USAs sjuka sjukförsäkringssystem
Igår var jag hos doktorn. Inte för att jag var sjuk utan helt enkelt för att "rengöra" öronen. Gör det hellre hos en profesionell person än försöker själv. Jag blir otroligt yr när vatten sprutas in i öronen.
Läkaren jag var hos är den enda öron/näsa/hals-doktorn i Mt Shasta och i det här området. Han kan verkligen sin sak och använder något instrument som helt enkelt suger ut vaxet i örat med luft. Väldigt enkelt och snabbt.
Han är en privatläkare och tar bra betalt för sina tjänster. Igår blev det rätt mycket dyrare än när jag var där för litet drygt ett år sedan. De hade tydligen inte höjt sina priser på länge och tyckte att det var dags nu.
Jag har en sjukförsäkring genom mitt arbete men den här läkaren ingår inte i försäkringsbolagets "preferred providers" vilket innebär att jag inte får en enda dollar i ersättning utan får betala allt ur egen ficka. Jag har ingen aning om vad ett liknande besök kan kosta numera i Sverige men jag fick betala runt 1200 svenska kronor för detta mycket snabba besök som bara kanske tog ca 5 minuter. Det är rätt saftigt.
Bild av mottagningen från förra året när jag var där. Igår tog batterierna slut i kameran så kunde inte ta någon bild.
När jag först kom till USA hade jag faktiskt ingen aning om att hela sjukvårdssystemet var så annorlunda jämfört med hur det är i Sverige, det vill säga att man måste ha någon form av sjukförsäkring för att inte gå bankrutt om man blir sjuk och måste uppsöka sjukhus. Jag var tvungen att besöka läkare flera gånger i början av min tid i USA på grund av allvarliga förkylningar och det enda jag hade ifråga om försäkring var via min hemförsäkring som jag fick förlänga. Detta var när jag var här som turist.
När jag var elev vid skolan med ett studentvisum var jag tvungen att ha en försäkring som skolan tecknade. Då var den billig och kostade bara ca $50 per termin. Nu kostar den runt $1000 per termin vad jag minns.
Har man ingen sjukförsäkring kan det bli mycket, mycket dyrt vilket Michael fick erfara. Han hade haft en hjärtinfarkt som 50-åring och kunde inte teckna en försäkring på grund av "pre-existing conditions" så när han fick problem med hjärtat 2002 och fick åka till Redding för att få "stents" insatta blev det astronomiskt dyrt. Räkningen han fick uppgick till $80,000! Ingenting han kunde betala så han fick hjälp via något som heter Medical.
När The Patient Protection and Affordable Care Act kom till trodde nog många att det skulle bli väldigt enkelt och billigare för de allra flesta. Det var onekligen en sanning med modifikation. De som hade "pre-existing conditions" kunde nu teckna en sjukförsäkring vilket givetvis var mycket bra men många fick mycket höjda premier för sina sjukförsäkringar. Något som jag tror många var helt oförberedda på. En del fick också sänkta premier men att det blev så "affordable" som det utlovats av mannen i det stora vita huset stämmer inte. Det vanliga - om man inte har en försäkring via sitt arbete - är att man betalar många hundra dollar i månaden för sin försäkring, det vill säga allt mellan ca 2000-5000 svenska kronor och kanske ännu mera ibland.
Något som USAs nationella sjukförsäkring innehåller är att den är tvingande vilket innebär att man måste ha en försäkring. Har man inte det får man betala böter. För 2014 är böterna låga men de stiger snabbt till flera hundra dollar de följande åren.
http://www.fool.com/personal-finance/taxes/2015/07/18/66-million-people-just-learned-the-hard-way-how-mu.aspx
Bilden lånad från nätet.
USA behövde en förändring för hela sitt sjukförsäkringssystem men jag tror inte att det vi har nu är det som folk längtade efter. Kanske det kan förbättras framöver.
I början hade regeringens hemsida där man kunde ansöka mycket stora problem och det blev snart ett stående skämt. Även Grumpy Cat försökte men lyckades inte. ;)