Tuesday, September 26, 2017

Det här med amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är stort i USA. Inte lika stort kanske som för några år sedan men det är en nationalsport. Superbowl till exempel gör att USA stannar upp. Litet som det var i Sverige när Ingmar Stenmark åkte slalom.

De senaste dagarna har det blivit ett pådrag utan like efter det att spelare har gått ned på knä under det att nationalsången spelats i stället för att stå upp som de förväntas att göra. Det började för ett bra tag sedan med "knäandet" när några få gjorde det men under helgen tog det fart ännu mer.

Eftersom jag inte tittar på matcher och inte bryr mig direkt om denna sport har jag inga starka känslor egentligen kring det hela. Men många i USA har reagerat mycket starkt - antingen med stöd till de som går ned på knä eller de som tycker att det är hur fel som helst.
Detta är bakgrunden till varför spelarna började att gå ned på knä "In 2016, Colin Kaepernick, former San Francisco 49ers quarterback, sat down during the national anthem before a pre-season game. He explained his position saying: ‘I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of colour. To me, this is bigger than football and it would be selfish on my part to look the other way. There are bodies in the street and people getting paid leave and getting away with murder.’" (citat från tidningen Metro.uk).

Inom min skola finns det rätt många "Athlete students“, det vill säga de är med i olika lag och samtidigt läser de vanliga ämnen som engelska, matte osv. Och vi har en hel del football-spelare som troligen hoppas på att de skall bli "stora“ och kanske få spela med lag i ligorna och senare kanske även komma till NFL.
Det som dock märks är att de ofta verkar tro att de är mycket bättre än de andra eleverna och att de har någon slags "superstatus“. Spelarna inom NFL tjänar miljonbelopp varje år och är nog divor många gånger.

Sporter kan verkligen engagera och uppröra och att protestera för att föra fram olika åsikter har nog alltid funnits inom idrottsvärlden. Jag uppskattar dock när idrottsmän- och kvinnor fokuserar på att göra sitt yttersta för att vinna. Ingmark Stenmark och Gunde Svan är två idrottsmän som fängslade med sin önskan att bli bäst i sina grenar. Under Stenmarks åk stod Sverige stilla och han var överlägsen de flesta andra. Gunde tänjde på gränserna för längdskidåkningen och hade en härlig inställning till sin sport.
Jag har inga sådana ambitioner utan nöjer mig med att promenera i skogen kring skolan! ;)

En sevärd film med Sandra Bullock är "The Blind Side“ som handlar om hur tufft det kan vara att lyckas inom amerikansk fotboll.

19 comments:

Marina said...

Visst är det så, att sport kan framkalla många känslor på många plan...

Steel City Anna said...

Intressant, detta hade gått mej förbi. Det blir politik av allt, förstås.

Steel City Anna said...
This comment has been removed by the author.
Steel City Anna said...
This comment has been removed by the author.
Steel City Anna said...

Vet inte varför samma kommentar postades tre gånger :)

Annika said...

Komplicerat det här, verkligen inte svart eller vitt.
Sport är ju tyvärr i allra högsta grad politik, och american football är väl den största sport vi har i US. Så det spelarna gör, och inte gör, ger ju genomslag. galore. Som nu.
Kan förstå varför de gör som de gör med knäböjningen faktiskt. Tycker det finns fog, även om det kanske kan göras på annat sätt ...
SEN detta med scholarships och drafting in till stora amerikanska unis som är stora fotbollsskolor (det är ju en kult runt de stora fotbollsskolorna i det här landet) kan verkligen diskuteras. OCH att de får sådan sjuk stjärnstatus på campus att de i princip kommer undan med vad som helst. Kolla dokumentären The Hunting Ground som handlar om sexuella övergrepp på amerikanska unis, för jävligt helt enkelt. Man blir såååå trött, och sååå matt bara av att se den,och för att förstå hur de tjejer o killar som utsatts får kämpa i motvind mot hela UNI.
Jag bryt mig NOLL om NFL också, precis som du. Men har ju en make som Redskins fan, så det blir att han kollar en del, givetvis. fast inte hysteriskt, tror han väljer en bra vandring framför en match ;.)
Det enda jag ser med nöje är Super Bowl, men mest för partyt ;-)
Sen tycker jag också att spelare i NFL tjänar löjligt mkt, och JA de är diviga många av dem.

ÄLSKAR The Blind Side, den är ju helt baserad på en sann historia.
En av mina favvisfilmer!! OCH det är inte för fotbollens skull, hehe, utan för relationerna.

Kramar till dig!!

Anonymous said...

Sporten har precis som allt annat, bra och dåliga sidor. Bra för att folk får ett intresse för någonting, dåligt när folk blir fanatiska. Huliganer är en riktigt dålig sida av sporten, fast det är å andra sidan den sk. svansen.

Själv gillar jag Motorsport (Dragracing, Speedway mm), jag gillar också bordtennis, tennis, snooker, & några till.
Har bla. varit mekaniker inom dragracing, i Europaserien.
Jag har väldigt många roliga minnen från allt detta, p.g.a. en hel del roligt folk inom branschen. Numera är man bara publik. Har även varit i England & USA och tittat på tävlingar.

Nu blev det lite OT här känner jag.

Ang. knäböjningen är jag kluven, och att som Amerikan inte respektera flaggan och sitt land, vet jag upprör många Amerikaner. På andra sidan av detta har vi Trump också, som inte är så diplomatisk direkt.

Appropå Trump, så tänker man på krisen med Nordkorea och Kim Jong Un i andra änden, och man undrar hur detta skall sluta. Båda två har målat in sig i ett hörn kan man säga, och ingen av dom vill känna sig "besegrad". Båda två är väl också vana att få som dom vill, och det är svårt att lära gamla hundar sitta.

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Marina: Sport kan vara väldigt känslosamt och kopplas till många områden i samhället. Tror att många har använt sporten som uttryck för protester och för att göra sig hörda.

Anne-Marie said...

Anna: Det har varit enorma skriverier om NFL-spelarna sedan helgen eller slutet av förra veckan här i USA. Såg att även svenska massmedia skrivit en del om detta. Sport där man tjänar mycket stora belopp tror jag ofta kan bli även politiskt.

Anne-Marie said...

Anna: Blogger "trilskas" ibland. :)

Anne-Marie said...

Annika: Just fotbollen i USA verkar ha effekter i hela USA beroende på vad spelarna och lagen gör eller inte gör. Tydligen var det så att spelarna inte var ute på planen fram till 2009 medan nationalsången spelades. Sedan började de vara ute på planen. Om det gick bra fram till 2009 tycker man ju att de skulle kunna återgå till hur det var tidigare om det fungerar bättre kanske.
Det är litet otäckt tycker jag att spelarna har sådan stjärnstatus och kult kring sig att de kan göra nästan vad de vill. Tror att många tjejer tycker de är häftiga och vill ställa in sig hos dem. Du har säkert nämnt The Hunting Ground tidigare - får se om jag kan hitta den på nätet. Har inte Netflix. Hemskt att det skall vara sådan kultur med övergrepp osv.
Eftersom ni har släkt och andra ni umgås med kring Superbowl till exempel blir det annorlunda. Jag har inte riktigt några här som vore intresserade. Så jag har inte kommit in i den “svängen". Michael tyckte det var roligt att titta på amerikansk fotboll och han försökte lära mig reglerna men utan att lyckas. :)
Ja, The Blind Side är verkligen en bra film som visar hur det kan vara och med verkligheten som grund blir den ju inte sämre.
Kramar tillbaka!!

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Minns hur det var när jag bodde i Sverige och AIK och Hammarby spelade fotboll och det urartade helt och hållet. Just fotboll i Sverige tycks leda till våldsamheter ibland. Annars är ju svensk/europeisk fotboll mycket roligare och trevligare än den amerikanska.
Motorsporter är jag inte alls intresserad av men tycker om att se tennis, friidrott, ishockey, slalom, längdåkning osv. Eftersom de inte visar så mycket här i USA har jag tappat kollen på mycket.
Att bli så upprörd beträffande händelser kring flaggan har jag litet svårt att förstå. Kanske för att jag är svensk och flaggan i Sverige inte betyder alls lika mycket. Under en hel del år var det ju fult (kanske fortfarande är det) att ha svensk flagga och ha den ute. När jag växte upp var det vanligt med flaggor i trädgårdarna och vi flaggade vid födelsedagar, namnsdagar och allmänna flaggdagar.
Trump och Kim Jong Un vet jag inte riktigt vad jag skall säga om. :) Förhoppningsvis bränner Kim inte av något som kommer till USAs västkust!

Anonymous said...

Att inte respektera den Amerikanska flaggan, är väl lite som att inte respektera sitt land, d.v.s. USA i detta fallet?
Alla länder har problem, och alla medborgare i ett land kan inte bli nöjda.

Motorsport är kul, för där händer det lite. Dessutom tycker jag det är kul som mekaniker, för man måste tänka, och göra det lite bättre än konkurrenterna, och det gillar jag.
Har lyckats rätt bra ibland.

Ja, det där med Svenska flaggan har blivit lite känsligt, vilket i mina ögon är helt befängt.
Det beror nog på att dom som kallas extremhögern, alltid använder Svenska flaggan.
Den sk. extremhögern ljugs det mycket om också här i Sverige kan jag konstatera. Det är bara att använda sig av källkritik, så ser eller hör man hur mycket det ljugs, verkligen tragiskt.

Kim har inga robotar som når USA, ännu, så du kan vara lugn. Tveksamt också hur långt hans "skarpladdade" robotar når.

Lyssna på den här tjejen som var med i Svensk TV, som har flytt från Nordkorea. Man blir faktiskt lite berörd, det måste jag säga. Jag kan inte begripa hur man är funtad i huvudet, om man som ledare vill skapa ett sådant land.
https://www.youtube.com/watch?v=seAJxsKVOI4&t=258s

Mvh Skogåsbon

Anonymous said...

Jo, kom att tänka på det infekterade klimatet i Sverige, bla. angående flaggan.
Den Amerikanske frilansjournalisten som åker runt och gör olika reportage i världen, utryckte det så här, när han skulle lämna Sverige: -Sverige är det kusligaste land jag har besökt. Folk är rädda för att prata med mig, dom säger att dom riskerar att förlora jobbet, om dom säger fel saker.

Man bara undra, hur kunde det bli så här?

Mvh Skogåsbon

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Eftersom jag inte är född amerikan har jag inte riktigt fattat vidden av att inte respektera USAs flagga känns det som. Som svensk har man ju inte alls samma “klimat" och folk skulle inte bli lika upprörda.
Är man mekaniker kan jag tänka mig att motorsport ligger nära till hands.
Svenska flaggan är svenska flaggan och att koppla ihop den med folk som är ute och demonstrerar känns litet bakvänt. Media - som är otroligt styrt och vinklat - kan få till i stort sett vad som helst tycker jag. Och det gäller både i Sverige och USA. Många gånger överdrivs mycket och bland annat detta med flaggans koppling till vissa grupper.
Svenskarna är ett mysko folk. Jag tror det pratas mycket i “stugorna" men att sedan våga stå för vad man tycker officiellt är nog många gånger svårare. Kanske kan bero på att folk är ofta onödigt konflikträdda.
Kim känner jag mig inte direkt orolig för. Tror att det mest är ett “spel för gallerierna". Fukushima var mycket värre och där lades locket helt på. Hela västkusten skulle troligen ha utrymts.

Channal said...

Det där har jag missat... förstår inte varför de blir upprörda om de knäböjer. Men jag är inte insatt i detta. Den filmen har jag inte sett. Ska kolla in den. tack för tipset. Gillar Sandra Bullock.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Anna: Tror att det inte skrivits så mycket om detta i svensk massmedia men här i USA har det varit det stora samtalsämnet den senaste veckan. Upprördheten kommer av att man i USA anser att det är att vanära flaggan och landet om man inte står upp när nationalsången spelas.
Filmen kan verkligen rekommenderas. Det är en “feel good"-film med allvar och mycket känsla.
Kramar!

Gunnel said...

Inget jag hört talas om alls och vet knappast vad jag ska tycka heller. Det känns lite kluvet. Man kanske kunde gjort på ett annat vis. Filmen med Sandra Bullock gillar jag. Den blir definitivt inte sämre för att den är verklighetsförankrad. Kram.

Anne-Marie said...

Gunnel: Som svensk känns nog detta väldigt främmande tror jag med fotbollsspelarnas agerande. Det närmaste man kanske kommer är de svenska ishockeyspelarna i NHL och deras stjärnstatus.
Filmen med Sandra Bullock är helt klart sevärd och kan rekommenderas. Kram