Sunday, February 3, 2019

Ringa till Sverige

Idag pratade jag faktiskt svenska! Det händer inte så ofta nuförtiden. Jag och en av mina kusiner hörs av då och då och det var henne jag pratade med idag. Trots att jag har pratat engelska 99% av min tid sedan jag kom till USA har jag absolut inga problem att prata svenska och hitta ord. Ingen Dolph Lundgren-brytning heller. ;)
Det blir inte så ofta som jag ringer till Sverige numera. När min mamma gick bort blev samtalen märkbart färre. När jag först kom till USA pratade jag med mina föräldrar åtminstone ett par gånger i veckan.

De senaste veckorna har jag varit tvungen att ringa till Nordea ett par gånger och även till det företag som har min tjänstepension. Eftersom eventuella utskick av årsbesked osv kommer alldeles för sent för att jag skall hinna få med dem i min amerikanska deklaration måste jag ringa.

Företaget som har min tjänstepension måste jag kontakta för att meddela att jag behöver summan vid årsskiftet och sedan får jag besked när jag kan ringa igen. De kan inte ge någon information via epost. Och i år var jag tvungen att logga in med mitt BankID (tur att jag har det) för att de ens skulle prata med mig om min pension. Jag var tvungen att ge information om min försäkring vilket jag bara kunde göra när jag var inloggad. Det kändes dock litet oklart om jag ens skulle kunna få beskedet eftersom ingen hörde mig när jag ringde. Jag provade att ringa via Skype och sedan även via vanliga telefonen (fem samtal totalt) och ingen hörde mig. Som tur var kunde en av de som svarade ringa tillbaka och då fungerade det. Efter ett email där jag påpekade problemet fick jag beskedet att det tydligen var ett känt problem med utlandssamtal. Låter mycket konstigt tycker jag. Förhoppningsvis får de ordning på det hela.

Att ha BankID verkar vara den “dörr” som öppnar upp väldigt mycket till olika myndigheter och företag i Sverige. Jag fick ladda ner ett nytt BankID under helgen så klarar mig ytterligare ett par år.

Som jag skrev om i inlägget om stölden av registreringsskylt på min bil skulle jag försöka hitta säkrare skruvar. Det var inte alldeles enkelt visade det sig. Ingen affär hade den typen skruvar lokalt i Weed och Mt Shasta så jag beställde via nätet. Det blev två beställningar innan jag fick tag på rätt storlek på skruvarna - tydligen skall de vara “metric” och inte “US”. Igår kunde jag skruva i de nya skruvarna med det specialverktyg som kom tillsammans med beställningen. Nu hoppas jag att dessa skruvar ger litet mer säkerhet när det gäller skyltarna.

Idag var det Superbowl vilket jag inte alls brydde mig om. New England Patriots vann igen vilket de har gjort flera gånger tidigare.

En av ABBAs klassiker "Ring Ring" får avsluta inlägget. :) Detta var sången de ställde upp med i Melodifestivalen 1973 - året innan de slog igenom med Waterloo.

18 comments:

Gunnel said...

När jag pratar med min son så ringer vi via FaceTime numera, men det har varit lite strul där med. Vi hör varandra och han ser mig, men bilden från Dallas är "frusen". Efter ny uppringning brukar det fixa sig. Ja, BankID är en nyckel till mycket idag. Kram

Lena said...

Blev full i skratt när jag läste om att du skulle skaffa nya skruvar till registreringsskyltarna. De skulle man kanske ha här i Grekland och så kan man felparkera hur mycket som helst! Låter konstigt men vid grov felparkering skruvar de bort skyltarna och så får man en böteslapp med uppgift att snarast lämna in även körkortet. Det är väl ok med att lämna körkortet om man gjort fel men varför även bilen ska bli "straffad" kan jag inte förstå. Ingen i familjen kan ju använda den då. Upp till två månader kan de behålla skyltarna och körkortet.
Hälsningar Lena

Malin said...

Har nog inte ringt till en myndighet i Sverige från USA på väldigt länge. Än så länge har jag klarat mig utan bank ID men måste kanske skaffa det nästa gång jag är i Sverige för säkerhets skull. Jag talar med mina föräldrar via FaceTime eftersom vi alla har Iphones och då blir det gratis om man är på wifi. Praktiskt, funkade även bra nu när de var i Vietnam en månad. Annars smsar vi även en hel del. Jag tänker på när jag var liten och vi bodde i Asien. Då fick man minsann skicka brev till mormor och ibland spelade mamma in oss på mini kassett och skickade till henne. Det var andra tider det. Nu kan man ju hålla kontakten på ett helt annat sätt. Hoppas nu skylten blir kvar!

Karin Eklund said...

Det är mycket med det jordiska! Bank ID måste jag också ha fastän jag bara är "hemma" . Inget tycks fungera utan ett sådant. Jag "pratar" med barn o barnbarn via Telegram. Fungerar utmärkt
Ha det bra Anne-Marie

Gunilla Nardin said...

Hej Anne-Marie!
Tur att kom tilltals med den ratta personen till slut.Har ocksa bankid och det bor man nog ha ,nar man ska tala med svenska myndigheter. Bra att det fixade sig med registreringsskylen till slut.
Har forsokt ett flertal ganger att kommentera pa din blogg med mobilen. Men det funkar inte alls, forstar inte vad jag gor for fel...
Pa datorn ar det lattare,men da internet lagger av har ,allt som oftast,sa blir det lite trixigt.

Hoppas du aterhamtat dig nu efter influensor mm...sjalv har jag klarat mig an sa lange ...peppar peppar...
Ha en bra vecka !
Stor Kram
Gunilla

Annica said...

Din svenska är helt intakt, trots dina år i USA. Och du håller den ju levande varje gång du bloggar. --- Skönt att du kunde fixa dina svenska "ärenden". Det är bra med BankID. Det har jag också men bara ett "vanligt" för att logga in på min bank. Däremot har jag inte ett mobilt — använder mobilen så lite som möjligt. Den är bra att ringa med om/då man inte är hemmavid. :)
Här har vi fått mer snö det senaste dygnet så hör av dig om du vill ha vitt fluff att strössla över Mt Shasta. ;)
Sänder snöig kram ... till att börja med! ;)

Anne-Marie said...

Gunnel: Har inte FaceTime men har hört att många använder sig av den tjänsten. Jag kan inte ha några appar eftersom min mobiltelefon är antik. Ja, Skype kan också vara knepigt och bilden blir frusen.
BankID måste man nästan ha om man har bankkonton och/eller andra finansiella konton. Kram

Anne-Marie said...

Lena: Ja, jag hade inte ens haft tanken att folk skulle stjäla registreringsskylten men tyvärr var det ju vad som hände för några veckor sedan. Insåg att jag kanske var tvungen att skaffa andra slags skruvar som förhoppningsvis var litet säkrare.
Oj, det låter väldigt drastiskt som de gör i Grekland. Verkar konstigt att hela bilen “straffas”. Har faktiskt aldrig hört talas om det tidigare. Känns litet överdrivet tycker jag. Ja, du får skaffa “säkra” skruvar. :)

Anne-Marie said...

Malin: Jag har varit tvungen att ringa Skatteverket och mina pensionsföretag. Det blir svårare och svårare att få information från dem. Bankerna kommunicerar bara via den interna tjänsten som man måste ha dosa för att kunna logga in till. BankID kan man bara skaffa vad jag vet om man har bankkonto i en bank. Har du det borde det gå bra.
Som jag skrev till Gunnel ovan har jag ingen mobil med internet och inga Appleprodukter.
Ja, brev skrev jag när jag kom till USA 1997. Min mamma skrev brev till mig tills hon blev sjuk 2012. Hon hade ingen dator och tyckte om att skriva brev. :)
Ja, jag hoppas verkligen att skylten får sitta kvar. De här skruvarna kräver ett specialverktyg så litet svårare borde det vara att ta loss dem.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det är litet väl mycket med jordiska tycker jag ibland. BankID är nyckeln till väldigt mycket verkar det som. Har inte hört talas om Telegram. Tycker att Skype fungerar bra för det mesta. Både med och utan video.
Ha det bra Karin!

Anne-Marie said...

Hej Gunilla!
Long time no see ;) - som man säger ibland.
Det kändes litet panikartat ett tag när jag insåg att ingen hörde mig och de kunde inte skicka uppgiften via email.
Ja, det där med registreringsskylten var ju ett kapitel för sig. Trodde aldrig att lilla Weed skulle ha sådana problem. Men självklart finns det kriminella även här.
Vad tråkigt att du inte har kunnat kommentera. Roligt att du lyckades nu i alla fall. :)
Ja, den där influensan verkar ha däckat rätt många inom skolan. Enda fördelen var att jag inte behövde ta sjukdagar och ev. gå till läkaren för att få ett intyg. Skolan tillåter bara 5 frånvarodagar i sträck vid sjukdom. Därefter måste man ha ett intyg.
Skönt att du klarat dig och hållit dig frisk.
Ha det gott! Stor kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Du har ju hört mig prata så du vet. ;) Jag var nog “för gammal” för att tappa svenskan när jag kom till USA. Och för mig skulle det kännas väldigt konstigt att inte ha svenskan intakt. Vet dock att en del tappar svenskan på olika sätt. Att skriva svenska är givetvis inte samma sak som att prata men hittills har jag ju klarat av att hålla igång min svenska. :)
Jag har BankID på fil via min dator. Har ingen mobil med internet så det fungerar inte. Det verkar som om Mobilt BankID är vad som föredras men jag är som du - vill inte använda min mobil mer än nödvändigt.
Jag tror att Mt Shasta inte har något emot mer vitt fluff så skicka gärna. :) Vi fick kanske 3-5 cm snö i Weed - det var allt. Och nu skall det bli riktigt kallt så det kommer att bli halt. Kommer att gå som en 90-åring nu framöver.
Kylslagen kram tillbaka!

Annika said...

Ja,svenskt bank-ID är bra.
Det skaffade jag för ett tag sen.
LÄNGE sen jag pratade med en myndighet på telefon i Sverige.
Jag använder facetime sgs hela tiden vad gäller kontakt med vänner och familj. Ibland pratar jag via WhatsApp med dem som inte har har iPhone. Funkar också bra.
Tror man kan prata via facebook också? men det har jag aldrig gjort.
Svenskan ja, den har jag intakt också. Utan problem. Vill inte hamna i ngt språkträsk.
Sen hjälper ju bloggandet det hela, det gör det verkligen. OCH såklart att läsa svenska tidningar och böcker och se svenska program + att jag ju har en dotter som är tvåspråkig.
Jag har ju rätt många svenska vänner hör också, så svenskan blir levande. Jag vet ju att du är den garanterat enda svenska tjejen i Weed, så i ditt fall blir det annorlunda såklart.
Kramar från mig.

Anne-Marie said...

Annika: Svenskt Bank-ID verkar nästan vara ett måste numera i dagens Sverige. Tur att min mamma inte behöver skaffa det eftersom hon inte ville ha någon dator eller mobil.
Det knepiga för mig är ju att tidsskillnaden gör att det nästan är omöjligt att hitta en bra tid att ringa på när det är svenska kontorstider.
Vet faktiskt inte alls hur FaceTime och WhatsApp fungerar. Men som sagt jag ringer sällan numera till Sverige.
Att tappa svenskan skulle jag känna som ett nederlag och nästan skämmas för om det skedde. Vi ser ju dagligen i grupperna hos FB hur illa folk skriver och ingen verkar bry sig. Tydligen är det okej att “slakta” sitt modersmål. Tittar nästan aldrig på svenska TV-program och lyssnar inte heller på radio. Hinner inte på kvällarna.
Har inga svenska vänner mer än på “distans” här i USA. :)
Jag har faktiskt inget emot att "leva" engelskan. Tycker om det engelska språket och tycker numera att jag hittar fler bra uttryck på engelska än på svenska.
Kramar!!

Lena i Wales said...

Jag använder Whats up för telefonsamtal. Det finns så många olika sätt numera.
Bankid används mycket i Sverige har jag förstått, t o m jag har ett och kan någorlunda använda det också, inte dåligt.
Svenskan går aldrig ur, även om man inte använder språket så mycket. Däremot hör man ibland att den del använder ett lite äldre språk, viket är trevligt.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Har inte Whatsup och vet inte heller hur det fungerar. Ja, det är onekligen en stor skillnad mot hur det var när jag kom till USA 1997 och hur man numera kan ringa. BankID är bra att ha eftersom det tycks fungera som “open Sesame” i Sverige. :)
Bor man inte i ett land tror jag det är svårt att hänga med i de ord och uttryck som kommer efter det att man har lämnat landet. Min svenska är egentligen från 1997 och mycket har hänt sedan dess.
Ha det gott!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,
Nu kräver nog 100% av alla myndighets- och banktjänster i Sverige snart att man skall ha en smartphone och detta har lämnat ca. 1 miljon svenskar i ett digitalt utanförskap. Äldre som inte förstår sig på och är rädda för det nya och sådana som av en anledning inte har råd med en smartphone eller lever i några av de områden i Sverige där man har dålig täckning hamnar i ett jättejobbigt läge. Många äldre behöver nu hjälp med att betala en enkel räkning...Jag vet faktiskt inte om jag gillar detta. Samhället blir så sårbart när det inte finns någon annan verifiering än elektronisk, haha och snart inga kontanter.

Det där med språket..Både jag och mina döttrar (båda födda utomlands) talar svenska med klingande dalmål och har aldrig brutit på amerikanska. LoL!

Ha en underbar dag!

Kramen, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli: Hade inte sett denna kommentar heller. Blogger har slutat att skicka email när någon kommenterar. Får skylla på dem. ;)
Att lämna en rätt stor del av befolkningen i ett “utanförskap” känns rätt fientligt tycker jag. Framför allt de äldre som redan har en svag ställning i Sverige. Min mamma hade aldrig klarat sig i dagens Sverige eftersom hon inte tyckte om ny teknologi. Jag trodde att det stod i svensk lag att man måste acceptera kontanter - har för mig att jag läst om det någonstans. Men det kanske man inte bryr sig om trots allt. Att inte ha BankID till exempel gör det knepigt att komma åt olika tjänster. Som tur är har jag det så jag kan logga in på olika hemsidor.
Att tappa sin svenska skulle jag nog känna som ett “nederlag”. Som tur är var jag tillräckligt gammal när jag kom till USA så att jag nog aldrig kommer att tappa varken tal eller skrift. :)
Kramar!