Monday, September 4, 2017

Från vänster till höger

Den senaste veckan gick i 180 km/h eftersom skolan satte igång. Jag var litet som en urvriden trasa när jag kom hem. ;)
Och hettan fortsätter i oförminskad styrka. Idag visade min termometer +33. Nu är klockan 11 på kvällen och det är fortfarande runt +25 utomhus. Hetta kan vara väldigt uttröttande. Dessutom har vi nu fått in brandrök “galore" från alla de skogsbränder som vi i stort sett är omgivna av. Hittade den här bilden på någon FB-sida och den visar rätt bra hur många bränder som finns här nu. Inte konstigt att brandröken har lägrat sig över oss. Det rapporteras även om nya bränder relativt ofta. En anledning till alla bränder är att det inte har regnat sedan mitten av juni. Jag har nog aldrig varit med om inget regn alls under så lång tid under mina 20 år i det här området.


Jag bor ungefär där väg 97 möter I-5. Bilden lånad från nätet.

Igår, den 3 september, var det exakt 50 år sedan Sverige lade om trafiken från vänster- till högertrafik. Jag är tillräckligt gammal för att ha litet minnen av detta historiska ögonblick. Eftersom vi inte hade någon bil i min familj blev vi kanske inte fullt lika påverkade som de som hade en bil, men jag har minnen av att det var konstigt att helt plötsligt promenera och cykla på “fel" sida av vägen. Norge och Finland körde på höger sida och det var en anledning till att man ville ha samma system i Sverige. Dessutom var det tydligen en hel del olyckor i Sverige då många körde bilar som hade ratten på höger sida.

Mellan klockan 1 och 6 på natten fick ingen vara ute och köra såvida det inte var trafik som var tvungen att komma fram. Klockan 4:50 på morgonen skulle alla stanna där de befann sig och sedan försiktigt byta sida på vägen, stanna igen och sedan kunde man köra igen klockan 5. På det stora hela gick det bra med omläggningen och Sverige låg i linje med de flesta andra länder. Det måste ha varit ett enormt förberedelsearbete med nya trafikskyltar och målning av vägmarkering innan omläggningen kunde ske.

För att förbereda alla på omläggningen hade en sång spelats in “Håll dig till höger Svensson" som spelades flitigt. :) Telstars sjöng denna “klämkäcka slagdänga". ;)Jag minns de gånger jag besökt England att det var förvirrande att gå över gator och att jag hela tiden tittade åt fel håll. Min kompis C och jag gjorde en resa på 80-talet och vi tog med hennes bil till England. Det var litet utmanande eftersom jag fick kolla trafiken eftersom jag inte körde och satt så att jag kunde se.

Den här videon visar Stockholm och trafikomläggningen den 3 september 1967. Kul att se 50 år senare. :)

16 comments:

Gunnel said...

Ja det var stor sensation när vi gick över till högertrafik. Jag minns också att vi inte fick köra under några timmar på natten, så vi fick sova över hos de vi gästade. Kram

Steel City Anna said...

Här håller de envetet fast vid vänstertrafiken :) förstår att det är jobbigt med hettan. Jag blev trött bara på några dagar när vi hade temperaturer runt 30, med fukten som är här också. Svettas inifrån och ut, utifrån och in. Men sen regnade det och var 15 grader hela sommaren. Hoppas på nån mer somrig dag i september.

Bikerbride said...

Jag kommer ihåg det lilla gröna, tror jag det var, h:et som man satte som klistermärke på instrumentbrädan som en påminnelse.

Marina said...

Just nu känns det som om du skulle kunna få skicka över några plusgrader hit, jag skulle vilja påstå att jag saknar dom!!

Channal said...

Hemskt med värmen! Räckte med en vecka i taget för mig när vi var ii Grekland och Frankrike. Fast jag önskar att vi kunde ha det lite varmare och soligare här uppe i Norden.

1978 var jag i England för första gången. Tyckte det var jätteläskigt att bara gå över övergångsstället. Tittade alltid åt fel håll.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag var rätt så liten så minns inte särskilt mycket men jag har minnen. Ja, det var väl de sista förberedelserna inför omläggningen som gjorde att trafiken skulle vara ett minimum. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det finns en hel del som fortfarande kör på vänster sida. Indien har ju en hel del. :) Och Australien förutom England. Som tur är har vi en torr värme för det mesta. Jag längtar efter regn. Men det ser dåligt ut under mycket lång tid. Som tur var lättade röken till viss del i alla fall och jag såg att vi fortfarande har ett berg! ;)

Anne-Marie said...

Bikerbride: Det har jag inget minne av alls eftersom vi inte hade någon bil. :) Kan tänka mig att det var konstigt för folk att helt plötsligt köra på andra sidan av vägen.

Anne-Marie said...

Marina: Vi skickar torka, rök och hetta till dig med varm hand. :) Tar gärna emot ditt väder om du vill vara så vänlig och skicka. :)

Anne-Marie said...

Anna: Ja, nu får det räcka med hettan men det verkar fortsätta. Att ha varmt under många månader är tröttsamt i längden. Det blev aldrig så här varmt när jag först kom till USA. Ja, Sverige kan kanske behöva litet mer sol och värme. Vi delar gärna med oss. :)
Man är så “programmerad" att titta åt ett visst håll att det är svårt att ställa om sig när man kommer som turist. Minns att Londontrafiken kändes litet “överväldigande" ibland.
Kramar!

Annika said...

Tycker så för jävligt synd om er alla därute.
Kan faktiskt inte ens föreställa mig hur det är.
Det går inte.
Vidriga hetta, bränder, rök, aska och så inget regn i sikte.
Vilket helvete.
OCH sen då helvetet med orkanerna på denna kust (inte för att vi norröver blivit drabbade. Inte än. Men det helvetet som kom till Texas ...). Här är det Irma som folk bävar för nu, och må det inte bli lika hemskt som de säger.
NI borde få lite av allt regn som komma skall.

Omläggningen till högertrafik har jag absolut noll och inget minne av, var ett år :-)
Men jädrigt glad att de bytte :-)
Det trots en folkomröstning där 80% var emot, hehe.
Snacka om att köra över folket, bokstavligen. Men, glad att det blev högertrafik!! Bra där!!

Nu hoppas jag på lite drägligare dagar för er därute!
Kramar

Anne-Marie said...

Annika: Tack för din omtanke. :)
Att ha hetta och brandrök samtidigt är en mycket dålig kombo.
Jag har faktiskt tappat räkningen på hur många bränder som brinner just nu här i västra USA. Måste röra sig om över 100 bränder sammanlagt i olika stater. Kanske ännu fler.
Jag blev riktigt förbannad när jag läste om tonåringarna som kastade fyrverkerier in i någon skog/vid en klippa (fattade inte riktigt hur det såg ut just där) i Oregon och nu är branden redan 20,000 acres (den startade under helgen). Vandrare blev fångade ute på vandringsleder pga branden. Ungdomarna kulle få betala för alla kostnader som brandbekämpningen medför tycker jag. Någon som var ute i skogen påstår sig ha sett dem och hört dem skratta när de satte av pjäserna. Rent ut sagt, fy fan! Inte ofta jag svär på bloggen men här krävs kraftord. :)
Ja, vad Irma kan åstadkomma står skrivet i stjärnorna. Det verkar ju vara ett “monster" och beroende på hur den går kan det ju bli litet vad som helst som händer. Tydligen finns det fler oväder som står på tur. Och samtidigt inget regn här.
Jag är ju några år äldre än dig så därav mitt minne av högeromläggningen. :)
Haha, köra över folk. ;) Ja, det var nog tur att det inte fortsatte med vänstertrafiken.
Kramar!!

Från Glam till Damm said...

Hej,

När jag var i Stockholm i helgen kom det en massa gamla bilar samt poliser i gamla uniformer och gamla polisbilar och så simulerade man filbytet, för att markera årsdagen, på Kungsgatan i Stockholm där alla deltagande bilar fick lägga om fil dirigerade av polis, precis som då. Kul event, men det skedde vid tretiden på natten så det var inte så många åskådare på plats men det visades dock på nyheterna på söndags morgon. Coolt!

Hoppas ni får lite svalare vindar snart!

Kram och ha det gott!

Anneli

Annica said...

Eftersom jag är en jättegammal tant så hade jag t.o.m. körkort 1967. Och minns mycket väl dagen H. Min mor var lite engagerad i det hela, på lokal nivå, som någon slags "trafikisk hjälpreda".

På nedanstående blogginlägg kan man se diplomet hon fick för sin insats. Och där är även bilden på det blå H:et.
https://antasnaque.blogspot.se/2013/09/det-ar-46-ar-sedan.html

Den där hemska brandröken ni har omkring er kan inte vara bra för luftrör och lungor. Jag skulle inte klara den. Jag håller tummarna att något regnmoln ska förirra och förbarma sig över er. :)
Kram från norr! (Där vi haft ett underbart väder senaste veckan.)

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Vad kul att man “reenacted" högeromställningen. :) Hade helt missat att man gjorde en grej av detta. Kanske tur att det var mitt i natten så att ingen kom till skada. :)

Idag har det varit litet svalare men det är tyvärr kortlivat. De talar om varmare igen till helgen - uppemot +30. Är så trött på denna värme nu.
Vi fick faktiskt litet regn idag. Inte mycket men litet väta i alla fall. Regnet varade kanske bara ca 20-30 minuter. Det har inte kommit en regndroppe här sedan mitten av juni.

Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Så trevligt att se dig i kommentarsfältet. :)
En ungdomlig, litet äldre kvinna tycker jag låter bättre. :)
Kul att din mamma var involverad i det hela. Det måste ju ha varit en jättegrej att lägga om trafiken. Snyggt diplom!
Nej, brandrök är verkligen inte bra för luftrören. Jag känner av det i halsen och näsan. Idag har det varit en kort “respit" från brandröken och det har till och med varit svalare. Och litet regn kom! Jag var på jobbet och det utbröt nästan jubel i byggnaden när vi såg regndropparna. :) Det har inte kommit en enda regndroppe sedan mitten av juni. Otäckt faktiskt. Detta var en kort visit bara och värmen, solen och troligen brandröken återkommer inom 1-2 dagar. Inget mer regn i prognosen vad jag kan se. Tyvärr.
Jag saknar Sveriges väder och klimat. Skall inte sticka under stol med det.
Kramar!