Tuesday, August 1, 2017

Det här med vatten

Det är sent på kvällen i Weed men det går inte riktigt att lägga sig eftersom det är varmt fortfarande. Fläktarna står på i fönstren men det märks inte direkt eftersom det är varmt utomhus. Jag sov på nedre plan under den gångna natten och det kommer jag att göra i natt igen.

I staden Medford i södra Oregon finns några TV-stationer och de har väderprognoser som jag brukar titta på. En av dessa sade att det i morgon kan bli uppemot 117 grader Fahrenheit i Happy Camp som ligger ute i “vildmarken". Det brukar vara väldigt varmt där under sommaren men detta verkar extremt. 117 grader Fahrenheit är ca +47!!! Jag är glad att jag inte bor där. Det har inte varit fullt så varmt här i Weed som de sade men det ligger runt +35 om dagarna och i morgon skall det bli ännu varmare. Vi blir “välkokta" innan det förhoppningsvis blir litet svalare till helgen.

Mt Shasta är känt för sitt fina vatten och att det inte på något sätt behandlas i vanliga fall utan används som det kommer fram vid några olika källor. För några veckor sedan hade man dock upptäckt bakterier i vattnet och alla uppmanades att koka vattnet. Jag har bott här i 20 år och aldrig hört talas om något liknande. Efter bara ett par dagar gav staden klartecken att allt var bra men i förrgår kom det meddelande igen att man upptäckt nya problem och man skulle behandla vattnet med klor.

Här i Weed har jag inte hört om liknande problem ännu som tur är. Vi är helt klart litet “bortskämda" med vårt fina vatten. Många städer och orter i USA tillsätter klor och fluor i sitt dricksvatten. Fluor är inte tillåtet i Sverige och stora delar av Europa har inget fluor i sitt dricksvatten. För mig känns det obehagligt att behöva dricka fluor eftersom det faktiskt är ett gift - jag bryr mig inte om vad som sägs från officiellt håll att det är bra.

Jag är tacksam varje gång jag sätter på kranen och vet att vattnet är obehandlat. Och det smakar dessutom gott. :)

Det här budskapet finns i staden Dunsmuir som också har ett mycket bra vatten - bilden togs för några år sedan.

11 comments:

Steel City Anna said...

Är det pga hettan det blivit så med vattnet? Skulle också vara skeptisk till flour. Hoppas ni får det lite svalare snart.

Anonymous said...

Vilken lyx det är att kunna vrida på kranen och njuta av ett glas kallt vatten. Jag läste på din OM-sida och inser vilket spännande liv du levt under alla dessa år. Kanske läge för dig att skriva en bok om det hela.
Hälsningar från Ystad

Anonymous said...

Hej , bra vatten är viktigt. Vi har haft ett super vatten
men sista tiden har det vart dåligt. Kanske inte otjänligt men det smakade beskt. Det har det aldrig gjort tidigare. Hoppas att vi inte får dras med dåligt vatten. På många orter. Runt om i värden. På våran
ort har dom infört en ny bra process. Men tydligen har det gått fel. Hälsningar Stig. Orten det gällde va Deje.

Anne-Marie said...

Anna: Nej, jag tror inte att det beror på hettan. Det har tydligen byggts hus i närheten av källorna och folk har så kallade “septic tanks". Jag har en god vän som hört att detta skulle kunna förklara problemen. Fluor är inte bra som jag ser det. Jag använder inte heller tandkräm med fluor numera. Ja, jag hoppas verkligen att det blir svalare. Igår natt var det runt +26 mitt i natten! Och min lägenhet är så otroligt varm nu. Orkar knappt sitta vid datorn.

Anne-Marie said...

Anonym: Vattnet är faktiskt inte så kallt nu under sommaren. :) Men vattnet är bra utan tillsatser. Det har nog varit litet väl “spännande" ibland tycker jag men allt har en mening och jag kan se varför olika saker har hänt under årens lopp. Bloggen får nog räcka - vet hur mycket jobb det är att “få till" en bok. ;)

Anne-Marie said...

Stig: Jag minns att ni får ta med er vatten till Deje. Inte kul om vattnet inte smakar gott. Vattnet här är ovanligt bra pga den stora akvifer som ligger vid Mt Shasta. Troligen har den krympt pga torkan och allt vatten som går till vatten på flaska-tillverkningen men ännu har vi bra vatten i Weed.

Anonymous said...

Hej!

Bra vatten är viktigt vi har gott vatten i Stockholm tycker jag här ute på landet i Skärgården har vi egen borrad brunn sen 60 talet o kallt gott vatten. Vi brukar lämna in vattenprover och kolla upp vattnet då och då och hitills har det varit ok vi skall nu på Måndag lämna prov o kolla upp igen då det var några år sen.
De där septi tankarna kan nog påverka är ett problem i områden som inte har kommunalt vatten o avlopp vissa områden på Värmdö som varit rena sommarstugor men numera är fastboende hus med året runt standard har många septi o det har börjat bli problem på en del håll. Men här ute på en ö har ingen vattentoalett utan andra lösningar o det är bra.
Men vilken värme den hade jag inte pallat.
Tack för en intressant blogg.
Hälsningar Birgitta S

Anne-Marie said...

Birgitta: Jag har märkt när jag besökt Stockholm att vattnet inte alls smakar så gott som det gör här i Weed och Mt Shasta. Men det är självklart många gånger bättre än i till exempel Paris. Minns när jag var där för många år sedan att vattnet stank av klor.
Fint att ni har en egen brunn. Har ni vattenbrist där? Har förstått att vissa delar av Sverige har vattenbrist och grundvattnet är lågt.
Egentligen är vattentoaletter ett enormt resursslöseri med just vatten. En av de mest tokiga uppfinningar tycker jag. Men det kräver litet mer planering osv att inte ha en så troligen har det inneburit att folk tycker de är bekväma.
Värmen har gjort att jag inte orkat skriva. Jag är rätt slut efter att ha sovit oroligt på luftmadrassen. Den senaste veckan har jag bara jobbat, lagat litet mat och suttit utmattad i värmen på kvällarna. Det är litet svalare i kväll så jag hoppas att jag skall sova bättre.
Tack! :)

Channal said...

Fy vilken hetta! Det är för varmt nere vid Medelhavet också. Det går inte att gå ut mitt på dagen. Hoppas det snart svalnar. Här har vi regn och just nu 17 grader. Värdefullt med fint dricksvatten.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Medford i södra Oregon kom upp i runt 112 grader Fahrenheit en dag vilket motsvarar ca 45 grader Celsius. Så varmt har inte vi haft det i Weed men problemet är att det inte svalnar på nätterna som det brukar och många har inte a/c här - jag har ingen till exempel.
Värmeböljan Lucifer härjar i södra Europa har jag sett. Helt otroligt med en sådan värme. Tycker att dina temperaturer och regn låter perfekt. :)
Ja, att ha fint dricksvatten betyder mycket.
Kramar!

UplayOnline said...

Men här ute på en ö har ingen vattentoalett utan andra lösningar o det är bra.


แคมฟรอก