Saturday, November 4, 2017

Nu blir det ännu dyrare i Kalifornien

Det har varit tyst här på bloggen ett tag och det beror mest på att jag började få känningar av axelskadan igen. Eftersom jag sitter framför en dator på jobbet kände jag att det var bäst att ta det lugnt hemma.
Troligen berodde känningarna på en mindre bra ställning för armar och axlar under en kurs jag gick för ett par veckor sedan. Kursen var rätt bortkastad tid för mig och vi satt vid laptops (i ett rum inom skolan) som stod på vanliga bord och utan tangentbord. Hemma har jag en laptop men använder den som en vanlig dator med tangentbord och har ett skrivbord med lägre “skiva" för tangentbordet.
Det börjar kännas bättre men jag kände igen signalerna så har inte velat skriva alltför mycket.

Kalifornien är en mycket dyr stat att bo i och nu kommer det att bli ännu dyrare. I onsdags, den 1 november, steg bensinpriserna med minst 12 cent per gallon (1 gallon = 3.78541 liter) på grund av en ny bensinskatt som man påstår skall gå till att förbättra vägarna i Kalifornien. Och från och med den 1 januari 2018 kommer en ny avgift för alla som äger bil och den kommer att baseras på hur mycket bilen är värd. Eftersom jag har en gammal bil som inte är värd särskilt mycket numera kommer min avgift att bli rätt liten verkar det som. Avgifterna kommer att variera från “$25 for cars valued at $5,000 to $175 for cars worth $60,000 or more."

Vägarna i Kalifornien är verkligen inte bra så jag kan förstå att man vill få in mer pengar men frågan om man inte skulle kunna ta från andra områden som känns litet onödiga ibland i “the nanny state." (Wikipedia - “a government or its policies are overprotective or interfering unduly with personal choice."

Eftersom jag kör så litet blir det inte så märkbart för mig men för de som kör mycket kommer det säkert att kännas i plånboken. Kalifornien kostar att bo i inom alla områden och framför allt kostnaderna för bensin och bilregistrering- och försäkring.

I natt ställer vi i USA (förutom Arizona och Hawaii) om klockan till normaltid igen. Härligt! Morgnarna blir litet ljusare igen men mörkret kommer tidigare på eftermiddagarna. Som jag skrivit här tidigare på bloggen - jag skulle inte ha något emot att alltid ha normaltid. Det hade vi i Sverige fram till 1980 och det gick väldigt bra då.

Vi fick regn igår!!! Och uppe på berget hade det snöat. Så vackert att se litet mera vitt uppe på berget igen.

27 comments:

Gunnel said...

Jag vet att min som tyckte redan när han bodde i San Diego för snart 10 år sedan att det var väldigt dyrt där, och det märkte jag med när jag hälsade på. Texas är en betydligt billigare stat att bo och leva i...och semestra med för den delen. Hoppas det inte ska hålla i sig för länge denna gången med din axelvärk. Kram

Marina said...

Hmm...om vi skulle ha samma tid året om så skulle nog jag föredra "sommartid" framför "normaltid" eftersom det blir mörkt så himla tidigt på eftermiddagen då vi ställer tillbaka klockan.

Unknown said...

Hej!

Alltid kul att läsa om livet i USA och Kalifornien. Jag var själv nanny i Sacramento i 10 månader och sen 6 månader i San Diego under åren -92-93. Jag såg en tävling som jag gärna skulle ha varit med i om jag kunde men eftersom jag inte bor i USA går det dessvärre inte. Jag tänkte iaf på dig och eventuellt dina vänner som kanske gillar god mat och/eller är veganer :) Här kommer tävlingen och den gäller bara fram till i morgon. Lycka till! http://sweetsimplevegan.com/2017/11/ssv-4th-birthday-giveaway/

Anonymous said...

Nä, det är inte så kul att ha värk i kroppen. Har själv fått värk i musklerna, mest i höra armen. Var hos läkare, som naturligtvis inte kunde säga vad det berodde på, fick recept på medicin, men det hjälpte inte. Läkaren frågade mig, vad jag trodde det kunde vara, jeez, hur skall jag kunna veta det. Skall tillbaka till läkaren i morgon.

Man är ganska maktlös i sådana situationer, för man är i "händerna" på någon annan, som skall ställa diagnos, och fatta beslut till åtgärder. Man får väl be till högre makter, det känns nästan som att det skulle kunna fungera lika bra.

En sak är i alla fall säker, man måste "lyssna" på kroppen, och när det gör ont, så får man vackert anpassa sig efter det, annars är risken att det blir värre. Dessutom så är "läkköttet" mycket sämre numera, annat var det i dom yngre åren.

Du får vacker föröka vila dina axlar. Något som kanske kan hjälpa, är att gå till en sjukgymnast, men det är väl rätt dyrt i Kalifornien?

Mvh Skogåsbon

Anonymous said...

Jo, kom på, som vi var inne på tidigare, lite kul monologer.

En favorit, Beppe & Lars Ekborg.
https://www.youtube.com/watch?v=2dghiCibYvQ

Det här är en favorit också, Fleksnes.
https://www.youtube.com/watch?v=av1zC0QIO8Q

Ytterligare en gammal klassiker, Roffe Bengtsson.
https://www.youtube.com/watch?v=7VOV271oie4&list=PL_mudIC2rW_KK4EtJ4uTvh8toApL96kNV

Jag minns inte om jag gav någon av dessa länka tidigare.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Gunnel: Kalifornien, Alaska och Hawaii är de dyraste staterna vad jag vet. Man kan spara mycket pengar på att bo i andra stater. Ja, Texas är mycket billigare som jag förstått det. Jag har inte värk utan mera en överansträngning som känns som ett “obehag" i axeln ibland. Jag hoppas också att det snart går över. Kram

Anne-Marie said...

Marina: Jag vet att många skulle föredra sommartiden som normaltid. Jag föredrar faktiskt att ha vintertiden som normaltid. Känns mera genuint på något sätt och det är skönt att det är ljusare på morgonen.

Anne-Marie said...

Veronika: Kalifornien har förändrats MYCKET sedan du var här. Inte alls samma slags stat numera inom många olika områden. Tack för länken men jag brukar inte delta i den här typen tävlingar.

Anne-Marie said...

Skoåsbon: Jag har inte direkt värk i axeln utan det är mer en känsla av att vara överansträngd. Du läste kanske inte min blogg förra året men sommaren 2016 fick jag denna skada pga överansträngning och var rätt “invalidiserad" under en längre tid. Hade ingen direkt värk mer än de första dagarna utan fick vara mycket försiktig med tid framför datorn hemma - sitter ju vid en dator på jobbet - och hade ingen direkt styrka i axeln under rätt lång tid. Jag är mycket bättre men fortfarande inte helt återstäld.
Jag litar inte särskilt mycket på vanliga läkare efter att ha sett hur de kan bete sig och hur okunniga många verkar vara. Jag går hellre till alternativa läkare och kiropraktor.
Jag gjorde vädigt mycket sjäv för att läka axeln. Tog och tar fortfarande gurkmeja varje dag, använde en så kallad “magnetic pulser", använde en örtsalva och tar fortfarande ett preparat som heter cissus quandragularis (säjs nog inte i Sverige). Alla hjäpte men som du skriver läker man långsammare när man blir litet äldre.

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Tänk vad bra YouTube är och att man kan få tag på äldre program och filmer. Alla dessa var genialiska män tycker jag. Nog var komikerna litet bättre förr. Högre kvalitet på skämten och deras monologer.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Ja Kalifornien är en dyr delstat och jag tyckte att det mesta blivit dyrare där när vi var där sist. Här i Sverige är priserna också höga och jag såg att den 95 oktaniga bensinen (regular) nu kostar nästan 15 kr. per liter.
Det är bara att bita ihop :-)

Hoppas det blir bättre med axeln. Har ni något skyddsombud på jobbet som kanske kan hjälpa till så att ni får rått inställningar på stolar och skrivbord?

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Äventyret framtiden said...

Skönt att du förstår att du ska prioritera din hälsa fram om annat.
Jag har liknande problem med axlar och armar men har fått bukt med eländet tack vare flitig gummibandsanvändning som min fysioterapeut har rekommenderat mig.
Priserna stiger men lönerna består, så fungerar det nästan alltid. Det blir dyrt för människor att leva. Sedan beror det förstås på hur mycket man måste köra med egen bil, om det finns kommunikationsnät som man kan använda osv.
Dyrt är det på Åland också, så man tänker verkligen till hur och när man använder bilen. Inte i onödan alls, så blir det.
Så härligt att ni har fått lite regn! Välgörande!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Kalifornien är dyrt överlag och även hos oss i glesbygden. Bensinstationerna hos oss tar nu $3.29/gallon. De sätter ju priserna efter överenskommelser mellan ägarna - olagligt så det förslår. Tur att man har en liten bil. Och bor 1 minut från jobbet. :)
Axeln är bättre och det var bara under kursdagarna som vi satt vid datorerna utan att ha riktiga skrivbord. Mitt vanliga skrivbord är helt okej. Skyddsombud har vi inte riktigt utan det går vi HR vad jag vet. Men som sagt, det var kursdagarna som var litet utmanande för min axel.
Ha det bra! Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Jag lärde mig den hårda vägen förra sommaren att man inte skall ignorera kroppens signaler. Jag brukar vara bra på det men när man jobbar framför en dator är det knepigt.
Jag kanske får kolla på gummiband och se om det är något jag borde använda mig av. Bra tips!
I Kalifornien kostar allt jämfört med många andra stater. Man kan verkligen spara pengar beroende på var man bor i USA. Jag har ju förmånen just nu att bo 1 minut från mitt jobb så jag behöver inte använda bilen varje dag. De som kör mer känner säkert av höjningarna.
Tror att alla platser som ligger litet “avsides" har högre priser. Trots att vi har motorvägen I-5 som går rakt genom Weed blir det dyrt här.
Regnet var väldigt välkommet. De pratar om mer regn under veckan så vi får hoppas att det stämmer. De hade utlovat regn igår (söndag) men det bidde ingenting av.
Ha det gott!

Annika said...

Inte kul med din axel, jobbigt sådant där.
Har en gammal kompis som RV:ar genom USA med sin nye man (soft liv. Skulle också vilja göra ngt sånt ngn ggn). Hon skrev nyligen på FB och bensinpriserna i CA, de är där nu på sin resa. Kan inte ens förställa sig mig hur mkt DE får betala för att fylla upp sin husbil.
Dyrt är det, och kollektivtrafiken är ju inte precis bra heller.
MEN berget ÄR vackert så det förslår!!!

Annika said...

Vad gäller tiden ... HERRGUD, ja, normaltid hela året som sagt. Är helt för det. Sommartid hela året skulle kännas fel, och vara fel, både här o i andra länder. Den är ju inte "den rätta tiden" sas.
Så slopa sommartid NU!!!
:-D

Anne-Marie said...

Annika: Axeln har varit riktigt bra (inte som den var innan skadan men nästan) så det kändes viktigt att inte överanstränga den alltför mycket hemma.
Spännande med din kompis! Låter verkligen häftigt. Ja, att fylla upp en husbil verkar utmanande nu med den nya skatten.
Kollektivtrafiken finns ju i de större städerna (inte som i Stockholm men den finns) men i glesbygden är det inte så mycket att “hänga i julgranen".
Berget är svårslaget! :)
De som vill ha sommartid hela året förstår jag mig ärligt inte riktigt på. Varför skulle man behöva en extra timme på vintern på eftermiddagen när det är mörkt ändå. Mycket hellre ljust på morgnarna tycker jag. Håller helt med dig om att man omedelbums borde slopa sommartiden!
Kramar!!

Lena i Wales said...

Tråkigt att du fortfarande har ont. Krya på dej!

Anne-Marie said...

Lena: Som jag skrev till några andra har jag inte direkt ont utan blir mer överansträngd lättare än tidigare. Tack snälla! Känns bättre denna veckan.

Anonymous said...

Hej igen Anne-Marie.
Nej, precis, jag läste inte här 2016 om din "axelskada".
Jag har inte sprungit hos doktorer direkt förut i mitt liv, och har inte den största tilltron till dom, då dom också enbart är människor.

Men, nu när jag var på återbesök, så kollade dom blodtrycket och EKG, och då sade doktorn -Jag tror vi avvaktar med den arm, ditt blodtryck brukar man kalla, The silent killer. Så det var bara att lämna blod och urinprover, och vänta på besked. Tänk, när man var ung, så trodde man ju nästan att man var odödlig.

Det är många som jag känt, både bra och bara litegrann, som har gått bort de senaste åren. Folk som jag lärt känna tack vare mitt motorintresse.
Skulle tro att några har haft "The silent killer" också, eftersom man inte känner av något dåligt, utan allt känns bara bra.

Nåväl, du gör helt rätt i att lyssna på kroppen, och när det känns fel, så försöker man låta bli att göra sådana rörelser, och det är förmodligen det bästa. Min läkare rekommenderade mig i alla fall att gå till en sjukgymnast, eftersom dom kan det där med leder och musklerna.
Så, jag får nog ta tag i det, och se vad dom säger.
Har du varit till någon sjukgymnast? Jag uppfattade det inte så.

Ja, komikerna var roliga förr, helt klart.
Den där monologen med Beppe och Ekborg, har naturligtvis Beppe Wolgers skrivit. Båda gör den så bra, tycker jag.

Mvh Skogåsbon

Femte året i Hjo said...

Vet inte men antar att skatterna knappast kan jämföras med våra. Och olika i vilken stat man talar om. Här hemma har Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling gjort ett föga diplomatiskt uttalande angående skatten: Och vad fan får jag för pengarna? Tja...

klicka för länken said...

Femte året i Hjo: Vilka skatteplanerar inte då? Här kan du läsa om sossarnas skatteplanerande, och det är ingenting som dom berättar om direkt: https://uvell.se/2017/11/09/sossarna-och-skattefifflandet/

(Sorry för lite OT)

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Hej Skoåsbon!
Självklart skall man gå till en vanlig läkare om man får olika slags symptom och man inte blir bra eller till en duktig naturläkare. Men ofta tycker jag att läkare inte ser helheten utan de fokuserar bara på en sak. Kroppen är en helhet.
Jag har ett par skräckexempel från Sverige hur inkompetenta läkare kan vara. Jag tappade hår i början av 20-årsåldern och gick till en vanlig läkare. Blodproverna kom tillbaka med normala värden och läkaren sade “När du tappat allt ditt hår kan du komma tillbaka"!!!! Herregud vilken människa. Jag var ung då men hade det varit nu hade jag stämt mottagningen. Det visade sig att jag hade stora mineralobalanser och bara genom blodprover som skickades till Tyskland (genom en naturläkares mottagning) kunde detta fastställas. Jag fick olika mineraler och blev frisk och slutade tappa hår.
En annan gång fick jag problem med diarré som inte ville ge med sig. Gick till ett par olika läkare och den ena trodde på fullaste allvar att jag var tokig. Det visade sig sedan (när jag gick till den tredje läkaren som var mer öppen) att jag hade en obalans i sköldkörteln. Jag blev frisk med hjälp av en mycket okonventionell metod och slapp äta radioaktiv jod.

Anne-Marie said...

Hans: Skatterna i Kalifornien ligger nog rätt högt. Vet inte hur stora de är i Sverige men tycker att priserna ligger bra mycket lägre i stort sett i alla andra stater här i USA jämfört med Kalifornien. Sverige kommer att gå på knäna (kanske redan gör det till viss del) med tanke på alla kostnader pga de nyanlända. En kommun i Sverige ville höja skatterna just pga de nyanlända - vet inte vad det blev av det.

Anne-Marie said...

Skogåsbon igen :)
Att Stefan Löfven fortfarande är Sveriges statsminister är bedrövligt tycker jag. Så mycket som har hänt och som varit oegentligt med säkerhetsaffärerna under sommaren och hans “hållande om ryggen" på ett antal personer. Man undrar om folk kommer att rösta på honom igen 2018.

Anonymous said...

Anne-Marie.
Ja, det är verkligen konstigt att Löfven fortfarande kan vara Sveriges statsminister, och att han blev vald till det också. I alla valdebatterna, så kunde han inte svara på några frågor alls, ändå valde folk honom. Eller var det kanske p.g. av det tro?

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Det jag har sett av honom så verkar han ju inte kunna prata ordentligt och svara på frågor. Tror att många röstar som de alltid gjort och Sverige har ju haft socialdemokratiskt styre och majoritet under lång tider. Skall bli intressant att se hur det blir nästa år inför valet.