Friday, January 9, 2015

Täppt i näsan

Förra vintern fick jag en mycket intensiv allergi under ett par månader. Cedar fever kallas den och jag nös, hostade och kliade mig i ögonen. Det var ovanligt varmt hela vintern med knappt någon nederbörd.
Många med mig drabbas av denna slags allergi under vintern. December till januari/februari är den värsta säsongen. Texas skall man inte åka till om man är allergisk.

Jag hade hoppats att denna vintern skulle vara allergifri men för någon vecka sedan var det dags igen. De välbekanta kittlingarna i näsan med intensiva nysattacker kom och jag insåg att jag även i år drabbats av allergin.

Att vara allergisk mitt i vintern är konstigt men det är då Juniperträdet har sin pollensäsong. Det är ett slags enbärsträd som vi har mycket av i mina trakter.
Jag var allergisk varje sommar när jag bodde i Sverige. Hösnuvan kom när jag var runt 18 och sedan var den en trogen "gäst" varje sommar under 2-3 månader. När jag jobbade inne i Stockholm lindrades besvären bland hus och betong men så fort jag var ute i naturen nös jag och snöt mig.
Eftersom jag har naturen runtomkring mig hela tiden där jag nu bor kommer jag inte undan denna vinterallergi. Det finns ingen stor stad att åka till.

Hela december regnade det här men nu har det blivit torrt igen. Mitt i vintern har vi torka. Inget regn har kommit på 2-3 veckor och ingen direkt nederbörd syns egentligen till i prognoserna. När det regnar och snöar är pollen från Juniperträdet inte så påtagliga.

Det verkar som om det bästa botemedlet är att inte vara utomhus särskilt mycket. Jag hoppas på mycket mera regn framöver. Inte bara för min allergi utan även för Kaliforniens natur.

Något positivt med min hösnuva under sommaren är att den har i stort sett försvunnit sedan jag flyttade till Kalifornien. Att byta miljö kan verkligen hjälpa. Alltid något att vara glad över. :)

Det här är "boven i dramat" - Juniperträdet. Bilderna är från juli 2013 från en campingplats jag besökte då i Lake Shastina.


19 comments:

Fullblodsekologen said...

Är också allergisk "mitt i vintern". Cypressen är i sin högsässong här och hela mitt hus är omringat av cypress. Nyser bara någon uttalar ordet cypress. Det är nog banne mig det enda jag saknar i kalla vintersverige, att slippa allergierna. Ha en fin helg! Kram/Annelie

Gunnel said...

Vilken tur att jag aldrig åker till Texas de månader du skriver. Vi brukar åka i september. Jag har lite besvär med pollenallergi, men inte alls så mycket som en del andra, så jag klarar mig ändå ganska bra. Trevlig helg.

Marina said...

Misstänker att det är lika otrevligt med allergier oavsett vilken årstid den drabbar.

Andra året i Hjo said...

Hustrun har fått hostdämpande med morfin i - kanon, ingen hosta i natt. Nu kittlar det både i hals och näsa på mig. Det håller inte, hunden måste ju ut.

My kids' Mom said...

Oj, det låter jobbigt! Men vad bra ändå att du vet exakt vad det är du är allergisk mot. När vi hade flyttat till Japan blev jag också allergisk och fick sår på ögonen men kom aldrig riktigt på vad det var jag var allergisk mot, men det var alltid på hösten så det var säkert något träd. Tar du några mediciner? Jag tycker att det finns ganska bra over-the-counter drugs här i USA. Jag har även hört om folk som tar homeopat preparat.

Hoppas du har en skön helg!

Kram från södra Kalifornien.

Anneli

My kids' Mom said...

Andra året i Hjo,

Jag har en sådan flaska hostmedicin från Sverige i kylskåpet och den är värd sin vikt i guld. Cocillana heter den. Dundermedel, verkligen.

Mvh,

Anneli i San Diego

Anne-Marie said...

Annelie: Visst är det märkligt att vara allergisk mitt i vintern. Man "borde" ju inte vara det.
Jag var inte allergisk under tidigare vintrar utan det började förra vintern i och med den mer uttalade torkan här. Jag kan bara hoppas på nederbörd men det ser inte bra ut. Ha en fin helg du också!
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Av någon anledning tycks Texas vara en jobbig plats om man drabbas av cedar fever. Men den finns alltså även här också i norra Kalifornien. Snö och regn verkar var det bästa botemedlet.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Marina: Allergier är jobbiga och även om man inte är sjuk påverkas man ju rätt ordentligt trots allt.

Anne-Marie said...

Hans: Morfin kan jag inte ta i någon form eftersom jag är allergisk mot det - också. Fick en hostmedicin en gång i Sverige som hade morfin och blev sjuk av den. Mådde otroligt dåligt. Och ja, vissa personer är allergiska mot morfin. Hjo-Hjo kan inte stanna inne så du får kanske ta hjälp av grannarna om du blir dålig?

Anne-Marie said...

Anneli: Jag har aldrig testat mig men för några år sedan hade vi en rätt torr period under vintern och jag hade allergi. En kvinna som jobbade inom skolan sade att cedar fever fanns under vintern och jag förstod då att jag drabbats av den allergin. Vi har massor med Juniperträd i mina trakter. Under alla år jag bott här har jag inte haft allergi mer än förra vintern och nu i år (och litet för några år sedan) men så har ju torkan inte varit så påtaglig som nu.
Som jag skrev till Andra året i Hjo (Hans) kan jag inte ta morfin eftersom jag är alllergisk även mot det preparatet. Blir otroligt sjuk av morfin.
Jag har provat homeopatmedel mot cedar fever-allergin men de hjälper bara marginellt. Och jag vill inte ta "vanliga" allergipreparat eftersom jag tror att de inte är bra i längden.
Ha en fin helg! Kram från norra Kalifornien! :)

Gunilla Nardin said...

jag ar saa allergisk mot cypresser, som vaxer overallt haromkring.
Varje ar samma sak.Nar de gula pollenkornen borjar flyga omkring sa kor det igang.
Har last att de ar slakt med era Junipertrad.Det ar verkligen en jobbig period.
Visste inte att man kunde vara overkanslig mot morfin dock.A andra sidan, finns det nagot som inte nagon ar allergisk emot?
Jag kakar vanliga antihistamintabletter fran apoteket.Hjalper lite.

"Bon courage"
Stor Kram
Gunilla

Anonymous said...

Usch, täbbt i näsab vill man inte vara. Jag hoppas att det snart går över. Prosit! /Susanne

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag ser att jag är i gott sällskap. :) Jättejobbigt att ha vinterallergier tycker jag. Intressant att cypresserna är släkt med våra Juniperträd.
Jag fick en hostmedicin för många, många år sedan när jag hade en mycket svår influensa. Hostan försvann på någon dag men jag blev riktigt dålig. Mådde illa, hade svårt att vara uppe överhuvud taget. Ringde till Sjukvårdsupplysningen och fick prata med en tjej (tror det var någon "däruppe" som hjälpte till :)) och när jag beskrev mina symptom och att jag hade tagit hostmedicinen med morfin sade hon "jaha, du är allergisk mot morfin. Jag hade samma problem när jag fick en liknande medicin". Tacksam var jag eftersom jag ju bara kunde sluta med hostmedicinen men jag får alltid säga vid ev. läkarbesök att jag inte tål morfin.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Tack! Nej, att nysa och snyta sig är inte någon höjdare. Idag när jag var på väg i bilen fick jag en riktig nysattack. Inte bra att köra bil och nysa ordentligt.

Katta said...

Hoppas du är bättre. Allergier är trista saker. Känner själv av lite allergi för parfymer. Värst på morgonen då folk sprejat sig på bussen.

Anne-Marie said...

Katta: Nej, jag är tyvärr inte bättre. Nyser fortfarande som en tok. Det kommer att ta troligen 1-2 månader innan pollensäsongen är över. Och då torkan återvänt och det inte kommer regn eller snö är det som det är. Parfymer klarar jag inte alls av. Inga doftljus heller. Nåväl, jag överlever nog. :)

Charlie sa ... said...

Å, så besvärligt. Hoppas det är övergående! Att nysa och snyta sig är som du skriver verkligen ingen höjdare. Vet av erfarenhet hur besvärligt det är. Min man är superallergisk mot allt möjligt.

KRAM och hoppas du känner dig bättre!

Anne-Marie said...

Lotta: Det kommer att gå över även om det tar ett tag. Om det bara kunde regna eller snöa vet jag att det skulle bli mycket bättre. Men torkan tycks fortsätta i Kalifornien.
Att vara allergisk är litet jobbigt. Jag kan till exempel inte vara i rum där det finns starka dofter.
Tack för din omtanke! :) Kram!