Sunday, August 6, 2017

Värmen och djurparker

Förra veckan var varm. Mycket varm. Jag sov hela veckan på nedre plan och det gick bra men visst är det trevligare att sova i min riktiga säng. Igår kunde jag göra det och det blir likadant i natt. Det åskade i kväll och regnade ordentligt på vissa platser men inte i Weed. Det verkar som om ovädren går runt om oss av någon anledning.

Just nu längtar jag efter moln, regn och kyligare väder. :) Om jag anses tokig förstår jag eftersom man i Sverige har en längtan efter att alltid ha sol och värme. Även det blir tjatigt efter ett tag - jag vet. :)

Det enda jag egentligen orkade med förra veckan var att gå till jobbet (där det finns luftkonditionering), laga litet mat (åt sparsamt på kvällarna), titta litet på TV och kolla några hemsidor som inte har med jobbet att göra och sedan försöka sova tills det var dags för nästa dag med samma rutin. Inget jag vill göra under lång tid men förra veckan var det nödvändigt.

Häromdagen läste jag om en tragisk olycka i en svensk djurpark. En björn hade tagit sig in i en del där det fanns människor och attackerat. En djurskötare hade avlidit av skadorna och björnen hade tydligen avlivats.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/man-allvarligt-skadad-efter-bjornattack-i-orsa-djurpark

Jag kom att tänka på besök i djurparker jag gjort under mina yngre år. Skansen var ett självklart mål precis som Kolmården. I utlandet minns jag att jag och mina föräldrar besökte en djurpark i Tyskland. Och vid mitt första besök i USA (hos Tree People) besökte jag och en av de som jobbade som volontär hos Tree People, parken Sea World i San Diego.

Numera skulle jag nog vara rätt tveksam till att besöka en djurpark eftersom det känns fel att stäga in djur på det sättet. Ja, grisar, kor och andra “husdjur" kanske har det bättre i en park men troligen inte delfiner, björnar och vargar. Dessa djur ser jag helst ute i det fria eller på TV.

Vi har till exempel black bears och pumor i närheten här i Weed men som tur är har jag inte stött på dem hittills. :)

Idag var jag iväg till Grocery Outlet i Weed och handlade litet och passade på att ta en bild på Mt Shasta i diset från alla bränder som brinner i närheten.

10 comments:

Steel City Anna said...

Ingen stor fantast av djurparker men när jag var liten tyckte jag det var roligt. Men även då tyckte jag hemskt synd om elefanterna på Skansen. Fin bild på berget och skönt att du haft det lite svalare nu.

Channal said...

Vet att det är jobbigt med hetta. Fast vi hade inte lika varmt som du när vi var i Frankrike. Jag skulle inte fixa den hettan om det inte fanns något svalt hav nära.

Hemsk olycka! Tragiskt! Kolmårdens djurpark är väldigt fin... stor och trevlig. Tror djuren trivs där. Hoppas i alla fall. Var i London Zoo 1982 och i Athens djurpark 1984. Det var vidrigt!! Stackars djur. Instänga i små burar. Usch!! Undrar om det fortfarande ser ut så. Kina har en stor fin djurpark som har räddat många pandor. Så nu är det inte utrotningshotade längre. De planterar sedan ut dem i sin riktiga värld.

KRAMAR Anna

Bettan said...

Berget är lika vackert som alltid!

Ja, det var en otäck olycka. Tråkigt att djuren ska behöva var instängda!

Haha, ja vi längtar efter värmen här i Göteborg iaf! Inte en dag över 25 grader på hela våren/sommaren - jag vet inte när det hände sist. Snitt-temperaturen är nog inte så mycket under det normala, för det har varit runt 18 - 22 grader hela sommaren, men högsommarvärmen har lyst med sin frånvaro. Några meteorologer har sagt att de tror att den kommer i slutet av augusti och en bit in i september, men vi får väl se hur det blir med det!

Kram♥

Anne-Marie said...

Anna: Jag tyckte också att det var roligt när jag var liten. Skansen var väldigt trevlig och det är ju ett fint område bara att promenera där utan att besöka djuren. Elefanter skall inte vara instängda. Jag blir ledsen när jag ser stora djur som är instängda i små utrymmen. Tack! Litet svalare är det men fortfarande mycket varmare “normalt".

Anne-Marie said...

Anna: Hetta blir jobbigt när man inte är ledig utan skall fungera som vanligt med jobb och allt annat. Och kan man inte sova ordentligt blir det litet kämpigt. Havet ligger långt från mig och vi har inte en massa sjöar såsom vi har i Sverige.
Kolmården är en rätt bra djurpark även om jag tycker det känns fel att ha vilda djur instängda. Kinas initiativ låter väldigt bra. De brukar ju annars inte alltid se till miljöns eller djurens bästa.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Berget tackar! :)
Jag undrar fortfarande vad familjen gjorde inne i inhägnaden där djurskötaren befann sig. Låter märkligt det hela tycker jag.
Jag tycker dina temperaturer låter finfina! :) Skulle gärna ha en sommar med runt +20. Inte mig emot alls. Då kan man ju faktiskt göra saker. När det blir så varmt som vi har haft det orkar man inte gå ut plus att det faktiskt är farligt att vara ute i en så stark hetta. Men jag förstår att man i Sverige längtar efter värmen.
Kram!

Gunnel said...

Sista gången jag besökte en djurpark var nog när jag var hos min son och åkte till San Diego Zoo. Att träffa på en puma ute i verkligheten skulle jag aldrig vilja göra. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har inte besökt någon djurpark sedan antingen 80-talet eller 90-talet.
Pumor är farliga och attackerar mer tror jag än björnar. Skulle absolut inte vilja stöta på en puma.
Kram

UplayOnline said...

Så nu är det inte utrotningshotade längre. De planterar sedan ut dem i sin riktiga värld.


แคมฟรอก

Anne-Marie said...

Roth: Välkommen hit! :)
Vissa djur kommer väl alltid att vara kvar i djurparker. Vet inte riktigt vilka djur som planteras ut i naturen igen, djur som varit i djurparker.