Thursday, September 10, 2015

Att få sin post utomlands

Jag inser nu varför jag gav mig själv några veckor innan jag reser iväg - det är mycket att förbereda och ordna när man skall vara borta en längre tid.

Eftersom jag har bestämt mig för att ha kvar lägenheten under i alla fall en period kommer jag att ha kvar min amerikanska adress här i Weed. Självklart har jag inte råd att ha betala hyra under en längre tid men det kändes litet väl övermäktigt att ge upp både jobb och bostad innan jag ens vet exakt hur allt kommer att utkristalliseras framöver.

Numera får jag inte mycket post men litet kommer i alla fall till min gatuadress och den postbox som jag också har. USPS (USAs postverk) kan inte eftersända post utomlands så det är tur att det finns andra alternativ.

För några år sedan när jag funderade på att eventuellt flytta till Sverige (det var när min mamma började bli dålig) tog jag reda på mycket som nu kommer till användning.
Bland annat hittade jag så kallade "mail forwarding" företag som, mot en avgift, kan skicka posten utomlands.
US Global Mail är ett av dessa och ligger i Texas och de kan skicka posten i stort sett vart som helst i världen. De verkar ha bra "betyg" och igår skapade jag ett konto hos dem.

För att kunna få ett konto måste man också fylla i en blankett som USPS har och som ger US Global Mail (och andra liknande företag) rätten att hantera posten å mina vägnar. Blanketten skall inte bara fyllas i utan den skall även bli "notarized" (heter Notarius Publicus i Sverige), vilket innebär att en person som har rätten att attestera min namnteckning skriver under och stämplar med en officiell stämpel. Jag skulle också ta med mig två former av ID som skulle kontrolleras och tas med på blanketten - jag tog med mig mitt amerikanska pass och körkort.

Så nu har jag inte bara mina adresser i Weed utan även en adress i Texas. :) En Lone Star State adress. ;) Det är så staten Texas också kallas - The Lone Star State.

Hettan har slagit till i Weed igen. Litet drygt +30 visade min termometer idag på eftermiddagen. Samtidigt läser jag om rekordmängder med regn i Hallsbergstrakten i Sverige där man åkt båt på gatorna. Och i Japan har man på vissa håll fått en halvmeter regn på ca 24 timmar och mer än 100,000 människor har fått order att evakuera. http://www.weather.com/storms/typhoon/news/tropical-storm-etau-japan-flooding-landslides. Extrema väderförhållanden tycks vara vardagsmat numera.

I USA kallas vanlig post ofta för "snail mail". Det är bara att hoppas att posten till Sverige inte är riktigt så långsam.


Bilden lånad från nätet.

20 comments:

olgakatt said...

Snigelpost är ett begrepp även i Sverige. Något som jag funderar över är att postgången mellan USA och Sverige är avsevärt långsammare numera än på t ex 1960 och 1970-talen. Då skickade jag ofta sk aerogram på bägge håll och de var alltid framme inom en vecka. Nu vet man inte om det tar en eller tre veckor för ett brev och paket ska vi inte tala om.

Andra året i Hjo said...

E-post har gjort den vanliga posten till snigeldito även här. Fast ibland går det undan även där. Hundmat beställer vi ena dagen och den kommer dagen efter. Här gör sommaren ett sista ryck, man skulle faktiskt kunna bada om man var lagd åt det hållet.

Anna, Fair and True said...

Var ett tag sedan jag kikade in här så jag har missat att du ska flytta till Sverige (på obestämd framtid?). Spännande! Lycka till med allt! När bär det av och var ska du bo och göra?

Desiree said...

Hej Anne-Marie, nu har vi kommit hem efter vår spaniensemester. Inser att det snabbt börjar dra ihop sig för dig med flytt till Sverige. Vilket fint avskedskalas dina kollegor fixade för dig häromdagen. Skönt att du får lite tid här på slutet att hinna fixa praktiska saker och slipper jobba in i det sista eftersom det är en stor förändring som kräver sin förberedelse som du står inför.
Varma kramar

Stina said...

Ja nu fick jag lära mig något nytt! Man tänker att det borde vara enklare att göra post- och bankärenden mellan länderna, men det är fortfarande trixigt. Intressant med flera addresser, nu är du verkligen en världsmedborgare! :)
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: I Sverige tycks man ha gjort mer förändringar inom postväsendet än vad man har i USA. Tänker då på att vi faktiskt fortfarande har riktiga postkontor vilket man ju inte har i Sverige.
Jag förstår heller inte varför posten tycks ta längre tid nuförtiden. Det verkar som om man måste köpa dyra tilläggstjänster för att få "förtur". Ytposten försvann i USA 2007 tror jag det var. Synd med tanke på den låga kostnaden men tydligen tog den för lång tid.

Anne-Marie said...

Hans: Paket är nog svåra att skicka med eposten. ;)
Post tar väldigt olika lång tid. När min mamma levde skickade hon ofta brev till mig och de kunde ta allt mellan 4 dagar och 3 veckor. Man kan ju verkligen undra hur det kan skilja så mycket.
Hettan består i nordligaste Kalifornien. Tycker att det börjar bli nog nu.

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att se dig här igen. :)
Nej, jag flyttar inte just denna omgången. Jag kommer att åka till Sverige under några månader för att känna mig för. Skrev om olika anledningar till varför jag vill lämna Kalifornien: http://bo-i-usa.blogspot.com/2015/07/darfor-kommer-jag-att-lamna-kalifornien.html
Jag gick dessutom igenom en sak den gångna våren som hade att göra med mitt dubbla medborgarskap och USAs skattemyndighet och det fick mig även att ifrågasätta om jag vill fortsätta att vara amerikansk medborgare.
Så jag vet i dagsläget inte exakt var jag kommer att befinna mig framöver.

Anne-Marie said...

Hej Desiree,
Har sett dina bilder på FB från Spanien. Verkligen vackert. Hade ingen aning om att Spanien hade så stora områden med berg. Kan inte se ditt Instakonto tyvärr.
Nja, jag flyttar ju inte till Sverige i denna omgången. Jag åker dit under några månader för att känna mig för. Har kvar lägenheten och mina saker i Weed under en period i alla fall. Det skulle ha känts alldeles för stort att dra ett helt flyttlass över Atlanten innan jag ens vet om jag vill stanna i Sverige.
Det var verkligen trevligt att jag blev uppmärksammad på jobbet. :)
Stor kram!

Anne-Marie said...

Stina: Jag håller helt med dig om att saker och ting borde vara enklare mellan olika länder men det är, som du säger, fortfarande trixigt.
Tur att de här företagen finns som kan vidarebefordra posten. Nu måste jag lämna in min tillfälliga adressändring till USPS också.
Kram!

Anonymous said...

Hej, det kom ett riktigt regn även i södra spanien. Bilarna vart båtar. Ja vart dessa regn hamnar vet man inte. Allt kan nästan hända. Hälsningar Stig

Anne-Marie said...

Stig: Precis - nästan vad som helst kan hända. Antingen verkar det vara torka eller så blir det översvämningar. Hade inte hört talas om Spanien och kraftiga regn.

Från Glam till Damm said...

Posten är en stor soppa i USA! Det är min erfarenhet att post i USA tar ca. en vecka. Man får inget nästa dag via vanlig post som man faktiskt ofta får i Sverige utan då får man betala extra. Notarius Publicus finns det som tur var gott om i USA och på drop-in basis, i varje gatuhörn på Coronado. Värre är det i Sverige där man kan få köra flera mil samt betala en mindre förmögenhet för en stämpel och en namnteckning.

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Soppa är rätta ordet. När jag bodde i Lake Shastina (en bit från Weed) och Michael i Union i nordöstra Oregon tog brev ibland 6-7 dagar. Och det är inte särskilt lång. Kanske 600 miles litet drygt. Jag tror att ett problem är att man stänger olika postcenter (dit posten kommer) och så får brev gå mycket längre än vad de skulle behöva, dvs det blir långa omvägar. Så är det i alla fall här i norra Kalifornien.
Jaha, det är så stor skillnad mellan USA och Sverige betr. "notarized"-service. Min bank har en sådan tjänst så jag bara gick in där (utan tidsbeställning) och fick mitt papper påskrivet och stämplat helt gratis. Det var väldigt bra.
Ha det bra! Kram!

Anonymous said...

Ja, det är mycket att göra och att tänka på för dej nu.
Verkar som mycket är krångligt i USA.
Vi kallar det också för snail post here in UK.
Ha en bra helg!

Anne-Marie said...

Lena: Jag har en hel pärm med papper och anteckningar för att kunna hålla allt i huvudet. Och detta trots att jag inte flyttar för gott just nu.
Tror att mycket är krångligt oavsett var man bor. Bor man utanför EU blir det givetvis ett extra "lager" av komplexitet.
Ha en fin helg du också!

Mia said...

+30 tror jag inte ens jag har upplevt det här året, inget jag längtar efter heller. Runt 25 grader är "lagom", tycker jag... ;-)

Klimatförändringarna som skett de senaste årtionden är oroväckande, tycker jag, oavsett vad de beror på.

Maria said...

Ja det där med postgången mellan Sverige och USA lämnar en hel del att önska. Blir nästan komiskt ibland, men ibland inte...har upptäckt att det är omöjligt att kommunicera med t.ex. försäkringskassan via vanlig snigel post. När brevet nått mig har svarsdatumet redan passerat..

Anne-Marie said...

Mia: Välkommen hit! Tror att jag inte sett dig här tidigare.
Runt 25 är absolut lagom och vi har haft alldeles för många dagar denna sommar med +30 eller mer. Hettan och torkan i Kalifornien tycks aldrig ta slut.
Klimatförändringarna kommer att ge världen klimatflyktingar. Har en känsla av att folk kommer att få lämna Kalifornien om torkan fortsätter. Frågan är då - vart skall alla människor ta vägen eftersom hela världen påverkas?

Anne-Marie said...

Maria: Eftersom postgången tycks ha blivit sämre är det ju verkligen inte bra.
Visste inte ens att man i Sverige använde sig av ett sådant "antikt" system som snigelpost när det gäller olika myndigheter. Sverige tycks ju alltid vilja gå till nästa nivå inom teknologi - oavsett om det fungerar för människor eller inte.