Tuesday, April 4, 2017

Det här med att välja

För några dagar sedan gick en av Sveriges mest genialiska skådespelare bort. Gösta Ekman hade glatt oss under decennier med sin talang.

Jag har sett många av hans filmer och TV-roller. Här kommer ett axplock:

 • Att angöra en brygga
 • Äppelkriget 
 • Mannen som slutade röka 
 • Släpp fångarne loss, det är vår! 
 • Picassos äventyr 
 • Varning för Jönssonligan 
 • Mannen på balkongen 
 • Papphammar 
 • Gula hund 
 • Glaset i örat
 • Svea Hund
Gösta Ekman arbetade under flera år tillsammans med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson och var med i deras revyer. Visst finns det komiker även nu som är duktiga - Robert Gustafsson är en sådan komiker - men jag tycker nog att det var en period på 60- och 70-talen när komikerna lyste litet extra.

Här är en klassiker med Tage och Gösta och svårigheterna att kunna välja. ;) Inte lätt om man inte är riktigt frisk. :)Och Robert Gustafsson får också hänga med på ett hörn. :)Dags att lägga sig här nu på USAs västkust efter en lång och intensiv dag på jobbet. Den här veckan avlöser mötena varandra.

14 comments:

Äventyret framtiden said...

Gösta Ekman har förlängt mitt liv med många skratt. Det är sällan man skrattar lika mycket åt den humor som presenteras nu för tiden. Det är så mycket under bältet-humor som förtar det där lilla extra som Gösta var enormt bra på att ta fram, tillika med sina medspelare och regissörer. Förhoppningsvis så kommer Sveriges tv att komma ihåg Gösta lite extra nu så man får se flera filmer och liknande med honom ett tag framöver.

Ha det bra under din mötesvecka!

Steel City Anna said...

Håller med, inga riktiga stora stjärnor på det viset nu tycker jag. Men gillar också Robert mycket.

Fjärde året i Hjo said...

Gösta Ekman var även en duktig skådis vid sidan av komiken. För övrigt är humor lite knepigt. Hasse & Tage var kul och Povel och rätt många fler på 60 och 70-talen. Men nutidens komiker imponerar inte. På mig. Tror att man stannar kvar i sin egen guldålder så att säga. Och något liknande med musiken kan jag tycka. Eller är det bara jag som är gammal och tycker att världen är uppochner. Vilket den förvisso är. Och var säkert för våra föräldrar på 60-talet.

Gunnel said...

Det är en stor förlust att inte Gösta Ekman finns mer. Han hade en tajming och ansiktsmimik som var väldigt speciell. Det är inte ofta man märker det hos dagens komiker, och jag tycker inte det är många av de nya som kommer upp i hans nivå. Kram

Marina said...

En fantastisk man som har bidragit till många skratt!

Annika said...

Ja, han kunde även spela riktig allvarliga roller.
Men så är det ju med stora komiker, de kan lätt ta sig till den sidan också. Det kunde Robin Williams också.
Tyckte han var bäst i de roller där han spelade riktigt tunga karaktärer. Kanske tycker jag likadant om GE, att han var allra bäst i de svårare rollerna. Minns att filmen En vandring i Solen gjorde ett jätteintryck för mig då jag den som mkt ung.
Ja, vila i frid, Gösta!!
Kramar från mig.

Anne-Marie said...

Karin: Jag måste säga att jag nog också tycker att de komiker som fanns på till exempel 60- och 70-talen höll en högre kvalitet än de som syns och hörs numera.
Hasse, Tage och Gösta var en fantastisk trio.
Ja, jag får kolla svenska TV Play och se om det kommer några program. Jag har ju VPN som gör att jag “kommer åt" alla låsta program som bara kan ses om det ser ut som om man befinner sig i Sverige.
Ja, mötena tycks aldrig ta slut. :)

Anne-Marie said...

Anna: Man undrar varför de stora talangerna inte tycks vara lika många numera. Likadant inom vissa sporter. Jag minns så väl när Björn Borg var i farten och de andra tenniskillarna. Och alla alpina stjärnor. Robert Gustafson är också ett geni. Han är mycket duktig på språk och dialekter. :)

Anne-Marie said...

Hans: Absolut var han det. Han kunde göra alla möjliga sorters roller bra. Povel var också ett geni inom sin genre. Nej, jag tycker att många nutida komiker är rätt fåniga och det är humor på “låg nivå" känns det som. Ja, kanske det är så att man tycker bäst om det man växte upp med. Världen är uppochner. Det tycker nog de flesta. :) Tur att det finns filmer och videor man kan titta på och minnas svunna tider.

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är väldigt många artister och skådespelare som gått bort de senaste 1-2 åren. Jag tror att de skådespelare och komiker som var stora på 50, 60- och 70-talen gick i en annan slags “skola" än vad de nutida gör. Såg en del program på svensk TV när jag var där hösten 2015 och det var många som framträdde som var rätt fåniga och fjantiga tycker jag. Kram

Anne-Marie said...

Marina: Jag håller helt med dig. Tur att det finns möjlighet att se om det han var med i. :)

Anne-Marie said...

Annika: De stora och duktiga skådisarna kan spela olika roller och göra det bra oavsett vad det är för slags film eller TV-program.
Robin Williams var även han ett geni. Tänk så många duktiga artister som gått bort de senaste åren.
En vandring i Solen har jag inte sett. Får ta och googla och se vad den handlar om.
Gösta var ju från en riktig teatersläkt med många duktiga skådespelare.
Kramar till dig!

Rebekah said...

Håller med om allt som sagts här ovan! Gösta Ekman var en fantastisk skådespelare och komiker, precis som Hasse & Tage m. fl. Man saknar dem ...

När min barndomskamrat var här i somras, vi var ute och promenerade på kvällarna ... vid nå't tillfälle sa jag "finfina grejer!" Hon fyllde i, direkt "Palme och Geijer". Sedan började vi gapskratta, för det var "Palme och Gejier, Nixons lakejer". Ganska kul hur så'na där komedier kan sätta sig fast i minnet ...

Anne-Marie said...

Rebekah: Visst var dessa skådespelare in en klass för sig. Litet som när vi hade Stenmark och Borg och de andra tennisspelarna.
Det uttrycket som du nämner hade jag faktiskt aldrig hört. Kul när man minns och kan återberätta. :)