Tuesday, September 12, 2017

Tisdagspromenad

Kan ni tänka er att det regnade litet igen tidigt i morse. Verkar kanske hur löjligt som helst att skriva om att det regnar men efter 3 månader utan regn känns det speciellt. Det var inte lång stund men regnet öste ner den stund det pågick.

Eftersom det “bara" var runt +26/27 på eftermiddagen tog jag en promenad i skogen efter jobbet. Där märktes det inte ens att det hade regnat men det var skönt med en promenad. På grund av hettan och brandröken har jag inte alls promenerat som jag brukar men jag hoppas att jag skall kunna göra det mer framöver. Hoppas bara att brandröken inte blir så intensiv som den var för en vecka sedan.

På vägen tillbaka hem kunde man se berget riktigt bra så det blev ett par bilder. De här är tagna från den park som ligger precis bredvid skolan.Orkanen Irma har dragit undan från Florida men skadorna är stora på vissa håll. The Florida Keys (som ligger strax söder om själva fastlandet) har tydligen tagit stryk ordentligt. FEMA säger att upp emot 1 av 4 hus i vissa delar av The Keys har förstörts. Här kan man se förödelsen efter orkanens framfart.

https://weather.com/storms/hurricane/video/fema-1-in-4-homes-in-florida-keys-destroyedJag besökte The Keys hösten 2003 när jag hälsade på en familj som min pappa kände. Då besökte jag Miami men vi reste även till The Keys och såg den speciella arkitektur och livsstil som man har där. Och vi åt key lime pie som var fantastiskt god. :) Det kommer nog att ta tid att bygga upp denna del av Florida igen med tanke på hur stora skadorna är. Bor man så nära havet är det givetvis en risk man tar. Precis som folk i Kalifornien som bor precis vid havet uppe på kullar som eroderas bort vid stora oväder. Berget Mt Shasta känns rätt “stadigt" just nu faktiskt. :)

20 comments:

Gunnel said...

Det är en mäktig syn det där berget. Så hemskt för alla som förlorat sina hem. Saker går givetvis att ersätta, men det är ofta mycket nostalgiskt som försvinner. Kram

Steel City Anna said...

Skönt att du kunde gå en promenad. Förstår att det inte lockar annars i hetta och rök. Ett berg skulle man bo på kanske :)

eastcoastmom said...

Jag älskar berg som utsikt, det är så vackert!

Malin said...

Svärföräldrarna bor i Ft. Myers, 80 och 81 år gamla. Bestämde sig för att stanna. Ja, eller han ville och hon ville inte tror jag. Men de hade som tur var lagt in ett dränerings system för många år sedan så de klarade sig helt utan skador. Var av med strömmen i knappt två dagar bara, men många grannar i området har omfattande skador speciellt översvämning. Det kommer att ta tid att bygga upp. Har aldrig varit i Florida Keys men skulle gärna besöka, men det får väl ligga på is nu ett tag framöver. Är ändå ganska fantastiskt att man kan förutspå en orkan så många dagar i förväg. Vet att alla klagar för att den byter styrka och riktning men dagen innan så var det ju hur vackert väder som helst, och hade man ingen förvarning så kan man ju tänka vad som hänt...

Annika said...

SÅ glad för att det lättar hos dig nu med värmen, och att ni faktiskt får lite regn.
Mer sånt nu hos dig, mer!!
Ja, herregud, älskade Florida Keys. Som jag tycker om dem, och det är så otroligt sorgligt att de fick ta sådant stryk av Irma. The Keys är så vaka, och så älskar jag att de ligger ganska isolerat, men det är ju också det som är deras stora svaghet. MÅ de resa sig, men det gör de nog.
Älskar "ditt" berg, det är ju bara SÅ mäktigt och dramatiskt. SÅ ser inte bergen ut på min kust.
Kramar!!

Lena i Wales said...

Av vädret märker man verkligen hur stort USA är och vilka enorma olikheter, översvämningar och torka. Här i Wales idag har det ena minuten varit sol och andra minuter regnat, men det är ju inte ovanligt här.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Berget är mäktigt och jag kan bara fånga en del av det från Weed. Ser man hela berget med dess bas är det mycket större och mer imponerande. Det har varit mycket på gång med ett par stora orkaner de senaste veckorna här i USA. Och nu har röken till viss del kommit tillbaka här i Weed. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Idag var det mycket mera rök igen. Kände att halsen och näsan inte skulle må bra av en promenad. Om det inte regnar kan de här bränderna pågå i många månader. Berget vore trevligt att bo på. :) Bra utsikt!

Anne-Marie said...

AM: Berget är trevligt att titta på. :) Tyvärr kan jag inte se det från lägenheten där jag bor men när jag kommer ut från huset har jag en fin vy.

Anne-Marie said...

Malin: Tufft av dina svärföräldrar att stanna kvar. Vilken tur att deras dräneringssystem höll! Kan tänka mig att väldigt många har översvämning nu i sina hus. Att vara utan elektricitet är också jobbigt men det går ju om man har möjlighet att laga mat på annat sätt. Både Texas och Florida har mycket att bygga upp nu. Just Florida Keys tycks ha tagit väldigt mycket stryk av Irma. Ja, det kommer nog ta sin tid innan turisterna kan återvända dit.
Förr i tiden måste många ha blivit överrumplade av orkaner. De har ju alltid funnits. Eftersom man nu har möjlighet att se orkaner och andra oväder kan man ju evakuera som man gjorde i Florida.

Anne-Marie said...

Annika: Det var varmt även idag men de har börjat visa svalare temperaturer den kommande veckan. Vi får se. Regn verkar dock vara dåligt med nu.
Ja, vi tar gärna emot allt regn vi kan få. Har en känsla av att vi kan vara på väg in i en ny torka möjligen.
Ja, både du och jag har ju besökt och sett The Keys och visst är det något visst med den delen av Florida. De bilder jag såg visade ju en hel del förstörelse men de kommer säkert att bygga upp igen. Bor man som de gör måste man vara medveten om att sådana här saker kan ske.
Visst är Mt Shasta mäktigt och imponerande. Inte tal om annat. :) Idag var det dock höljt i mycket brandrök igen tyvärr. Och det blev ingen promenad.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lena: Roligt att se dig här igen. :) USA har alla sorters väder och ett mycket dramatiskt väder jämfört med till exempel Sverige. Wales är ju litet mindre så skillnaderna blir givetvis inte lika stora. Att ha regn är trevligt. :) Vet att många i Sverige helst skulle vilja vara utan regn och snö men då skulle man inte ha den underbara naturen.

Anonymous said...

Hej

Det är hemskt med dessa enorma oväder. Om ett eller
två år kan det komma nya oväder. Oväder har en tendens att komma tätare. Klimatet är rubbat, man vet inte vad det blir i framtiden. Fina bilder hälsningar
Stig.

Fjärde året i Hjo said...

Hemsk väderlek i USA med flera ställen runt om i världen. Här är det lugnare, och det regnar igen i normala mängder. Vättern börjar återhämta sig. Ha det gott!

Channal said...

Perfekt väder hos dig! Här känner vi av hösten men det är skönt. Inte så kallt! Hemsk med orkanen! Läste att 9 miljoner fortfarande är utan ström. Som om nästan hela Sverige skulle vara strömlöst. Hua!!

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Hej Stig,
Orkanerna har nästan lyst med sin frånvaro de senaste åren men i år har det varit fler.
Väderläget har i stort sett varit “låst" här i USA under 2-3 månader och västra USA har haft rekordhetta under rekordlång tid. En orsak till alla bräder.
Jag saknar “ordningen" i vädret från min barndom. :)

Anne-Marie said...

Hans: Det har ju även varit enorma översvämningar i Asien som det inte direkt skrivits om av någon anledning. Vädret blir mer och mer dramatiskt och i obalans. Låter väldigt trevligt med ert lugnare väder med regn! Skönt att Vättern får mer vatten. Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Anna: Idag var det svalare och jag kunde ha litet varmare kläder. Väldigt skönt faktiskt. :) Men tyvärr mer brandrök igen. I Sverige är ju mitten av september höst för det mesta. Har ingen koll just nu på hur många fortfarande är utan ström men det verkar som om just elförsörjningen har skadats. Kramar!

Jeanette said...

Vilket otroligt mäktigt berg du bor i närheten av!

Anne-Marie said...

Jeanette: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig tidigare bland kommentarerna.
Ja, det är ett imponerande berg (vulkan) som man inte alls ser i sin helhet på bilderna. Hela berget är mycket större med en mycket bred bas. Det ståtar över nordligaset Kalifornien. :)