Friday, April 14, 2017

Ja, jag bor faktiskt här

I tidigare inlägg har jag nämnt att jag skickade in en begäran till IRS om en blankett som jag var tvungen att få för att kunna skicka till Skatteverket i Sverige. Det var en lång och mödosam “kamp" att få blanketten trots att jag betalat för den.

I mitten av januari begärde jag att få ett så kallat hemvistintyg (som bevisar att jag bor i USA) som skulle skickas till Skatteverket i Sverige. IRS löste in checken som jag skickat med som betalning och jag trodde i min enfald att det innebar att jag skulle få mitt intyg relativt snart. Jag visste om att det kunde ta flera veckor innan jag skulle få intyget men inte hade jag i min vildaste fantasi trott att det skulle ta 3 månader!!!

Jag ringde ett par gånger i februari för att höra mig för men inget verkade vara på gång. I slutet av februari fick jag prata med en kvinna som tycktes förbarma sig över mig och enligt henne skulle hon skriva ut intyget och skicka. Jag kollade posten varje dag men ingenting kom. Efter ett par veckor ringde jag igen och fick prata med en rätt otrevlig person som sade att ingenting kunde göras då utan jag fick vänta och ringa senare. Jag ringde efter någon vecka och då sades det att en “re-print" skulle göras men ingen tid angavs när intyget skulle skrivas ut. Ytterligare en vecka gick och ingenting kom med posten så jag ringde igen. Då hade jag tappat räkningen på hur många gånger jag ringt till IRS. Det var en fredagseftermiddag och jag fick prata med en man som i alla fall tog det hela på allvar efter det att jag verkligen försökt klargöra alla turer jag haft med skatteverket. Han skrev ut intyget, sade att han lade det i ett kuvert och bad om ursäkt för den långa väntan. Han sade också att jag absolut inte var den första som ringt och undrat varför inget intyg kommit.

Förra helgen dök intyget äntligen upp! Det var en befrielse framför allt då det kostade $85. Datumet på intyget var det datum i februari då jag först blivit lovad att få det utskrivet. Jag tror att det aldrig hade skickats utan legat i någon slags kö.

Nu skall jag skicka det till Skatteverket i Sverige och de skall använda det för att jag inte skall dubbelbeskattas för de utbetalningar jag kommer att få från min privata pensionsförsäkring.
Skatteverket i Sverige är mycket smidigare att ha att göra med än IRS. Man kan maila till dem och faktiskt få svar. Och även om man ibland får sitta i en längre telefonkö är det ändå något helt annat än denna enorma och ineffektiva byråkrati som IRS verkar vara.
Man skall aldrig ge upp men det var nära att jag gjorde den här gången.


Vi har inga extra lediga dagar här kring påsk utan det rullar på som vanligt. Söndag heter Easter och det är den enda dagen med påskanknytning. I Sverige äts det väl ägg i massor och andra påskrätter. Minns när jag var liten och min mamma gjorde crepes med god fyllning (champinjon och räkor hade vi som fyllning) till påskafton.

Snön har försvunnit men det är fortfarande kyligt. Efter jobbet idag tog jag en härlig promenad i skogen och det är fortfarande bara början på våren. Späda blad och snö är en litet ovanlig kombination.

14 comments:

Taina said...

Vad bra att det kom till slut! 3 månader låter lite väl lång tid. Det är ovanligt att de ber om ursäkt. Deras sämsta sida här tycker jag, att erkänna att de gjort fel.

Vi hade faktiskt fredagen ledig och flera andra har sk halvdagar där jag bor.

Trevlig påsk önskar jag dig!

Annica said...

"To keep calm" är minsann inte alltid så lätt. Du har en ängels tålamod med IRS. S:et måste stå för "Snails"! :) "Service" verkar övermaga i sammanhanget. ;)
Men skönt att du äntligen fått intyget. Tala om lååång leveranstid! Och dyrt dessutom. Man kan ha många åsikter om Sverige men i sanningens namn så fungerar ändå det mesta här.
Tack för mail! Skriver snart!
Kram från kyligt norr!

Anne-Marie said...

Taina: Ja, det var verkligen tur att det kom till slut. 3 månader skall det inte ta. Och mannen jag pratade med sade inte varför folk fått vänta så länge. Han förstod nog min situation och upplevde att jag var ärlig och inte otrevlig. Litet påstridig men fortfarande trevlig. Jag tror att IRS inte kan erkänna att de gör fel.
Jaha, det låter ju bra med litet extra ledighet för dig. :)
Trevlig påsk önskar jag dig också!

Anne-Marie said...

Annica: Absolut inte alltid lätt att “keep calm". Nej, jag har ingen ängels tålamod. Jag var rätt otrevlig under ett av mina samtal med dem. :) Riktigt otrevlig faktiskt. :) S:et kan säkert stå för snails och troligen även “superidiots". ;)
Ja, det var en lättnad att intyget äntligen damp ner i brevlådan. Leveranstiden var mycket längre än vad den skulle ha varit. Visst är det dyrt för ett enda, ynka papper. Skatteverket i Sverige fungerar fortfarande relativt bra. De har givetvis blivit överbelamrade med ärenden eftersom Sverige tramsade och inte kunde fatta klara beslut beträffande det som hände 2015.
Ser fram emot mail framöver.
Kyliga kramar från Weed!

Steel City Anna said...

Wow, blir helt slut bara av att lasa om detta. Sant har ar sa trist och stressande.

Äventyret framtiden said...

Du är snäll du Anne- Marie, som tror att brevet har legat i någon kö. Förmodligen har det bara lagts på hög och så blev det som det blev. Skönt att du äntligen fick det efterlängtade intyget. Tålamodsprövande har det i alla fall varit för din del. Grattis säger jag att du äntligen har din väntan över för den här sakens skull.
Här hopar sig snömolnen över oss, det är kallt och vårkänslan har gömt sig. Nu är det skönt att vara inne i värmen.
Ha det gott!

Channal said...

Underbart för dig!

Det låter inte klokt att det kan vara så ineffektivt!! Jag skulle bli galen! Men jag vet att vissa handläggningstider på Försäkringskassan kan ta tre månader. Tycker det är konstigt, men det är väl vissa beslut som ska tas fram och tillbaks.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Visst blir man trött. Sådant här skulle inte ens få förekomma. Men byråkratier är så här.

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror faktiskt att det hade legat i någon kö eftersom jag idag fick ytterligare certifikat! Ketchupflaskeeffekten antar jag. Och nej, jag är inte särskilt snäll när jag pratar med idiotiska byråkrater. Jag var rätt otrevlig under ett samtal.
Nu skall allt skickas till Sverige och bearbetas där. Ja, herre min get vilken tid allt tar. Man måste tydligen vara ute flera år i förväg om saker och ting skall göras i tid.
Här fortsätter vårvintern men till helgen lär det bli varmare.
Ha det fint Karin!

Anne-Marie said...

Anna: Som jag skrev till din namne och Karin kom ytterligare certifikat idag! Dessa byråkrater som inte kan göra sitt jobb. Man tar sig för pannan. :)
De är så otroligt ineffektiva att man undrar hur de ens kan leva med sig själva. :) Om de satt i det privata näringslivet skulle de få sluta på dagen.
Nu skall papper skickas till Skatteverket i Sverige men där har jag i alla fall en kontaktperson.
Kram!

Malin said...

Vad bra att det kom till slut. Jag har en liten vilande pension samt en privatpension i Sverige som jag numer inte kan betala in till förstås. Undrar om det ens kommer att vara värt att få ut de pengarna när jag är i pensionsålder? Verkar liksom så krångligt. Räknas inte en del av emot social security? Hade jag kunna stänga mitt pensionskonto i Sverige nu och lösa in det, så hade jag gärna gjort det för att kunna slippa FBAR. Men banken säger att jag är för ung ;)

Anne-Marie said...

Malin: Ja, det var väldigt skönt. Och som du kanske såg i inlägget efter fick jag fler intyg. Uppenbarligen har de problem hos sig. Jag kände att jag inte vill ha pengarna sittande på pensionsförsäkringen längre även om jag får mindre än om jag hade väntat. Privat pensionsförsäkring skall inte räknas av gentemot Social Security - du tänker kanske på Windfall Elimination Provision. Däremot tjäntepension och allmän pension kommer att påverka SS. Men det går ju inte att göra något åt tyvärr såvida de inte ändrar systemt. Jag trodde inte att man kunde stänga pensionskonton. Intressant.

Malin said...

Ja allstå, jag kan inte stänga det, men heller inte bidra till det längre, så där ligger det, med de pengar jag betalat in tidigare...
Och så har jag ju en liten tjänstepension från tiden jag arbetade på ambassaden. Det är väl den som eventuellt skulle räknas mot ss om det ens finns kvar när jag blir pensionär;)

Anne-Marie said...

Malin: Så har min privata pensionsförsäkring varit under många år. Men nu när jag är så “gammal" ;) att jag kan börja ta ut har jag valt att göra det.
Tjänstepensionen jag har är inte stor men jag har även den allmänna pensionen och så Social Security och något som heter CalPers. Ja, den som lever får se om det finns några pensionspengar kvar någonstans när vi blir ännu äldre.