Tuesday, September 8, 2015

Internettrollen

Minns ni adventskalendern Trolltider? Det var en av mina favoriter när den sändes 1979 i TV. Söta småtroll som levde i gläntan i skogen.När jag gick på låg- och mellanstadiet fanns det små troll i plast/gummi som vi flickor lekte med. Trollen hade olika kläder och tillbehör. Efter litet "googlande" fann jag att de tydligen kallas lyckotroll eller Dam troll (efter den danske upphovsmannen Thomas Dam - http://www.damworld.dk/9986264. Fler än jag lekte med dessa. :)Och John Bauer skildrade troll och andra väsen (tomtar, vättar, älvor, riddare, prinsessor, prinsar, och älg, varg, fåglar, hästar, julbocken och andra djur) på ett fint sätt tycker jag. John Bauer omkom i en båtolycka på Vättern 1918 under en hösttorm.Internettrollen är dock varken små eller söta. De är - enligt Wikipedia - " personer som skriver på internetfora och liknande i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart".

Jag är med i två olika Facebookgrupper som vänder sig till oss som bor i USA och andra som är på väg hit. Under helgen såg jag ett par exempel på hur internettrollen drog igång hätska diskussioner och provocerade fram många starka reaktioner. Ett inlägg handlade om den så kallade "Confederate flag" som kom till under USAs "Civil War" som pågick 1861-1865. Flaggan representerade "The Confederate States of America". Eftersom jag kan mycket litet om både kriget och flaggan tänker jag inte gå in på det här men flaggan väcker många starka känslor fortfarande i USA. Efter det uppmärksammade skjutdramat i en kyrka i South Carolina tidigare i somras beslutade man att ta ner just denna flagga i staten och även Walmart, Amazon, Ebay och Sears (alla stora affärsjättar) beslutade att sluta sälja flaggan.

Jag håller mig alltid utanför diskussioner och forum där internettrollen härjar. De är rätt lätta att upptäcka eftersom de alltid vrider och vänder på saker och ting och "förgiftar" atmosfären med sina negativa kommentarer.
Som den här artikeln talar om kan man spåra internettrollen och deras beteende. Jag kan bara instämma i det man skriver - ge inte energi till dessa personer utan ignorera deras kommentarer och dras inte med i den hätska och negativa energin: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-blir-kollegan-ett-internettroll-1/

Jag kom precis tillbaka från en trevlig lunch med en tidigare arbetskollega. Hon är chef för avdelningen "Financial Aid" inom skolan och hon ville bjuda mig på lunch. Vi gick till Ellie's i Weed som har smörgåsar, sallader och liknande. Min almanacka börjar redan fyllas på med olika träffar. :)

27 comments:

Anonymous said...

Hej, trevlig avslutning bland vänner. Dessa riktiga vänner glömmer man aldrig. Hälsningar stig......

Lotta K said...

Det amerikanska inbördeskriget handlade om slaveriets vara eller icke vara, och sydstaterna (the confederate states) var för slaveri, och använde the confederate flag. Sydstaterna förlorade kriget, och slaveriet förbjöds. Flaggan är fortfarande en symbol för slaveri, och att se den i länder som Sverige (tex) är väldigt underligt.

Anne-Marie said...

Stig: Det var en trevlig lunch och det är roligt att en del av de jag jobbat med vill ha kontakt. Kommer att boka in några fler luncher/middagar innan jag åker.

Anne-Marie said...

Lotta: Jodå, så mycket vet jag att kriget handlade om slaveriets vara eller icke vara och att flaggan användes under kriget. :) Jag kan inga detaljer dock så ville absolut inte skriva mycket plus att det var ju inte det inlägget egentligen handlade om utan om internettrollen. Vet inte om du är medlem i gruppen där inlägget kom men personen som startade inlägget bor i Ohio och där hade han sett en flagga. Det var inte alls så att någon hade sett en flagga i Sverige - det hade nog varit anmärkningsvärt.

Marina said...

Det finns snälla troll och det finns elaka troll, och att placera internettrollen i den senare gruppen är inte speciellt svårt...

Marina said...

Det finns snälla troll och det finns elaka troll, och att placera internettrollen i den senare gruppen är inte speciellt svårt...

Marina said...

Det finns snälla troll och det finns elaka troll, och att placera internettrollen i den senare gruppen är inte speciellt svårt...

Gunnel said...

De första trollen du skriver om minns jag med och tycker de är jättegulliga...inte alls skrämmande. Det är däremot Internettrollen. Jag passar mig också väldigt noga för att ge mig in i deras enkelspåriga diskussioner. Kram

Anne-Marie said...

Marina: Det finns tydligen både snälla och elaka troll och även människor. Internettrollen klarar vi oss bra utan.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag fick en massa trollassociationer när jag läste om internettrollen. De som fanns i adventskalendern, leksakstrollen och John Bauers troll är trevliga.
Internettrollen kan dra dit pepparn växer. :)
Kram!

Anonymous said...

Gillar John Bauers troll, men de där internettrollen verkar inte var trevliga.
Dock intressant inlägg från dej! Tack!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Den adventslalendern minns jag :). Minns också en liten söt film som brukade visas kring jul när jag var barn, och den hette Trolltyg i tomteskogen. Trollen i den filmen var inte det minsta trevliga utan trakasserade tomtarna på alla möjliga sätt. Men tomtarna överlistade dem med hjälp av sina djurvänner och det blev till slut lugnt i skogen om jag inte minns fel. Internettroll är en ny term för mig men jag har sett dem. Tänkt då att, jaja, vill de diskutera så får de göra det med någon annan :). Då är John Bauers troll och penn-trollen mycket trevligare.

Ha en fin dag!
~ Maria ~

Gunilla Nardin said...

John Bauerd teckningar gillade jag.. och hans små snälla troll. Internettroll däremot... not so much...konstigt, minns inte den tv kalendern... Måste ha varit i Frankrike då...
Såg att du fick ett jättefint avslut på din arbetsplats... Så bra det måste kännas.
Snart reser du till Sverige... hoppas du får gjort vad du ska
.så att du kan se lite klarare på din framtid.
Önskar dig allt gott
Stor Kram
Gunilla

Lotta K said...

Anne-Marie, jag förstod vad du menade. Jag vet inte om du sett det, men sydstatsflaggan används av svenska raggare, och av andra grupper i Europa: https://www.google.com/search?q=raggare+med+sydstatsflagga&client=gmail&rls=aso&authuser=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIjp6uzO3qxwIVDCqICh3Czgzb&biw=1278&bih=695

Anne-Marie said...

Lena: John Bauers målningar är mycket fina tycker jag.
Internettrollen kan vi gladeligen vara utan. Roligt att du tyckte om inlägget. :)

Anne-Marie said...

Maria: Den filmen minns jag inte. Jag kanske har sett den men inget som tydligen "fastnat i skallen".
Nej, internettrollen är verkligen trista och skapar bara en massa negativ energi med sina kommentarer och påståenden.
Jag föredrar också John Bauers troll och leksakstrollen.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Lotta: Nej, det visste jag faktiskt inte att raggare i Sverige använder sydstatsflaggan. Har en känsla av att många som hör till olika grupper kanske inte ens vet alla detaljer kring flaggan utan mest tycker det är "häftigt". Flaggor tycks ofta bli ett "infekterat" ämne av någon anledning.

Annica said...

Internettrollen borde kallas något mycket hemskare än troll - för troll kan ju ofta vara både snälla och småmysiga. Det är aldrig nätmonstren.
I min barndom, när varken TV eller Internet fanns, så lyssnade man mycket på radio och då sändes ibland (tror det mest var vid juletid) ett program med ett gulligt och mysigt troll, Nicke Lilltroll. Kanske någon fler här som minns honom?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nicke_Lilltroll

Anne-Marie said...

Annica: Håller helt med dig om att man borde kalla dessa människor för internetmonster eller nätmonster. De tycks ha någon skruv lös om jag får säga vad jag tycker.
Jodå, Nicke Lilltroll lyssnade jag också på. :) Jag undrar om det gick i repris eftersom jag ser att programmet slutade att sändas 1965. Då var jag bara 3-4 år gammal och det känns som om jag var äldre när jag hörde programmet. Radio lyssnade vi på mycket hemma i mitt barndomshem. P3 gick varmt hela dagarna. :)
Kram!

Annika said...

Ja, internettroll är trista och de förstör ju otroligt mänga BRA debatter som vi borde ha också genom att piska upp stämningen och förvrida allting. De tar över konstruktiva diskussioner och vänder dem till rena tävlingar i vem som kan skrika (skriva) högst och mest.

Ett annat mycket obehagligt internetfenomen som jag ser mycket på de stora svenska kvinnliga bloggarna (typ Underbara Clara, Blondinbella, Katrin Z, Vimmelmamman) är djupt obehagliga jante-drivna passiv-aggressiva attacker på dessa kvinnor. De anklagas för att vara själviska, dåliga mammor, dåliga förebilder, dåliga allting i stort sett.

För mig är det enklare - tycker jag att en blogg inte ger mig något så går jag inte dit och läser mer - men att sitta och kritisera och kommentera varje inlägg negativt är ju så destruktivt, inte bara för bloggaren som lagt sin själ och energi i att hitta bilder och skapa text, men även för andra läsare och en själv. Usch!

Jag läste en gång en författare som skrev att om man ger sig in i debatter med folk som bara är inne på gamla spår eller debatterar på ren förstörelselusta så är det som att dansa med skelett: skelettet kan bara dansa om man själv håller i det och följer det i rörelsen - släpper man det så faller det till marken och blir en hög livlösa ben: så är det ju även med internettrollen...

Anne-Marie said...

Annika: Man kan känna igen ett internettroll på långt håll tycker jag. De har en viss stil och energi i sina kommentarer och svar.
Jag har bara kollat litet grand på de riktigt stora kvinnliga bloggarna i Sverige. Tror att det är många yngre tjejer som kommenterar och har en känsla av att många av dessa har dåligt självförtroende. Jag såg ett TV-program när jag var i Sverige på besök för några år sedan och det handlade om plastikoperationer. Där sade man att väldigt många unga tjejer opererade sig och det tycker jag visar på hur dåligt självförtroende de har. Trist att det blivit så.
Det finns så många bloggar numera att det inte borde vara något problem att hitta andra, mer intressanta bloggar.
Det jag inte förstår är att så många blir så upprörda och dras med i internettrollens inlägg. Det är ju som med de som mobbar - ger man dem energi, blir det värre. Struntar men i dem faller de till marken. Så enkelt är det.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Ja du...detta med internet troll är aktuellt i Sverige just nu. Robert Aschberg har ett program där han jagar och avslöjar dessa fega kräk som kränker och bär sig åt på nätet.
Mobbning i alla former är för jävligt men här "gömmer" dom sig och är helt galna i sina kränkningar. Han konfronterar dom och då blir dom skitskraja. Som sagt, jävla ryggradslösa kräk!!
Jag blir så upprörd av detta.
Härligt att bli bjuden på lunch! Det är alltid trevligt.
Lycka till med dig nu!
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Jaha, så Robert Aschberg är i farten fortfarande. Han har alltid varit litet kontroversiell vad jag minns.
Det verkar vara "bekvämt" att vara anonym på nätet och kunna skriva vad man vill i stort sett. Fega kräk är en bra beskrivning.
Tror att den här sortens personer egentligen är rätt enkla att "peta omkull". De gömmer sig bakom en mask av tuffhet men är fega i verkliga livet.
Att bli bjuden på lunch eller middag är alltid trevligt. :)
Tack! Ha det bra!

Bettan said...

Reflekterade just över trollen på nätet häromdagen. Får ibland mail eller kommentarer när jag kommenterat på någon blogg eller någon annanstans. Jag vägrar vara anonym, tycker inte att man ska behöva gömma sig på nätet bara för att man har en åsikt. Blir skogstokig på de där feg skitarna som skriver vidriga saker till de större bloggarna - det är så fegt och ynkligt. Hamnar ibland i ordväxling med dem, för jag tycker att man ska stötta den som blir angripen. När jag själv någon enstaka gång råkar ut för dem, raderar jag dem bara, utan vidare notis.. :)

Kram

Anne-Marie said...

Lisbeth: Trollen tycks bli fler och fler som jag upplever det. Det är otroligt fegt att vara anonym. Jag har gett alla chansen att kommentera på min blogg - även anonyma - men ibland retar det mig att folk inte ens kan skriva sitt namn under kommentaren.
Jag ger mig faktiskt aldrig in i "ordkrig" på bloggar eller FB. Vill inte ge dessa personer någon som helst energi.
Kram!

Annika said...

Nu var det länge sen du skrev detta, och jag hoppas du ser mitt inlägg iaf. Men ja, de där FB-grupperna för oss svennar i USA är verkligen märkliga. Eller, en är märklig (den största). Jag håller mig också utanför de där diskussionerna, men läser dem med gapande mun och förfäras över vissas trångsynthet. Hur orkar de skriva som de gör? Och hur mkt hat finns där inte både mot Sverige och US, men ffa mot deras gamla hemland. Så sjukt, SÅ sjukt. Och ett så stort invandrarhat fastän de själva är invandrare. DET gäller mpnga grupper för svenskar i världen fö. MAN baxnar. Ibland undrar jag om vissa inte har ngt liv utanför fejjan faktiskt. OCH än mindre fattar jag hur de orkar piska upp stämningen som de gör.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Jag ser alla "gamla" kommentarer genom min email. :) Tack för att du skrev en kommentar om detta. Jag håller mig också utanför diskussionerna men skriver någon enstaka gång ett svar/kommentar om det är någon information jag kan bidra med. Och jag skrev ju ett par inlägg om de nya reglerna visavi "foreign finanacial accounts" för att helt enkelt "varna" andra svenskar om de här nya reglerna.
Det underliga är att folk orkar skriva så mycket konstigt och att så många har så starka reaktioner. Och alla har givetvis rätt till sin åsikt men att föra diskussioner om vem som har rätt är så totalt onödigt eftersom alla har sina olika åsikter. Det är slöseri med tid helt enkelt. Vissa tror jag gör detta medvetet - att piska upp stämningen - och det är de som är internettrollen. Och det enda man bör göra är som med de som mobbar, dvs inte ge dem någon energi alls.
Kramar!!