationsblanketter är inget kul. De är lätta att fylla i här för de flesta, men det är inget roligt att se vad man ska betala i restskatt. Kram

Steel City Anna said...

Semla Lagerlöf skrattar jag högt åt!

Hoppas deklarationen går smärtfritt denna gång!

Karin Eklund said...

Vilken pärs vad gäller både tandhygienist och deklarationer.
Tack och lov så har vi ett mycket förenklat system i Finland nu för tiden. Företaget Pettas kräver förstås lite mera men även den deklarationen har förenklats.
Jag har faktiskt inte ätit en fastlagssemla på år och dag. Längtar inte ens efter en. Selma Lagerlöf var kul!
Ha det gott!

Annika said...

OJ jäklar, tandhygienisten varannan vecka!!
INTE roligt. MÅ du snart slippa det, och må din mun helas som den ska :-)
Jag vet att du har jobbiga, jobbiga deklarationer. Hoppas att ni kan reda ut den också.
Det kan ni såklart, men knöligt är det.

SEMLOR, SAKNAR! Har inte ätit en enda en iår. OCH jag saknar det SÅ!! Det är nästan det godaste bakverk jag vet.
Får väl göra såna där fuskisar med Hawaiian sweet bread du vet ...
Önskar jag vore i Sverige så jag kunde testa alla olika semlor. MEN det är tur för figuren att jag är här, haha.

Gillar din chart över semlor. ROLIG!!
jag är PURIST :-)

Kramar!!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Två semlor skulle jag nog kunna äta även om jag inte alls saknar dem. Ja, skall jag äta en semla skall det vara den gamla vanliga sorten.
Deklarationen i Sverige är något helt annat än deklarationsblanketterna här i USA. Vore bra om det blev enklare. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Visst var Semla kul! :)
Jag hoppas också att det inte blir något tjafs betr. deklarationen i år.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det var litet väl intensivt under en period.
Tror att de flesta länder har enklare deklarationssystem jämfört med USA. Skönt att ni har det enklare även för Pettas.
Vad bra att jag inte är ensam om att inte sakna semlor. :)
Semla Lagerlöf var litet kul tycker jag. Och passande.
Ha det bra Karin!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, de ville dela upp rengöringen i fyra delar efter en första rengöring förra året. Då var det en litet ytligare rengöring. De senare mer djupgående. Ja, att åka som jag gjorde in till Mt Shasta och ta ledigt från jobbet går inte i längden. Men det var tvunget.
Ja det är bara att hålla tummarna beträffande deklarationen. Önskar att den var litet enklare.
Ja, du är i gott sällskap med många som saknar semlor. Av någon anledning hör jag inte till semmelsaknarna - konstigt ord. ;)
Jag såg ett inlägg i en av FB-grupperna med någon som gjort semlor på Hawaiian sweet bread. Vet inte ens om vi har det här där jag bor.
Ja, om jag skulle äta semlor fick det allt bli en traditionell semla och inget annat konstigt. :)
Kramar!!

Bettan said...

Semlor kan man äta hur mycket som helst, fast volangerna växer ju lite för mycket!
Hoppas deklarationerna inte blir så krångliga iår!
Kram

Anne-Marie said...

Lisbeth: Ja, många tycker om semlorna. :) Tur för mig att jag inte saknar dem eftersom de inte säljs här och jag inte riktigt har tid att baka.
Jag hoppas också att deklarationerna går igenom utan problem.
Kram

FREEDOMtravel said...

Om jag äter semla så är det just på semmeldagen, kanske för att det bjuds på jobbet till exempel. Skulle inte få för mig att äta en semla i augusti ;)

Anne-Marie said...

Helena: Mitt minne är ju av semlor på fettisdagen. Inte semlor på konstiga tider på året. ;) Men tydligen är semlor något man vurmar för i Sverige.

Från Glam till Damm said...

Hahaha....Underbart!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Ledsen att jag inte såg din kommentar förrän nu. Lol - visst var det litet kul. :)
Kram!