En del av det amerikanska landskapet - utility poles
Så roligt med alla kommentarer på mitt förra inlägg om frukostvanor. Tack till alla som skrev!
Utility poles - det vill säga stolpar som har ledningar för elektricitet, telefon, internet, kabel-TV och liknande - är en del av det amerikanska landskapet. I alla fall där jag bor. Vackert? Nej. Men jag har faktiskt vant mig nu och tänker för det mesta inte på dessa stolpar. Jag har ett svagt minne av att de fanns i Enebyberg när jag växte upp. Har de till största delen försvunnit numera i Sverige?
Såg detta skrivet på en hemsida "What’s the ugliest thing about America the Beautiful? Utility poles. And the wires strung between them. Those who have grown up in the U.S. generally don’t notice them––or how unsightly they look. But visitors from abroad are often astonished. In much of the rest of the rich world, utility lines are hidden, underground and out of sight." http://www.slate.com/blogs/the_eye/2013/10/30/utility_poles_should_we_send_them_underground.html
Dessa ledningar och stolpar är påtagliga när man lägger märke till dem. Och de finns i överflöd här i Weed utmed alla gator. Enligt hemsidan som jag länkade till byggs tydligen nyare områden i USA ofta med ledningar under markytan.
Av någon oförklarlig anledning har Lake Shastina inte dessa stolpar och ledningar utan där har man grävt ner dessa. Verkar smart framför allt då det kan blåsa ordentligt i det området. Jag minns att landskapet såg "rent" och fritt ut när jag bodde där.
En stor anledning till att man i USA ofta har stolpar och ledningar är att det kostar mindre. I ett land med en utspridd befolkning och stora områden som är glest befolkade anser man ofta att det är enklare och billigare att ha utility poles i stället för att lägga ledningarna under markytan.
När stora oväder drar fram över olika delar av USA (numera tycks de nästan bara förekomma i östra USA eftersom västra USA har ett ständigt högtryck) talar meteorologerna alltid om hur många som drabbats av strömavbrott. Självklart kan det bli många miljoner som drabbas om det blåser kraftigt och snöar mycket och stolparna och ledningarna drabbas. Jag har alltid förvånats över att Weed inte har fler strömavbrott på grund av vinden - när det blåser här.
Den enda gången jag irriterar mig på ledningarna och stolparna är när jag vill fota berget. Där jag bor hänger ledningarna tvärs över gatan och "skymmer" utsikten. Syns bra på den här bilden.
Och under en sen eftermiddagspromenad igår (därav de litet mörka bilderna) förevigade jag några stolpar och ledningar som Weed bjuder på. :)
41 comments:
Jag håller verkligen med om att de där stoplarna med alla elledningar är jättefula. Fulast i USA skulle jag säga är Strip Malls med alla utility poles. Trevligt att de har grävt ner dem i Lake Shastina. De fanns överall i hela Södern minns jag. Även om områden som San Fransisco med sin höga risk för jordbävningar så undar man varför de inte gräver ner mer. Men jag antar att de som växt upp med dem inte ser dem alls på samma sätt.
Kram!
Ja visst är det en kostnadsfråga här i USA. Men man kan ju också fråga sig hur mycket det kostar med alla strömavbrott...
Glad att stormen inte blev så stor igår här i New York-området!
Stolpar är ofta ivägen! Inte snygga! Men på en landsväg med svalor är de fina!
KRAM!! Anna
Verkligen kul! Stolpar och ledningar är min "pet peeve". Centrum i min lilla stad är gammalt, följaktligen har inte ledningar grävts ned, och det ser ut som en third world stad. Jag fotade de värsta korsningarna och gjorde ett kollage, som jag presenterade på ett Town Council möte.
Fick medhåll på alla kanter, MEN det kostar för mycket! Tur nog finns det inga stolpar och ledningar i mitt område.
När jag hälsade på min son i Saigon, blev jag alldeles skräckslagen, när jag såg alla ledningar som gick kors och tvärs och opp och ner på byggnaderna och i gatukorsningar. Dessutom slingrade det ledningar på rumsväggarna på en del hotellm, där vi bodde.
Håller med - ledningar förstör vackra vyer!
Ruth i Virginia
Allt fler ledningar är numera nedgrävda - gudrunstormen för 10 år sedan satte fart på el-och telebolagen. Strömavbrotten har minskat betydligt också.
Själv brukar jag lägga märke till de fula stolparna med sina trassliga nystan av ledningar när jag reser utomlands - även i USA kan man se avskräckande exempel. Jag tar ofta bilder och visar min el-och elektronikingenjör till man som ryser! De värsta har jag sett i Kina och Laos.
Hej, bra att dom gräver ner ledningar nu. Har en tele stolpe på min tomt. Ja det är fler och fler som struntar i tråd telefonen.
I längden blir det billigare. med
ledningarna i backen. Idag är,
det lite nostalgi med stolpar i
sverige. Aha det är därför du
fotar toppen. Dom försvinner tids
nog i usa ochså, Hälsningar Stig.
Vi hàr också många stolpar i UK. Inte nedgrävda som i Sverige. Billigare och det tycker britterna om!
Ang frukost så är svenskarna stora frukostätare. Som reseledare i Europa måste jag i vissa länder varna hotellen att gästerna är storätare, annars tar allt slut direkt. Många tror inte sina ögon när de ser svenskarna lassa in.
Jadu, det är så fult. Ibland när jag är ute och fotar i vissa småstäder på landet är det ibland nästan så att jag inte vill ta foton för att de där stolparna förfular.
I Reston är alla ledningar nedgrävda, inte en elstolpe i sikte. GLAD för det,
Vi har ju väldigt sällan strömavbrott, tack vare det.
En kompis till mig som bor 12 minuter bort, i Oakton, har elstolpar grande. OCH de drabbas ofta så hårt vid dåligt väder.
Ruth bor ju i en gannförort till mig, och som hon skriver är det SÅÅÅ sött där i gamla delen, men just stolparna förstör. Fast just där kanske jag har vant mig...
Annars tror jag nog att man i Nova numera gräver ner ledningarna för det mesta numera.
På väg ner till Elon brukar jag fota vägarna, och de är ju sååå fina. Men ofta hänger dessa ledningar över vägarna och då tappar jag fotolusten. Ibland photoshoppar jag bort dem, om jag kan. Men det går oftast inte.
Problemet är väl också det att de inte hugger upp ordentligt runt dessa elstolpar därav dessa strömavbrott som ofelbart inträffar varje vinter då snön lägger sig tunt över ledningarna, eller grenar bryts av och förstör.
men, som du säger, det är mkt landsbygd i US, och det är ju absolut självklart en kostnadsfråga.
Kramar!!
TUNG över ledningarna, ska det stå.
För det är ju ofta väldigt tung och blöt snö på vintern här...
Nej, stolpar var det länge sedan man såg i Sverige. Fortfarande förekommer dessvärre stolpskott, men dem får man ta med lite överseende. Minns en snöstorm för många år sedan när jag var i 10-årsåldern. Det var strömlöst i villaområdet och ledningarna låg som långa maskar längs vägarna. Vi barn tyckte att det var jättespännande att få mat lagad på primuskök och få bygga kojor av varma filtar. Campingkänsla mitt i vintern! Våra föräldrar var inte lika entusiastiska. Det var skönt att läsa att NYC inte drabbades så hårt som man först befarade. Stackars människor, lite snö och blåst. Tror att de behöver en dos av Vikingablod. :-)/Susanne
Ja, jag har också funderat mycket över om inte kostnaden för otaliga strömavbrott kanske överskrider den för nedgrävning av elledningar. Fult är det definitivt.
Lednngar med elkablar är ingen vacker syn, dock var dessa kabalr iallafall ordentligt arrangerade, dvs inte en massa hängande trådar här och där.
Desiree: Visst förfular dessa stolpar och ledningar landskapet. Men man tycks vänja sig. Jag ser dem knappt numera - bara när de "är i vägen" för ev. fotoobjekt.
Strip malls och utility poles - det är ingen höjdare.
Vid en jordbävning skulle säkert även ledningar under jord påverkas. På ett eller annat sätt.
Kram!
Eastcoastmom: Många stora strömavbrott kostar troligen mycket också. Man kanske är som strutsen inom elbolagen - stoppar huvudet i sanden och hoppas på det bästa. ;)
Verkligen tur att ovädret inte blev så intensivt som man trodde.
Anna: Här har vi en hel del hökar och liknande som ofta utnyttjar ledningarna och stolparna. Man undrar var de skulle sitta om stolparna inte fanns? :)
Kram!!
Ruth: Eftersom många mindre städer inte har tillräckliga resurser kommer säkert stolpar och ledningar att finnas kvar i mindre bemedlade områden och på landsbygden här i USA.
Bra att du tog ett initiativ även om inget konkret kan göras.
Som citatet talar om så är nog de flesta rika länder mer "moderna" än vad USA just när det gäller ledningar och stolpar.
Har för mig att min pappa hade fotat rätt "utmanande" ledningar och liknande när han befann sig i Nordyemen 1977. Det var på den tiden det fanns två länder: Nord- och Sydyemen.
Stolparna är verkligen i vägen ibland!
Olgakatt: Jag upplevde aldrig Gudrun men har förstått att det var en "monsterstorm". I Sverige har man säkert också resurser att gräva ner ledningar. I lilla Weed finns inte pengarna helt enkelt.
Kan tänka mig att asiatiska länder kan ha litet skrämmande exempel på ledningar som kryper åt alla håll och kanter.
Stig: I Sverige tycks man nästan gå för långt att ta bort vanliga telefonin. Läste om någon ö utanför Stockholm där man förlorat telefonuppkopplingen pga någon avgrävd kabel. En brand uppstod på ön och man kunde inte ringa till larmnumret! Huset brann ner pga detta. Låter ju fullkomligt horribelt.
En stor anledning till att jag mest fotar berget högre upp är att berget är så enormt stort och brett vid basen att man inte kan ta bra foton på hela berget.
Lena: Kanske England och USA liknar varandra litet i vissa avseenden.
Det visste jag inte att svenskar är sådana frukostätare. Vi har troligen följt uppmaningarna att frukosten är dagens viktigaste måltid. :) Precis som svenskarna följde uppmaningen att äta ett visst antal brödskivor per dag. Storebror vet bäst. ;)
Annika: Där ser man att mer välbeställda områden har möjligheten att gräva ner. Även om väl Reston inte är ett nytt område.
Eftersom det förr om vintrarna brukade blåsa i Weed - när vädret inte var helt upp och ned - hände det rätt sällan faktiskt att ledningar och stolpar påverkades. Trots mycket snö ibland.
Man tycks vänja sig vid allt möjligt. Jag reflekterade faktiskt inte över avsaknaden av stolpar och ledningar i Lake Shastina. Inte heller tänker jag på ledningarna och stolparna i Weed.
Samtidigt som ledningarna inte är vackra är de ju en del av USAs landskap så man får kanske ta "det goda med det onda". ;)
Vad är snö? Tror att det kommer att bli titeln på mitt inlägg om torkan.
Kramar!!
Susanne: Barn har en litet annan uppfattning om saker och ting kanske än vad vuxna har. Som barn behöver man ju inte göra så mycket utan en vuxen tar hand om allt praktiskt. Kan sakna det ibland. ;)
Katastrofläge tycks ibland utlysas litet här och var i USA för några centimeter snö bara. Nog är vi svenskar litet mer härdade och klarar av snö bättre. :)
Lisa: Finns stolparna på plats tror jag att de ofta får stå kvar i USA. Har ingen aning om vad ett omfattande strömavbrott kan kosta men nog måste det kännas hos elbolagen i deras kassor.
Katta: Kablarna och ledningarna vi har brukar vara ordentligt "surrade" och ordnade. Trots att Weed är en liten och rätt fattig stad vet man nog mer om hur man skall ta hand om dessa utility poles än vad man gör i ett fattigare land.
Det finns förresten väderkaos i Sverige som slår ut oss också. I Stockholm har ett nytt ord uppkommit i samband med detta: "Pendeltågseländet". Nu bor jag ganska nära city och åker inte pendeltåg så ofta, men visst lider man med de krakarna som står i flock och huttrar på perrongerna och väntar på tåg som aldrig kommer. Ett tag gick det rykten om att Storstockholms Lokaltrafik köpt in vagnar som var lämpade för medelhavsklimat men när tågen blev stående även när löv föll på spåren dog ryktet ut. Väderkillen som förutspått historiens värsta snöstorm i NYC har tydligen fått be om ursäkt. Hoppas att han inte får sparken, stackarn. /Susanne
Susanne: Det där pendeltågseländet fanns redan när jag bodde i Stockholm - alltså ca 20 år tillbaka i tiden. Varför man inte kan få ordning på detta är för mig helt oförklarligt. I Finland lär pendeltågen fungera. Har för mig att jag läste någonstans att deras tåg kommer från Ryssland.
I USA tar man i helt otroligt egentligen när det kommer oväder. Visst skall man varna och förbereda människor men deras rapportering får enorma proportioner och det är egentligen Armageddon och jordens undergång som vi står inför när prognoserna kommer. Litet balanserat tycker jag att man måste ha det hela.
Nej, vackert är det kanske inte, men ett rätt ok fotomotiv. Något som jag har på väldigt många bilder är alla skatbon av elledningar man hittar i Asien - och då pratar vi verkligen skatbon av kollossalformat!!!
Marina: Skatbon låter inte bra. Framför allt inte med elledningar. Våra "nystan" är ju faktiskt rätt välordnade. Stolparna och ledningarna stör egentligen bara när man skall plåta något, till exempel berget.
Susanne, Nej, NYC drabbades inte så hårt. Men det gjorde Boston, och Cape Cod. DE fick det för jävligt, speciellt kusten. Blir lite less på svensk media som så ofta bara fokuserar på NYC. Det finns ett helt land utanför NYC.
OCH stora amerikanska snöstormar är förfärliga. Har aldrig upplevt snö som jag upplevt den här. DÅ det verkligen smäller till. Helt otroligt, det går inte att fatta om man inte har bott här.
Sådana stormar skulle inte ens svenska snösvängen mäkta med.
Visst, i NYC överdrevs det mkt. MEN ännu mer i Philly, men det är det nog ingen som vet hemma. Men visst kan vädergubbar etc överdriva, ABSOLUT!! men ibland ÄR det befogat.
Skrev lite om det på min blogg häromdagen. Det är inget som är svart eller vitt, på något sätt.
Du får photoshoppa bort dem!
Hej Ann-Marie! Jag har varit inne här någon gång förut, men vet inte om jag lämnat någon kommentar tidigare. Hur kommer det sig att du hamnade i Weed? Verkligen en liten stad! Kram från Göteborg/ Jessica
Annika: Tack för att du "chimed in" betr. förhållandena i "din" del av USA. Jag har ju aldrig upplevt en snöstorm där.
Vet ju bara hur det var här när det fortfarande snöade. Helt otroliga mängder som kan komma på kort tid. Eftersom vi helt klart är rätt förberedda på snö kanske vi inte blir lika lamslagna. Men visst kan det bli totalt stillastående även här om den stora motorvägen I-5 stängs av - vilket har hänt flera gånger. Det är en märklig upplevelse när inga bilar kör på denna otroligt stora motorväg. Det blir väldigt tyst! :)
Höga Kusten: Det är för mycket fusk! ;)
Jess: Välkommen till kommentarsfältet om det är första gången. :)
Jag träffade en amerikan (han gick tyvärr bort i början av 2007) och han bodde i grannstaden Mt Shasta - ligger ca 1,5 svenska mil från Weed. Mt Shasta är också en mycket liten stad. När jag kom tillbaka till det här området efter hans bortgång blev det att jag bosatte mig i Weed - skolan ligger på nära avstånd där jag jobbar. Du kan läsa om "min resa" här i USA under "Om mig" http://bo-i-usa.blogspot.com/p/om-mig.html
Och jag såg till min stora förskräckelse nu att den sidan försvunnit! Men oj, undrar hur länge den varit borta. Och hur den bara blivit "unpublished" förstår jag inte. Sidan fanns kvar men var inte länkad. Blogger måste ha gjort något. Vad bra att du frågade så att jag såg detta.
Kram!
Efter stormen Gudrun började man ju gräva ner en massa stolpar i Sverige. Kommer ihåg att min mamma var fundersam över vart de stackars fåglarna skulle sitta och vila sina vingar om alla elledningar togs bort.:)
Dina kort på elledningar och stolpar ser precis ut som hos mig i Spanien. Idén var att gräva ner dessa när gatorna asfalterades, men pengarna tog slut så stolparna/ledningarna är kvar - till stararnas stora glädje.
Ha en fin helg! Kram/Annelie
Annelie: Gudrun måste ha varit en hemsk storm. Jag bodde ju i USA då och just i januari 2005 (ser att det är 10 år sedan nu) bodde vi på Hawaii. På den tiden hade vi ingen snabb internetuppkoppling och vi hade bara begränsat med TV-kanaler så jag följde inte alls med händelser i Sverige/Europa på det sätt jag gör nu. Plus jag hade ingen blogg så var mer "frånkopplad" händelser i Sverige.
Stolparna i Weed kommer nog att finnas kvar. Det finns inte tillräckligt med resurser helt enkelt.
Ha en fin helg! Kram!
Bostadsbubblan i Sverige är enorm. Med en ränta på nästan 1% och regleringar har fått den att växa till ofattbar nivå, där folk nu har mentaliteten "går det åt skogen för mig så gör det så också för alla andra".
Bostadsbubblan tillsammans med den oreglerade invandringen, som lever på statsbidrag, kommer förändra landet markant i framtiden. Det kommer bli en förändring denna nationen antagligen adrig tidigare upplevt.
Anonym: Mycket klok och insiktsfull kommentar. Bostadsbubblan framför allt i storstäderna i Sverige är ju rent absurd. En liten etta inne i Stockholm som kostar kanske 2 miljoner. Helt sanslöst.
Och den oreglerade invandringen kommer troligen att leda till mycket konstiga förhållanden relativt snart i Sverige. Men man tycks inte få ha en debatt i Sverige om invandrare. Har man det kallas man rasist.
Anne-Marie: Tack. Svenskarna har levt i politisk och, ursäkta uttrycket, etnisk stabilitet under hela sina liv, och nationen Sverige har inte haft några interna motsättningar sedan sin skapelse under 1500-talet. Detta, och med en del andra påverkningar, har skapat våran sagolikt naiva kultur, och avsaknandet av förståelsen för konflikter såsom etniska. Men detta kommer att förändras fort, och landet kan inom de kommande åran förändras mer än sin tidigare 500-åriga historia.
Bostäderna ligger tyvärr på mer än 2 miljoner i Stockholm med en bra skola. Skolorna i Sverige knyts till vart ditt beonde är registrerat, vilket gör att med Sveriges idag väldigt stora segregation driver upp vissa bostäder till sinnesjuka nivåer. I Stockholm ligger nu priserna för en familjelägenhet (5 rum) med bra skola på 4.5 -5 miljoner sek. Utan krav på amortering så pendlar nu avbetalningstiden mellan 100-130 år (USAs privata skulder är ca 110% (skuld mot disponibel inkomst) medan Sverige är nu runt 190%!)).
Riksbanken har nu börjat med minusränta och stödköpa svenska statspapper för att få igång inflationen (minska värdet på skulderna). Detta har gjort att kronan har tappat över 30% av sitt värde gentemot dollarn sedan sommaren! Lönerna, i kontrast, höjdes endast runt 1% förra året! Det börjar snart bli hög tid att lämna landet, men inte allra minst börja sprida sina besparingar. Den svenska illusionen går mot sin vägs ände, och svenskarna kommer uppleva ett tungt uppvaknande.
Anonym: Jag tror att hela immigrationspolitiken i Sverige kommer att ta en ända med förskräckelse. Läste att man planerar att låta runt 100,000 asylsökande komma under 2015. Det är många det. Och att nya regler skall gälla så att mindre orter blir tvungna att ta in en viss mängd. En mycket liten ort (minns inte namnet nu) har bara ca 50 invånare och de skulle ta emot 75 flyktingar. Helt plötsligt var svenskarna i minoritet.
Jodå, jag läste med viss oro att Riksbanken gått ned på minusnivå i sin reporänta. Kanske dags att ta fram en mycket stor madrass. ;) Jag har också märkt hur mycket svagare kronan blivit gentemot dollarna bara på ca 6 månader.
I USA är ekonomin inte alls så bra som vissa "experter" påstår. USAs enorma statsskuld kommer troligen att leda till en krasch - större än den som skedde 2008 - och bankirerna på Wall Street begår ännu fler - i mitt tycke - kriminella handlingar med att egentligen ta över landets tillgångar medan vanligt folk lever i större och större fattigdom. I USA är ca 50 miljoner människor beroende av "food stamps" för att kunna köpa mat och USAs medelklass har egentligen försvunnit. Nu är det antingen fattiga eller superrika. Har du något bra land att föreslå får du gärna komma med tips. :)
Australien ska, enligt vissa undersökningar, klara sig bäst över lång tids sikt.
Vissa tror även att det ändå blir USA som tar sig bäst genom krisen. Delvis för att de organisationer som tros dra i trådarna har sitt säte där, samt att USA har en historia av klara upp kriser. EU riskerar återigen att bli en konfliktzon.
Anonym: Den som lever får se. :)
Jag har en oroande föraning om att USA kommer att vara "in for a rough ride" mycket snart. Men även Europa. Visst har tråddragarna sitt säte till stor del i USA.
Post a Comment