Sunday, March 24, 2019

Flyga till Europa som amerikan

Sedan 2009 har de som velat resa till USA varit tvungna att använda sig av ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Det är ett inresetillstånd som man ansöker om via internet och som ger en person tillstånd att resa in till USA. Numera kostar det $14 och gäller under 2 år. Fortfarande är det dock upp till de som finns i immigrations- och passkontrollerna att ge “grönt ljus” för att bli insläppt till USA.

När jag för första gången reste till USA 1985 fanns inte ESTA eller Visa Waiver programmet - som fortfarande gäller - utan man fick ansöka om visum hos amerikanska ambassaden i Stockholm. Tydligen började Visa Waiver-programmet gälla på hösten 1989 för oss svenskar.

Tidigare har amerikaner kunnat resa utan visum eller andra krav (giltigt pass givetvis) till Europa men från och med 2021 kommer det att ändras. Då måste amerikanska medborgare också ansöka om ett inresetillstånd till Europa - ETIAS heter det. Inte mer än rättvist tycker jag att det krävs ett inresetillstånd även till Europa om man inte har ett pass från något av EU-länderna.
Har man dubbelt medborgarskap men till exempel bara amerikanskt pass måste man ansöka om ETIAS. Har man ett svenskt pass, förutom det amerikanska, reser man in på det till Europa. Exakt hur det går till i USA vid utresan är jag inte helt klar över. Eftersom amerikanska medborgare, enligt amerikansk lag, måste visa sitt amerikanska pass vid utresan kanske man även måste visa det andra passet.
När den här information först kom ut för några veckor sedan skrevs det felaktigt att ETIAS är ett visum vilket det inte är utan det är ett inresetillstånd precis som ESTA.

Att flyga har blivit mer och mer komplicerat tycker jag. Man måste hålla koll på mycket och se till att man känner till alla regler som finns. Jag minns så väl när man kom till amerikanska flygplatser på 80-talet och att familj och vänner till och med kunde komma till gaten för att ta emot besökare. Visst var det mycket trevligare jämfört hur det har blivit nuförtiden. TSA (Transportation Security Administration) i USA har gjort flygplatserna mindre trevliga tycker jag.

För 2-3 år sedan talade man om att det skulle finnas så kallad “preclearance” på Arlanda för de som skulle flyga till USA. Tydligen har det projektet skjutits upp på obestämd tid på grund av “In the past year, the financial conditions have deteriorated, which means that there is at present no sustainable financial solution that will enable the project to continue.” Jag vet att många blev glada att höra att det kanske skulle bli “preclearance” på Arlanda eftersom det kan ta väldigt lång tid ibland på de amerikanska flygplatserna men tydligen verkar det hela i stort sett ha runnit ut i sanden av olika anledningar. https://www.swedavia.com/arlanda/development-plans/#gref

Nu var det länge sedan jag flög. Har inte flugit sedan jag var i Sverige hösten 2015. Vi får se när det blir av nästa gång.

Det finns många filmer som har med flygplan att göra. En film som jag tyckte var riktigt bra är “Flightplan” med Jodie Foster. “A bereaved woman and her daughter are flying home from Berlin to America. At 30,000 feet, the child vanishes, and nobody will admit she was ever on the plane.” Det är en psykologisk thriller med ett lyckligt slut. :)

14 comments:

Malin said...

Tycker som du att det är väl inte mer än rätt att man måste ha inresetillstånd till Europa. Vore det inte kul om de även kunde kräva biometriska pass så som USA gör för inresa? Egentligen helt galet att de själva kräver det men amerikanska pass har inte det, man kan tillochmed förnya via posten (vilket är skönt) men inte speciellt säkert.
Har flugit en del i mitt liv men mest som barn/ungdom. Numer blir det mest årlig resa till Sverige på sommaren. Tänker en del på det här med miljön, men det finns ju inte direkt ett alternativ till att resa till Sverige annat än med flyg.

Anne-Marie said...

Malin: Med tanke på hur Europa har förändrats de senaste 5 åren tycker jag att det verkar rimligt att det kommer att krävas inresetillstånd.
Men visst har väl USA också biometriska pass numera? Drog inte fram mitt amerikanska pass men enligt hemsidor tycks de nyare amerikanska passen ha symbolen på framsidan såsom till exempel de svenska passen har. Symbolen finns på framsidan av passet.
Däremot har amerikanska pass inte kravet på finger printing såsom de svenska har.
Nu kan man ju ha en del synpunkter och tankar kring de svenska passen eftersom de bara gäller 5 år och är dyra och komplicerade att förnya här i USA. Man skickar väldigt mycket i USA via posten som jag inte förstår varför man inte skickar med säkrare leveransmetoder. Mitt green card kom med vanliga posten utan rekommenderad post till exempel. Helt vansinnigt tycker jag. Mitt amerikanska pass kom också med posten. Man borde i alla fall ha krav på rekommenderad post.
Jag har inte flugit sedan 2015 när jag var i Sverige. Inte pga miljöskäl utan helt enkelt pga att jag inte har så stor längtan att åka till Sverige numera. Frågan är hur man skulle kunna ta sig till Europa utan flyg - det finns ju en del krafter här i USA som helt vill bannlysa flygplanstrafik. Undras just hur det skulle tas emot att aldrig kunna lämna USA enkelt? Eller inte alls.

Annika said...

Inte mer än rätt, håller helt med.
Inte en dag för tidigt heller. ESTA är inte svårt att söka, och få godkänt på. Det kommer säkert inte ETIAS att vara heller.
Så, det är helt OK att EU kräver det av amerikaner.
Just det, Green Card kommer med posten, i ett helt vanligt kuvert. Märkligt ja ...
Uppgraderade precis mott körkort till REAL ID. Det kom också med posten i vanligt kuvert.
Också skumt.

Jag minns så väl när man kunde gå ut till gaten med de som skulle åka hem till Sverige. Peter följde med mig till gaten också flera gånger då jag skulle åka hem.
SEN skedde 9/11 och så mkt ändrades.

Kommer nog att flyga en del framöver, bland annat till CA. Men i sommar åker jag ju hem till Sverige, som alltid.
Har också funderat mkt på det här med miljön. OCH flygen. Men, en road trip out west kan det inte bli varje gång man ska dit.
Och nej, till Europa kommer man inte utan flyg ... så --
Tröstar mig med att det är familj som ska besökas.
Men visst är flyget en bov vad gäller miljön.

Kramar till dig!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie Ja att flyga är mera komplicerat
Helst skall incheckning göras med smartphone
innan man kommer till airport. Eller alla
automater som det biometriska passet skall
matas i.Sist jag flög var 2014 till Toronto
och åkte tåg till Montreal och Quebec-city.
Saknar alla vänliga och roliga människor
man träffade i Nord-amerika.Filmen kontakt
med Jodie Foster är en toppen film.
Häls christer

Anne-Marie said...

Annika: Tror att ETIAS inte alls är krångligt men självklart blir det en omställning. Precis som när kraven på RealID träder i kraft och man inte längre kan flyga med vanliga körkort.
USA har ställt stora krav på omvärlden inom olika områden (passregler, ESTA, FATCA-reglerna för konton utomlands osv) så helt rätt av EU att ha litet krav också.
Visst är det konstigt att man skickar så många värdehandlingar med vanliga posten i USA. Tycker det känns litet nonchalant faktiskt. Post kommer ju bort även här även om vi inte har PostNord.
Jag tyckte om att flyga tidigare, inte direkt numera. Tycker uppriktigt illa om hur TSA beter sig på flygplatserna och den atmosfär som numera råder där.
Om man tror att man skall kunna bli av med flyg, bilar osv vet jag inte vilken planet man bor på. Det finns ju inga praktiskt genomförbara alternativ vad jag vet i dagsläget. Häst och vagn och båt går inte riktigt att använda för alla som skall resa. ;)
Kramar!

Anne-Marie said...

Hej Christer,
Jag har ingen smart phone ännu och har inga planer på att skaffa en. Får se hur länge det går att stå utanför den marknaden.
När jag kom tillbaka till USA hösten 2015 efter min längre vistelse i Sverige fick man göra väldigt mycket själv vid inresan. Jag var helt utmattad efter den långa resan och tyckte det var krångligt med allt. Och folk som kunde hjälpa till var det ont om.
Ja, det är litet annorlunda sätt att vara här i USA med ofta mer öppenhet och vänlighet människor emellan jämfört med till exempel Sverige.
Filmen “Contact” är också en riktigt bra film. Det var länge sedan jag såg den.

Gunnel said...

Det är mycket pappersexercis vid flygning. Mitt ESTA har gått ut nu eftersom jag fick det för mer än 2 år sedan. Jag vet inte när jag åker till USA nästa gång vad för slags papper som då gäller. Det är kanske något helt nytt. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, det har blivit mer och mer tycker jag kring att flyga internationellt och framför allt till USA. Nej, man vet inte vad som kan komma att hända så bäst att hålla sig uppdaterad så gott det går. Kram

Anonymous said...

Hur länge var du i Sverige?

Carina

Anne-Marie said...

Carina: Jag trodde att jag skulle flytta tillbaka till Sverige hösten 2015 och stannade ca 2,5 månader. Nu blev det inte Sverige trots allt - jag visste inte vad som skulle hända när det kom så många flyktingar. När jag var där kom 10,000+ varje vecka.

Channal said...

Hej! Jag har varit i USA två gånger. Minns att man skulle söka något via nätet o det funkade inte. Var tvungen att ringa konsulatet. Felet var att jag INTE fick använda åäö haha! Så det blev Kolmarden Brandmastarvagen!! Tyckte det var konstiga frågor att kryssa i :-) Storebror ser dig!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Hej Anna,
Ja, numera måste man ha ESTA om man hör till ett Visa Waiver-land som Sverige gör. Jaha, man kan inte använda svenska bokstäver. Intressant. Har aldrig behövt fylla i ESTA eftersom jag först reste med visum, sedan var det bara Visa Waiver och sedan hade jag amerikanskt visum och sedan green card. Japp, storebror är väldigt utbrett tyvärr.
Kramar!

Spirello said...

När vi åkte till usa (orlando) i höstas ställde de inga frågor alls till en i usa utan de ställde en massa frågor till en i kön till check in på arlanda. När vi kom fram fick vi bara ta kort och ge finger avtryck!

Anne-Marie said...

Spirello: Det låter ju rätt bra att frågorna kom redan i Sverige och inte i USA. Har man rest ända till USA och det sedan kanske är något problem blir det ju onekligen litet bekymmersamt.