Monday, January 19, 2015

Mat i tub

Ibland slås jag av små skillnader mellan Sverige och min del av USA som oftast går mig rätt obemärkt förbi. Häromdagen var det mat i tub som jag kom att tänka på.
I Sverige finns det en hel del mat i tub - ost, kaviar, senap, majonnäs osv. Där jag bor (skriver numera så eftersom jag vet att det kan skilja sig jämfört med andra delar av USA) har jag faktiskt inte sett till mat i tub alls. När jag var i affären igår tog jag en extra titt och, mycket riktigt, ingen mat i tub.

Här verkar det mesta finnas i olika slags plastbyttor, plastflaskor och andra plastförpackningar eller i konservburkar av olika storlek. En del mat finns i glas och kan jag hitta glasförpackningar köper jag hellre det eftersom all plast "läcker" och det lär inte vara bra för oss människor.

Den enda tubmaten jag har just nu är Kalles Kaviar. Min vän A i Oregon var snäll och handlade hos IKEA och skickade till mig. :) Jag avnjuter kaviaren mycket långsamt eftersom jag vet att det kan dröja innan jag kanske har nya tuber.

Ni som bor på andra platser i USA har ni mat i tub? Eller kanske det är så att man av någon anledning inte förpackar mat i tub här i USA. Har det blivit mer mat i tub i Sverige under de senaste åren eller är det ungefär som tidigare?

Amerikaner tycker mycket om majonnäs så affärerna har ofta många olika märken och olika slags majonnäs.
Jag brukade köpa en majonnäs i hälsokostaffären som var gjord på "grape seed" - druvkärnor - men för ett halvår sedan läste jag om olika slags ämnen som liknar MSG = monosodiumglutamat (detta är ett ämne som definitivt inte är bra att äta och det eller liknande ämnen finns i stora delar av maten som säljs i USA) och nog fanns ett av dessa ämnen som liknar MSG i majonnäsen jag åt. Ytterligare något som jag valt att sluta att äta.Inga senapstuber så långt ögat når. Bara plast"flaskor".


Tomatpuré kan man ju hitta i tub i Sverige. Inte här. Konservburkar verkar vara det som finns.Olika slags mjukostar med räkor, skinka osv är ju väldigt vanliga i Sverige och de brukar ofta finnas i tuber. Här har vi cream cheese i någon slags aluminiumfolie som finns i pappersförpackningar.


Något som inte alls har med tuber att göra men som jag alltid slås av är all denna färdigskivade ost som finns i USA. Jag måste erkänna att jag inte förstår varför folk köper denna, ofta rätt mycket dyrare, typen av ost. Kanske beroende på att de inte har våra förnämliga och bra, svenska osthyvlar? :) Jag skulle aldrig komma på tanken faktiskt att köpa färdigskivad ost.


Och en storfavorit hos många amerikaner - och som funnits sedan 1949 - är Singles som ofta används till "grilled cheese sandwiches." Flera generationer amerikaner har ätit denna "ost". Detta är inte "riktig" ost - titta bara på vad den kallas "prepared cheese product." Eftersom den innehåller en massa andra ämnen och mindre än 51% ost är det en "processed cheese". Nej tack, jag avstår. :)

36 comments:

Äventyret framtiden said...

Du är mästerlig på att göra intressanta jämförandeinlägg av det här slaget. Nu ska jag titta lite extra på hyllorna i våra affärer...med öppnare ögon.

Kramar!

em said...

För några år sedan diskuterade jag det här fenomenet med några vänner. Vi enades om att burkar (byttor/askar) är bättre än tuber, eftersom man måste klippa upp dem, om man vill ha ut all mat man har betalat för.
En av tjejerna lovade att göra en sammanställning över vilka länder som saluför vad, i olika förpackningar - får bestämt stöta på henne, för jag har inte hört något.
Margaretha

Channal said...

Det är ju så smart och praktiskt med tub! Hmm vilken marknad. Där skulle man kunna bli rik på att introducera tuben!! Här har nästan alla konservburkar försvunnit. Det finns men inte lika vanliga som förr.

KRAM Anna

Marina said...

Spännande med sådana där skillnader som man inte tänker på. Här till exempel är det inte majonäs i massor med olika former som finns, men däremot tr soyan upp väldigt mycket plats, och det finns hur många olika varianter som helst. För övrigt är det inte mycket i tub här heller.

Annika said...

Nej, det gör det nog inte. Jo, tomatpure, en italiensk sort jag brukar köpa. That's about it, tror jag.
Annars har du rätt i att det inte finns mkt mat på tub.
Mayo, ja, vilket utbud det finns. Du får göra din egen, AM, det gör min syster. Hon gjorde världens godaste mayo då de var här.
Jag måste också titta efter lite mer noga i affären efter tuber. Har nog aldrig reflekterat över det som du.
Osthyvlar finns dock :-). Target, Williams-Sonoma mfl ställen. Det är inte svårt att få tag på en sådan längre. Sen om amrisarna använder dem som vi? Njeeaa...det har jag sett motsatsen på under varenda fest jag har, haha. De tar osthyveln och använder den som kniv, tills jag visar. Men jag tror att de gillar lite tjockare skivor, i allmänhet.
Grilled cheese sandwiches gillar jag, men jag hyvlar min egen ost då, yes indeed.
Men, nu har jag fått något att tänka på nästa gång jag går till affären.
Kramar!

Fullblodsekologen said...

Har aldrig riktigt tänkt på det där med mat på tub så det var intressant läsning. Den enda tuben jag själv har i kylskåpet är nog tomatpuré, köpt i Frankrike för i Spanien har jag bara hittat på burk. Ha det gott!

Katta said...

Härligt inlägg. Majonäs, jaa. Nä, jag gillar inte majonäs men insåg under min tid i USA att många andra gjorde det!

Anonymous said...

Har inte sett mat i tub här. Liksom du, är jag kär i Kalle och hans kaviar.
Ama de Casa och hennes man hade två stora tuber med sej, när dom var här i somras och, liksom du, går jag försiktigt med kaviaren, så att det ska vara längre.

Jag köper skivad ost; kommer i kvadrater erfektt storlek för sandwiches. Och det är riktig ost, Swiss, Munster, Jarslberg, m.m. Köper också oskivad stark cheddar, och då kommer osthyveln fram. Mina barnbarn
fr. Saigon gillade verkligen att hyvla ost! - Annika har rätt! Såg på glöggfesten att amrisarna använde hyvels som kniv.

Som flera andra säjer- Du tar upp intressanta ämnen!

Ruth i Virginia

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Vad jag har undrat över är varför vi genererar så enormt med sopor, bara jag och Bella, i våran lilla stuga och jag har kommit på att allt är så förpackat här i USA och därmed tar alla tomma förpackningar och embalage såååå mycket plats. I Sverige har tillverkarna börjat tänka till vad gäller miljövänlighet och därmed blir förpackningarna mindre och lättare att göra sig av med.

Kram!

Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Tack! :) Det är litet kul att jämföra olika saker och fenomen. Genom att jag har bloggat så länge har jag nog klarat av det mesta redan. :)
Kanske det blir ett inlägg hos dig om förpackning. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det ligger nog en hel del i det du säger om att tuber kan vara svåra att tömma på samma sätt som andra förpackningar. Att klippa upp tuber har jag faktiskt aldrig gjort. Bara rullat och tryckt på så mycket jag kunde.
Kanske du får anledning att berätta på din blogg om vad du fick reda på om olika förpackningar.

Anne-Marie said...

Anna: Tuber är praktiskt men troligen inte särskilt vanliga i USA. Ja, kanske det vore en affärsidé men samtidigt vet man ju inte hur mottagliga amerikaner är att köpa mat i tub. De kanske skulle tycka det vore konstigt.
Vi har massor med konservburkar av alla möjliga slag: soppor, krossade tomater, olika slags grönsaker och frukter, färdig ravioli och spagetti, osv.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Visst är det intressant att ibland reflektera över sådana här vardagliga skillnader.
Majonnäs är en amerikansk grej tror jag. Folk använder majonnäs på allt möjligt. Tuber kanske är något svenskt eller nordiskt.

Anne-Marie said...

Annika: Du har ju ett helt annat utbud - som vanligt - så kan tänka mig att du kan hitta utländska märken som kanske har mat i tub.
Jag har funderat på att göra egen majonnäs men jag skulle inte använda tillräckligt mycket utan skulle troligen få slänga mycket. Kan tänka mig att hemmagjord majo är mycket god.
Jag brukar inte titta efter tuber utan kom bara att tänka på det häromdagen.
Du nämner affärer (Target, Williams Sonoma) som inte ens finns i närheten där jag bor. Vi är inte "begåvade" med sådana affärer som du har. ;)
Tror som du att amerikaner gillar tjocka skivor. Deras urdåliga ost"hyvlar" skär ju otroligt tjocka skivor.
Att hyvla min egen ost känns självklart.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Du får kolla nästa gång du är i affären om du hittar tuber. :)
Tror nog att detta "fenomen" med mat i tub kan vara centrerat i Norden. Ha det fint! Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Roligt att du tyckte om inlägget.
Majonnäs är stort i USA och folk använder både majonnäs och smör till väldigt många olika sorters mat.

Anne-Marie said...

Ruth: Tror att mat i tub inte alls finns på samma sätt i USA som i Sverige. Helt enkelt två olika slags förpackningskulturer.
Kalles Kaviar får avnjutas långsamt när man inte har någon IKEA nära. Min närmaste ligger ungefär 40 svenska mil bort.
Jodå, det finns ju "riktig" ost i skivor. Det jag dock har märkt är att de paketen ofta är mycket dyrare så jag är snål och hyvlar själv. :)
Just det ja, du var hemma hos Annika. Trevligt!
Roligt att du tycker om mina små funderingar och inlägg. :)

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Absolut, vi har nog mer sopor här pga stora och ibland dubbla förpackningar.

Och där jag bor finns det inte mycket till sopsortering eller återvinning. I Sverige är det ju nästan litet av en religion ;) att återvinna sopor och sopsortera.

Kram!

Andra året i Hjo said...

Tuben är i många fall en utmärkt bra förpackning. Och fabriken som tillverkar tuberna till Kalles och de flesta andra ligger här i Hjo! Tuben heter den i folkmun.
Här i Hjo har vi visst blivit väldigt amerikanska - vi köper färdigskivad ost. Ofta. Det trodde jag inte på själv för något år sedan. Men vill man ha annan än Gouda eller Emmentaler får man köpa sig en hederlig ostbit.

Anonymous said...

Jag tror inte det finns mycket på tub i UK,men ska tänka på det närjag kommer hem och handlar igen.
Däremot används mycket mayo, mot vad jag var van vid i Sverige.
Färdigskivade ostar finns, men jag tycker inte om dem.

Anonymous said...

Kanske det blir för dyr kostnad att producera "mat i tub". En tub innehåller inte många gram.
BM

Steel City Anna said...

Jag koper nastan bara cheddarost (den som ar vanligast och billigast) dar jag bor ska jag ocksa saga da :) I Sheffield. Och den ar ju helt omojlig att skara skivor av med osthyvel! Nu ser jag att andra verkar fixa det I kommentarerna, ni far lagga upp en instruktionsvideo :) Sa jag ar skyldig till att kopa fardigskivat ofta, absolut. Ett block av ost koper jag bara om jag ska riva pa ngn gratang eller sa.

olgakatt said...

Tub är en utmärkt förpackning till mycket, hygieniskt och innehållet håller länge. Det är bara en viss sorts plasttuber jag ogillar där det inte går att trycka ut det sista utan man måste klippa upp dem för att få ut allt. Plåttuberna plattar jag till med brödkaveln ibland....

Osthyvel tycks vara ett skandinaviskt verktyg! De ostar som inte låter sig skäras med den vanliga hyveln skärs enkelt med trådhyveln. Gastromaxhyveln av plast är utmärkt bra och skär en aning tjockare än metallhyvlar.
Jag har gett bort flera som present, först fått ett förvånat ansikte men senare rapport att den ju var kanonbra!

Mimmi i MA said...

Där jag bor har vi ju ett stort utval av varor, men inget i tuber. Eller jo, jag tror nog att jag har sett nån sorts Anjovis paste i tub, men jag är inte 100% säker, men då är det fråga om en importvara från Italien.

Nä, inget annat än tandkräm i tub här inte. :)

(samma Mimmi som förr, ändrade bara min vanliga signatur lite)

Anne-Marie said...

Hans: Tubförpackning är praktiskt. Hjo verkar vara centrum i Sverige för allt möjligt. :) Och innan jag hittade din blogg visste jag väldigt litet om Hjo.
Tuben var ju ett väldigt passande namn. ;)
Intressant att den skivade osten också hittat till Sverige. Jag saknar de stora, rejäla ostbitarna som man kan köpa i Sverige. Här är de utländska ostbitarna rätt små. Och jag köper nästan bara utländska ostar. Kostar skjortan men de är mycket godare.

Desiree said...

Stämmer att det finns en hel del på tub i Sverige som inte finns i USA. Hur man förpackar maten skiljer sig en hel del mellan olika länder och är riktigt intressant att kolla in tycker jag. Förpackningar skiljer sig en hel del mellan Schweiz och Sverige också tex när det gäller mejeriprodukter.
Jag har full förståelse för att man köper färdigskivad ost i USA i och med att man inte använder sig av osthyvel. Nu när vi är här i USA på semester så kör vi med den färdigskivade osten. Men singles smakar ju inget alls. Det är lite plastkänsla och smak över denna osten. Den kan jag vara helt utan.
Intressant inlägg och observationer.
Kul att disskutera.

Anne-Marie said...

Lena: Jag tror att tubmaten är vanligast i Skandinavien av någon anledning.
Majonnäs kanske är vanligare både i England/Wales och USA än vad det är i Sverige.
Färdigskivad ost tycker jag känns onödigt - när man kan skiva den själv.

Anne-Marie said...

BM: Jag vet faktiskt inte vad det kostar att producera tubmat. Det du säger kan givetvis vara en anledning.

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Jag har köpt cheddarost många gånger i en bit och skurit med osthyvel. Inga problem alls med de hyvlar jag har. Vet inte vilken sort du köpt i England. Kanske de amerikanska och engelska cheddarostarna skiljer sig.
Jag köper faktiskt bara utländska ostar numera eftersom de amerikanska inte alls är särskilt goda.

Anne-Marie said...

Olgkatt: Plast- och plåttuber skiljer sig en hel del precis som du skriver. Plåttuberna kan man få ut mycket mer från än plasttuberna.
Jag vet att osthyvlar som ser ut som våra svenska finns att köpa i mer välsorterade affärer i USA - självklart har vi inte några sådana där jag bor. ;)
Trådhyvlar kan jag inte med. Tycker de är otroligt svåra att skära med. Vet faktiskt inte vad gastromaxhyvel är.
De svenska osthyvlarna är perfekta tycker jag och fungerar väldigt bra.

Anne-Marie said...

Mimmi: Misstänkte att det var du. :)
Nu när du skriver om ansjovistuber har jag faktiskt sett sådana här också. Men de ligger förpackade dessutom i en papperskartong så man tänker inte på att det är en tub. Varför kan ju verkligen undra. Dubbel förpackning verkar litet onödigt.

Anne-Marie said...

Desiree: Vet att du skrev om och visade bilder på olika slags förpackningar som ni har i Schweiz. Det är rätt intressant att just se skillnader i "förpackningskultur" mellan olika länder.
Som du beskriver att ni köper färdigskivad ost när ni är på semester här i USA kan jag verkligen förstå. Personligen skulle jag inte köpa denna färdigskivade ost till vardags eftersom den ofta kostar rätt mycket mer. Men allt är en smaksak.
Roligt att du tyckte om inlägget och alla intressanta kommentarer. :)

Gunilla Nardin said...

I matlandet Frankrike har vi forstas allt!Tuber,konservburkar,plastflaskor etc.etc..Gor min egen majonnas,da det ar en himmelsvid skillnad pa smaken.Ost kops aldrig fardigskivad heller.I ett land med
ca 500 ostsorter vore det val nastan synd o skam.Ja vi ar bortskamda med bra ravaror, och jag koper nastan allting farskt.
Ingen processad mat.Tycker helt enkelt att den inte smakar gott.
En mycket viktig "detalj" for alla fransman.
Roligt inlagg Anne-Marie! Din iderikedom tar visst aldrig slut.
Ha det gott
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Konstigt vore det kanske annars att Frankrike inte hade ett stort utbud av olika slags matprodukter. Visste inte att tuber också var vanliga i ditt hemland.
Egen majonnäs måste vara mycket god men jag antar att man måste äta upp den snabbt.
Ja, att köpa färdigskivad ost i Frankrike vore nog ett helgerån nästan. :)
Härligt med mycket god och färsk mat. Sådant är guld värt.
Kul att du tyckte om inlägget. De senaste dagarna har jag varit helt slut efter jobbiga dagar på mitt arbete så då blir det dåligt med idéer och tankar.
Ha det gott! Stor kram till dig!

Anonymous said...

Hej, trevligt inlägg. Med mycket bra information. Nej jag har slutat
äta majonäs. Men så gott på sommarn med färska sommar grönsaker.
Lever på minnen om smaken. I vissa
länder öser folk på majonäs. Men,
inte nyttigt för kroppen. Har nog
inte köpt majonäs dom sista 30 åren. Hälsningar stig.

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tyckte om tubinlägget. :)
Majonnäs tycker jag egentligen om (inte "vanlig" majonnäs utan den jag köpte tidigare) men jag vill intee äta den om den innehåller saker som inte är bra att äta i längden.
I USA använder människor mycket smör och majonnäs till allt möjligt.