Sunday, September 10, 2017

Earth changes

Veckorna går fort tycker jag. Det är full fart inom skolan och visst är det bra att inte sitta och rulla tummarna men förra veckan var det litet väl mycket “av det goda". Emailen trillade in snabbare än vad vi hann med. Trots att både jag och min kollega jobbar 40 timmar/vecka hinner vi knappt med allt som skall tas om hand.

Brandröken från alla skogsbränder var jobbig i början av veckan men som tur var lättade den avsevärt och det kom faktiskt litet regn!!! Jubel utbröt nästan bland de som såg det, i byggnaden där jag jobbar. :) Det regnade inte länge, kanske 20-30 minuter men det är det första regnet vi har fått sedan mitten av juni. Jag ser inget regn direkt i prognosen men det var härligt även om det ju inte gjorde någon större skillnad.

De stora nyheterna här i USA de senaste dagarna har varit orkanen Irma som skulle lamslå hela Florida. Nu verkar det kanske inte ha blivit fullt så illa som de trodde även om miljoner lär vara utan el och det har regnat väldigt på många platser. Vindarna var inte fullt så kraftiga som det hade förutspåtts. Och orkanen gick litet längre till väster än vad man först trott.

Och Mexiko drabbades av en mycket stor jordbävning (8,1) vilket ledde till skador och dödsfall. Alltid när det blir en större jordbävning någonstans i Nordamerika eller Mexiko börjar man tala om “the big one" i Kalifornien. Jag tror personligen att “the big one" inte kommer att komma i Kalifornien utan ute i Stilla Havet vid Cascadia Subduction Zone. Det är en plats där två kontinentala plattor möts och det skulle kunna bli en så kallad megaquake som troligen skulle orsaka en enorm tsunami. I Oregon har man varningsskyltar för tsunamis och ibland tror jag man även övar inför en eventuell tsunami. Tur kanske att bo 1000 meter över havet. :)

I morgon är det 11 september. En dag som tycks ha förändrat USA på många plan. Jag var här och upplevde dagen och de förändringar som skedde. USA är inte samma land idag kan jag helt klart konstatera. Inte alls samma öppenhet utan mycket större misstänksamhet samt kontroller och regleringar. Jag minns fortfarande att min pappa ringde och frågade om jag hade sett vad som hade skett i New York. Eftersom jag precis hade stigit upp satte jag på TVn och fick se förödelsen. Det märkliga tyckte jag var att ingen pratade om detta när jag kom till skolan. Inte ett ord hörde jag yttras om vad som pågick. Varför ingen sade något har jag inte fått någon förklaring på.

Anledningen till att jag lägger ut så få bilder är all rök vi har haft samt att det mesta är sönderbränt efter den långa perioden vi har haft med hetta och torka. Men här kommer i alla fall en dagsfärsk bild av berget - som finns kvar. ;) De senaste veckorna har det varit mer eller mindre osynligt bland all rök.

10 comments:

Gunnel said...

Vi är verkligen lyckligt lottade i Sverige som inte har de väderfenomen som finns hos er. 11 september är nog ett datum som ingen gjömmer. Det var hemskt! Kram

Steel City Anna said...

Bra att ni fick lite regn. Det är mycket som händer i USA nu. Elfte september ändrade verkligen mycket, inte bara i USA utan resten av världen också.

Äventyret framtiden said...

Tack och lov att berget finns kvar :). Vid det här laget har jag fäst mig vid det. Så skönt med trettio minuters regn även om ni har behov av mycket mera. Men alltid en liten början i alla fall.
Den 11 september glömmer man nog aldrig. En fruktansvärd händelse. Jag minns att min bror ringde mig och berättade. Han grät högt och ljudligt...själv kände jag mig bara lamslagen. Det var så otroligt allting...och är det fortfarande.

Annica said...

Med tanke på monstret Irmas framfart, jordbävningen i Mexiko, bränderna i Kalifornien och Oregon, vita-hus-pajasen, och andra katastrofer så bor vi här i Sverige, jämförelsevis, i landet Idyllien.
Trots mycket tokigt som händer även här.
Elfte september är ett datum som etsat sig fast. Tänka sig att det redan gått 16 år sedan det fasansfulla hände. Och samma datum men två år senare, 2003, dog Anna Lind efter att ha blivit nerstucken i Stockholm. Det är en datum som för alltid kommer att vara förknippat med våld, död och total galenskap.
Tack och lov för vackra berg och annan härlig natur! Men utan brandrök, tack!
Nu ska jag utföra en ny regndans för ditt område ... den förra gav för dåligt resultat. Futtiga 20-30 minuter! Fnys!
Kram från norra Idyllien!

Anne-Marie said...

Gunnel: Sverige har ett helt annat slags klimat jämfört med hela USA. Vädret kan vara väldigt dramatiskt här med orkaner, tornados, bränder, osv.
11 september tror jag är av samma slags magnitud som mordet på Kennedy. Folk minns var de befann sig när de fick reda på det och vad man gjorde under dagen. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Det var underbart att se och höra regnet. Hade jag inte jobbat hade jag nog gått ut i det och njutit. :) USA är ett land med otrolig dynamik inom alla områden. 11 september var den slags händelse som gjorde att världen blev en plats med mindre öppenhet. Tyvärr.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, berget står där fortfarande. :) Trots att det hade “försvunnit" pga all rök. Jag tror att de allra flesta fäster sig vid berget. 30 minuter är ingenting men det var härligt att se regnet. Och min bil blev renare. :)
Det verkar som om alla blev påverkade av 11 september oavsett var man bodde. Jag vet hur USA var innan 11 september och hur det blev efter händelsen och det är inte samma land till viss del. Trist men sant.

Anne-Marie said...

Annica: Sverige verkar vara ett land med en hel del “tumult" också om man får tro det som skrivs och pratas om. Skönt att du upplever det som litet av en idyll. :) Orkaner har alltid funnits men det har varit ovanligt få de senaste 10 åren så nu verkar folk förvånade. Jag minns när jag först kom till USA att det var många fler orkaner på den tiden - och det är 20 år sedan. Jordbävningar har också alltid funnits och vissa områden är mer “mogna" för en stor jordbävning jämfört med andra. Kalifornien “borde" ha haft en stor jordbävning men inte ännu i alla fall.
Jag minns också mordet på Anna Lind. Först mordet på Palme på 80-talet som också helt förändrade landet och människors syn på Sverige och sedan mordet på henne.
Ja, berget finns där i sitt majestät. :) Och även idag syntes det bra.
Vi tar emot alla regndanser som skickas vår väg!
Kramar!

Annika said...

Ja, 11 septemer ändrade hela världen.
Inget blev sig ngsin likt igen. Det var som om hela vår existens fick en grundstötning.
Jag ska själv skriva om 11 sept imorrn.
Ja, The Big One ja. Otäckt.
Det kanske blir som du säger, en jättetsunami. USCH.
Nej, inget man kan gå omkring och tänka på.
Nu hoppas jag att vädret lugnar sig i FLA och i södern övh.
Grymt med naturen ibland och vi har inget alls att sätta emot.
Kramar

Anne-Marie said...

Annika: 11 september var en händelse som skapade en helt annan atmosfär och känsla här i USA. Folk blev rädda och misstänksamma vilket inte alls var på det sättet innan den dagen som jag har upplevt det.
Jag tycker geologi är väldigt intressant och tog flera geologikurser när jag var elev vid skolan. Mannen som är geologilärare är gift med min fd chef. Det var på så sätt jag fick vikariatet till att börja med 2005. :)
Att bo på en plats med en vulkan som fortfarande anses vara aktiv och jordbävningsrisk är intressant och då är det bra att känna till fakta, framför allt då man kommer från ett land som inte har den typen naturfenomen.
Det verkar som om Florida Keys tagit mycket stryk. Läste att ca 1/4 av husen är förstörda och att många fått stora skador. Kanske inte hela The Keys men delar av området.
Kramar!