Saturday, December 2, 2017

Hundar som springer lösa

...tycker jag inte om!
Senast idag fick jag använda min “arga röst" eftersom en av grannhundarna var ute och sprang omkring utan att ägarna fanns i närheten och den kom in på “min" tomt och började morra. Den fick höra några “väl valda ord" och gav sig av som tur var.
För några veckor sedan vaknade jag av att det var ett väldigt skällande mitt i natten och när jag tittade ut såg jag denna stora, aggressiva hund som var ute i grannskapet och “terroriserade" förbipasserande.

Jag ringde faktiskt till polisen eftersom skällandet pågick under lång tid och jag blev litet rädd av att se hur hunden förföljde folk som var ute och gick och cyklade. Blev dock litet förvånad att så många människor var ute och rörde sig mitt i natten vid 1-2-tiden. Folk ligger tydligen inte och sover som jag gör.

Så sent som förra helgen såg jag hunden igen ute på gatan och i grannskapet och den hade helt klart skrämt några barn som var ute och gick med en hund. Idag bestämde jag mig för att det var jag som var “in charge" och inte hunden. Förhoppningsvis fattade den att den inte kunde bete sig hur som helst.

Vad jag lyckats läsa mig till är att lösa/okopplade hundar inte är tillåtna inom Weed. Det är dock många som fuskar med det och jag har sagt till folk vid mer än ett tillfälle när jag varit ute och gått och hunden kommit fram till mig (utan koppel). Jag utgår från att främmande hundar är något jag måste vara vaksam inför även om ägarna säkert tycker att hunden är den snällaste i hela världen. Man kan inte veta vad en främmande hund hittar på och väldigt många har inte kontroll över sina hundar. Ofta bryr sig hundarna inte alls när ägarna säger ifrån.

Jag har läst och hört talas om flera händelser på sista tiden där både hundar och människor blivit skadade av angripande, lösa hundar. Det finns ingen ursäkt för sådant.
Därför skaffade jag en sprej nyligen som jag skall ta med mig när jag är ute och går. Sprejen är kanske tänkt i första hand för människor men kan säkert även fungera i andra sammanhang. Eftersom jag går själv i skogen tror jag det är bra att ha med mig något som kan användas som försvar.

Här i USA finns inte alls samma stränga regler som i Sverige beträffande innehav av peppar-och försvarssprejer. Jag köpte den via eBay och den här typen sprej används till och med av poliser. Den består av pepparsprej, tårgas och “UV marking dye", det vill säga en slags färg så att man kan spåra den som blivit sprejad.
Det här företaget tillverkar den jag köpte: https://www.sabrered.com/pepper-spray-and-personal-safety-products

Kommer hunden tillbaka och är aggressiv kommer den att få känna på den här sprejen!


I morgon (söndag) kommer jag att ta fram min adventsljusstake och den lilla julduken. Väldigt många här i USA har redan tagit fram allt julpynt och dekorerat julgranen. Man börjar tidigare med julpyntet och tar bort det tidigare jämfört med Sverige. Eftersom jag inte direkt julpyntar får det räcka med adventsljusstaken. :)

25 comments:

Anonymous said...

Hej Anne-Marie

Lösspringande aggressiva hundar är inte kul alls.

Pepparspray lär nog fungera utmärkt. Det används t.o.m. i Alaska. Titta på det här, från 8:45 - 15:00, om du inte vill se hela filmen.
https://www.youtube.com/watch?v=pJrPwlgN7OM

Mvh Skogåsbon

Gunnel said...

Lösspringande hundar är ett oskick och förekommer ofta här också. Synd att vi inte får använda pepparspray här. Ha en fin adventshelg.

Annica said...

Det är ett elände med hussar och mattar som inte har hunden kopplad, alternativt har full kontroll över den. Har man hunden lös så ska den omedelbart lyda när man kallar in den.
Jag är ju en stor hundälskare men jag avskyr slappa, nonchalanta och handhavandefelande hussar och mattar för det resulterar i vovvar med "bad manners". Det är ägarnas fel men det går ut över hunden. Och ger ofta hundsläktet oförtjänt dåligt rykte.
Det borde krävas "körkort" för att ha vovve!
Och egentligen borde samma gälla samma för att ha barn. ;)
Kram från soligt norr!

Annica said...

Hoppsan, det blev ett `samma´ för mycket! Ändrar man något bör man ändra allt! :D

Malin said...

Här får man absolut inte ha okopplade hundar förutom i speciella hundparker eller din egna trädgård med staket. Det är ganska stränga regler och man kan ringa till animal control. Tar de hunden måste ägaren lösa ut och det kan kosta. Finns det ingen animal control hos er? Kommer en hund och är aggresiv har du absolut rätt att försvara dig. Blir du biten kan du begära att den avlivas. Vi har en rottweiler och han är inte alls aggresiv men vi är väl medvetna om att andra ofta skyller på en sådan hund om något händer. Han sitter i bur om vi har sällskap hemma, speciellt barn. Inte för att jag tror något skall hända, men det är en stor (110 lbs) hund så tänk OM något händer när barnen leker med sina kompisar...man måste ta ansvar.

Steel City Anna said...

Sällan man ser lösa hundar här. Folk jar ganska bra pli på dem tycker jag. Men då och då stor det i tidningen om hundar som bråkar såpass att en av dem dör. Jag skulle inte gilla att se en lös hund utan ägare i närheten, man vet aldrig hur de är.

Femte året i Hjo said...

Lösa hundar är ett otyg, åtminstone i tätbebyggt område. I Hjo tycker jag folk är bra på att hålla sina hundar kopplade. Även jag. I Göteborg ser man betydligt fler löshundar. Alltså lösa hundar med husse/matte gående 100 meter ifrån. Tror att de sätter någon sorts ära i att kunna ha hundarna lösa. Några gatuhundar har vi knappast. Däremot har jag en känsla av att gatubarn börjar bli, tja inte vanligt kanske, men heller inte ovanligt. Mest ensamkommande flyktingbarn som håller sig undan utvisning. I Sthlm och Gbg.

olgakatt said...

Det finns hundägare som inte behöver koppel på sin hund där hunden går som klistrad vid sin ägare men de är synnerligen sällsynta. Senast jag såg en sån var i tunnelbanan i Stockholm, det var helt magiskt. Hundar utan uppsikt eller stora starka hundar som drar sin ägare efter sig som en vante är en styggelse. En av mina kaliforniska vänner, en dam över 80 år, promenerar varje dag och där hon bodde förut hade hon alltid en sprayflaska med vatten i fickan efter att ha konfronterats med en hund som bet i hennes kläder. Den och fler hundar sprang lösa på tomten som inte hade nåt staket och ägarna brydde sig inte. Oskick, minst sagt.
Jag har också barskt beordrat hundar som kommit in i vår trädgård att dra åt pepparn.

Anne-Marie said...

Hej Skogåsbon,
Nej, hundar som inte är under ägarens kontroll vet man inte vad de kan hitta på. Och det gäller både mindre och större hundar.
Tack för länken. Har inte hunnit titta ännu men skall spara den.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är verkligen trist att folk inte bryr sig mer om vad deras hundar gör. Ja, USA är litet annorlunda jämfört med Sverige inom många områden, bland annat detta med pepparspray. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annica: Det är ytterst få som har kontroll över sina hundar. De allra flesta säger till hunden utan någon som helst effekt. Självklart bör man ha sin hund kopplad i de allra flesta sammanhang. Jag tycker också om hundar men inte sådana som är aggressiva och som beter sig illa. Väluppfostrade och charmiga hundar umgås jag gärna med. :)
Det behövs körkort inom många områden. :) Hundar och barn är absolut sådana tycker jag också!
Kramar från ett kallt Weed!

Anne-Marie said...

Malin: Weed har också lag på koppel - ringde faktiskt till polisen igår eftersom hunden var ute igen och “terroriserade" folk. Det finns animal control men jag vet inte om de är så effektiva. Såg en polisbil komma efter det att jag ringt, polisen gick ur bilen och åkte därifrån väldigt snabbt. Har ingen aning om vad som hände.
Jag skulle absolut försvara mig om den här hunden försökte angripa. Pepparspray borde vara ett sätt.
Låter klokt att ni har er hund “säkrad" när barn finns med i bilden. En hund - även om den verkar hur snäll som helst - kan “flippa" om något oförutsett händer. Framför allt kan det ju bli farligt om det är en stor hund.

Anne-Marie said...

Anna: Vad bra att människor där du bor tycks ha pli på sina hundar. Jag tycker det har blivit värre här med hundar som människor inte har kontroll över. Har ingen om varför. Nej, lösa hundar känns alltid litet obehagliga tycker jag.

Anne-Marie said...

Hans: Hundar bör vara i koppel tycker jag såvida personen inte har en sådan kontroll över hunden att den lyder minsta lilla kommando. Den sortens kontroll är ytterst sällsynt. För det mesta verkar hundarna ha tagit över och gör vad de vill. Jag vet inte vad det beror på att människor verkar tycka det är berättigat att deras hundar springer lösa.
Nej, gatuhundar har vi inte här - kanske gatukatter. Flyktingbarn har vi inte heller. :) Vet dock att det finns ett antal som “härjar" i Stockholm, framför allt på Södermalm. Polisen tycks stå handfallen medan barnen rånar och förstör. Tragiskt. Och ja, de som nu får stanna tycks hålla sig undan. Man undrar hur de fick tillstånd att demonstrera.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja, att hundägaren har en sådan kontroll över sin hund är mycket ovanligt. Det är trevligt att se de som faktiskt har kontroll och hunden har förstått att den inte bestämmer.
Trist att människor skall behöva “beväpna" sig för att våga vara ute och promenera. Och det är också trist att hundägarna inte bryr sig och tycks uppleva att de har någon slags rätt att påtvinga andra sina hundar vilket blir resultatet när de inte har kontroll över hundarna. Man måste använda en auktoritär röst för att hunden skall lyssna. Om ägarna gjorde det, skulle hundarna troligen ändra sig så småningom.

Från Glam till Damm said...

Hej,

Lando har blivit attackerad av lösa hundar och det har gjort att han avskyr andra hundar....

Lando brukar springa lös för det mesta men det är för att vi nästan uteslutande promenerar där vi aldrig möter någon, som på typ stigar och skogsvägar i mina Dalaskogar. Går vi där det finns andra människor eller hundar är han alltid kopplad, även om han inte skulle smita. Jag tänker på att människor kan vara hundrädda och då är det inte kul om en stor schäferhane kommer fram och hälsar. Man skall vara en ansvarsfull hundägare. Det är A och O.

Ha en fin dag!

Kaam, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag minns att du har berättat att Lando har blivit attackerad. Och då är han ändå en schäfer. Givetvis en schäfer som tror att han är en människa. ;)
Om man går i skogen där det inte finns någon kan en hund givetvis springa lös. Fortfarande är det bästa givetvis att man har kontroll över sin hund. Jag mötte en man i skogen kring skolan för inte så länge sedan och han hade en lös hund som givetvis inte lydde hans kommandon. Eftersom hunden kom fram till mig och verkade litet väl intresserad sade jag till mannen eftersom jag inte hade en aning om vad hunden hade för avsikter. Mannen bara tittade på mig som om jag var tokig.
Ja, att ha kontroll över sin hund tycker jag är viktigt och alla är inte så ansvarskännande tyvärr som du är. Lando är väl dessutom inte som vilken hund som helst men det vet ju inte de som ni stöter på.
Ha det bra! Kramar!

Äventyret framtiden said...

Det är egentligen synd om hunden som släpps lös på det sätt som den görs. Hundar kan jag gott skriva, för det gäller många. Jag antar att det är lata hussar och mattar som låter det bli så...varför stiga upp mitt i natten när man bara kan öppna dörren och lägga sig ner och sova igen när hunden själv kan gå ut. Fy bubblan, både för de som blir uppskrämda men också för hundens skull. Någon ska vara med den!
Det händer att vi hör någon jakthund som har givit sig ut på egna strövtåg här i skogarna. Den jagar villebråd förstås, vilket den inte ska göra. Jag blir alltid lika upprörd.
Folk ska hålla ordning på sina hundar, för allas skull.

Ha en fin dag!

Annika said...

Här får man inte heller ha lösa hundar. Strängeligen förbjudet. Bara i hundparker.
Animal control, eller animal protection, kan man kontakta direkt och de kommer omgående.
Jag möter otaliga hundar i koppel på mina prommisar varje morgon. OCH tom DET tycker jag är otäckt ibland (är hundrädd). Jag skulle inte våga gå ut hos dig om jag visste att en aggressiv hund fanns som gick lös. USCH.
Jo, jag vet folk som har pepparsprej när de är ute och går, jag har det inte, men skulle ngt hända ngn ggn skulle jag inte tveka att införskaffa.
Inte alls.
En gång här i Reston gick jag förbi en trädgård på en allmän parkväg. Rätt som det var kommer en schäfer utrusande och hoppar upp på mig och skäller. Fy fan, rent utsagt, jag blev så rädd att jag började gråta. Ägaren kom utspringande direkt, bad om ursäkt etc. MEN varför hade han sin hund lös där? OCH varför hade han isf inte satt upp staket runt sin tomt? HAN visste ju att tomten gränsade till allmän parkväg. USCH. Detta hände för kanske fem år sen, sen dess har jag inte gått den rutten igen. Jag tror de flyttat, men detta sitter så djupt inom mig att jag inte VILL gå där längre.
Ja, folk ska verkligen hålla ordning på sina hundar. OCH hålla IN kopplet när man går förbi dem på parkvägar och stigar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Visst är det synd om hundarna. Hunden som jag stötte på har en “hundkompis" som bor i samma hus och de två är utomhus väldigt mycket trots att det har varit både kallt och blött. Jag blir ledsen när jag ser sådant. Samtidigt så är det givetvis inte okej att andra blir utsatta för en aggressiv - och troligen ensam och icke omhändertagen - hund. Hundar tas inte om hand här tycker jag som jag var van vid från Sverige. Ännu värre var det på Hawaii.
Jag fattar inte riktigt varför många inte tar ansvar för sina hundar och låter de spring lösa. Verkligen oansvarigt.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annika: Tror att väldigt många städer har förbud mot lösa hundar. Sedan verkar många hundägare inte bry sig om dessa förbud.
Här verkar det litet sämre med animal control efter vad jag sett den senaste tiden. Jag är inte hundrädd och är inte rädd om en hund är i koppel. Däremot om jag ser en lös hund komma springande känner jag mig nervös. Framför allt om jag märker att ägaren inte har kontroll över hunden.
Har inte tagit med mig sprayen ännu men skall testa först exakt hur jag skulle använda den. Man vill ju inte spraya sig själv oavsiktiligt. ;)
Minns att du skrev om din otäcka upplevelse med hunden hos Annes Insta- eller FB-inlägg. Just schäfrar tycker jag är obehagliga eftersom de kan vara aggressiva. Kommer en golden retriever blir jag nog inte fullt lika nervös.
Jag fattar inte varför folk inte har bättre koll på sina hundar. Men det kanske är samma mönster som att folk inte plockar upp skräp efter sig, inte tar hänsyn osv. Man vill göra vad man vill och ingen skall komma och säga något. Det är den andan som finns numera tycker jag - att människor är fokuserade på “jag, jag, jag".
Kramar!!

Gunilla Nardin said...

Hundar ska hållas kopplade! Älskar ju hundar, men vill inte bli påsprungen av en okänd, man vet aldrig hur de ska reagera... Här är det sällan det händer, men man blir ordentligt utskälld om man promenerar bland husen häromkring, då de flesta har vakthundar, ofta flera stycken.
Däremot dräller det av katter, blev riven en gång, dom är lite
halvvilda tror jag. Så numera är jag lite försiktigare.
Bra att du skaffat spray att ha med sig för säkerhets skull. Kan ju funka mot andra ovälkomna djur också kanske, när du är på promenad i skogen.
Ha det gott AM
Stor kram från France
Och förresten jättemycket tack för dina likes på Instagram ��

Anne-Marie said...

Gunilla: Håller helt med dig! Jag tycker också mycket om hundar men inte främmande, lösa hundar. Katter har vi en hel del men de har aldrig varit närgångna utan håller sig undan. På Hawaii fanns det många hundar som bara hölls utomhus och de var ofta väldigt aggressiva. Det var litet otäckt eftersom man inte visste om de var inhägnade eller inte.
Ja, sprayen borde fungera mot både hundar och människor. Folk lär ha sett black bears och pumor i “min" lilla skog men jag tror inte att sprayen fungerar mot dem eftersom man inte kan vara alltför långt ifrån den som attackerar.
Trevligt att se hur du har det i Frankrike via Insta eftersom du inte har någon blogg. :)
Stor kram!

Anonymous said...

Lämnar en kommentar här och hoppas att du har sluppit all denna fasliga eld! Jag har sett det på nyheterna och sociala medier några dagar nu, och tänkt på dig. Hoppas att allt är väl!
Kram från Therese

Anne-Marie said...

Therese: Tack för din omtanke!
Bränderna brinner lågt från oss här i den allra nordligaste delen av Kalifornien som tur är. De brinner kring Los Angeles och litet längre söderut. Avståndet mellan LA och oss är nästan 100 svenska mil. Kalifornien är en stor stat - ungefär lika stor som Sverige.