Wednesday, January 16, 2019

Tjuvar och banditer

De senaste 2-3 dagarna har varit litet utmanande eftersom min bil blev utsatt för stöld. Som tur var fanns bilen kvar men nummerplåten med registreringslappen som sitter baktill på bilen blev stulen. Det har tagit tid med kontakt med polisen och med DMV (Department of Motor Vehicles) plus känslan av att inte ens kunna känna mig säker att ha min bil parkerad precis bredvid huset där jag bor. Tyvärr har jag inget garage där jag kan parkera min bil.

Jag upptäckte stölden i måndags och fick en mindre chock. Jag har haft samma nummerplåt sedan jag kom tillbaka från Hawaii i augusti 2005 och ingen har tagit den. Det blev ett samtal till Polisen och ett par polismän kom och de skrev en rapport. Att en av polismännen gav felaktig information gjorde inte processen enklare precis.

Dagen därpå ringde jag tidigt på morgonen till Weeds polisstation och frågade om jag inte behövde en kopia på polisrapporten när jag skulle åka till DMV. Polismannen hade sagt att jag inte behövde en kopia men efter att ha kollat olika hemsidor på nätet verkade det som om en rapport var nödvändig. Kvinnan som svarade på polisstationen bekräftade att jag visst behövde en rapport så det blev ett besök där innan jag åkte in till Mt Shasta och DMV. Vilken tur att jag ringde!

DMV är ökänt här i USA för att ha helt sanslöst långa väntetider och mindre trevlig personal. Det har sina fördelar att bo på en mindre ort eftersom vi inte har några långa väntetider och personalen är vänlig. Jag behövde inte vänta särskilt länge innan jag fick hjälp. Jag fick frågan om jag hade polisrapporten vilket jag kunde svara “ja” på som tur var. Jag fick visa mitt körkort och lämna in den blankett jag hade fyllt i om att få nya nummerplåtar och en registreringslapp. Polismannen som kom till mitt hus hade sagt att jag inte skulle få mina nummerplåtar förrän efter flera veckor. Det var också fel eftersom skyltarna fanns hos DMV.

Innan besöket hos DMV hade jag gått till en affär som säljer biltillbehör för att köpa skruvar. Tjuven hade ju tagit även skruvarna. Tyvärr var det fel skruvar jag köpte så jag fick åka tillbaka och fick hjälp av en av expediterna att sätta fast skyltarna.

Här i Kalifornien kan man inte ha något som täcker registreringsskylten och de skruvar jag har haft sedan 2005 var inga säkerhetsskruvar vilket man tydligen måste ha nuförtiden. Jag har försökt hitta skruvar lokalt men hittade bara några som är litet svårare att få av än de jag hade. Skall beställa via nätet eftersom jag tror att jag hittat skruvar som är litet mer säkra. Självklart har tjuvarna olika slags verktyg men man kan ju göra det litet svårare i alla fall. Ingen rolig upplevelse alls men tydligen är detta vanligare än vad jag har vetat om med stulna registreringsskyltar.

Det är obehagligt tycker jag att bli utsatt för en stöld och jag kom att tänka på ett par andra tillfällen när jag blev bestulen på en läderjacka och på pengar. Detta var i Stockholm och jackan hängde där andra jackor hängde medan jag och mina kollegor åt lunch. Tala om chock när jag skulle gå tillbaka till jobbet och jackan var borta. Som tur var fick jag tillbaka på hemförsäkringen och min chef tyckte så synd om mig (jag hade precis börjat på det jobbet) att han gav mig pengar till självrisken. Jag kunde köpa en bättre och finare jacka med pengarna jag fick. Har faktiskt fortfarande den jackan och använder den varje år. Med andra ord en antik jacka vid det här laget. ;)

Pengarna försvann på en restaurang i Stockholm innan jag och en kompis skulle gå på bio. Vi åt middag på en restaurang och vi satt mitt emot varandra och jag hade en väska på golvet vid stolen. Min plånbok fanns i väskan och där försvann pengarna - dock ingenting annat i plånboken. Jag ringde till restaurangen dagen därpå för att berätta att de hade ficktjuvar och svaret jag fick var litet uppseendeväckande. De visste om ficktjuvarna och hade civilklädda poliser som “patrullerade” i restaurangen och dessa poliser hade till och med blivit bestulna på pengar. Skickliga ficktjuvar med andra ord.

Ikväll hoppas jag att tjuvarna håller sig inomhus eftersom vi har ösregn och mycket blåst. Det har regnat "cats and dogs" sedan mitt på dagen. Hoppas att Mt Shasta får snö.

En av mina idoler (när jag var liten flicka) var Pippi Långstrump. Hon får också besök av tjuvar. Dock verkar dessa tjuvar rätt ofarliga. :)

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Usch så jobbigt. Bara känslan av att ha blivit bestulen räcker gott och väl. Allt extra besvär du också fick för att få nya skyltar känns jobbigt. Ungefär som ett extra straff på att du har blivit bestulen. Undrar hur dina gamla skyltar ska användas av tjuvarna? Någon typ av förfalskning är tydligen på gång. Hoppas att du får ha dina ägodelar i fred härefter. Vi lever sannerligen i en märklig värld, där folk inte visar den minsta respekt för andras ägodelar.
Ha det gott Anne-Marie!

Annika said...

Otrevligt. SÅ otrevligt.
Det är chockerande att bli av med ngt via stöld.
DMV, ja det är en sort för sig. Måste snart förnya mitt körkort. Tror jag måste in och ta syntest. BLÄ. USCH, drar mig för det besöket. Otrevliga är de, och här i NoVA tar det sååååå lång tid trots att vi har flera DMV att välja på.
USCH.
En gång när K var liten blev jag bestulen på min plånbok. Inne på en leksaksaffär av den sort där man också kan leka. Jag hade min väska i sittvagnen, och satt med K i ngn liten grop där man kunde leka. När jag sedan skulle betala det jag köpt på butiken var plånboken borta. Väck.
det var så hemskt, så hemskt, så hemskt.
Just att stå där i kassan och leta efter plånboken och inte hitta den, och inse fakta! BORTA! STULEN!!
Grejen var den att inne i den butiken var det bara andra mammor och barn den morgonen ... SÅ ... ja ...
Det lustiga är att jag på natten innan DRÖMT att att min plånbok blev stulen.
Varje gång jag åker förbi platsen där den leksaksaffären en gång låg tänker jag på detta.

Då blev det besök på DMV igen omående, och alla kort som skulle spärras PLUS att jag blev av med foton etc.
Flera månader senare hittade en man mitt körkort på en soptipp i Alexandria, VA, han kontaktade mig och skickade det tillbaka. Men då hade jag redan förnyat sen länge.
Har aldrig varit med om stöld på bilar, eller stöld i hemmet. TACK och lov.

AM, hoppas det blir lugnt framöver hos dig.

Stora kramar från mig

Malin said...

Så otrevligt. Man känner sig verkligen otrygg. Någon försökte stjäla vår minivan för ett antal år sedan men lyckades inte. Dock hade de brutit upp låskolven så den låg på golvet. Bilen stod alltså i vår driveway som är upplyst delvis av en gatulampa. Verkligen obehagligt. Tydligen är detta ganska vanligt där vi bor och för det mesta hittas faktiskt bilen senare, ofta orörd då de endast vill ha den för transport. Nu på senare tiden har polisen uppmanat oss boende att ha rattlås då man har stulit en hel del luftkuddar från bilar i vårt område. Man får heller inte ha något på skylten här men har sett flera som lägger skylten i bakluckans fönster istället. Antar att de har blivit bestulna och inte vill gå igenom det igen...Skönt att du kunde få ordnat så fort. Jag undviker vårt närmsta DMV av samma skäl och kör till mindre i ett annat county där man får bättre hjälp.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det var inget roligt alls att bli utsatt för denna stöld. Framför allt då jag inte kan parkera min bil i ett garage och inte har en aning om det kommer att bli fler stöldförsök. Jag fick givetvis betala för att få nya skyltar plus polisrapporten kostade en slant. Troligen är det bilar som inte har giltiga registreringsskyltar som man stjäl till. Om de blir stoppade är det stulna skyltar de kör med. Jag hoppas att de åker fast. Nej, respekt för andras ägodelar verkar vara en svunnen tid tyvärr.
Ha det bra Karin!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, det är upprörande att bli av med något som är ens eget.
Har ni Real ID-körkort i VA nu? Mitt körkort går inte ut på ett tag så kommer inte att skaffa Real ID-körkort innan dess. Har ju mitt amerikanska pass om jag skulle flyga inom USA.
Ja, det kan man ju verkligen undra betr. din plånbok och de andra i affären. Och vilken obehaglig känsla att stå i kassan och inte kunna betala. Och så mycket onödigt jobb man måste gå igenom bara för att andra är oärliga och beter sig illa. Usch.
Intressant med din dröm. För kanske 1-2 månader sedan fick jag helt plötsligt en tanke betr. stöld av registreringsskylten. Helt “out of the blue”. Har aldrig tänkt på det tidigare. En föraning kanske? Hade glömt bort att jag tänkt detta tills stölden skedde.
Jag hoppas också att det blir lugnt framöver.
Stor kram till dig!!

Anne-Marie said...

Malin: Ja, det kändes inte så kul att bli bestulen.
Usch då. Låter inte trevligt med er minivan. Vilken tur att de inte lyckades. Det verkar som om tjuvarna blir fräckare och fräckare tycker jag.
I Kalifornien får man inte ha något som täcker den bakre registreringsskylten typ klar plast. Har sett att det finns sådana skydd men som sagt de får man inte använda här.
Jag bodde i en annan del av Weed efter det att jag hade flyttat tillbaka från Oregon 2007. Det var inte så långt från där jag bor nu. Och där försökte de stjäla min bil. Som tur var lyckades de inte men låset blev så skadat att jag fick byta ut det.

Anonymous said...

Vad tråkigt att bli utsatt på den lilla orten. Mycket hänger på att stora
landsvägen går förbi. Dessa plåtar skulle dom säkert ha till något rån.
Hemskt att bli drabbad. Hälsiningar Stig U

Anne-Marie said...

Stig: Ja, det var mindre kul - framför allt då bilen stod parkerad precis bredvid huset där jag bor. Ja, I-5 drar nog in en del "skräp" i lilla Weed. Har ingen aning om vem som stal plåten och syftet men otrevligt var det.

Anonymous said...

konstigt att dom bara tog den bakre
nummerplåten.Skall dom ha den till MC.
Måste vara tjuvar lokalt.Åk runt och titta
Är grannarna ok eller.häls christer

Anne-Marie said...

Christer: Den bakre nummerplåten har min registrerings"lapp" som jag förnyar varje år. Den främre har "bara" nummerplåten.
Tror säkert att det kan vara en annan bil som den skulle användas för. Har ingen aning om det är lokala tjuvar eller inte. Jag tog en promenad tidigare i veckan kring skolan och i några andra kvarter men såg ingenting som var min skylt. Däremot såg jag totalt 3 eller 4 andra bilar som inte heller hade nummerplåt baktill.
Grannarna är ett yngre par med en son på 2-3 år. Hon är elev och även jobbar inom skolan. Han verkar vara hemma med sonen. Nej, de är inga tjuvar. :)

Channal said...

Hemskt att bli utsatt av tjuvar!! Sen att det ska behöva ta sådan tid med att få en ny. Absurt! Vad skulle de med nummerplåten till?!! Ynkligt!

KRAM Anna

Gunnel said...

Så fruktansvärt att inte få ha sina grejer ifred. Men det går tyvärr inte att skydda sig från skumma individer hur mycket man än försöker. Lite konstig information du fick av den där polisen. Var han tro ny? Kram

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det kändes inte så kul att upptäcka detta. Och jag kan ju inte parkera min bil någon annanstans så man får hoppas att det inte sker igen.
Nu var det ju polismannen som hade felaktig information betr. nummerplåtarna. Som jag skrev fick jag de nya plåtarna med en gång hos DMV och även registrerings“lappen” så det gick fort som tur var.
De stjäl nummerplåtar vad jag har förstått för bilar som kanske inte har registrering. Finns säkert andra orsaker också.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Att folk “invaderar” ens privata sfär genom att stjäla känns obehagligt tycker jag. Har ju varit med om andra stölder och det känns lika obehagligt varje gång.
Ja, den där polisen verkade konstig. Nej, han var inte ny. Jag började nästan undra om han trodde att jag var ett “vimsigt fruntimmer” som han kunde säga vad som helst till. Jag är så långt från det som det bara går. ;)
Kram

Annica said...

Det finns tillfällen när man önskar att man var Hulken och kom på dessa värdelösa existenser med "fingrarna i syltburken". Vore underbart att få ge dem en läxa som de aldrig skulle glömma.
Tänk att det för vissa ska vara så svårt att skilja på mitt och ditt. Att bli utsatt för stöld/brott är ett trauma. I dessa sammanhang kan man verkligen tala om att "bli kränkt", detta annars så missbrukade uttryck.
Jag känner till ett par som hade inbrott i sitt hem och de kunde inte bo kvar där. Ganska snart efteråt sålde de sitt hus och flyttade. Så tragiskt.
Kram från kyligt Norrbotten!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, att vara Hulken vore inte dumt. ;) Jag skulle kunna tänka mig några straffmetoder som man kunde sätta igång om de blev fångade. :)
Tyvärr verkar detta vara mycket vanligare än vad jag kände till. Googlade en del efter det att det hänt och såg att många utsätts för den här typen stölder.
Trist men sant.
Ja, att ha inbrott i sitt hem känns nog ännu mer kränkande tror jag. Men alla stölder är ett intrång i ens privata sfär som inte känns bra tycker jag. Jag hoppas att de skruvar jag beställt online kommer snart och att de passar. Svårt att veta riktigt hur de passar när man inte kan se dem mer än på bild.
Kramar!

Lena i Wales said...

Vad otrevligt att bli bestulen.
Jag blev av med nummerplåtar i Sverige också och fick parkeringsböter där jag inte ens satt min fot.
Byråkrati är bland det jobbigaste som finns och särskilt om man dessutom blir illa bemött.

Från Glam till Damm said...

Men fy så träligt! Och så krångligt och omständigt med polisrapport och DMW...Men också läskigt, för man kan ju undra vad de ska med dina plåtar till? Kanske begå något brott och så skulle du kunna bli kopplad till det om någon tog reg.nummret. Jag förstår att det känns otryggt att tjuvarna var så nära ditt hem också. Lycka till med allt.

Tusen tack för dina kommentarer hos mig!

Kramen och ha en fin dag, Anneli

Bettan said...

Det är jobbigt att bli bestulen, oavsett om det gäller inbrott eller registreringsskyltar.
Jag blev av med mina reg.skyltar för nästan 30 år sedan. Lite roligt var det att jag faktiskt träffade mina barns far när jag lämnade stöldanmälan. Två år senare ringde ett utredare på polisen och ville att jag skulle komma och lämna en redogörelse för vad gjorde vid en speciell tidpunkt, eftersom en bil med mitt registreringsnummer hade samband med brott mot säkerheten på en viktig militäranläggning. Jag behövde aldrig lämna redogörelsen eftersom jag kunde berätta om stölden och dessutom låg på KK och födde barn just den natten :D
Barnens pappa och jag är skilda sedan många år, men det är en lite rolig berättelse ändå.

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det känns som ett inkräktande på ens personliga sfär tycker jag om man blir bestulen.
Usch vad otrevligt med det du var med om i Sverige. Eftersom jag gjorde en polisrapport så fort jag upptäckte det hela hoppas jag att slippa sådana saker.

Anne-Marie said...

Anneli: Tydligen är det "standard procedure" att göra en polisrapport och sedan besöka DMV. Fortfarande träligt förstås.
Ja, vad min nummerplåt nu används till är svårt att veta. Det märkliga var att jag såg troligen 4-5 bilar kring skolan - antingen parkerade eller som körde - som inte hade en plåt baktill. Kanske tillfällighet eller så var det en liga som kom.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Stölder och inbrott är ett intrång i ens personliga sfär.
Jaha, det var ju onekligen en litet kul och intressant historia betr. det du var med om. :)
Antar att det var meningen att du skulle träffa din ex-man. ;)
Oj, så lång tid efter det att du blivit bestulen som skylten fortfarande fanns ute i samhället. Vilken tur att du hade mycket som backade upp att du var oskyldig. Har man gjort en polisanmälan hoppas jag att det visar att man inte är skyldig.

Steel City Anna said...

Usch vad obehagligt o så allt extra jobb sånt här ger. Trist! Ficktjuvar verkar det vara gott om inne i stan, de varnar tom ofta på tunnelbanans skyltar.

Anne-Marie said...

Anna: Ledsen att jag inte hade sett din kommentar som väntade på att bli publicerad. Blogger brukade skicka email men gör det inte längre. Vet inte om du kommer att se mitt svar men ville i alla fall skriva.
Ja, det var obehagligt med det som hände. Framför allt då bilen stod precis bredvid huset där jag bor. Jag minns att det brukade finnas ligor med väldigt skickliga ficktjuvar när jag bodde i Stockholmsområdet.