Monday, August 21, 2017

The Great American Eclipse 2017

Miljontals hade rest till de platser där “The Great American Eclipse 2017" skulle äga rum idag den 21 augusti. Många hade rest till Oregon där solförmörkelsen skulle vara total på vissa platser. Här i nordligaste Kalifornien skulle vi få en “partial solar eclipse" men ingen visste hur mycket man skulle kunna se på grund av all brandrök som vi har haft de senaste dagarna.

NASA hade en “live stream" under passagen över hela kontinentala USA vilken var den första på 99 år som gick från kust till kust. “The last time such a spectacle unfolded from the Pacific to the Atlantic coast was in 1918. The last total eclipse seen anywhere in the United States took place in 1979."

Runt 10-tiden här i Weed började vi få ett annat ljus utomhus. Det var en litet mystisk känsla med ett "halvdunkel" trots att solen sken. Och brandröken var inte alls så tät som den varit de senaste dagarna.

Jag och min kollega gick ut och flera av våra arbetskamrater befann sig också utomhus. Ett par hade den typen glasögon som man måste ha för att kunna titta direkt på solen. Jag hade inga så var tacksam att jag fick låna glasögon. Och nog skymde månen en mycket stor del av solen även hos oss även om det inte var en total solförmörkelse. Och det blev märkbart kyligare utomhus. Efter en liten stund började mer av solen att synas och det var dags att återgå till kontoret.

Kul att ha fått vara med om detta eftersom jag inte befann mig i Mt Shasta för några år sedan när många hade vallfärdat hit för att se på den “partial eclipse" som då ägde rum.
Och många verkar redan planera inför nästa totala solförmörkelse som kommer redan 2024. Den kommer att synas mer i östra USA och inte här i västra USA.
https://www.greatamericaneclipse.com/april-8-2024/

Jag kunde inte ta bilder med min kamera - en del lyckades ta med sina mobiler - men det finns massor med flera timmar långa videor hos YouTube med bilder från denna historiska händelse. Här är en litet kortare variant.

16 comments:

Steel City Anna said...

Följde detta igår titt som tätt. Spännande med sådant här tycker jag!

Gunnel said...

Ett spännande fenomen...nästan lite kusligt. Kram

Anonymous said...

Det mörknade en aning här i Washingtonområdet men
knappast märkvärt. Följde med på TV fr Oregon
till S. Carolina. CBS hade ett fint program, tyckte jag.

Såg foto på familjen Trump på Trumans balkong i Vita Huset.
Vid ett tillfälle tog POTUS av sej glasögonen och
tittade mot solen; Milania knuffade honom på armen ...

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Anna: Kul att du följde det hela. Visst är sådana här saker spännande och intressnta.

Anne-Marie said...

Gunnel: Det var en litet underlig känsla när det blev litet halvskumt trots att solen fortfarande sken. Men intressant och jag var glad att jag fic låna glasögon så att jag kunde titta direkt på solen. Kram

Anne-Marie said...

Ruth: Ni låg inte i “the path:" för solförmörkelsen. Däremot 2024 kommer den nog att kunna ses rätt bra från “din" kust.
Oregon verkade vara en “hot spot" för denna solförmörkelse - kanske mycket pga att det hela började utmed Oregons kust.
Ja, han tittade mycket snabbt i riktning mot solen (jag tittade också mycket snabbt på samma sätt) och sedan tog han på sig glasögonen. Som vanligt överdrevs det hela. :) Jag är troligen lika dum. ;) Såg att de hade en kort video om detta “historiska ögonblick“. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=-0I4f8PasIU

Annika said...

Det var ballt.
Fotade bara lite, hade inte läst på tillräckligt hur man skulle göra.
Det roliga var skuggorna som blev som halvmånar.
Det var rätt mulet hos oss, eller växlande molnighet. Det blev mörkt, ungefär som vid ett kommande åskväder.
Hade glasögon och tittade med dem. Fascinerande.
Tror Charleston SC var en stor hot spot också, iaf för östkusten, där var ju förmörkelsen total. Likaså i Nashville. Folk for verkligen dit längs hela östkusten.
Här var solen 81% täckt.
Nästa gång tänker jag resa till en plats där den är total. DET var ju verkligen en upplevelse för dem som såg det.
Följde det hela på TV, så roligt.
Nu är jag tillbaka i blglandia igen.
Känns kul att vara här på din blogg igen!!
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att du är tillbaka i bloglandia igen. :) Har saknat dina kommentarer och inlägg.
Får kolla din blogg i morgon eller fredag eftersom det är fullständigt kaos på jobbet nu innan skolan startar nästa vecka. Jag jobbade till exempel från 8-18:30 idag! Helt slut nu.
Solförmörkelsen verkar ha fångat många människor och har sett många häftiga foton på Facebook.
Jaha, det var i alla fall 81% hos dig. Jag var glad att vi kunde gå ut och titta på det hela även om jag var på jobbet.
Nästa solförmörkelse 2024 tar en helt annan bana än den vi nu hade. Kollade en karta häromdagen. Tror att du har chans att se den utan att behöva resa riktigt långt.
Kramar!

Malin said...

Vi var på stranden i Ocean City, MD och tog lite pauser för att titta då vi hade ett par glasögon att dela på. Det mest skrämmande var det unga paret (23-24 år gamla) som satt framför oss och som fick låna ett par glasögon av en trevlig dam. De tyckte det var "crazy" att se men sedan ifrågasatte de om det verkligen var på riktigt?! Har de bott under en sten? Annars märktes det knappt, lite kallare kanske det blev, men det var kul att se.

Channal said...

Detta har jag följt! Häftigt!

KRAMAR Anna

Lotta i CT said...

Vi hade också "partial"
- tyckte det var fint och alla var uppspelta och samlades! Jag var ljummet intresserad veckorna innan men måste erkänna att det var mäktigt och att jag gärna hade velat vara med om en full eclipse, trots allt ;-)

KRAM! Lotta (Charmigt sa Charlie)

Anne-Marie said...

Malin: Det här var ju en litet historisk “eclipse" eftersom man kunde se den (med olika täckning) från stora delar av USA. Nästa som kommer 2024 har en helt annan bana och då tror jag att vi i västra USA inte kommer att kunna se mycket av den.
Inte på riktigt?!?! Ibland undrar man hur millenials tänker. De verkar litet “off" ibland måste jag säga. :)
Det blev märkbart svalare hos oss eftersom vi nog låg runt 95% eller litet mer för själva solförmörkelsen.

Anne-Marie said...

Anna: Den här solförmörkelsen var speciell eftersom den täckte hela kontinentala USA och det inte hade skett på så lång tid. Kul att du också följt det hela. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag minns din Lotta ED "signatur" från SVIV-tiden. :)
De flesta hade väl "partial" även om den vi hade var närmare full än vad jag hade trott. Jag hade heller inte brytt mig så mycket innan det skedde men det var kul att ha fått vara med om det hela. Om 7 år kan du nog se det hela bättre och på "första parkett".
Kramar!

UplayOnline said...

knappast märkvärt. Följde med på TV fr Oregon


แคมฟรอก

Anne-Marie said...

Roth: Vet inte var du bor men här i nordligaste Kalifornien var det helt klart märkbart.