Sunday, November 26, 2017

Spite houses :)

För ett litet tag sedan såg jag en rätt kul länk som handlar om “spite houses," det vill säga hus som byggs nära eller på andra “konstiga sätt" för att irritera grannar eller andra som äger mark.
Visst kan det byggas trångt ibland för att det inte finns tillräckligt med utrymme men just den här typen hus finns det litet mer eftertanke bakom just för att irritera och förarga. :)

När jag hyrde villan här i Weed för några år sedan byggde mina hyresvärdar ett hus på tomten bredvid. Tanken var att kvinnans mamma skulle flytta dit och vara närmare sin familj. Nu visade det sig att hon inte alls ville flytta till Weed utan ville stanna i staden Redding där hon trivdes. Kanske hade varit bra att klargöra detta innan man bygger ett hus. ;)

Om placeringen av detta hus gjordes med flit för att irritera den som ägde huset bredvid vet jag inte men det byggdes väldigt nära tomtgränsen. Det fanns ingen anledning att placera huset så nära gränsen eftersom det är en mycket stor tomt. Kanske de två ägarna hade något otalt.

Medan jag hyrde villan köptes huset bredvid men ingen verkade flytta in. I alla fall såg jag ingen mer än några få gånger under lång tid. Numera tycks det bo någon där. Jag gick förbi “my old hood" i fredags och kollade läget. Huset som jag hyrde såg väldigt nergånget ut nu. Det gick ju i konkurs eftersom mina hyresvärdar inte kunde betala sina lån då mannen blev sjuk och inte hade någon sjukförsäkring. Jag kan föreställa mig de astronomiska sjukhusräkningar de hade och att de bara gav upp på sina hus och flyttade härifrån för några år sedan.

Den här hemsidan har några intressanta exempel på “spite houses". Huset i Alameda i Kalifornien är ju onekligen litet speciellt. :)
http://www.urbo.com/content/spite-houses-9-homes-people-built-just-to-annoy-their-neighbors/18056?rtg=higherpersp-otTc6b&param4=urbo-fni-fbss-1334-us-de-ocpm&param5=10154605183736186&param6=23842615844400776

Så här nära ligger husen varandra här i Weed. Litet spite-känsla tycker jag nog att det är. :)


Nu har de fyra lediga dagarna redan passerat - vi har en del kvar av söndagen som tur är - och nu är det bara att se fram emot jullovet då vi är lediga litet drygt 10 dagar.

18 comments:

Annica said...

Det var en brokig blandning av konstiga och konstigt belägna hus. Jag kan inte tänka mig att liknande byggen skulle få ske här i Sverige utan att myndigheterna tog beslut om omedelbar rivning. Här får man ju inte ens sätta upp en Friggebod eller lekstuga utan att ha bygglov. Och om den ska ligga nära tomtgränsen måste grannen sanktionera bygget.
Dessutom skulle knappast något regnbågsfärgat hus tillåtas i gamla Svedala. Tyvärr. Friare färgsättning skulle vara både uppiggande och spännande. Tycker i alla fall färgförtjusta jag. :)
Må väl i "nära-till-grannen-Weed"! ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Visst var det märkliga hus som folk byggt för att skapa irritation. :)
Nej, i Sverige skulle det nog inte ens komma så långt att huset byggdes. Tror att man måste ha bygglov för det mesta även här i USA men vet inte exakt. Har ju aldrig byggt eller ägt en fastighet i USA. Minns att mina föräldrar var tvungna att be grannarna om lov när de byggde till villan i Enebyberg och detta trots att tillbyggnaden inte skulle vara särskilt nära tomtgränsen.
Kommer ihåg att jag läste om ett hus i regnbågens färger (kanske det du tänker på) i Sverige som fick målas om pga byggreglerna. Trist att det skall vara så begränsat och likadant i Sverige. Men det finns områden även här där folk inte får göra särskilt mycket. Lake Shastina är ett sådant område där det är väldigt begränsat ifråga om vad som får göras.
Kramar!

Steel City Anna said...

Roligt inlägg! Här är husen sådär nära ändå för det finns ingen plats :)

Anne-Marie said...

Anna: Kul att du gillade inlägget. :) I England byggs hus rätt tätt vad jag minns. Oftast troligen utan "spite". ;)

Gunnel said...

Konstigt att det är tillåtet att bygga så nära. hade det hänt i Sverige hade de flått riva det igen. Jag
tror inte jag hade klarart av att bo så nära inpå någon annan. Då kan man lika gärna bo i samma hus. Kram

Annika said...

Spite houses, nu fick jag lära mig ngt nytt minsann.
Så konstigt egentligen. Otroligt märkligt.
Säger också, att de ens får bygglov? Har ju aldrig heller sökt ngt bygglov här i US, men permits måste man ha för allt man gör, i princip. Du får inte ens bygga om ett kök utan permit, OCH det ska sen sättas upp så att det syns utifrån, pappret på att man håller på att bygga om.
Sådär tätt kan ju hus ligga i städerna här ibland, men på landet och förorten är det bara konstigt. Vi har visserligen nyare villaområden där det är tätt som bara den mellan husen, nästan som radhus. Har aldrig fattat det där.
I Reston är det strikt med allt man gör, får inte måla husen i ngn utstickande färg, får inte sätta upp småhus på tomten etc etc. Vi fick tom bassning på ett skjul för trädgårdsredskap vi hade på vår baksida, det stod längst in i ett hörn och syntes knappt. Nope, det skulle bort. Vi får inte hänga tvätt ute, inget sånt.
Ja Reston Association är strikta till max.
Hoppas din långhelg var skön!!
Kramar!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie.
Här i Sverige, så får man ju inte bygga hus för nära tomtgränsen. Jag kan inte regelverket för det, så jag vet inte avståndet.

Jag kommer ihåg att en gammal jobbarkompis berättade om just en sån sak. Jag tror det var en bekant till jobbarkompisen, som klagade på att grannen byggt ett uthus av något slag alldeles för nära tomtgränsen.
Grannen fick riva uthuset, och flyttade det till godkänt avstånd från tomtgränsen. När grannen hade gjort det, så monterade han en stor strålkastare som var riktad mot bekantingens hus, så dom vart bländade när dom skulle titta ut genom fönstren som var åt det hållet.
Det fanns tydligen inga regler för sånt.
Måste vara riktigt jobbigt, att inte kunna titta ut genom fönsterna som är åt det hållet.

Mvh Skogåsbon

olgakatt said...

Regeln i Sverige är att man inte får bygga närmare tomtgränsen än 4 m. Man kan få dispens om grannen går med på det. Sen kan kommuner ha egna regler om färgsättning och sånt. I vår knäppa kommun fick en familj inte sätta solceller på taket för i det området skulle alla tak vara röda! Gissar att i USA varierar reglerna också från stat till stat och från kommun till kommun. Man hör också om grannar som jävlas med varandra i årtionden. Tack och lov har vi bara trevliga grannar numera. För länge sen hade vi ett hus i området som spelade musik för hela norra Skåne på högsta volym. Inte kul, det gick inte att vara ute ens. Klaga lönade sig föga.

Anne-Marie said...

Gunnel: Antar att byggreglerna kanske är litet annorlunda i Kalifornien än i Sverige. Men visst är det märkligt. Usch för att ha fönstren så att man ser in hos någon annan. Man kan ju egentligen aldrig ha det uppdraget när husen ligger så nära. Kram

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade heller inte hört talas om Spite houses innan jag såg länken i mitt FB-flöde.
Visst är det konstigt att man tillåter hus att byggas på det sättet.
Jag fattar inte riktigt hur det gick till när mina tidigare hyresvärdar fick tillstånd att bygga så nära. Kanske de mutade någon. ;)
Lake Shastina är superstrikta beträffande vad man kan göra och inte göra ifråga om byggnader och saker som finns utomhus. Hela Lake Shastina-området har en “association" där det är mycket hårda krav. Löjligt hårda tycker jag. Och det låter som om Reston har samma slags “tokerier". :)
Att inte kunna hänga tvätt ute är verkligen trist. Jag ser inte många göra det här men jag har sett några enstaka ha sin tvätt ute på ställning eller tvättlinor. Minns hur gott det doftade om tvätten vi hängde ut i trädgården i Enebyberg.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Mina föräldrar hade problem med en tillbyggnad när de byggde om och renoverade villan i Enebyberg. Jag var liten då så hade ju inte riktig koll på allt men jag minns att de fick göra om ritningarna.
Ja, grannar är inte alltid så kul att ha att göra med. Märkligt att folk har så svårt att bete sig på ett vettigt sätt. En liten stuga i skogen där ingen finns i närheten vore toppen. :)
Att bo som på bilden jag tog är inget jag skulle vilja. Man kan ju i stort sett sträcka ut handen och skaka hand med grannen.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jaha, det är 4 m. Minns inte om det var det avståndet på 60-talet eller om det har ändrats. Det var då vår villa byggdes om.
I USA finns säkert några regler för en hel stat och sedan individuella regler inom olika delar och städer samt även delar inom en kommun/stad. Som jag skrev till Annika har Lake Shastina (en del av trakten där jag bor) väldigt stränga regler och krav. Weed har troligen andra regler.
Hög musik är bland det värsta som finns. Folk som spelar hög musik borde förflyttas till Sibirien. ;)

Anonymous said...

Hej igen.
Ja grannar ja. Kommer ihåg när min syster och hennes dåvarande man bodde i ett hus halvvägs till Nynäshamn.
Dom hade en granne som var helt hysterisk, och gnällde på allt. När dom fällde lite buskar bakom huset, och släpade dom till framsidan av huset, så spände grannen upp ett snöre precis vid tomtgränsen, och om bara en liten kvist kom över på grannens tom, så skrek både han och hans barn.
En lördag mitt på dan, så kom grannen och knackade på, och han var lite "på lyset", och skulle språka lite. Okej, dom bjöd in honom, och han satte sig i köket. Dom frågade naturligtvis om han ville ha en grogg. Grannen tackade naturligtvis ja till detta erbjudande, och det blev väl ett anta till, innan han vinglade iväg hemåt igen.
Efter detta, så hade dom aldrig några problem med grannen mer, utan han var hur trevlig som helst.
Dom fick t.o.m. låna grannens hus när dom skulle gifta sig, för grannen bodde inte i det då, eftersom det skulle säljas. Det var för att alla gästerna skulle få någonstans att sova.
Så kan det gå, men mycket märkligt var det.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Jag blir inte klok på folk om jag skall vara ärlig. Jag har mycket lättare att umgås med djur faktiskt. :)
Tycker att många människor beter sig väldigt konstigt. Min bortgångne make var litet av en “eremit" och jag känner att jag blir mer och mer sådan också. ;)

Anonymous said...

Hej Anne-Marie.
Hmm, eremit ja, det kanske de flesta börjar känna en tilldragelse till när vi blir äldre. Vi har inte lika stora förhoppningar på folk kanske, eftersom vi har fått en massa livserfarenheter genom åren. När man har fått alla dessa livserfarenheter, så blir livet inte lika enkelt längre.
Det är väl så med det mesta, ju mer du vet, ju svårare blir det.

Jag verkligen gillar bra citat:
Det tycks mig ibland att Gud då han skapade människan, i någon mån övervärderade sin förmåga. -Oscar Wilde

Ett citat till, som är grymt bra:
Bara två saker är oändliga, universum och folks dumhet, men jag är inte helt säker på det första. -Albert Einstein

Trevlig helg.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Eftersom jag jobbar och har kontakt med massor med människor inom colleget varje dag är det rätt skönt att vara litet mera “eremit" på kvällarna och helgerna. Och om man trivs bra med sitt eget sällskap går det ju bra. :)
Haha, det var två bra citat. Skall spara båda. Folks dumhet är rätt påtaglig alltför ofta tycker jag personligen.
Ha en fin helg du också!

Bettan said...

Vi fick ett gott skratt när vi kollade länken. Tänk vad osämja kan ställa till det!
Kram!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Visst är det litet kul med dessa "spite houses". :) Märkligt att människor ofta har vårt att hålla sams.
Kram!