Hur har det blivit så här?
Vissa har sina föräldrar i livet länge. Andra blir "föräldralösa" tidigt och jag hör till den gruppen. Men när jag läser olika artiklar om hur äldre har det i Sverige idag är jag faktiskt tacksam att mina föräldrar inte behöver uppleva hur det är nu i välfärdslandet Sverige.
Inom EU räknar man att en person lever i fattigdom om den bara har 60% av landets genomsnittliga disponibla inkomst. I Sverige är det strax under 11,000 kronor i månaden. För 2014 var prognosen att en kvarts miljon (alltså 225,000) svenska pensionärer lever i fattigdom. Jag brukar inte svära på bloggen men blir rent ut sagt förbannad när jag ser sådana siffror. Och den här gruppen människor lär ha fördubblats sedan 2006.
Hur kan man behandla äldre personer på det här sättet i Sverige? Enligt den här artikeln har bland annat pensioner sänkts och grundnivån har inte ökat på samma sätt som lönerna. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fattigpensionarer-en-vaxande-grupp
Gruppen med fattiga pensionärer består av både svenskar som levt och arbetat i landet och alltså betalat in till pensionssystemet men också av nyanlända personer som inte hunnit arbeta tillräckligt länge. Frågan kvarstår dock - hur har det blivit så här? Och varför reagerar inte fler inför detta i dagens Sverige?
När min mamma hade hemtjänst under ca ett år förstod jag hur dåligt denna tjänst egentligen fungerar. De som arbetar inom hemtjänsten hinner inte med och den tid de har med varje "kund" är inte på långa vägar tillräcklig. Min mamma fick hjälp men det var inte kvalitet på hjälpen. Och hon var ledsen över att de som kom inte hade tid att stanna längre. Jag hade allvarliga funderingar på att flytta tillbaka till Sverige för att kunna hjälpa min mamma och hade hon fortsatt att behöva hjälp hade jag nog gjort det. Nu blev tiden med hemtjänst relativt kort - litet drygt ett år - och jag kan bara säga att jag är mycket tacksam att hon inte behöver bli "utsatt" för denna undermåliga tjänst.
Nu har man tydligen planer på att göra hemtjänsten ännu dyrare och det kommer givetvis att slå mot de som redan har det svårt ekonomiskt. Regeringen vill höja taket i maxtaxan för hemtjänsten. http://www.news55.se/artiklar/ett-hart-slag-mot-de-aldre/
När jag läser om hur hemtjänsten fungerar och hur det är för de äldre blir jag ledsen och arg. Har man inte mer respekt för de äldre i Sverige? Självklart gör man så gott man kan inom hemtjänsten men här krävs det mer "uppifrån" för att det skall bli ordentliga förändringar. http://www.news55.se/artiklar/hemtjansten-gar-pa-kryckor/
Politikerna måste göra även de äldre till en prioritering och jag hoppas att man börjar se dessa personer som lika viktiga som alla nyanlända som nu kommer till Sverige! Jag vet faktiskt inte om jag vill bli äldre i Sverige.
"To end an a happier note" :) - i torsdags var det fika med vännen som jag hade tappat kontakt med. Vi var på ett fik i Mt Shasta - Seven Suns - och det var riktigt trevligt. Jag tog några bilder utanför caféet innan C dök upp.
Och igår hade Mt Shasta ett tunt lager snö allra högst upp efter de senaste dagarna med litet kyligare väder. Igår kväll var jag utbjuden av en av lärarna som undervisar mycket inom distansundervisningsavdelningen till Mt Shasta Resort. En "resort" med "cottages" till uthyrning, restaurang och golbana. Det var riktigt trevligt och vi njöt av god mat.
24 comments:
Det finns säkert stora brister inom åldringsvård och hemtjänst på många håll, det har jag sett exempel på. Men som så ofta tiger hälsan still. Både min mor och svärmor fick mycket bra hjälp av hemtjänsten i sina respektive kommuner. När de sedan kom till äldreboende var det också utmärkt bra med engagerad och proffsig personal.
Men hanteringen av de ekonomiskt sämst ställda pensionärena, främst kvinnor, är skandalös. Sverige lär vara det enda landet i världen som beskattar pensionärer högre än löntagare. Det kan vi tacka Reinfeldt & co för. Det går fort att riva ner, det tar betydligt längre tid att bygga upp igen och frågan är om det ens går.
Det här med föräldrar som blir äldre och kommer behöva mer hjälp är både svårt och skrämmande. Jag vet inte riktigt vad man ska göra. Det finns stora brister som du säger och det gör också mig både arg och ledsen. Att bli gammal är hemskt på många sätt, hälsan sviktar och man blir ned prioriterad till bottennivå i sammhället. Politikerna vill höja pansionsåldern så man jobbar längre och sedan helst dör snabbt efter att man slutat jobba. Samtidigt råder dubbla budskap eftersom det är många yngre som är arbestlösa när de också vill få de äldre att jobba längre. Både sjukvård och äldrevård är något som man ska göra vinst på hela tiden och som man ser kortsiktigt på. Jag är glad att din mamma inte behövde dras med detta en längre tid. Jag tror att det är många äldre som känner sig ensamma och utsatta. Jag hoppas innerligt att båda mina föräldrar kan fortsätta att leva tillsammans hemma flera år till. Det svårarste för mig skulle vara om en gick bort och den andre inte klarar sig hemma själv. Som du själv upplevt är det ju jättesvårt att hitta en bra plats på ett äldreboende som funkar bra. Jag tänker en hel del på detta eftersom mina föräldrar håller på att bli gammla nu men jag finner ingen bra lösning.
Kramar!
Hej Anne-Marie,
Vilka vackra bilder. Ordet Crispy comes to mind :-)
I Sverige har äldreomsorgen mycket låg prioritet och de som jobbar inom den har låg status i samhället. Budgeten har därför gjort att det inte finns tillräckligt med resurser för att tillgodose de äldres behov, och jag upplever att äldre i Sverige fråntas sitt människovärde och inte längre räknas. En överarbetat och underbetald yrkeskatetegori bestående av undersköterskor och annnan personal med eller utan utbildning får slita ihjäl sig under fruktansvärda förhållanden och gör hela tiden ett fantastiskt men grovt underskattat jobb med de knappa resurserna de har. Men det räcker inte, inte på långa vägar. Ja, det är så fruktansvärt illa ställt att man blir ledsen.
Vad jag tycker är konstigt är att inte fler yngre människor engagerar sig i detta problem och kräver förändringar eftersom vi alla kommer att sitta där en vacker dag, i behov av hjälp.
Ha en fin dag.
Kram, Anneli
Håller med! Det är ofattbart, rent för jävligt att det har blivit så! De rika har blivit rikare och de under existensminimum har blivit fler! Detta gäller även de som hamnar utanför samhället inom psykvården. Hemskt!! Inte konstigt att så många mår dåligt! Jag är glad att mina gamla föräldrar har det bra! De är 90,5 och 91,5 år gamla och bor hemma. Rätt så skruttiga, speciellt pappa. Men så glad för dem.
Skön söndag till dig och Kram! Anna
Hej, vilka fina bilder du har tagit. Myckert vackert har
fastnat denna gång. Ja tidningsautomat, det har vi inte i sverige.
i stället för tidningsautomat, har vi gratis tidningar ibland.
På en del ställen. Hälsningar Stig...
Hej!
Jag har under flera år jobbat på äldreboende under Nina sabbatsår sedan gymnasiet o jag skulle absolut vilja ha mina äldre släktingar där, den dag som det behövs. Personal som finns där dygnet runt, jag får vällagad mat, möjlighet att komma ut och framför allt en trygghet. En trygghet i att aldrig vara ensam.
Nu rörde det sig i ditt fall om hemtjänsten och det har jag ingen kunskap om. Men att äldrevården överallt i Sverige är dålig är falskt och de bra exemplen lyfts allt för sällan fram.
Ha en bra dag!
Nära en kvarts miljon på fattigdomsnivån i pension kanske inte är så konstigt om vi tänker på att 1.6 miljoner i Sverige idag är utlandsfödda, i ordningen: Finland, Irak, Polen och sen kommer många fler länder efter dem. Och den största gruppen som fått uppehållstillstånd detta år är genom anhöriginvandring, sedan kommer asylgruppen och sist arbetskraftsinvandring som är lägst i antal. Så om man tänker att många som bor här inte har arbetat ihop pension så är det kanske inte så många ändå eller märkligt. Och från 13000 netto har varje person här rätt till bostadstillägg och numera är alla boenden tillåtna, bostadsrätt, hyresrätt, villa, stuga, bondgård, herrgård:-), de har alla rätt till detta bidrag och storleken på det är beroende av vilken pension de har och boendekostnader.
Däremot varierar åldringsvården väldigt, både boenden och hemtjänsten. Det är ofta privata aktörer som ska ha sin vinst för pengar skulle finns nog annars till bättre omsorg. Personalen åker som skållade råttor särskilt i storstadsområdena där "brukarna" bor så långt ifrån varandra så mesta tiden går till bilkörning i den omöjliga trafiken. Skulle varje kommun sköta det och vara indelat i områden skulle det kunna skötas hur bra som helst. Och påse på dörren med maten är helt absurt, senaste var sallad i plastpåse, två tomatskivor med olja i en hopknuten plastpåse och så maten i en annan, redan när de som arbetar med detta borde de tänkt, vill vi ha salladen serverad så? En slog larm och hon får säkert sparken.
För övrigt skulle arbetsförmedlingen kunna läggas ned, i år kommer den att kosta 80 miljarder, en kostnad som stiger år efter år. Kostnaderna är för personal, lokaler, lekisverksamhet som många blir kränkta av, lite yoga m m. EN personal får fram högst ETT jobb var 4:e månad till EN person upp till 25 år, övrigt så får EN arbete av TIO, de övriga nio ordnar det själva. Företag rekryterar väldigt sällan via arbetsförmedlingen utan det sker via andra vägar. Vi skulle spara mycket om arbetslösa bara fick sin ersättning fast det räknas som omoraliskt gentemot de som arbetar. Men vad mycket pengar som skulle frigöras, till äldrevård och skolan t ex. Och arbetslösa skulle också kunna vara aktiva på många områden medan de har bidrag.
Annars tycker jag att din snöbild är väldigt vacker, det är något speciellt med snö ändå och den kommer väl hit så småningom:-)
Jag tillhör nästan den grupp som betraktas som fattigpensionär med mina 11400 kr per månad i pension när skatten är dragen. Inte fett, men eftersom vi är 2 än så länge, så klarar vi oss bra. Vi bor i en småstad i eget hus och har låga utgifter för boende. Min man är lätt dement, men jag kan få avlastning och resa bort och hälsa på mina vänner med lite planering. Då får han vara på ett äldreboende till en mycket rimlig penning. Skulle vi behöva hjälp i hemmet, så vet jag också att vi kommer att få det. Kanske det inte blir precis som när man klarar sig själv, men vi får hjälp. Personal finns också numera tack vare våra nya svenskar som jobbar i vården och gör ett bra arbete. Brister finns säkert och mycket kan bli bättre, men allt är inte nattsvart och allt är inte som i storstäderna! Jag upplever ibland att pressen har ett väldigt tydligt Stockholmsperspektiv på sin rapportering. Det finns bra äldreomsorg på många håll i landet. Men Reinfeldts straffskatt på pensioner vill jag gärna bli av med. Å andra sidan betalar jag gärna skatt på min lilla pension om jag vet att den är rättvis.
Hälsningar Kristina
Visst, pensionssystemet har blivit sämre. Men det får vi nog lära oss att leva med. Fler och fler blir urgamla och egna pensionsfonder blir nödvändiga tror jag. Det är en dyr historia nämligen. Sedan kan jag nog tycka att skatten på pensionen borde vara mycket låg. Men att påstå att pensionärerna dras med en straffskatt är fel. Reinfeldt och Borg sänkte skatten även för pensionärer - efter kritik. Arbetslinjen var bra, tyvärr fick inte pensionärer plats där. Eller tyvärr, det var en rimlig fördelning. Pensionärerna borde ha lägre skatt trots detta. Slut och punkt.
Ja, det är sorgligt. Jag önskar och hoppas att mina flädrar inte ska behöva hamna på ett sådant. Tycker också jag hör, och läser, så mkt ruggigt om hemtjänst och äldrevård från Sverige. Min mormor avslutade sina dagar på ett hem, men det i svenskfinland. OCH vad kan jag säga? Vilken fin vård hon fick, vilka underbara människor som skötte om henne. Jag såg ju, och hörde personalen med patienterna, under de år min mormor låg där. Alltid så fina, och alltid så fint på själva vårdhemmet. Kan bero på att det är en liten ort, eller att man satsar mer på omsorg i Finland, vet inte? I Sverige har det ju SÅ låg status att arbeta med gamla, hemskt.
Jag är tillbaka i US igen nu...
TÄNKER på dig!!
Kramar!!
Olgakatt: Vad fint att din mor och svärmor fick sådan bra vård. Det värmer att höra. Och kanske det är så som vissa kommentarer tycks visa, att det är en skillnad mellan "ute i landet" och Stockholmsområdet.
Jag minns att min mamma hade en rätt låg pension - kanske beroende på att hon var hemma tills jag var ungefär 15 - och att det var kärvt ibland för henne. Som tur var hade hon en hel del sparade pengar (kanske ett småländskt drag ;)) så hon klarade sig alltid. Men det är inte alla förunnat att ha sparade pengar. Jag följde inte vad Reinfeldt gjorde visavi pensionärerna men som du säger, att riva ner går oftast rätt snabbt.
Desiree: Ja, det är nog så resonemanget går tyvärr som du beskriver. Jobba länge och dö snabbt. Låter hemskt men är nog tyvärr en sanning. Eftersom man är så otroligt åldersfixerad i Sverige tycks alla över 50 egentligen ses som mindre värda och att vara 80 är väl egentligen likställt med "ättestupan" - min mamma pratade om den ibland.
Ja, det där med hög arbetslöshet hos yngre och högre pensionsålder går ju inte alls ihop. Som vanligt tycks "vansinnet" hos politikerna vara mycket utbrett.
Jag hade ingen aning om att hemtjänsten i Stockholmsområdet var så dålig som den faktiskt är innan min mamma var tvungen att få den hjälpen. Min mamma var faktiskt på ett tillfälligt vårdboende för äldre ca 2 månader eftersom hon föll och skadade sig och det boendet var säkert inte i "världsklass" men min mamma tyckte i alla fall att hon blev rätt bra omhändertagen. Jag kunde aldrig komma dit och se hur det var eftersom jag inte kunde åka till Sverige (hade ju varit där 3 veckor redan när hon först blev dålig) men hon fick i alla fall mat och hade tillsyn.
Hoppas att dina föräldrar inte behöver vård på ett tag och att de kan bo hemma så länge som möjligt.
Kramar!
Hej Anneli,
Roligt att du tyckte om bilderna. Crispy är ett ord jag vet du använder :) - kanske passar även på dessa bilder.
Just det där att äldre i Sverige inte tycks räknas känns mycket tragiskt. Det är ju faktiskt de äldre som byggt upp mycket av det land man har idag. Mina föräldrar var med om andra världskriget och berättade ibland att det var en kärv tid. Ett mycket annorlunda samhälle jämfört med dagens Sverige och som inte ligger alltför långt tillbaka i tiden.
Men då Sverige inte tycks "se" människor som ens är i 50-årsåldern är givetvis 80-åringar helt värdelösa. Låter kanske drastiskt men det verkar ju vara så om man ser på hur äldre ofta behandlas.
Jag tror att de yngre inte ens kan se längre än näsan räcker. Att bli gammal är en hel evighet. En dag befinner de sig dock där och då kanske det är som i Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm på 1800-talet och början av 1900-talet - har du läst dem?
Kramar!
Anna: Bra att du använder mer kraftord än vad jag ville göra. :) Brukar inte vilja svära på bloggen men ibland behövs starkare ord.
Utvecklingen i Sverige följer (som vanligt) utvecklingen i USA att de rika blir rikare och de fattiga allt fattigare. Läste så sent som igår att 50 miljoner människor i USA nu måste få så kallade "food stamps" för att kunna handla mat. Och de superrika har blivit ännu rikare.
Fantastiskt att dina föräldrar klarar sig själva hemma och att de har varandra. :) Fint att höra.
Kramar!
Stig: Roligt att du tyckte om bilderna.
Jaha, tidningsautomater kanske aldrig funnits i Sverige. Jag har bott så länge nu i USA att jag inte ens vet och minns. :)
Och nu åker du och din fru snart eller kanske redan har åkt på er resa. Ha det så bra!
Linnea: Välkommen hit! Nu handlade ju mitt inlägg inte direkt om boenden för äldre utan om hemtjänsten och de låga pensionerna men det låter fint att du har positiva erfarenheter av äldreboenden. Ligger dessa boenden ute i landet eller i Stockholmsområdet?
Min mamma bodde faktiskt under ca 2 månader på ett vårdboende (i en av Stockholms förorter) efter det att hon fallit mycket hemma och skadat sig och hon tyckte detta boende var rätt bra. Hon blev omhändertagen och fick mat osv - jag kunde tyvärr aldrig se hur det faktiskt var eftersom vi har så dåligt med ledighet i USA och jag kunde inte åka så snart efter det att jag varit i Sverige när hon först blev dålig.
Bra exempel behöver givetvis också lyftas fram så bra att du skrev om detta.
Monica: Självklart finns många som inte arbetat tillräckligt länge i dagens Sverige. Jag hör till dessa personer trots att jag inte är en person som invandrat. Min mamma hörde nog dit också eftersom hon var hemmafru under en hel del år.
Jag undrar om hon visste om att hon eventuellt kunde ha fått bostadsbidrag. Har det alltid varit så eller är det relativt nytt? Kanske hennes kostander inte var tillräckligt höga. Jag kunde uppenbarligen inte den delen när min mamma bodde i sin lägenhet.
Jag läste om salladen i plastpåsen. Det låter ju fullkomligt absurt och så ovärdigt som det bara går. Hade jag varit äldre och orkat bli förbannad hade jag blivit det. I Stockholmsområdet verkade de som kom till mamma också vara "skållade råttor" och jag mådde dåligt ibland av att höra om hur det var för mamma.
Jag tror också att Arbetsförmedlingen är mycket ineffektiv och mest troligt skulle kunna läggas ned - även om jag inte har haft någon erfarenhet av just AF på evigheter. Medborgarlön tycker jag att man skulle införa i Sverige. Min pappa och jag startade faktiskt ett politiskt parti (som det inte blev något av och med tyvärr) men ett av våra förslag var just medborgarlön.
Roligt att du tyckte om bilden. :) Nu är snön borta igen eftersom det återigen blev varmt under helgen.
Kristina: Vet inte om du kommenterat här tidigare så säger välkommen. Har du kommenterat blir det dubbelt välkommen. :
Jag undrar om det är så att "ute i landet" är litet bättre fortfarande än i Stockholmsområdet. Det verkar nästan så om jag får tro en del av kommentarerna här.
Skönt att höra att du och din man klarar er trots låga pensioner. Har man rimliga boendekostnader (vilket många i Stockholmsområdet ju inte har) är det givetvis enklare.
Bra också att höra att de "nya svenskarna" är bra vårdgivare. Minns att min mamma också sade att de som inte var "svenskar" ofta tycktes ta sig litet mer tid och var mer omtänksamma.
Eftersom jag inte direkt har egen erfarenhet av hur det kan vara att ha en anhörig på ett äldreboende blev mitt inlägg mer fokuserat på de låga pensionerna och hemtjänsten (med Stockholmsfokus) men det låter fint att det också finns bra äldreboenden.
Att ha straffskatt på pensioner låter i mina öron absurt. Hoppas att PRO (eller någon annan pensionärsorganisation) kan arbeta för att få bort den.
Hans: Jag har haft en känsla sedan jag var rätt ung att pensionssystemen kommer att "braka ihop" så småningom. Kanske innan jag blir pensionär. Och det gäller både Sverige och USA.
Jag kan väldigt litet om beskattning av pensioner - inlägget handlade ju mer bara om storleken på pensionerna och hemtjänsten - men självklart borde alla pensionärer kunna leva på sina pensioner. Det jag har läst är att pensionärer betalar mer skatt på sina pensioner än skatt som löntagare betalar. I mina öron låter det fullkomligt absurt med denna skillnad i beskattning. http://www.pro.se/pension/Rattvis-skatt-nu/
Hur har det kunnat bli så?
Annika: Att bli äldre är nog svårt i sig om man börjar bli skröplig och inte kan klara sig själv. Jag vet hur frustrerad min mamma var eftersom hon var medveten om att hon inte kunde tänka som hon kunnat tidigare när demensen började komma. Och att sedan dessutom inte få bra vård är smått skandalöst tycker jag. Min mamma hade arbetat under relativt många år och betalat in skatt till "systemet".
Kanske Finland satsar mer på äldrevård? Jag vet inte men det verkar som om de äldre i Sverige ligger väldigt långt ner på "trappan" och har mycket låg status i samhället. Verkligen trist.
Så fint att din mormor hade det bra under sina sista år. Sådant är guld värt och så viktigt.
Roligt att du är tillbaka i "blogglandia" igen Annika. :) Har saknat dig!
Stor kram!!
Kollade upp lite runt pension och bostadstillägg, det är aktuella regler nu i alla fall, ungefär en kvarts miljon pensionärer får det men fler har rätt till bidrag. Från 13000 netto för ensamstående och från 9000 netto för gift eller sambo. Och så får den personliga förmögenheten inte överstiga 100000. Den är svår att kolla upp numera eftersom det inte är förmögenhetsskatt, kanske kommer att ändras med denna regering. Och privat pensionssparande komplicerar det hela ytterligare. Men boenden får man äga, det är kostnaden som beräknas. Säkert är det många som får ett lågt belopp men som högst kan 5000 betalas ut, då är säkert pensionen i de fallen väldigt låg och hyra eller boendekostnad rätt hög.
Intressant med politiskt parti, du kanske ska ta upp det igen:-), skulle behövas lite fler aktörer på det området:-). Och om arbetsförmedlingen har det gjorts djupanalyser i en bok men de debatteras inte särskilt, är nog för känsligt område:-), har ingen egen erfarenhet för jag har aldrig besökt någon, kanske man ska vara tacksam för på sätt och vis:-)
Monica: Du är som ett uppslagsverk! :)
Ja, så var det den där personliga förmögenheten. Där hade min mamma inte "platsat". Hon låg rätt mycket över den summan.
Personligt pensionssparande har jag men inte min mamma. Det var mitt personliga pensionssparande som "ställde till det" mest i våras visavi USAs skatteverk.
Det var synd att min pappa och jag inte fick komma igång med partiet men det är givetvis ett otroligt arbete att bygga upp något sådant och jag tror att jag inte har min pappas fenomenala förmåga att tala inför folk. Men vi trodde på vår idé. Och pappa skrev till och med en bok som vi gav ut genom vårt bokförlag.
Troligen är det för känsligt att ta upp AFs vara eller inte vara.
Vilket fantastiskt berg :) påminner om Twin peaks
LOVE M
Maria: Berget Mt Shasta är rätt fantastiskt. :) När det har snö är det ännu vackrare.
Post a Comment