Sunday, July 30, 2017

Nya tag och extrem hetta

Jag har varit borta från bloggen - som så många andra i bloggvärlden tycks vara denna sommar - helt enkelt för att kombinationen 10 timmar arbetsdagar och hettan vi har inte gick ihop.
Nu skall det bli rekordhetta till veckan men vi jobbar i alla fall 8 timmar per dag som vanligt under arbetsveckan.

Vi har “Exessive Heat Warnings" under i stort sett hela veckan med temperaturer upp emot +40-45!!!! Det blir tufft i lägenheten utan luftkonditionering. Min plan är att sova på nedervåningen så att jag kan ha fönstren öppna hela natten där. Min lägenhet är i två plan och sovrummet ligger på övervåningen så då kan jag bara ha öppet där - vågar inte ha fönstren öppna på nedervåningen. Det är ett måste att ha så många fönster öppna som möjligt under natten så att man kan få ner temperaturen inomhus. Men med hettan den kommande veckan kommer nattemperaturerna troligen inte vara så svala som de brukar.

Så jag kommer att pumpa upp min luftmadrass och sova på golvet vilket jag har gjort flera gånger under tidigare somrar. Men jag ser inte fram emot denna hetta. Tur i alla fall att vi inte jobbar 10 timmar inom skolan från och med denna veckan.

Annars är det en typisk Kalifornisk sommar med sol, sol och åter sol varenda dag (blir tjatigt i längden), värme/hetta och torka. Vi har inte sett en droppe regn sedan ett par månader tillbaka skulle jag tro. Allt börjar bli brunbränt som inte konstbevattnas. Skolan vattnar sin vana trogen alla stora gräsmattor så de är gröna i alla fall.

Det brinner flera skogsbränder i nordligaste Kalifornien men ännu har vi inte haft några större besvär av röken. Idag är det dock en del dis i luften som absolut kommer från skogsbränderna. Det verkar vara ett standardinslag under sommaren numera att bränderna blir märkbara och rök syns. Så var det inte alls varje sommar när jag kom hit i slutet av 90-talet.

Förhoppningsvis kan jag få litet mera tid på kvällarna att “hänga" i bloggvärlden och inte bara laga middag, diska och sedan gå och lägga mig. :)

Luftmadrass i "deflated state" ;) och min pump.

14 comments:

Gunnel said...

Vädret hos dig är så olikt det hos mig som det nånsin kan bli. Här regnar det åtminstone varannan dag och igår fick vi ett rejält åskväder med efterföljande ösregn. Jag undrar ändå om inte mitt väder är att föredra framför ditt. Allt ska ju helst vara med måtta om det ska vara bra....men när är det måtta? Kram

Steel City Anna said...

Och här är det bara regn regn och åter regn. Men man ska kanske uppskatta det :) så extremt hett ni har!

Äventyret framtiden said...

Jag avundas dig inte Anne-Marie! Den hettan är bara för mycket men när man är mitt i det hela så måste man klara av det, förstås. Här har vi haft torrt och har fortfarande torrt. Grundvattnet är det lite si och så med på många håll och kanter. Vi hade ju knappast snö i vintras alls och regnen som kommer är mest bara tillfälliga skurar.
Hoppas att vädret förändras hos er, risken för bränder är ju stor och uppenbar. Bloggandet har precis som du skriver varit lågt hos de flesta denna sommar, också här hos mig. Men senare blir det säkert ett litet uppsving igen.
Ha det bra och hoppas du får sova gott på nätterna framledes.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag föredrar utan tvekan “ditt" väder. Att bara ha sol och värme är tjatigt i längden. Och att allt blir brunbränt under somrarna i Kalifornien har jag fortfarande efter 20 år inte riktigt förlikat mig med.
Måttligt väder tycks vara en bristvara numera. Men om det är svalt kan man ju i alla fall klä på sig. I natt blir det luftmadrass på nedre plan!
Kram

Anne-Marie said...

Anna: Du har ju en fantastisk grönska som jag är avundsjuk på och saknar. Jag tycker inte om torkan i Kalifornien.
Regn är bra och uppfriskande. Vi skulle gärna ta emot ditt regn. :)

Anne-Marie said...

Karin: Det är inte mycket man göra åt det hela när man är mitt uppe i hettan. Jag har förstått att det är vattenbrist i delar av Norden. Har inget minne av att det någonsin talades om vattenbrist i Sverige när jag bodde där. Grundvattnet behövs ju verkligen och blir det lågt påverkas mycket.
De har förutspått höga temperaturer hela veckan och även om det skall bli litet svalare till helgen rör det sig fortfarande om +30 eller litet över så ingen svalka egentligen. Bränderna brinner och luften var riktigt disig idag. Ingen brandrökslukt ännu dock.
Många verkar ha lagt bloggarna i träda eller bloggar litet och rätt många av de bloggar jag har följt har upphört. Det verkar nästan som om den stora “bloggeran" är över.
Ha det gott Karin!

Ulla said...

Jag hittade en video med fina scener från dina hemtrakter.
https://pixelbossmedia.com/Expedition-Shasta-California/

Från Glam till Damm said...

Åh, vad kul att du bloggar igen!

Ja, usch den där hettan! Jag kommer ihåg sommaren i San Diego, ute på Coronado, vid havet där det inte brukar bli för varmt på grund av havsbrisen, men det var så hett att det inte gick att sova på nätterna. Alla fläktar sålde ut i alla affärer och man fick ta till alla trix man kunde för att svalka sig.

Så smart att sova på nedre plan. Hoppas du kan sova skönt på luftmadrassen så att du orkar jobba :-)
Vi har faktiskt haft en riktigt fin och varm sommar här i Dalarna. I många delar av Sverige råder svår torka men vi har klarat oss här då det regnat lite då och då.

Kram och ha det gott!

Anneli

Anonymous said...

Hej , ja bloggarna minskar ganska kraftigt. Men facebook i alla fall . Tror jag har en stor uppgång.
I olika forum. Ser att i sverige en otrolig ökning
Jag tror att det blir tufft med värmen kanske en och en halvmånad till. För dej, och hur sönderbränt blir det då. Mycket kommer säkert inte tillbaka mer av växtligheten. Typ träd buskar. Jag har uppleft en torrsommar i sverige. Det va bara ogräset i gräsmattorna som levde. Fast hos dej kommer inte ogräset kunna leva ens. Kommer ihåg bilresan i södra spanien på en del platser. Allt va totalt uppbränt.
Det var -14 Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Ulla: Tack för länken!
Berget är vackert året runt men som vackrast när det har mycket snö. Nu är det rätt bart.
Jag är litet oklar över vilket vattenfall det är som de visar. Ser väldigt fint ut. :)

Anne-Marie said...

Anneli: Tack! Roligt att du tittade in. :)
Bor man vid havet brukar det väl ofta vara litet svalare i alla fall. Det är svettigt nu på kvällen inomhus även vid 23-tiden. Jag har fläktar i fönstren men det är fortfarande rätt varmt utomhus. Som tur är verkar den extrema hettan avta till helgen men det kommer fortsätta att vara varmt.
Jag sov på nedre plan igår natt och det blir “the same routine" i natt. Det går bra även om det självklart inte är lika bekvämt som i den vanliga sängen.
Jag tycker dina bilder ser väldigt fina ut med mycket sol. Ja, jag har förstått att det är torrt på vissa håll i Sverige i sommar. Obalansen verkar vara global.
Ha det bra och kram!

Anne-Marie said...

Stig: Bloggarna tror jag är på nedgång rent allmänt. Har en känsla av att många inte vill läsa så mycket utan hellre vill se bilder.
Vår värme tycks hålla i sig framöver även om den självklart kommer att avta ju längre frampå hösten det blir. Det är otroligt torrt här och jag skulle gärna se regn och moln. Risken är dock stor så här på sommaren att det blir åskoväder i stället för “bara" regn och då kan det bli fler bränder. Saknar det gröna och lummiga i Sverige.
Ha det bra!

FREEDOMtravel said...

Puh, vilken hetta! Vi har inte de problemen i Sverige i år ... Såg på en blogg att det nyss snöat i Norrland ...

Anne-Marie said...

Helena: Ja, det är svettigt. Orkar knappt sitta vid datorn faktiskt. Jag tar hellre litet kyligare än den här värmen. Snö kanske känns litet tidigt. :)