Thursday, September 17, 2015

Höstkänsla

Från att ha varit riktigt varmt den gångna helgen blev det helt plötsligt höst här i Weed. Dock inte långvarigt eftersom det lär bli varmt igen till helgen.
Det hade utlovats en del regn men det blev inte mycket av det här i Weed i alla fall. Tydligen regnade det mer på andra platser i nordligaste Kalifornien och södra Oregon. Jag såg regnstänk på fönsterrutorna igår, det blåste och det var nog inte mer än +12-13. Skönt med ett annat slags väder efter så många månader med hetta och sol.

I tisdags passade det därför bra att göra en utflykt till staden Yreka. Walmart fick ett litet besök men i första hand åkte jag till Yreka för att bege mig till Siskiyou Opportunity Center och för att träffa en före detta arbetskollega.

Siskiyou Opportunity Center finns både i Mt Shasta och Yreka och ger arbetstillfällen för personer med olika slags handikapp. Man erbjuder dessutom tjänster som återvinning och även hjälp att förstöra dokument. Jag har ingen dokumentförstörare hemma och hade fyra stora papperskassar med dokument som jag ville få förstörda. Mot en mycket liten avgift togs mina kassar emot och nu behöver jag inte tänka på detta mer.

Sedan blev det lunch med M (hon arbetar för videokonferens/distansundervisningavdelningen i Yreka) på ett mycket trevligt ställe. Nature's Kitchen har hälosam mat och verkar vara riktigt populärt. M och jag åt en mycket god svampsoppa med vildris. Den här restaurangen kan rekommenderas om någon kommer motorvägen I-5 eftersom det är nära till motorvägen.

Igår höll jag mig mest hemma och tog reda på en hel del information via nätet som jag behöver framöver. Bäst att passa på så länge som jag har enkel tillgång till en dator. Jag tar självklart med mig datorn men det blir ju aldrig på samma sätt med uppkoppling och tillgänglighet som hemma.

Idag skall jag träffa en vän som jag faktiskt inte träffat på ca 7 år. Vi tappade kontakten med varandra men återupptog den under sommaren. Hon och hennes man bor på samma gata där Michael och jag bodde.

Uppdatering beträffande Valley Fire - en handikappad kvinna omkom tragiskt nog i branden och många hundra byggnader (bostäder och andra byggnader) har förstörts. Sammanlagt har fem personer omkommit i de största bränderna. Jag tror dock att det kom en del regn där bränderna härjar så att brandmännen fick litet hjälp.

En tsunamivarning utfärdades igår för hela USAs västkust och Hawaii efter en mycket stor jordbävning i Chile. Den var på 8.3 och de har haft många, många efterskalv.

Berget syntes inte igår. Får se om det tittar fram idag.


Jag tog en kortare promenad och det var både basker, scarf och skinnjacka som gällde. :)


Eftersom jag är mycket sparsam med uppvärmningen hemma (har inte satt på någon värme ännu) tog jag fram mina vintertofflor igår. Acorns tofflor är varma och sköna.


Och i badrummet var det dags att använda min lilla "space heater". Det finns inga element i mitt badrum - tror att jag aldrig sett några element där jag bott i det här området eller i Oregon.

14 comments:

Annica said...

Det är så hemskt med dessa bränder, stackars människor som förlorar allt, t.o.m. livet i vissa fall. Svenska nyheter har flera gånger de senaste dagarna berättat om de omfattande kaliforniska bränderna. Och om den historiska torkan. Tyckte man sa att det var den värsta på 500 år. Men jag kanske hörde fel.
Hösten har kommit även här uppe i norr. Träden, speciellt björkarna, gulnar allt snabbare och idag, fredag, ska vi få ett riktigt busväder med mycket regn och vindar på bortåt 15 m/s. Annars har september hittills bjudit på fantastiska dagar med sol och spegelblanka vatten.
Vilka mysiga och färgglada tofflor - de ser ut att kunna värma vinterkalla fossingar bra.
Ha en bra helg! Kram!

Steel City Anna said...

Här gäller nu också tofflor och kofta inne :) ganska mysigt tycker jag. Maken fuskar med en liten heater ibland. Jag tycker det är skönt att småfrysa lite.

Det är otäckt med både bränderna och jordbävningarna. Känns som om det är katastrofer runt hörnet överallt.

Stina said...

Härligt med höstkänsla! Det har vi här i Colorado också, speciellt på kvällar och tidiga morgnar. Så skönt! :)
Svampsoppa med vildris lät otroligt gott!

Anne-Marie said...

Annica: Just den branden som startade den gångna helgen (Valley Fire) fick ett mycket explosionsartat förlopp och påminde alltför mycket om branden i Weed förra året. Bilderna av nedbrunna hus och till och med bilar fick mig att minnas hur det var här för ett år sedan.
Det låter inte alls otroligt att det kan vara den värsta torkan på 500 år. Skillnaden mellan då och nu är givetvis antalet människor som bor här och det mycket utbredda jordbruket i Kalifornien som nu "haltar" rätt ordentligt.
Våra träd börjar också skifta färg men det är svårt att veta vad som är höst och vad som beror på torkan.
Härligt att du fått litet fint höstväder efter allt regn.
Tack! Tofflorna är mycket varma och sköna. Inköptes via nätet eftersom vi har så få affärer här.
Ha en fin helg du också! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Det kommer att bli uppemot +25-30 till helgen så det är bara tillfälligt höstkläderna kom fram. Men självklart tar jag bara med mig höst- och vinterkläder till Sverige.
Jag har det mycket svalt inomhus hela vintern så är van. Tar hellre på mig flera lager. :)
Det var en stor jordbävning med många efterskalv i Chile. "The Ring of Fire" har både jordbävningar och vulkaner och omsluter hela Stilla Havet och länderna utmed detta hav.

Anne-Marie said...

Stina: Efter många månader med hetta och sol varenda dag är det litet som en befrielse att se moln och ha det svalare inomhus.
Det var en mycket god soppa vi åt hos Nature's Kitchen. Och det var "soppväder". :)
Kram!

Gunnel said...

Det är verkligen mycket katastrofartade händelser i närheten av dig. Så förskonade vi är för allt sådant här i Sverige. Hösten har börjat ge sig till känna här med, och det märks tydligt både på morgonen och sent på eftermiddagen. Då får man plocka på sig lite mer kläder. En vacker årstid med fina färger. Trevlig helg.

Gunilla Nardin said...

Så skönt med lite svalare väder... även om det blir tillfälligt varmare igen.
Här njuter jag av temperaturer på ca. 26gr.. Man kan andas igen.. efter dessa heta månader vi har haft. Som tur var tillbringade jag ju en tid i Sverige under perioden.
Ännu inga höstkänslor och värmeelement.... men det kommer.
Kul att du får chans att träffa vänner innan du ger dig av. Och ja...höst och soppa hör verkligen ihop.Det äter jag väldigt ofta under den svalare årstiden.
Ha det gott AM
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunnel: Här i USA finns det många stora naturhändelser hela tiden. Tror nog att det blir mer sådant över hela världen. Hallsberg i Sverige svämmade ju över alldeles nyligen.
Nu har det blivit varmare igen här och solen skiner. Jag börjar tycka sommarkläder är litet tjatigt faktiskt. :)
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Gunilla: +26 är varmt men bättre än +35. :) Jag har ju varit här i Weed hela sommaren och det börjar bli litet tjatigt med värmen tycker jag.
Jag lär få nog av Sveriges höst med regn och rusk och mörker har jag en känsla av nu när jag reser dit snart.
Värmeelemeent behövs nog inte här på ett tag. Men det var ovanligt svalt den här veckan.
Soppa passar verkligen ihop med hösten och den vi åt med svamp och vildris var riktigt god.
Ha det gott Gunilla! Stor kram tillbaka!

Channal said...

Kul med en utflykt och att få träffa en gammal vän. Otäckt med jordbävningen. Det var norr om Santiago där mina barns farmor bor. Skalv i Chile brukar påverka Japan och Nya Zeeland också. Otäckt!

Trevlig helg och kram! Anna

Desiree said...

Skönt med lite svalare väder efter en lång och varm sommar för dig. Här har det också märkts att det börjar slå om till höst. Eftersom vi också haft en lång och varm sommar välkommnar jag det svalare vädret nu. Trevligt med lite utflykter och att du får passa på att träffa gammla vänner innan du flyttar. Det var minnsan ett rejält skalv i Chile. Hoppas dock att man slipper Tsunami med tanke på alla bränder som redan härjat i CA. Tillräckligt med naturkatastrofer för CA-invånarna.
Kramar och ha en fin helg.

Anne-Marie said...

Anna: Det har blivit en del träffar den senaste veckan vilket varit väldigt trevligt. :)
Jordbävningar på ena sidan Stilla Havet har alltid effekter på andra håll utmed detta stora hav. Tydligen har dödssiffran stigit i Chile efter jordbävningen.
Hoppas att dina barns farmor klarat sig.
Trevlig helg och kram!

Anne-Marie said...

Nu skall det bli varmare igen med temperaturer troligen uppemot +25 under några dagar. Självklart märks det att det är mera höstlikt med mörkare kvällar och morgnar och kyligare nätter. Inte mig emot. :)
Chile har fortfarande efterskalv och tydligen har dödssiffran stigit. Man märkte en viss höjning av vågorna här i Kalifornien - troligen mest sydligaste delen - efter det stora skalvet. Dock ingen dramatisk tsunami om jag förstått det hela rätt.
Ha en fin helg! Kramar!