Sunday, September 24, 2017

Vår sheriff och Hmongs

Siskiyou County (där jag bor) är ett mycket stort "län" med relativt få invånare. Det lär bo runt 3 personer per kvadratkilometer vilket är glest. :)

Eftersom vi har stora, stora områden som ligger avlägset och där det inte passerar många människor har en stor grupp människor som vill odla cannabis och sälja tyvärr kommit till vårt område. Hmongs heter gruppen (de kommer från till exempel Kina, Vietnam och länder i det området) och runt 1500 har kommit bara de senaste två åren.

Från Los Angeles Times "The narcotics officer stood on a windswept ridge near the Oregon border and surveyed the fields cut into the hills below, a landscape resembling a lost piece of wine country. The terraces of Siskiyou County, however, were planted in cannabis. More than 1,500 Hmong farmers in the last two years have poured into this remote county, so vast it encompasses two western mountain ranges."

Dessa människor har köpt mark i områden som inte har varit bebodda, de betalar kontant och sedan ges dessa landområden bort som "gifts". Och det är Hmongs som är "boven i dramat". Tyvärr godkände Kalifornien att legalisera cannabis i valet 2016 "On November 8, 2016, Proposition 64, also known as the Adult Use of Marijuana Act, passed by a vote of 57% to 43%, legalizing the sale and distribution of cannabis in both a dry and concentrated form. California is one of eight states where recreational cannabis usage is legal, including Alaska, Colorado, Maine, Massachusetts, Oregon, Washington, and Nevada. Adults are allowed to possess up to one ounce of cannabis for recreational use and can grow up to six live plants individually or more commercially with a license. Licenses will be issued for cultivation and business establishment beginning in 2018." Jag citerar engelska Wikipedia.

Hmongs påstår att de enbart odlar för "personal use". Yeah right! Inte när man kan se dessa odlingar via Google Earth. Tjänstemän inom Siskiyou County tror heller inte på vad Hmongs säger och vår sheriff, Jon Lopey, har uttryckt oro över att vårt "län" nu har blivit indraget i svarta marknaden i USA för cannabis som uppgår till runt 49 miljarder dollar!

Inte nog med att Hmongs odlar olagligt de försökte även muta vår sheriff alldeles nyligen! $1 miljon var beloppet som han givetvis inte tog emot och han gick "undercover" i stället för att få fast dem. Kudos till vår sheriff som även tillhör "the constitutional sheriffs' movement" - sheriffer som är oroliga över att USAs konstitution i många fall inte följs.
Lopey har varit så orolig över situationen i Siskiyou County att han även vill "declare a state of emergency" beträffande dessa odlingar. De är inte bara olagliga utan innebär även andra faror eftersom Hmongs ofta tycks ha öppna eldar, beväpnade vakter osv.

Kasta Hmongs i fängelse är mitt förslag eftersom det de ägnar sig åt är illegalt. Jag har ingen som helst förståelse eller sympati för folk som bryter mot lagen på det här sättet.

Här är tre artiklar om någon är intresserad att läsa om laglösheten inom den här gruppen människor och hur de förstör Siskiyou County.

Los Angeles Times har beskrivit situationen mycket bra: http://www.latimes.com/local/california/la-me-hmong-marijuana-siskiyou-20170910-htmlstory.html

Den här beskriver mutförsöket: http://www.redding.com/story/news/local/2017/08/31/pot-growers-allegedly-tried-bribe-siskiyou-co-sheriff-interstate-trafficking-plan/623087001/

Artikel om arbetet för att kunna deklarera "state of emergency" i Siskiyou County: http://www.siskiyoudaily.com/news/20170920/lopey-optimistic-about-additional-resources-for-cannabis-cultivation-enforcement-effort

Berget igår med pyttelitet nysnö högst upp. Det har varit höstliknande väder den senaste veckan men den kommande veckan lär det bli uppemot +25-30! Alldeles för varmt i slutet av september.


Och härliga solrosor på skolans campus.21 comments:

Bortugal said...

Intressant!

Anne-Marie said...

Bortugal: Det här är ett stort problem i Siskiyou County och antagligen även i andra delar av Kalifornien efter legaliseringen av cannabis.

Annica said...

Usch, det där låter ju alldeles galet. Helt klart att något måste göras med det snaraste. Det tas så många konstiga och faktiskt helgalna beslut av myndigheter att man undrar om de kopplar bort hjärnan av pur bekvämlighet.
Vackra berget pryder sin plats. Så gör också solrosorna!
Kram från norr!
(Har just haft ännu en sömnlös host-natt. Fy sjutton, vad jag är less! Och mörbultad.)

Gunnel said...

Så många människoliv som förstörs av detta. Hur kan något sådant legaliseras? Helt horribelt! Vilka stora och fina solrosor det växer hos dig. Kram

Anonymous said...

Otroligt starkt gjort av sheriffen att tacka nej till så mycket pengar. Han hade kunnat leva gott på sin ålderdom.

Ja, det snackas mycket om att legalisera cannabis ute i världen. Kanske inte är så farligt med bara cannabisen, men det brukar väl innebära en inkörsport till starkare droger, och då är det kört.

Mvh Skogåsbon

Steel City Anna said...

Intressant effekt av legaliseringen, ja man hade kanske kunnat räkna ut det :) får se hur det hela fortskrider men Pandoras ask är väl öppen!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, nog är det galet alltid. Problemet är ju att man legaliserar cannabis i allt fler stater. Vi har allt fler “transients", dvs folk som lever utan hem och tillhörigheter och de missbrukar till exempel cannabis. De sprider också denna kultur till allt fler områden.
Ja, berget står där i sitt majestät oavsett vad tokiga människor hittar på. :) Solrosorna har börjat vissna litet - tog bilden för ca 1 vecka sedan.
Usch, vad trist Annica med din hosta. Hoppas att du får sova i alla fall och att hostan ger med sig.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Många tror nog att de kan röka utan att bli beroende. Det tror jag inte ett dugg på. Cannabis är en drog precis som vanliga cigaretter. Det finns starka intressen som tyvärr vill legalisera droger överallt.
Solrosorna har nog sett sina bästa dagar eftersom vi haft frost på nätterna. Idag var det dock runt +20 och sol på eftermiddagen. Kram

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Jon Lopey (vår sheriff) är en bra sheriff tycker jag. Han verkar stå med båda fötterna på jorden och försöker upprätthålla lag och ordning så gott han kan.
Cannabis tror jag är beroendeframkallande precis som alla andra droger. Och som du säger ofta en inkörsport till tyngre droger. Det stinker av marijuana ibland i klassrummen där jag jobbar. “Pot heads" är min benämning på ungdomarna. ;)

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror att man kanske inte riktigt hade trott att så många av just den här gruppen skulle komma till avlägsna Siskiyou County. Legaliseringen är inte bra som jag ser det. Men många andra verkar tycka det är fantastiskt bra. Pandoras ask verkar vara öppen över hela världen. :)

Anonymous said...

Jag har lärt känna en person, som bott i USA sedan 70-talet. Jag kommer ihåg personen ifrån min uppväxt i Bandhagen, då man såg denna personen komma åkandes i sin Hot Rod, det var därför jag visste vem personen var.
Jag har alltid varit intresserad av Amerikansk bilar och Hot Rods mm.
Personen flyttade till Los Angeles, och tog med sig sin Hot Rod dit.
Hursomhelst, han är över 70-år nu, och flyttade hem tack vara vårat pensionssystem.
Han har rökt marijuana i hela sitt liv, varje dag. Han är helt frisk, och jag vet inte om jag kan säga att det märks på honom, eftersom jag inte kände personen som ung.
Han har aldrig, vad jag vet, tagit några starkare droger än det, på alla dessa år. Det måste nog dock ses som väldigt ovanligt, tror jag.
Den omtalade personen, jobbade hela tiden, under sin visstele i L.A., och var även med som mekaniker i ett dragracing team.

Så enbart cannabis är nog inte så farligt? Alkohol är också beroende framkallande, och någon som dricker alkohol varje dag, så är dagarna räknade. Jag tror det var någon expert, doktor eller liknande, som sade, att om man kommit på alkoholen idag, så hade den blivit förbjuden.
En tidigare jobbarkompis, sa samma sak om socker, hade sockret kommit till kännedom idag, så hade det också förbjudits.

Det stora problemet med cannabisen, är nog som sagt, att de flesta går över till tyngre grejer, och då är helt kört. Gör dom det, så har dom enbart en enda tanke i huvudet, och det är att skaffa mer droger. Detta innebär naturligtvis att personen hamnar i kriminalitet.

(Oj, sorry, det blev mycket text nu)
Mvh Skogåsbon

Jimmy said...

Det låter som att ni har en bra sheriff. Tror du att legaliseringen har gått för långt för att backa tillbaka nu om det skulle visa sig att den inte hade den effekt de önskat sig? Det låter som att det redan nu gått snett (om det nu kan gå bra med droger inblandat).

Annika said...

Kluven inför det där, ska väl inte utveckla så mkt mer.

Skogåsbon har bra poänger, tycker jag. Håller med om det hen skriver.
Men, det är ett laddat ämne. Nej, om alkohol hade släppts idag hade den inte blivit legaliserad, det har jag läst på flera ställen också.
Så hmmm ...

Äsch, jag lämnar det där nu.
Men jag förstår givetvis att det är jobbigt för kommunen du bor i. Svårt.
OCH absolut, det där med att bryta mot lagen ÄR ju helt fel, och jag förstår allas er frustration.

I Washington DC är det också lagligt med cannabis. Men inte i VA och MD.

Men dina bilder är underbara! och berget bara SÅÅÅÅ magiskt.

Kramar!

Anonymous said...

Hmm, kontrolläste mitt inlägg, och konstaterar så här i efterhand, att jag glömt en del ord i meningarna.

Mvh Skogåsbon

PS: Jag är en han.

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Det finns säkert de som “bara" kan röka marijuana och inte gå vidare så att säga. Mina fd grannar rökte båda “pot" (fy vilken stank det var - som tur var mest utomhus) och de lät som om de var lungsjuka båda två. :)
Jag tror att det finns mycket som skulle ha kunnat bli förbjudet som till exempel alkohol. Mycket beror på personen som använder olika slags “godkända" droger - alkohol, cigaretter, kaffe osv och hur de eventuellt blir beroende och/eller går vidare till annat.
Jag ser ofta i Mt Shasta-området yngre personer som uppenbarligen är “på drift" och de röker “pot", kanske även använder starkare droger, är hemlösa, driver runt, stjäl osv. Tragiskt att så många människor använder droger av olika slag.

Anne-Marie said...

Jimmy: Välkommen hit! :) Skall kolla in din blogg också.
Jon Lopey verkar vara en bra sheriff. Har hört mycket positivt om honom. Legaliseringen kommer troligen inte att “återkallas" såvida det inte blir helt ohållbart med användandet. Allt fler stater vill legalisera cannabis och det är nog något som kommit för att stanna.
Personligen tycker jag att droger ofta gör att saker och ting går snett även om de som använder till exempel cannabis givetvis har helt motsatt uppfattning. Och när man inser hur många som använder cannabis och som samtidigt till exempel är ute och kör bil blir jag litet lätt obehaglig till mods. Tror inte att folk är säkra bilförare med någon slags drog i kroppen.

Anne-Marie said...

Annika: Det är inte lätt det där med droger och hur de används som “recreational drugs."
Alkohol kanske inte hade blivit legaliserad om den kommit idag. Jag använder inte alls alkohol (mest pga att jag inte tycker om smaken) men vet hur den drogen kan ställa till det. Min farfar gick bort i levercancer när jag var runt 2 pga alkoholmissbruk. Mina föräldrar drack alkohol i måttliga mängder så det är jag som valt en annan väg.
Det jag tycker känns mest trist med den grupp som kommit hit och som illegalt odlar cannabis är att de drar hit människor som begår brott. Och det känns som om de förstör vildmarken vi har och som gör Siskiyou county till vad det är. Jag hoppas att de kan stoppas.
Tror att cannabis kommer att legaliseras överallt så småningom.
Ja, berget står där det står och ser ut över allt. :) Tycker nog att människor är rätt fåniga ibland. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Hade förstått att du är en “han". :)
Jag fattade vad du skrev så inga problem.

Anonymous said...

Alkohol går att blanda så det blir sjukt gott, vilket är både en fördel, och en nackdel. Precis som med mycket annat här i världen.

Dom som tävlar i skytte, brukade förr i tiden ta sig en liten "stänkare", innan dom skulle skjuta, för att bli stadigare på handen. Det får dom inte göra längre.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Jag tror fortfarande att jag avstår. :)
Det låter litet osäkert med en stänkare innan man skall skjuta. Tur kanske att det inte tillåts numera.

Anonymous said...

Helt okej att avstå.

Men en liten "stänkare" är inte så farligt,

Mvh Skogåsbon