Tuesday, April 25, 2017

Bo i en bajamaja :)

Tiny house-rörelsen växer för varje dag i USA. Människor är trötta på att ta hand om stora och dyra bostäder och vill bo mindre. Många här i USA har dock inte ens tak över huvudet utan lever ute på gatan i väder och vind. Även i Sverige verkar antalet hemlösa öka.

TK Devine i Los Angeles har hittat en lösning för en del av de hemlösa och han tar tiny house till “nya höjder". :) Porta Home kallar han sin lösning vilket är en inredd “bajamaja" eller “port-a-potty" som de kallas här. Den varianten han inrett är en litet större modell som är avsedd för handikappade men visst är det en klurig lösning.Devine var själv utan ett hem och vill nu hjälpa andra som har det svårt. Los Angeles har en bostadskris och till och med elever som studerar vid olika skolor har svårt att hitta en bostad. Det här projektet är fortfarande i uppstartningsskedet och det är bara att hoppas att Devine får ihop tillräckligt med pengar för att förverkliga sin dröm som han kallar Tiny (Toilet) Home Project. :)
http://www.ourownbackyardhomes.org/

Att bo i en annorlunda bostad har jag hittills inte provat på men om Michael och jag hade stannat på Hawaii hade vi mest troligt bott i så kallade Yomes. Michael köpte en bit mark/djungel där vi hade planerat att placera dessa Yomes. En Yome är en kombination av Yurt och Dome vilka också säljs i USA. Yomes tillverkas av ett företag som ligger i North Carolina i Ashevilleområdet och de ser ut som något från "Sagan om Ringen" tycker jag. Ett hus för en hobbit. :) Red Sky Shelters hemsida har en del fina bilder av olika Yomes.
http://redskyshelters.com/yome-gallery/

Jag tycker det är fascinerande med annorlunda slags hus och byggnader och skulle gärna prova på att bo i något som skiljer sig från de vanliga “fyrkantiga" husen vi är vana vid. Vi får se vad det blir framöver.

18 comments:

Gunnel said...

Det var ett riktigt annorlunda boende. Jag vet förståss inte om jag är så sugen på att prova nåt sånt. Nu behöver jag inte det heller tack och lov. I brist på annat så är det åtminstone tak över huvudet. Kram

Marina said...

Nu pratar vi verkligen "kompakt living" - kanske något för Ikea att sätta tänderna i ;)

Äventyret framtiden said...

Är man ensamboende och utan tak över huvudet är det en genial idé att göra så. Ingen främmande tanke för min del, åtminstone tillfälligt, om jag inte hade tak över huvudet. Det jag tänker på rent spontant är om man kan ställa sin bostad var som helst i Los Angeles? Det är ju kanske en knivig fråga i sammanhanget. Intressant hur som helst och jag antar att det inte är särskilt kallt på vintrarna i LA eftersom bostaden inte ser särskilt vinterbonad ut.

Annika said...

haha! Ja, jag har alltid varit sugen på ett Tiny House men nu, när vi håller på att avveckla ett stort hus med mycket utrymme, och ska klämma in oss hundar och allt på 800 sq.ft.ett tag känns det plötsligt inte alls lika lockande längre.... ;) . Men det är nog en bra utmaning iallafall. Portapotty är jag inte sugen på men om man kan få ner boendepriser för de som pluggar i kuststäderna på nåt vis och ge dem fler alternativ vore det väldigt bra.
Kram

Annika said...

Ja, det börjar verkligen bli poppis. The Tiny House movement. HGTV har ju flera olika program om det, tycker att det är SÅ intressant att titta på de programmen.
Men, tror inte jag skulle vilja prova på att bo i ett minihus själv, däremot älskar jag att se hur andra får till det.
Nej, en port-a-potty skulle jag inte vilja bo i, haha.
Men whatever works!!!
Kramar!

Annica said...

Naturligtvis bättre än att bo under bar himmel. Men nog är jag tacksam över att jag har en rejäl och bra bostad. Den där lösningen vore den näst sista. Absolut sista = gatan.
Jag vill ha lite utrymme omkring mig, tycker inte om att stöta på en vägg så fort jag ändrar riktning.
Kram från ett vädertramsande norr!

FREEDOMtravel said...

Jag vet inte om jag skulle vilja på i en toalett direkt, men jag gillar idén med små och annorlunda bostäder. Och själva bor vi ju på båt, vilket inte tar upp någon yta på land ;)

Steel City Anna said...

Coolt! Gillar idén. Tror vi snart allihop måste back to basics. Jag planerar det hellre och gör det av fri vilja även om det kanske blir tidigare än när det är 'nödvändigt'.

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja nog är det annorlunda. Jag skulle heller inte vilja bo så litet men att bo i någon form av annorlunda boende är jag litet lockad av. Ja, vi får vara tacksamma att vi har tak över huvudet. Kram

Anne-Marie said...

Marina: Ja, mer kompakt än så här kan det knappt bli. :)
Blev IKEA inblandat fick de hemlösa säkert sätta ihop bajamajan själva. ;)

Anne-Marie said...

Karin: Visst är det en genial idé. Bättre att ha tak över huvudet än att ligga ute på gatan. Ja, jag skulle nog kunna bo så tillfälligt men på lång sikt känns det litet väl smått. Nej, var som helst kan man inte ställa dessa utan skaparen av dessa har tydligen tankar om att kunna ställa dessa på olika slags landområden som staden eller privata personer äger men där man inte använder marken. Nej, LA blir aldrig riktigt kallt inte ens på vintern. Eftersom det är så litet värmer man kanske upp det på egen hand genom kroppsvärmen. :)

Anne-Marie said...

Annika: Och 800 sq ft är ju ändå inte så litet - tycker jag - men förstår ju att det kan bli litet utmanande att avveckla mycket man har vant sig vid. Tiny House är ju helt klart större än bajamajan och att bo så litet skulle jag inte men mindre än vad jag nu bor skulle jag absolut kunna göra. Om en sådan här idé kan hjälpa hemlösa och elever som har svårt att få bostad tycker jag det vore fantastiskt bra.
Kram

Anne-Marie said...

Annika: Jag tittar inte så ofta på HGTV numera men har ju sett deras Tiny House-program. Många i USA bor i “för stora" hus tycker jag. Vad skall man med 3000 sq ft till? Jag tycker de här litet mer “alternativa" boendeformerna är väldigt intressanta. Michael var den (förstås ;)) som hade hittat företaget som tillverkar Yomes. Det hade varit spännande att ha provat på att bo i en sådan men nu blev det inte så.
Jag håller med dig - porta potty känns litet väl litet. :) Men för personer som inte har någon bostad kan de säkert vara jättebra.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Jamenvisst att ha tak över huvudet måste ju vara bättre än att bo på gatan. Jag skulle inte heller vilja bo så litet men att bo i någon form av “alternativ" bostad skulle jag mycket väl kunna tänka mig. Och kan hemlösa få tak över huvudet är det ju väldigt bra.
Jag har lekt med tanken hur litet jag skulle kunna bo men har inte riktigt kommit fram till vad som är gränsen. Mycket mindre än jag bor nu vet jag att jag skulle kunna bo och trivas i.
Hoppas att tramsandet avtar. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Helena: Den här lösningen är ju en väldigt liten bostad men verkar vara mest tänkt för litet mer “utsatta" grupper. Jag tycker det är för litet men att bo i en husbil skulle jag säkert kunna.
Ni bor annorlunda och det ser väldigt fint och trivsamt ut. :)

Anne-Marie said...

Anna: Visst är det coolt! :) Absolut, om man kan planera är det ju mycket bättre än att tvingas göra något drastiskt. Jag gillar att man i USA (och kanske det är så även i England?) har så många olika slags boenden.

Channal said...

Vill inte bo i en bajamaja! Haha! Men visst är det bättre än att bo på gatan. En smart lösning. Min yngsta ska flytta hemifrån nu. Så spännande och kul. Hon flyttar till en nyrenoverad jättefin två. Så glad för hennes skull.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Nej, den känns litet väl liten. Men om man är hemlös vore den säkert perfekt.
Ja, jag läste om din yngsta antingen hos FB eller din blogg. Minns inte nu. Så roligt att hon hittat en lägenhet. Annars verkar det vara väldigt ont om lägenheter numera i Sverige. Antar att vi får se bilder framöver. :)
Kramar!