Friday, January 20, 2017

USAs 45 president

Ja, vi behövde regn och snö vilket vi fått med råge sedan december men nu får det ta och lugna ner sig litet. Den gångna natten kom det ungefär 30 cm snö och motorvägen I-5 var på väg att stängas - igen. Den stängdes bara för ett par dagar sedan. Skolan har hållit stängt idag på grund av det dåliga vädret. Och det kommer in en ny mycket “farlig" storm i morgon kväll med mycket kraftiga vindar och mer snö. Suck! Vi har ingen torka längre så jag tycker att lågtrycken kan ta en litet sydligare bana så att södra Kalifornien får regnet.

Eftersom skolan höll stängt idag tittade jag faktiskt på delar av “spektaklet" i Washington DC. Donald Trump svors in som USAs 45 president. Det var grått, regnigt och Hillary såg inte glad ut innan hon kom ut i rampljuset.

Det talades, bads, sjöngs och Trump och Pence svors in som president respektive vice president. Jag var förvånad hur fort det gick när man svor in Trump. Sedan höll Trump sitt tal och det handlade mest om det han har talat om i valrörelsen.

Som jag skrev om tidigare vann Trump klart i Siskiyou County (han fick ca 55%) så här tror jag att många hoppas på att tillvaron på den fattiga landsbygden skall bli bättre. Vi får se när han börjar sitt jobb som USAs 45 president på måndag vad som händer.

Helt plötsligt såg jag upprörda kommentarer hos Facebook och andra hemsidor att Vita Husets hemsida såg annorlunda ut och att vissa texter försvunnit. Men, trodde folk att det skulle se ut likadant som när Obama var president? Verkar lite märkligt eftersom Trump självklart vill sätta sin prägel på texterna som hemsidan har och inte ta över Obamas. Byter man “ägare" blir det självklart förändringar.

Och sedan har jag sett videosnuttar om protester i Washington DC som urartat och folk som förstört privat egendom. Alltid väldigt tråkigt när det blir våld och vandalism och oskyldiga drabbas. Men folk är upprörda och troligen mest rädda för hur det kan komma att bli.

En del tycktes tro att Jorden skulle gå under idag men det har den ännu inte gjort. :) Vi försvann nästan i snön men det har nog ingenting att göra med vad som skedde i Washington DC.

Det här är en av “mina" snöhögar - den är ungefär 1,5 meter hög. Jag klarade av att skotta det mesta av min “driveway" men jag fick hjälp av få bort snövallen vid gatan eftersom den blir kompakt och mycket tung. Igår ringde jag till min “gamla" chef och frågade om en av hennes söner kunde hjälpa mig. Han jobbar inte just nu så det gjorde han gärna. Självklart fick han betalt och jag var tacksam för hjälpen.

32 comments:

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Vi tittade också på ceremonin här och jag hörde direkt att talet var mycket annorlunda än andra presidenters tidigare installationstal. Det var också mycket intressant att jämföra hur amerikansk TV rapporterade från ceremonin, korrekt, beskrivande och sakligt, medan svensk media rapporterade nästan lite panikartat och som om världen höll på att gå under. Det skiljer så otrolikt mellan de olika media och det har det gjort hela valkampanjen, det märkte jag inte minst när jag var i USA i oktober november. Amerikanarna är mer toleranta över att folk tycker olika och det rapporterades mycket mer sakligt än i Sverige.

Nu skall det bli spännande att se vad som händer i DC framöver.

He en fin helg!

Kram, Anneli

Steel City Anna said...

Oj så mycket snö! Vilka mängder på en gång! Skönt att du fick lite hjälp.

Jag tänkte också likadant angående webbsidan och ändringarna. Slogs upp som en gigantisk nyhet till och med på SVT. Det är från noll till panik på en gång. Europa som har så mycket problem själva, vi har redan murar här till exempel, verkar vilja ha något att ta blicken från de egna väntande kriserna och då är det skönt med en Trump.

Anonymous said...

HEJ,

det är våran snö ni har fått. Vi har fått lite
i denna vinter. Jag tror att erat oväder.
Blir jobbigt. När det har hållit på ett tag.
Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag har nog inte alls tittat på de andra insvärjningsceremonierna såsom jag nu gjorde - mest för att det var intressant att se vad han sade - så kan inte riktigt jämföra.
Svensk media verkar ju ha någon slags “doomsdays" paranoja och det är i Sverige. Folk i Sverige är så okunniga om hur saker och ting fungerar i USA. Det har du säkert också upplevt.
Det är stora protester och marscher idag över hela USA och i andra delar av världen (det som kallas Women’s March) och det är givetvis en reaktion över vem som svors in igår i USA.
Ja, vi får se när Trump börjar jobba på måndag. Han började redan igår med en Executiv Order för att börja “avveckla" Obamacare. Jag hoppas att folk får det bättre ekonomiskt eftersom Obamacare är bland det värsta som USA upplevt.
Ha det bra! Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det har blivit litet väl mycket av “det goda" den senaste tiden. Och i natt och i morgon skall det bli en ny snöstorm med kraftiga vindar och mer snö. Nu räcker det! :)
Folk i Sverige verkar ha någon slags “USA-paranoja" just nu och verkar också tro att de vet bäst om hur saker och ting fungerar här. Såg det i en av FB-grupperna igår och man baxnar inför hur okunniga många är.
Ja, Europa är ju inte precis “peachy" just nu om man uttrycker sig försiktigt. ;)

Anne-Marie said...

Stig: Ja, det verkar som om västkusten i USA har blivit lågtrycksintensivt den här vintern. Idag har vädret faktiskt varit bättre än vad jag trodde men i natt kommer ett nytt oväder in. Vi får se hur mycket snö som kommer. Nu behöver vi en liten paus i det hela tycker jag. :)

Anne-Marie said...

Christer skrev - kom inte med på bloggen av någon anledning men jag fick kommentaren via email: Hej Anne-Marie du är tillbaka.Nästan som Arnold Schwartzenegger
Välkommen
Panicen i svensk media är fullständig över trump.
Var är opartiskheten? hoppas han kan förändra obamacare till
något billigare.Många Amerikaner har inte råd med nuvarande.
Bra att resten av värden fick höra att fattiga Amerikaner
betalar för deras säkerhet (Nato osv).Han lär ha många
kompetenta rådgivare.Jag hoppas på det bästa häls christer

Anne-Marie said...

Christer: Tack! Haha, ja det var ju också en jämförelse. ;)
Jag fattar inte varför folk i Sverige är så totalt panikslagna. Visst är folk upprörda här men den värsta paniken efter valet verkar ha lagt sig litet i alla fall. Det var många demokrater som verkade helt i upplösningstillstånd efter valresultatet.
Obamacare kommer säkert att göras om. Trump skrev sin första Executive Order igår som en förberedelse inför det som kommer. Vi vet ännu inte vad som kommer men jag tror inte att Trump inte gör det han lovat eftersom det var en av hans största vallöften - att få bort Obamacare. En av de lagar som varit värst för USA de senaste åren.
Trump har sin egen stil och det tror jag retar gallfeber på många. Han börjar jobba på måndag så kanske det blir fler nyheter.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie,
Trist med så mycket snö.

Det lär vara 20 mil människor som har Obamacare och man hoppas ju för deras skull att ev ändringar blir till det bättre och inte tvärtom.
Men när Trump är i farten kan man aldrig vara riktigt säker.
Efter dagens stora klavertramp i sitt tal som nyheterna visat blir inte precis det hela bättre. Inte konstigt tycker jag att människor undrar hur detta skall sluta.
Marie GA

Gunnel said...

Alla uddar säkert över vad som ska ske nu. Trump är minst sagt oberäknelig om man tänker på hur han agerat tidigare. Vi får väl avvakta och se vad som händer. Det finns inte mycket annat att göra. Kram

Anonymous said...

Som sagt, för ca 8 år sedan var många rädda att Sharia Law skulle komma med Obama. Nu är det medias tur att skrämma upp folk med Trump och vad han säger eller inte säger. Media är den stora boven!

Kvinnomarschen...jag bara skakar på huvudet. gapa om demokrati? Jo det är ju så han blev vald precis som alla andra presidenter. Göra sin röst hörd? Jag hörde Madonna skrika fuck, snyggt...tänk på alla kvinnor i mellan östern som inte kan rösta eller bli hörda.

Ha en bra dag

Marie

www.svenskiminnesota.wordpress.com

Channal said...

Här har snön smält bort! Igår solsken och idag grått och mulet. Ingen ordning på vädret.

Världshistoria har skrivits... Women's march! Det är en unik händelse i världen. Över hela jorden samlades kvinnor och män samtidigt som Trump ägnar sig åt att fixa nya missiler, skrota klimatåtgärder o Obamacare och att aktivt motarbeta homosexuella.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Marie: Vi fick troligen ytterligare ca 20-30 cm snö den gångna natten plus ett långvarigt elavbrott som jag fick bukt med eftersom jag såg precis vad som hände och kunde berätta för elbolaget. Nu får det faktiskt ta och lugna ner sig med snön.
Obamacare har ett par plus - att personer med “pre-existing conditions" har fått försäkring och att barn (upp till en viss ålder) kan stå med på sina föräldrars försäkring. Det andra kan vi vara utan - att det skulle vara “affordable" stämmer inte - folk har fått höjningar på uppemot 400% och kan inte längre betala (jag själv hör till den gruppen innan jag fick försäkring genom jobbet igen) och många, många fick inte alls behålla sin läkare som utlovades. Jag hoppas att det blir bättre eftersom folk inte skall behöva gå i personlig konkurs för att kunna ha en sjukförsäkring.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tror att det kan komma att bli rätt stora förändringar - om Trump får igenom de olika förslag han vill få igenom. Självklart är det inte så att han själv kan skapa alla förändringar utan behöver de andra instanserna att rösta med honom. Ja, vi får se. Han har inte ens börjat jobba ännu (även om han redan skrivit under ett par lagförslag) utan börjar i morgon måndag. Kram

Anne-Marie said...

Marie: Väkommen hit! Skall absolut kolla in din blogg. :)
Media är den stora boven eftersom de inte rapporterar korrekt. Jag måste hålla med Trump till 100% där. Media är styrt, kontrollerat och vinklat och ägs av ett fåtal bolag i både Sverige och i USA. Skrämmande hur de kan manipulera folk tycker jag.
Jag såg en video med Madonna där hon säger att hon vill “blow up the White House!" Vad är det för sätt att påverka? Och en skådespelerska som jag har tyckt om i flera filmer (Ashley Judd) hade ett tal under kvinnomarschen som var rena, rama brandtalet. Du kan hitta det hos YouTube.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Som jag skrev i ett annat svar - vi fick ytterligare ca 20-30 cm snö den gångna natten. Detta är helt ohållbart nu eftersom de inte hinner få undan all snö innan det kommer massor med ny snö.
Ja, vi får se hur allt blir framöver. Det enda jag vet är att det finns mycket “fake news reporting" som inte bidrar till en sansad bild av varken det ena eller det andra.
Kramar!

Katta said...

Oj, vad snö ni har! AM, jag orkade inte ens se spektaklet, det är faktiskt genant.

Anne-Marie said...

Katta: Ja, det har snöat otroligt mycket de senaste 2-3 veckorna. Ovädren har avlöst varandra.
Jag tittade på insvärjningen eftersom jag tyckte det kunde vara intressant att se hur den var.

Anonymous said...

Jag tror Donald Trump kommer bli den bästa presidenten i USA:s historia! Men oavsett hur det blir, och vad man tycker om honom, så kommer han garanterat röra om i grytorna. Utveckling är bra!

Annika said...

Jadu, vet inte vad jag ska säga.
Tycker Trumps tal var ungefär som när han var ute och höll sina uppeldade tal under kampanjen. Inget om att förena och försöka hitta gemensam väg. Knappast ett tal som går till historien som ett av de mer engagerade.

Women's March on Washington är jag stolt över att ha deltagit i. Har aldrig sett så mkt folk i hela mitt liv. Alla förenade. Vilken gemenskap! Det ÄR ju så att kvinnors rättigheter stor på spel nu, det kan inte förnekas. OCH gay rights, och en hel massa annat som bara bör tas som självklara i ett modernt samhälle. Själv tycker jag nog det är mer än skrämmande att det första han gjorde var att ta ner länken om bla Global Warming på hemsidan. Ingnorance is bliss.

Ja, det var upplopp efter hans installation, vilket jag tycker är fel, man kan visa sitt missnöje på andra sätt. MEN marschen var fredlig och jag tror inte DCPD behövde sy in ngn, Otroligt eftersom det lär ha varit en miljon människor där. Jag såg inget bråk, hörde inga hårda ord människor emellan, det blev inga kravaller. Allt var SÅ fint och lugnt, trots den enorma, enorma folkmängden. Ska skriva om det på min blogg imorrn.

Ja, vi får se nu då. HAN har mkt att leva upp till om han inte vill göra dem som röstade på honom besvikna o arga.

Tror en ny stark rörelse har fötts iom med de stora marscherna över USA och världen, och det är underbart (i mitt tycke, tillägger jag).
Jag intervjuades i Sveriges Radio efter marschen, länk finns på fb och min blogg.
Tror vi tycker mkt olika, AM, men det är OK.
Man får det :-)

Kramar!

Annika said...

Det är svårt att veta vad man ska tro som media och nyhetsrapportering ser ut! Vad gäller hur det blir finns det någon klok person som sagt: det blir aldrig fullt så illa som det verkar men inte heller så bra som man hoppats. Men oj, vad det finns många medlemmar i den nya administrationen som jag inte ens tycker borde få ansvar för ett tidningsstånd ifråga om a) deras tidigare aktiviteter politiskt b) deras faktiska kompetens inom området de satts att leda c) deras moraliska (eller inte) sida...
Men tycker man inte om vad som händer hjälper det ju inte att klaga i sociala medier så nu får vi gå ut och faktiskt bli aktiva medlemmar i det demokratiska samhället - vilket de flesta av oss inte riktigt varit förut antagligen för att vi inte tyckte det behövdes eller så - och bygga en opinion, skapa gemenskap och börja förbereda för nästa politiska cykel och hur vi vill ha det då. Blir spännande (och läskigt).
Kram

Anne-Marie said...

Anonym: Ja, vi får se vad som händer när Trump sitter vid rodret. Han har trampat gasen i botten redan med ett stort beslut att USA nu inte är med i TPP längre. Ett bra beslut tycker jag. Förändring är bra och det är bara att hoppas att det är en positiv förändring.

Anne-Marie said...

Annika: Hans tal påminde en hel del om talen under kampanjen. Jag hade inte lyssnat mycket på honom under kampanjen så har inte så mycket att jämföra med. Det som kanske skiljer hans tal från andra presidenters är det han talar om att ge USA tillbaka till folket.
Som jag skrev till dig i morse tycker jag att det är jättebra att du var med i marschen och att den var så positiv från det du såg. Eftersom man numera har svårt att veta vad som är sant eller inte i rapporteringen var du ju faktiskt där på plats och upplevde det hela. :)
Det som skedde efter Trumps insvärjning var helt fel men det är mycket möjligt att det var organiserade protester med folk som gör sådana saker “for a living". Det har framkommit att det kan vara så.
Ja, allas ögon kommer att vara fokuserade på denne man som lovat många och stora förändringar. Lever han inte upp till dem kommer han säkert att avsättas - kanske med våld eller fredligt. Han trampade gasen i botten redan idag med några beslut.
Som vi mailade om så kan man mycket väl ha olika synsätt och fortfarande ha mycket utbyte av varandra. :)
Jag har redan lyssnat på din radiointervju och tyckte att du var bra - som vanligt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Nyhetsrapporteringen är full av medvetna lögner och manipulation av allmänheten. Jag tror inte på mycket av det som man läser hos “mainstream media". Jag kan faktiskt väldigt litet om bakgrunden hos de som Trump valt till sin administration. En del har jag läst givetvis men jag skulle inte kunna svara på detaljer. Eftersom Trump inte är en “yrkespolitiker" har han kanske litet andra slags val än tidigare presidenter.
Tror att många har blivit väldigt bekväma och bara låtit sig “matas" med det som sänds ut via TV och internet. Det är bara bra om man vill bli aktiv beträffande det man tror på. Min pappa och jag startade till exempel ett politiskt parti (det blev inte mycket av det hela tyvärr) och hade jag fortsatt att bo i Sverige och min pappa hade fortsatt att leva hade det kanske kunnat bli något.
Kram!

Annika said...

Jag är speciellt emot vice-presidenten Mike Pence som var guvernör i Indiana och vars policies var fruktansvärt skadliga för kvinnofrågor och jämlikhet. Hans Freedom Restoration Act innebär var motarbetad av moderata republikaner också - den gör det lagligt för enskilda företag etc. att diskriminera och vägra att ta emot homosexuella. Han har gjort det olagligt med i stort sett alla aborter inklusive de där det handlar om svåra handikapp som barnet skulle födas med. Jag tycker inte om Betsy deVos på så sätt att hon kommer ansvara för ett allmänt skolsystem - inklusive oss antar jag! - utan att ha någon som helst erfarenhet av public education. Det hon vill göra och har gjort i det förflutna är att omleda pengar till ett privatiserat skolsystem istället. Charter schools. Jag är bekymrad över Steve Bannon som har lett det högerextremistiska Breitbart News. Breitbart news har haft headlines som till exempel: "Birth control makes women unattractive and crazy" eller "Hoist it high and proud: the confederate flag proclaims a glorious heritage." Bara för att nämna några exempel. Jag tycker det är mycket obehagligt att ha någon som är så misygonistsk och rasistisk som Trumps "chief strategist."

Pruitt som ska leda envifronmental protection agency är ju en corporate lawyer. Han har till exempel varit med och jobbat på en åtalan mot Kalifornien när Kalifornien försökte införa striktare lagar för att skydda höns som används i äggproduktion (cage-free osv.). Han har dessutom sagt att han inte tror att växthuseffekten existerar - fast någongång nyligen sa han att den gjorde det. Trump har ju själv förnekat att växthuseffekten existerar och Rex Tillerson - han blir secretary of state - har sagt att den kanske kommer göra det i framtiden men inte just nu och även om den finns är det inget som vi människor kan göra något åt. Tillerson var chef för Exxon.... Det är nog väldigt sannolikt att de här herrarna kommer tillsammans ta bort all lagstiftning vad gäller föroreningar och mlljöskydd, ställen där man inte får borra efter olja, vattenskydd osv.

Jag tycker INTE Trump har gjort andra slags val. Hillary anklagades naturligtvis för att ha alltför nära kontakter till affärseliten. Men nu sitter affärseliten och multimiljonärerna i själva administrationen - tillsammans som sagt med alt-right typer som Bannon och en del av den långt kristna högern. Det känns djupt obehagligt. Jag tycker snarare det är en mer extrem dragning åt det håll politiken redan gått i USA i mångt och mycket.... och jag håller inte med av något som de här personerna står för och önskar att andra personer hade blivit utnämnda till att leda landet. Jag tycker man ska ha expertis eller vara kunnig inom det område man satts att leda. Jag tvivlar dessutom en del på att de på något sätt är bättre "tuned in" till de fattiga delarna av landet eller till livet på landsbygden som vi har pratat om än demokraterna (som inte heller gjort bra ifrån sig på den biten).

Men detta är som sagt det jag läser om den nya adminstrationen baserat på den info jag har tillgänglig. Möjligen finns det andra sätt att läsa den :( . Och jag skulle älska att höra att de INTE hade gjort eller står för sakerna jag radar upp här. Hursomhelst, detta är det ledarskap och den riktning som jag tycker är värda - för mig iallafall - att protestera mot så långt det går.

Spännande med ditt politiska parti - vilka frågor ville ni kämpa för?

Anne-Marie said...

Annika: Tack för din redogörelse av en del av de som finns med i Trump-administrationen.
En av våra kärnfrågor var garantilön (medborgarlön). Jag har faktiskt kvar en liten skrift som var ett utdrag ur partiprogrammet. När jag nu läser om invandrarpolitiken ser jag att den delen fortfarande är aktuell. :)
Vi ville också satsa på de äldre och pensionärerna så att deras kunskaper skulle kunna tas tillvara och att de skulle kunna ha en tryggare tillvaro ekonomiskt. Återigen - när jag läser det vi skrev 1995/96 skulle detta ha kunnat skrivits idag år 2017 eftersom problemen inte har förändrats.
Vi hade dock tankar och lösningar inom alla samhällsområden.
Kram!

Unknown said...

Media glömde att säga detta, utan valde att förvrida igen;

"White House website gets archived and wiped clean with each new President. Same thing happened in 2009 when Obama took office, all Bush era content got archived and Obama had site redesigned"

Ann Rumbleinthearctic said...

Problemet är tyvärr inte att webbsidan har ändrats i sig. Problemet är att de kärnfrågor som USA har jobbat med i väldigt många år nu inte är några kärnfrågor längre, såsom klimatförändringar.

Marie i Georgia said...
This comment has been removed by the author.
Anne-Marie said...

Joius: Självklart kan Trump inte ha kvar Obamas texter. Det vore ju mer absurt än att han har sina egna. Inte tror jag att folk var i upplösningstillstånd när Obama gjorde om Vita Husets hemsida.

Anne-Marie said...

Ann: Ja, det är annorlunda saker som Trump fokuserar på. Hela klimatfrågan är mer komplicerad än vad många framställer den som - mycket mer komplicerad än vad Obama talade om.

Theresa williams said...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

1) Love Spells
2) förlorad kärlek Spells
3) skilsmässa Spells
4) Förbindelse Spells
5) Bindande Spell.
6) Breakup Spells
7) Bannlys en tidigare älskare
8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
genom drogunduspellcaster@gmail.com