Thursday, January 22, 2015

Att stanna uppe halva natten

Det gjorde jag den gångna natten. Inte roligt när man skall upp och jobba dagen därpå men skall man prata med Sverige och få tag på folk under svenska kontorstider då är det vad man får göra när man bor på USAs västkust. 9 timmars tidsskillnad gör att största delen av Sveriges dag infaller när jag sover.

Numera blir det sällan som jag "måste" ringa till Sverige och få tag på folk under deras kontorstider men det händer. Värre var det när min mamma blev sjuk och jag fick ringa väldigt många telefonsamtal tills allt fungerade som det skulle. Det var utmattande i längden.

Numera kan jag nästan räkna ut i sömnen vad klockan är i Sverige vid en viss tidpunkt här i Kalifornien. Det har blivit så självklart att alltid tänka på tidsskillnaden när jag har med Sverige att göra.
En av mina kusiner ringde för ett litet tag sedan och hon hade inte riktigt koll på tidsskillnaden eftersom hon ringde rätt tidigt på morgonen amerikansk tid. För henne var det ju eftermiddag i Sverige.

När Michael och jag bodde på Hawaii var tidsskillnaden till Sverige exakt 12 timmar under sommaren - Hawaii har inte sommartid vilket ju Sverige har - medan nu under vintern är den 11 timmar.

När man bor i USA blir det rätt naturligt att alltid tänka på vad klockan är i olika delar av USA. Många företag och myndigheter har ju ofta väldigt generösa öppettider jämfört med hur det är i Sverige men ibland kommer jag på för sent på dagen (min tid) att ett företag har stängt redan på östkusten.

USA har sex olika tidszoner - Hawaii time, Alaska time, Pacific time, Mountain time, Central time och Eastern time. Det skiljer 5 timmar mellan Hawaii time och Eastern time. Och det blir ju litet extra komplicerat om man bor i Hawaii och inte ställer om klockan mellan sommar- och vintertid medan andra stater gör det. Arizona har heller inte något byte av tid. Smarta människor. :)

Min vän R befinner sig i södra USA - det är han som bor i sin RV - och han befann sig alldeles nyligen på en plats som ligger nästan på gränsen mellan Kalifornien och Arizona. Kalifornien ligger i Pacific time medan Arizona ligger i Mountain time. Tydligen hade hans mobiltelefon svårt att veta vilken tidszon den befann sig i eftersom den ibland visade den ena tiden och helt plötsligt växlade den till den andra.

Tydligen finns det en del av Arizona som har vinter- och sommartid vilket gör det ytterligare litet komplicerat.


Bilden lånad från www.timetemperature.com

Även i Europa finns flera tidszoner - fyra enligt samma hemsida som ovan: Western European time, Central European time (som Sverige hör till), Eastern European time och Moscow time.

Så här känner jag mig idag. ;)


Bilden lånad från nätet.

25 comments:

My kids' Mom said...

Hej,

Det är så man förstår hur enormt stort detta land är, med så många tidszoner.

Kram,

Anneli

Marina said...

Jag som tycker det är mycket med de sju timmars skillnad som vi har... Det betyder (om jag tänker rätt) att jag skulle vara 16 timmar före dig - kan det stämma? Ibland orkar min hjärna inte med sådana där "komplicerade uträkningar" ;)
Jag tycker det är fascinerande hur det kan fungera över huvudtaget, hur vi kan ha olika tider och bara acceptera att det är så...mysko...
Så om du vill veta hur det går i framtiden får du väl höra av dig (i alla fall "i morgon"
Häsningar från någon där klockan i skrivande stund är lite över tio på fredag förmiddag.

Andra året i Hjo said...

Apropå tidsskillnad - om man flyger från Helsingfors till Arlanda så är man man i princip framme samtidigt som gick ombord.

Annika said...

Ja, visst, man vet automatiskt hur mkt klockan är hemma. SÅ sant.
OCH samtidigt har man stenkoll på alla tidszoner i US :-)
Smart i AZ, ja! GUD vad jag skulle önska att sommartiden slopades, så fjantigt tillag.
Här är klickan 10:15 nu...
OCH du kanske just har siktigt upp, kan jag tro.
Kramar och TREVLIG helg!!!

Malin said...

När jag bodde på Hawaii så bodde mina föräldrar i Asien och då blev det typ sjutton timmars tidskillnad iochmed international dateline. Det var alltid krångligt att lista ut, speciellt om de sedan var hemma i Sverige på semester men glömde tänka om-det blev ibland några mitt i natten samtal. Numer är det ju 6 timmar för det mesta och vi använder skype mycket. Då kan man ju se om någon är där. När jag var liten och vi bodde utomlands då det var svårt att ringa så spelade mamma in oss (mig och min bror) på sådana där mini kassetter och skickade till mormor. Mycket mer brev skrivande, även till myndigheter blev det ju. På vissa dokument "betalade" man avgiften med frimärken eftersom posten då var statlig. Hoppas du kom fram och inte fick sitta i telefonkö för länge.

Desiree said...

Ja det blir knepigt med tidskillnaden då du måste ringa sverige förstår jag. Inte alls kul att behöva vara uppe halva natten för en sådan sak. Tur att det inte behöver hända så ofta. 12 timmar är väldigt stor tidskillnad. Jag skulle gärna vilja besöka Hawaii igen men jag drar mig lite för just tidsskillnaden. Det får bli en längre resa då man är borta nästan 3 veckor och gör några dagars uppehåll i San Fransisco på vägen dit och hem.
Tack o lov inte mer än 6 timmars tidsskilland mellan Basel och Florida. Hoppas att omställningen och jetlag på tillbaka vägen går bra.
Kram!

Gunnel said...

Lite lurigt det där med tidsskillnaden. Nu är jag så van vid Texastiden, så jag vet exakt när jag kan ringa min som utan att väcka honom. Det värsta är när man varit på besök och kommer hem igen. Det tar flera dagar innan jag känner mig som en människa. Trevlig helg.

olgakatt said...

En god vän som arbetat i många olika tidszoner berättade en gång att han fick meddelande att bekanta fått barn dagen innan det var fött enligt hans kalender!Ungefär som i Jules Vernes Jordenruntroman.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Japp, och det är ju även en kontinent - inte bara ett land. Och det har många i Sverige litet svårt att förstå ibland eftersom de tycks tro att allt är samma i hela landet. Så är det ju definitivt inte.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Jag har ibland funderat på hur din tidsskillnad är till min - när du är i Singapore. Tydligen är den 16 timmar som du skriver. Och du och Singapore ligger 16 timmar före Kalifornien. Man får nästan huvudvärk av detta. ;)
Det blir ju onekligen litet ytterligare komplicerat om man befinner sig på andra sidan "datumlinjen", dvs om man till och med har en annan dag. Bra att du kan ge mig information om framtida händelser! :)

Anne-Marie said...

Hans: Det stämmer - man vinner en timme. Och om man flyger mellan Stockholm och Kalifornien vinner man 9 timmar! :) Det dygnet blir riktigt långt.

Anne-Marie said...

Annika: Noterade att du skrev "hemma" om Sverige. Tänk, jag känner att Sverige inte längre är "hemma". Ja, numera vet jag väldigt väl vad klockan är i Sverige när den till exempel är 9:30 här.
Sommartiden kommer snart igen. Det känns som om vi precis ställde om till vintertid. Och jag tycker inte om att förlora den där timmen.
Jag var uppe 7:15 och gjorde mig i ordning för att vara på jobbet 7:45. :)
Kramar och ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Malin: Det du beskriver gör att jag nästan får en liten lätt huvudvärk. ;)
Sex timmars tidsskillnad gör det helt klart lättare att ringa till Sverige under kontorstid.
Jag loggar faktiskt alltid ut från Skype när jag inte använder det programmet så jag är oanträffbar.
Ja du, saker och ting har ändrats när det gäller tekniken. Mycket lättare för oss utlandssvenskar att ha en enklare kontakt med Sverige nuförtiden.
Jag fick sitta ett tag och vänta men inte alltför länge. Jag har faktiskt ett svenskt Skype telefonnummer vilket gör att alla 0771 nummer inte kostar lika mycket att ringa.

Anne-Marie said...

Desiree: När min mamma blev sjuk var det mycket utmattande att stanna uppe sent i stort sett varje kväll/natt. Folk på jobbet sade att jag såg grå ut i ansiktet pga utmattning. Mamma kunde ju inte ringa så det var bara att "gilla läget" och göra det som behövdes.
Jag åkte till Sverige under det året när vi bodde på Hawaii och jag stannade faktiskt en hel månad eftersom det var en sådan lång resa. Jag jobbade inte så det gick att vara borta så lång tid.
Du som är en van resenär kanske har en del knep för att inte drabbas så mycket av jetlag.
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Man lär sig vilka tider som passar. Texas har ju tydligen "bara" 7 timmars skillnad gentemot Sverige.
Jetlag kan vara jobbigt. Jag brukar av någon oförklarlig anledning inte drabbas numera av jetlag. Det är som om min kropp ställer om sig i stort sett omedelbart.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det kan bli litet underliga situationer minst sagt pga tidsskillnader. Låter nästan som en sci-fi-bok eller film. :)

Channal said...

USA är ett stort land. Nu är klockan 19.15, då är klockan hos dig 10.15! God morgon Ann-Marie! Snart blir det På spåret, 20.00 och Skavlan, 21.00 här på TV. Undrar hur mycket före Japan är?!! Syd Afrika har samma tid som oss. Märkligt!!

Fin fredag och kram till dig! Anna

Anne-Marie said...

Anna: Japp, det stämmer. Jag skriver faktiskt litet kommentarer från jobbet - skrev precis hos dig. Idag är det litet lugnare - äntligen. Den gångna veckan har varit mycket intensiv.
Låter som trevliga program du skall titta på. :) Jaha, På Spåret har satt igång. Det brukar vi utomlands också kunna titta på. Ja, om man går via latituden brukar tiden vara densamma. Det är när longituderna ändras som tiden också ändras.
Fin fredag och helg! Kram!

Anonymous said...

Låter jobbigt. Hoppas att det löste sig med Sverige-ärendet. Det här med sommartid och när man skall ställa tillbaka respektive ställa fram klockan kan vara klurigt. Då har vi i Sverige kommit på denna finurlighet: "På sommaren ställer man fram trädgårdsmöblerna och klockan, på hösten ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna och klockan." Jag har en god vän, en lustigkurre, som sa: "Men vi som inte har några trädgårdsmöbler, då, hur ska vi göra, då?" Allt gott från snöiga Sverige! /Susanne

Anonymous said...

PS Hellre känna sig som Trötter än Toker eller Butter :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Det blir nog tyvärr några fler samtal till Sverige så vi får se hur jag kan lösa det med att kunna sova tillräckligt.
Jodå, jag har hört den svenska lilla "ramsan". I USA säger vi "fall back, spring forward". Inte fullt så långt och fungerar bra. Ja det var ju en lustigkurre. ;) Svensk humor? :)
Den gångna natten sov jag bra så det var skönt.
Ha det bra!

Annika said...

Sant, det skrev jag.
Känner så. Du vet, två hemma.
Jadu, en kontinent.
Såg en fråga nyligen på ett forum; vad kostar det att hyra en lägenhet i USA?
Jodåsåatt...
Kramar återigen!!!

Anne-Marie said...

Annika: Du har varit hemma i Sverige mycket mer än vad jag har varit. Fler gånger troligen och under längre tid de gånger du åkt.
Just det ja, pris för att hyra lägenhet i USA! Jag vet inte varför folk tror att det är likadant överallt. Kanske för att det är ett land? Men lägenheter kostar väl inte ens lika mycket på alla orter i Sverige?
Mysko.
Kramar!

Gunilla Nardin said...

Forstar hur jobbigt det har varit
for dig med sa manga timmars tidsskillnad.Sjalv har jag ju inte det problemet alls.Nar jag ringer till Gbg ar klockan lika mycket dar som har i Frankrike.
Hoppas det lugnat ner sig pa ditt jobb och att du far sova om natterna.
Ha en riktigt skon helg!
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Numera behöver jag inte ringa särskilt ofta till Sverige. Men när min mamma blev sjuk och jag fick hjälpa henne från andra sidan jordklotet, då var det jobbigt.
Nej, Frankrike har inte något problem med annan tid. Skönt för dig. :)
De senaste två veckorna har varit jobbiga på mitt arbete. Förhoppningsvis lugnar det ner sig litet nu när kurserna kommit igång och saker och ting börjar falla på plats.
Ha en fin helg! Stor kram!