Sunday, January 27, 2019

Tandläkarbesök

Förra veckan var väldigt intensiv så fick hushålla med min energi. Mycket att göra på jobbet och olika ärenden efter jobbet varje dag. Bland annat ett tandläkarbesök i torsdags.

Jag har inte någon tandläkarskräck men tycker inte om att gå till tandläkaren. Vet inte om någon faktiskt tycker om att att gå till sin tandläkare.
Har nog haft fler tandläkarbesök än de flesta har jag en känsla av. Inte på grund av dåliga tänder utan på grund av att jag hade tandställning under många år. Under ca 10 år hade jag någon slags tandställning - antingen en som jag hade på natten eller en fast. Tandläkaren jag gick till var inte den vanliga tandläkaren utan en specialist och jag vet att han efter många år fortsatte att kalla mig även om jag inte behövde gå. Bra att kunna tjäna mer pengar antar jag. En dag sade jag till honom att jag inte skulle komma tillbaka eftersom jag ansåg att jag inte behövde fler behandlingar. Hans svar var “Okej.” Helt otroligt.

Min pappa och jag har haft samma problem med tänderna vilket har varit mer “slitage” än vad som kanske är normalt. Ingen har kunnat förklara exakt vad detta beror på. Det har gjort att jag fått “laga” tänderna med vit fyllmassa då de blivit försvagade. Jag har bara haft några få hål under hela mitt liv och har inget amalgam numera. Hur man kan sätta in gift i munnen är obegripligt för mig.

Tandsten är också något som jag har och när tandläkaren i Sverige tog bort tandstenen var det rätt plågsamt och jobbigt. Under de flesta av mina år i USA har jag faktiskt besökt tandläkaren i Sverige.
Nu har jag hittat en tandläkare i Mt Shasta som jag har börjat gå till. Han och hans mottagning är öppna för litet mer “alternativa” metoder vilket jag uppskattar.

Jag har haft ett par besök redan hos tandläkaren och det kommer att bli ytterligare några besök på grund av att jag hade väntat litet väl länge och har en hel del tandsten. Men hittills har det inte alls varit lika plågsamt som hos tandläkaren i Sverige. Jag fick bedövning - bara halv dos eftersom jag är väldigt känslig - och det var nog bra även om det är obehagligt tycker jag innan bedövningen släppt.

Jag kommer att göra litet mer aktivt för att kunna förhindra tandsten till viss del hoppas jag. Tror att det skiljer sig från person till person hur mycket tandsten man har. Jag skaffade ett homeopatiskt medel innan jul som jag inte riktigt kom igång med innan jag fick den otrevliga influensan så jag skall sätta igång igen.


Hade fått tipsat om Xylitol som skall vara bra för tänderna och som också lär förhindra tandsten så har köpt även det och har börjat använda. Löser upp pulvret i litet varmt vatten och sköljer munnen.


I morgon måndag sätter skolans vårtermin igång så då blir det full fart och elever igen.

21 comments:

Anonymous said...

Efter en längre period då jag inte gick
till tandläkare slutade det med dyr rotfyllning.
Går numera 1gång varje år.Ja bortskrapande av
tandsten varje år.Cirka en time tar besöket
kostar 1250 Man måste serva tänderna som bilen
annars blir det dyrt.Dom lagar med plast numera.
Är tandläkaren i USA dyr?? häls christer

Annica said...

De uschliga luftrörens behov av hostmedicin i barn- och ungdomen resulterade tyvärr i en hel del amalgamfyllningar trots noggrann tandborstning. Men man orkade inte gå upp och borsta tänderna varje natt man tagit hostmedicinen för femtioelfte gången.
I vuxen ålder aldrig några hål. Minimalt med tandsten. Möjliga problem — att någon gammal lagning går sönder. Tandläkarbesök en gång/år, brukar faktiskt få beröm: "Det är alltid så snyggt i den här munnen." :) Då blir man glad.
Kram!

Anne-Marie said...

Christer: Förutom tandsten (som har påverkat tandköttet litet grand) hade jag inga andra problem med tänderna.
Jag har märkt att de instrument som den här tandläkaren och tandhygienisten använder verkar modernare än de min tandläkare i Sverige hade. Känns inte alls lika smärtsamt när de tar bort tandsten.
Ja, tänder är viktiga. Dock har många i USA inte råd att gå till tandläkaren tyvärr.
Skolan har en sjukförsäkring som inkluderar tandläkarbesök vilket gör att jag betalar en del bara av avgifterna. Svårt att riktigt jämföra kostnader tycker jag.

Anne-Marie said...

Annica: Jaha, så hostmedicinen hade sådana konsekvenser. Hostmedicin här är söt och innehåller massor med konstiga tillsatser så kan tänka mig att det kan leda till problem om man använder medicinen relativt ofta.
Det verkar som om just tandsten till stor del har att göra med sammansättningen på saliven vad jag har förstått. Minns att mina föräldrar fick åka till tandläkaren ibland när en fyllning gick sönder. Skönt att få beröm hos tandläkaren. :) Här verkar man vilja att folk kommer kanske 2 gånger per år som underhåll.
Jag har ett par besök kvar eftersom de inte vill ta alla tandsten på en gång.
Kramar!

Annika said...

Jag tillhör nog det lilla fåtalet som inte alls är rädd för tandläkare. Gillar att gå till tandhygienisten, tycker om känslan efteråt.
Länge sen jag hade hål i tänderna nu, men ingrepp har jag gjort. Många. Har flera rotfyllningar, ett implantat. Gillar min tandläkare här, och ffa gillar jag min hygienist. Jag går till en stor mottagning, men träffar ALLTID samma hygienist.
Xylitol, björksocker. DET är ett rätt vanligt sötningsmedel i ffa Finland. Snacka om att de har goda xylitoltabletter och tuggummin där. MEN ät inte för mkt, haha, då blir det laxerande effekt.
Hehe.
Tandsten har jag inga större bekymmer med. MEN önskar dig bra lycka nu med dina preparat som du ska testa.
Kramar!!

Uffe said...

Du har säkert rätt i att de flesta inte tycker om att gå till tandläkaren. Amalgam används inte längre, det är många år sedan. Åtminstone på de här breddgraderna. Hygienisterna använder sig av laser, därför upplever man det annorlunda nu än då man mera eller mindre "krassade" raspade osv. Jag går en gång per år till tandläkaren för att kolla läget, upplever att jag "sparar" på tänder o kostnader.Jag har tandsten,genetiskt som behöver tas bort.Ibland vet man ju inte att ett hål är på gång. Samma sak är det med gynekologbesök för min del. Viktigt att sköta om sina "håligheter i god tid.
Ha det bra Anne-Marie!

Uffe said...

som du ser använder jag Uffes dator just nu.
Karin

Anonymous said...


Är tandläkarvården gratis för barn i USA?

Carina

Anonymous said...Saft som vi har i Sverige. Inte finns väl det i USA?
Vad dricker barn till fika?

Carina

Anne-Marie said...

Annika: Vad skönt att du gillar att gå till tandläkare och hygienist. Jag är inte rädd men tycker inte om besöket.
Den här tandläkaren som jag nu går till verkar ha väldigt många kunder. De har mycket långa väntetider vilket givetvis är på gott och ont. Bra på ett sätt eftersom det innebär att folk tycker de gör ett bra jobb. Mindre bra då det kan ta tid att bli klar med det som skall göras.
Ja, Xylitol verkar ha den effekten på tarmen. Jag bara sköljer munnen med lösningen så tror att det skall gå bra. :)
Jag har alltid haft en del tandsten verkar det som så kommer att bli mycket “duktigare” nu så att jag slipper mer omfattande rengöringar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Först undrade jag vem Uffe var. ;)
Ser att Annika tycker om att få tänderna undersökta. :) Skönt att det finns de som inte har något emot tandläkare. Tur att amalgam har försvunnit i alla fall. Minns att mina föräldrar hade mycket “grått” i munnen.
Laser har de inte pratat om hos den här tandläkaren. Ultraljud har de nämnt. Vet inte om det är liknande metoder.
Jag kanske också har genetiskt litet mer tandsten så får vara ordentlig framöver.
Kul att du skrev trots att du är på resande fot!
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Carina: Jag vet faktiskt inte om det finns gratis tandläkarvård för barn i USA. Eftersom jag inte har barn har jag inte satt mig in i det. Framförallt inte då jag gått till min svenska tandläkare större delen av mina år i USA.

Anne-Marie said...

Carina: Nej, saft verkar inte riktigt finnas på samma sätt som i Sverige. Jag dricker inte saft så har ingen bra koll.
Som sagt, jag har inga barn så har inte så stor erfarenhet av fika där barn är med.

Anonymous said...


Jag har heller inga barn. Men trots att jag är 51 år så har jag inte lärt mig att dricka kaffe
Så det blir saft för mig :D

Carina

Lena i Wales said...

Aldrig riktigt roligt med tandläkarbesök.
Har varit på så många p g a dåliga tänder och har dragit ut många tänder, så en hel del fattas bakåt i munnen, men det innebär också färre hål numera. Bra, kanske inte, men mindre plågsamt.
Har lärt mig slappna av i tandläkarstolen och har t o m somnat under tiden tandläkaren jobbat, men har å andra sidan problem med att bara somna till.
Lycka till!

Anne-Marie said...

Carina: Jag dricker inte heller kaffe.
Blir egentligen bara vatten och vi är lyckligt lottade i det här området eftersom vi har ett mycket gott vatten.

Anne-Marie said...

Lena: Nej, roligare kan man ha än att gå till tandlären.
Här i USA dras givetvis tänder ut men rätt många ersätter med “konstgjorda” och hela bryggor ibland.
Oj då, sova skulle jag inte kunna göra. :) Bra att du kan slappna av.
Tack!
Ha det bra!

Gunnel said...

Tandläkarbesök är inget jag längtar efter, men numera har jag ingen skräck för att gå dit, för jag har en toppentandläkare. Det enda som skrämmer mig nu är priset. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har ingen tandläkarskräck men tycker det finns roligare saker att göra än att gå till tandläkaren.
Som tur är får jag en rätt bra ersättning genom skolans försäkring. Får givetvis betala en del själv. Det är dyrt med tandläkarbesök i Sverige tyvärr.
Kram

Anonymous said...


Erat vatten där du bor var mycket gott, skrev du.
Får ni vattnet från berget?

På tal om dricka. Mjölken i affärerna är det samma smak som i Sveriges mjölk?
Om inte. Vilken mjölk är godast Sveriges eller Amerikas?

Carina

Anne-Marie said...

Carina: Ledsen att jag inte hade sett din kommentar - Blogger skickar inte email längre när det kommer en ny kommentar.
Vattnet kommer från stora underjordiska "sjöar" - akvifer.
Har ingen aning om smak på mjölk eftersom jag inte har druckit mjölk på mycket länge.