Monday, January 9, 2017

Weed i tidningen igen

Det skrivs om lilla Weed då och då. Självklart skrevs det efter den ödeläggande branden 2014 (the Boles Fire) och det har skrivits i New York Times om situationen med vattentillgången eftersom Crystal Geyser och företaget Roseburg (som har ett timmerbruk här) vill ta vårt fina och goda vatten och sälja på flaska. Ett uttalande lär ha gjorts som visar hur giriga dessa personer och företag är “Timber Company tells California town ’Go find your own water.’"
http://www.nytimes.com/2016/10/02/us/california-drought-weed-mount-shasta.html?_r=0

Senast idag skrevs det i LA Times om Weed. Donald Trump vann klart i Siskiyou County och av någon anledning har det varit ett starkt republikanskt stöd under lång tid i det här området. Trump vann med ungefär 55%. Flera andra "counties“ i nordligaste Kalifornien gav också sina röster till Trump till skillnad mot stora delar av Kalifornien där Hillary vann klart.

Jag vet faktiskt inte varför det är ett så starkt stöd för republikanerna här men det kanske har att göra med att demokraterna i Sacramento sitter och styr och ställer utan någon som helst koppling till och förståelse för de utmaningar och förhållanden som finns här i "utkanten“ av Kalifornien. Folk här är uppriktigt sagt urless på hur de som bestämmer i Sacramento beter sig. Kanske därför som State of Jefferson funnits som en möjlighet här under lång tid.

Artikeln handlar om hur "latinos“ i det här området inte har märkt någon skillnad mot hur det var före valet. Till skillnad mot stora delar av Kalifornien har Siskiyou County en mycket stor "white“ befolkning. Här talar man ju fortfarande om "white,“ "hispanic,“ osv vilket man ju absolut inte får säga till exempel i Sverige.

http://www.latimes.com/local/california/la-me-weed-counter-to-national-division-20161215-story.html

De senaste dagarnas oväder har verkligen ställt till det i Kalifornien med översvämningar, nedfallna träd, avstängda motorvägar och så vidare.
Ett stort och välkänt Sequoiaträd (ett av jätteträden) föll under helgen. Det var en stor turistattraktion som många besökte.

Den här videon visar trädet som föll. Tragiskt när en sådan jätte inte finns kvar längre tycker jag.

19 comments:

Gunnel said...

Det hade blivit ett ramaskri i Sverige om någon tidning skrivit ut vissa ord. Att de ändå används bland en del av befolkningen är inget som går att få slut på. Naturkatastrofer av den omfattning som man läser om från t.ex. USA slipper vi tack och lov ifrån här. Ha det gott.

Marina said...

Det verkar som om vädermakterna fått fnatt lite överallt just nu, allt från översvämningar, dödliga köldknäppar och orkanvindar. Frågan är var det hela kommer att sluta...

Steel City Anna said...

Intressant artikel! Verklien ett annat satt att skriva om varlden pa jamfort med Sverige.

Och synd med tradet som foll. Hoppas vadret lugnar ner sej!

Annika said...

Ja, det var ju landsbygden som lyfte fram Trump.
Absolut var det så.
Jaja, vi får se nu då ...
Intressant artikel fr LA Times-
Nu har ni minsann fått väder, Anne-Marie. Håller med att det är tragiskt när stora sequoiaträd faller. USCH.
Kram!

Annika said...

Ni hamnade på Washington Posts förstasida idag såg jag nyss. Inte Weed, per se, men NoCa

https://www.washingtonpost.com/national/rescuers-take-advantage-of-break-in-storms-in-california/2017/01/09/b79dc300-d6c8-11e6-a0e6-d502d6751bc8_story.html?utm_term=.f793de30c6c8

Från Glam till Damm said...

Fenomenet i Weed och hur man där röstat på Trump är väl precis vad som hänt i andra områden, till ex. fattiga West Virginia, där majoriteten röstade på Trump just för att de känner sig överkörda av en demokratisk elit.

Väldigt extrema väder ni har! Å så synd att sequoiaträdet föll. Vackra härliga träd. Så unika.

Ha en fin kväll!

Kram, Anneli

Channal said...

Det är på landsbygden SD har sin största väljare. Missnöjesröstare utan ideologi!

Otäckt med alla oväder o synd om det stora gamla trädet.

Kramar Anna

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, man är väldigt politiskt korrekt i Sverige. Litet väl mycket tycker jag. Eftersom kulturen i USA är helt annorlunda är det andra ord och uttryck här. Vädret i USA verkar mer dramatiskt rent allmänt men nog har vädret även i Sverige blivit mer dramatiskt under de senaste 10 åren. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Marina: Vädret är väldigt konstigt över hela Jorden och man kan verkligen undra hur det är om 10 år. Kanske bäst att inte veta. :)

Anne-Marie said...

Anna: Det är litet lustigt att lilla Weed låter talas om sig på olika sätt. Man tycker att vi ligger så avlägset här bland bergen men det finns en hel del som utmärker oss på olika sätt.
Jag besökte en skog med dessa jätteträd när jag var i USA 1985 (min första resa till Kalifornien) och dessa träd är helt fantastiska tycker jag.

Anne-Marie said...

Annika: Jag visste faktiskt inte att republikanerna hade ett så pass starkt stöd just på landsbygden. Och det verkar vara något som pågått under lång tid. Wikipedia skrev att “The last Democrat to win a majority in the county was Lyndon Johnson in 1964."
Ja, vädret har varit minst sagt omtumlande den senaste veckan. Denna “atmospheric river" som tagit sikte på Kalifornien har lett till alla möjliga bekymmer med översvämningar, avstängda vägar osv. Idag har regnet vräkt ner vilket i alla fall har gjort att väldigt mycket snö har smält - inget jag har något emot som du vet. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anneli: Här i Siskiyou County vet jag att folk känner sig överkörda av den demokratiska eliten i Sacramento. Troligen en stor anledning till att Trump vann här. Men också en anledning till att State of Jefferson-rörelsen pågått under lång tid och att den är stark. Folk vill skapa en ny stat här och komma bort från centralstyret i vår huvudstad.
Ja, visst är det tragiskt när de här jätteträden faller. Jag minns så väl när jag besökte en skog med Sequoias under mitt första besök i Kalifornien 1985.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Jag vet inte om folk enbart missnöjesröstar i mina trakter utan det är mer en lång “tradition" verkar det som att rösta på republikanerna.
Styret i Sacramento tar inte mycket hänsyn till glesbygden med dess olika problem och utmaningar och styret är demokraterna i Sacramento.
Vädret var fortfarande grått, regnigt (mycket regn) även idag.
Kramar!

Anonymous said...

Det är mycket man inte får säja i Sverige och ibland kan det vara lite knepigt för oss svenskar boende utomlands att veta vad som just för tillfället är tillåtet.
Jag vågar inte tänka på hur det ska bli med Trump i toppen.
Sköt om dej!

Annika said...

Jag tror att både du och Anneli har poänger - för vissa counties och delar av landet är det tradition att rösta republikanskt och till det kommer det där när de känner att den demokratiska eliten som styrt ganska länge nu totalt har kört över/ignorerat/tappat kopplingen till ens eget liv och vardag och behov. Tvåpartisystemet ger en ju inte precis många valmöjligheter.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om artikeln. Visst är det bra med en plats där man kan ha olika åsikter politiskt men ändå komma överens personligt. Och jag tror det är sant att i vissa småstäder - speciellt bergsstäder - lever man med sina egna problem och i sin egen värld, bort från den stora världens politik. Samtidigt känns det lite väl idylliskt beskrivet.... Det står ju även att en del av de intervjuade inte kunde förstå hur grannar som tyckte om dem personligen samtidigt kunde rösta på individer och grupper som attackerade dem som ett kollektiv. Och att de undvik att prata politik för att de inte ville bråka.

Jag tror att man mycket väl kan vara väldigt rasistisk samtidigt som man tycker om individer av den gruppen man inte gillar eller ser ner på som kollektiv. Titta t.ex. på den amerikanska södern innan inbördeskriget eller innan 60-talet - svarta och vita var ju nära vänner där även inom det segregerade och ojämlika samhället. Litade på varandra och samarbetade. Men de vänskaperna i sig förändrade ju aldrig vare sig segregationen, fördomarna eller slaveriet....

Otroligt med det vilda vädret. Jag har missat alltihop här i Colorado - vi har bara haft kyla - men nu är jag på väg tillbaka. Vi får väl se hur det är i Sydkalifornien.
Kram

Anne-Marie said...

Lena: Det verkar litet begränsat ibland vad man kan och inte kan säga i Sverige. Men det är bara att göra så gott man kan.
Trump kommer nog att “röra om i grytan" en del tror jag. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annika: Jag är inte alls förvånad att den rörelse som vill skapa en ny stat här i nordligaste Kalifornien och södra Oregon är så stark som den är.
Jag tror inte alls att allt stämmer i artikeln. Lade upp den mest för att det är litet kul att lilla Weed omnämns i en del större tidningar. Som vanligt vrids och vinklas sanningen så att den passar.
Det är väldigt komplicerat tycker jag med hur folks tänkande och syn på olika saker spelas ut i det vardagliga livet. Rasism har nog alltid funnits och kommer kanske alltid att finnas.
Tror att sydligaste Kalifornien har “klarat sig" jämfört med de mer nordliga delarna. Idag såg vi till och med solen. :) Och berget lyste något helt otroligt vitt i solskenet.
Kramar!

Fjärde året i Hjo said...

Synd på trädjätten. I Hjo har vi ju Sveriges största klibbal enligt Guinness rekordbok. Och den skulle vi alla bli lessna m den föll.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Hans: Eftersom de hade gjort en “väg" genom trädet var det kanske inte så konstigt. Trist när stora, fina träd faller.
Ha det bra!