Monday, November 24, 2014

Bilbesiktning - inte direkt

Mitt förhållande till bilar förändrades radikalt när jag kom till Kalifornien. Efter att inte ens ha kört bil i Sverige (min familj hade ingen bil och vi bodde i Stockholmsområdet med kollektivtrafik i överflöd) blev jag helt plötsligt en person som tog körkort, deltog i bilreparationer och numera egentligen bara kan bildelar och biltermer på engelska. Som jag skrivit om tidigare här på bloggen klarar jag mig rätt bra i diskussioner med bilmekaniker och annat "bilfolk" här i USA men skulle stå mig slätt i Sverige. Det insåg jag i morse när jag skrev ett email till en av mina bloggläsare i Sverige, som jag har litet emailkorrespondens med ibland, och skulle berätta om bytet till dubbdäck som inte gick helt smärtfritt denna gången. Jag insåg att jag inte kunde några svenska ord för det jag berättade - bara de engelska. Så kan det gå. :)

Eftersom jag inte hade någon bil i Sverige och mina föräldrar inte hade någon heller har jag aldrig varit iväg till bilbesiktningen som alla bilar i Sverige måste gå igenom. Jag har dock hört att man gör rätt noggranna kontroller och kollar rost och så vidare. Min lilla bil skulle inte gå igenom bilprovningen i Sverige på grund av den rost den fick under sitt "liv" på Hawaii. Ön där allt rostar - även sådant som inte borde rosta. Jag vet att bilen har en del rost som har förkortat livslängden men jag kör så länge som jag kan. Och här har vi ingen bilprovning och ingen bilbesiktning. Här kör vi glatt med rostiga bilar. ;)

En bil jag ser med jämna mellanrum på parkeringen i Mt Shasta skulle troligen omedelbart få körförbud i Sverige. En Chevrolet pickup truck med så mycket rost att till och med jag reagerar.
Troligen skulle väldigt många bilar i mina trakter får körföbud av den svenska bilprovningen eftersom det är många som har äldre bilar och man inte har råd att ha en ny, "felfri" bil. Duct tape är ju inte helt ovanligt heller att se här där jag bor. Tejpen håller vindrutor, speglar, dörrar och annat på plats. USA är ett helt annat land i många avseenden - även när det gäller bilar.

Dubbdäcken är alltså påsatta men jag skall ha ett samtal med min bilmekaniker om vissa detaljer som inte hade gjorts som de skulle hos dem. Var faktiskt iväg i lördags till Mt Shasta Tire Factory för att få en extra, oberoende kontroll så nu känner jag mig lugn.

------------------------------------------------------

Hunden Arthur kommer troligen att bli en riktig kändis. Hans nya "pappa" har tydligen blivit inbjuden till CNN i USA för att berätta om allt som hänt. Jag hoppas att Arthur får riktigt många köttbullar till jul när han sitter i sin karantän. :)

28 comments:

Annika said...

Här i Virginia har vi besiktning, en gång om året. Om din bil inte "går igenom" kan det läggas körförbud på den.
Och de fel du har måste fixas omgående. Bilen besiktigas på mackar, som har besiktning, eller hos bilmekaniker. På vindrutan sitter en stor lapp där det tydligt står när bilen ska besiktigas igen. Om du missar din besiktningsmånad kan det bli dryga böter.
Det är verkligen ett stort land, med många olika bestämmelser från stat till stat, och ibland kommun till kommun.
Dubbdäck, bra att ni har det. DET har inte vi, som du vet. Men gudarna vet att det skulle behövas, iaf vinterdäck. Vintrarna här verkar bli allt strängare.
Arthur, ja måtte han få köttbullar i mängd till jul :-)
OJ så tidigt jag läste och kommenterade ditt inlägg. DET brukar jag ju annars göra till mitt morgonfika!
Kramar!!!

Annica said...

Naturen håller sakta men säkert på att återta den blå pickupen. ;)
Eftersom jag kommer från en bilfamilj så är jag också ganska bra på bildelar och biltermer. Några engelska kan jag men jag föredrar de svenska. :)
Ska man köpa begagnad bil i Sverige är det bra om den mest rullat i norra delen av landet för här uppe saltas vintervägarna mycket mindre än söderut. Fordon söderifrån är oftast mycket mer rostangripna.
När man skulle börja salta E10 som går upp mot Kiruna och Malmfälten blev det ett ramaskri från trafikanterna. Inte nog med rostrisken, det blir även ett sämre vinterväglag. Tycker norrbottningarna som är vana med snö och is.
Hela måndagen bjöd på både regn och ca en decimeter blötsnö. Usch!
Ha det gott! Kram!

Channal said...

Heja Arthur!!

Bilbesiktning är en säkerhet ute på vägarna! Kollar bromsar och andra säkerheter. En rostig bil kan säkert vara bra! Bara inte underdelen är som kexchoklad. Då är det en livsfara! Visste du att Sverige är det land som kör med flest gamla bilar på vägarna! Sant! Det beror på att vi fixar dem och de överlever! Sen har visst Volvo lång livslängd! De pratade just om det på TV i söndags. Titta på Allt för Sverige på SVT-play om du har det! Ett kul program om svenskamerikaner!

Ha en bra dag och kör försiktigt! KRAM Anna

Anne-Marie said...

Annika: Intressant att ni faktiskt har en besiktning hos er.
Ja, skillnaderna mellan olika delar av USA, inom en stat och mellan olika kommuner är stora. Och det är svårt att riktigt förstå ibland att skillnaderna kan vara så stora.
Dubbdäck skulle verkligen behövas även på östsidan av USA. Om man skulle vilja ha dubbdäck går det inte överhuvud taget alltså? Är det förbjudet eller är det bara att det inte säljs sådana däck? Så om jag kom till Reston med min bil och hade mina dubbdäck skulle jag kunna köra med dem? Nyfiken bara på hur det faktiskt är hos dig.
Tror nog att Arthur blir ompysslad under sin karantän. :)
Ja, vad trevligt att se dig här även andra tider på dygnet. :) Vet ju att du brukar kommentera din morgon men det gick ju bra även med en eftermiddagskommentar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, så kan man nog uttrycka det. Pickup trucken är på väg att återanvändas och återgå till ursprungligt tillstånd. :)
Just det ja, du är ju en riktig biltjej. Om jag hade haft bil eller mamma och pappa haft bil hade jag säkert kunnat biltermer på svenska. Nu har jag lärt mig uttrycken så som man lär sig ett språk som barn, dvs man hör ett ord, ser vad det är och så finns det där i huvudet. Rätt intressant faktiskt.
Det visste jag inte att vägbehandlingen skiljer sig så mycket mellan olika delar av Sverige. Man undrar hur bilprovningen hanterar bilar och deras rost i södra Sverige?
Folk i Kalifornien är överlag urusla vinterbilister. Vi som bor här i Mt Shasta-området klarar av det rätt bra eftersom vi är tvungna. Men vi har ingen obligatorisk halkträning alls. Jag har lärt mig köra i halt väglag genom att helt enkelt köra och jag tror också att min erfarenhet av halkiga vägar från Sverige (helt enkelt genom att ha gått på hala vägar) faktiskt har varit till stor hjälp.
Usch, blötsnö är inget kul. Ha en fin tisdag! Kram!

Hanna said...

Vad annorlunda det är. :-)

Anne-Marie said...

Anna: Japp, heja Arthur! :)
Självklart är det bra med bilbesiktning. Jag vet inte varför det inte finns där jag bor. Men som sagt, många bilar skulle nog få körförbud om det fanns besiktning.
Jag är väldigt om mig och kring mig när det gäller min bil så jag brukar se till att saker och ting kollas med jämna mellanrum - sådant jag själv inte kan kolla. Nej, kexchoklad är inte min bils underrede, men det är inte så starkt som en rostfri bil.
Vad bra att bilarna har lång livslängd i Sverige. Volvo tror jag har kvalitetsbilar.
Det programmet du nämner kan jag inte se tyvärr. SvT har många program som inte går att se utanför Sveriges gränser och jag har ingen VPN eller kan komma in på svenska IP-adresser för närvarande. Borde nog skaffa det.
Ha det bra du också! Kram!

Anne-Marie said...

Hanna: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig här tidigare.
Ja, det är väldigt annorlunda. Skillnaderna mellan USA och Sverige är större än vad man tror.

Marina said...

Jag tillhör de där som bara kör och förutsätter att bilen ska starta när jag vrider om nyckeln!

Annika said...

Jo, det skulle du absolut få. Köra på dubbdäck. Har inget hört om förbud mot det.
Vinterdäck skulle räcka långt här hos oss, men inte ens det finns. VAD jag vet.
En kompis till mig har All Weather Tires, men jag vet att de hade svårt, svårt att få tag på just de däcken.
Vintrarna håller på att ändras på denna kust, de blir kallare och mer snöiga. Så jag hoppas att det snart ska bli lättare att få tag på vinterdäck. Som det är idag kör sgs samtliga på sommardäck. OCH många som har 4-hjulsdrivna SUVs tror att de är odödliga och ligger ofta i dikena med sina stora bilar.
Vi har också 4-julsdrift, det hjälper, men man ska inte tro att de klarar vinterväglag med glans, och att man kan köra fort.
Nu väntar östkusten ett stort oväder lagom tills imorrn, och det är ju årets största resdag. Snö och elände ska komma. Inte roligt. Vi får hoppas att det inte blir så illa som de säger. Jag är glad att K kommer hem ikväll.
Kramar!

Anonymous said...

Förvånansvärt att Kalifornien inte har infört bilbesiktning, när man tänker på, att de flesta familjer har två eller
fler bilar. Mackarna skulle ju tjäna stora pengar dessutom.

På tal om dubbdäck; när jag jobbade som chaufför och "sällskap" åt en dam utanför Worcester, Massachussetts, vintern 1951-52, fanns det nog inte dubbdäck, men vi hade snökedjor; himla jobbigt att sätta på och ta av. Jag hade min egen lilla 2-sitsiga Studebaker och fastnade i snödrivor ett par ggr, då jag varit för lat att sätta på kedjorna. Hade alltid en låda med sand och spade i bilen och pappskivor att lägga framför hjulen, om dom började spinna.
Hade inte dubbdäck när vi bodde i Alaska, men snön där var för det mesta torr, och man lät gatorna vara ifred.

Vi har inte nog med snödagar här för att behöva dubbdäck. Sätter inte på vinterdäck heller.

Ruth i Virginia

Gunilla Nardin said...

Aven i Frankrike finns numera bilprovning.Dit ska man vartannat
ar, efter att din bil fyllt tre ar. Min borjar bli lite till aren sa det ar maste nu for tiden.Men oftast skoter din bilmekaniker om hela proceduren. Fixar det som ska fixas, tar den tll bilprovningen, och du kan hamta den samma dag. Bra service!

Den lille hunden ar ju helt bedarande.Tycker mycket om hundar.
Men som sagt man blir helt klart
bunden. Kanske skaffar vi en sa smaningom iaf. Under tiden ar vi
hundvakt at grannens Labrador,varldens finaste.

Ha en go dag AM!
Stor Kram!
Gunilla

Desiree said...

Skönt att dubbdäcken är på. Det är en viktig trygghet. I alabama fanns det inte ens krav på att besiktiga bilar. Helt galet. Även om vi har haft bil så har jag aldrig varit iväg till bilbesktningen med den eftersom C får sköta det mesta som har med bilen att göra. Just nu är det en felkod som har dykt upp så vi måste lämna in den. ALltid nervöst över hur lång tid det ska ta och framför allt hur mycket det kommer att kosta att fixa. Bil är underbar att ha för det ger en stor frihet men det kostar en bra slant varje år. I USA måste man ju i princip ha bil.
Kram!

Malin said...

I Maryland besiktas bil endast när du köper den, vare sig ny eller begagnad. Däremot måste du ha emissions testing varje år samt registera den vartannat år (vilket du kan göra via nätet).

Anne-Marie said...

Marina: Då har du kanske bara haft nyare bilar. Jag har bara haft (även Michael och jag) äldre bilar. Då krävs litet fler kontroller och att man lyssnar på ljud osv. Intressant också att lära sig mer om bilar tycker jag.

Anne-Marie said...

Annika: Vad bra att du berättade litet mer om "däcksituation" hos dig. Man tycker ju att däck skulle kunna beställas via nätet. Många gör ju det numera och det blir troligen billigare också.
Nej, 4 wheel drive kräver också försiktighet. En av de två bilar Michael och jag hade, hade 4 wheel drive och det gick ju inte att köra hur som helst bara för att man hade den funktionen. Folk är inte alls tillräckligt medvetna om riskerna med halt väglad. Halkkörning borde vara obligatoriskt även i USA.
Vinterstormen Cato skall tydligen dra upp utmed hela östkusten. Vilken tur att K kommer hem redan idag. Tänkte faktiskt på det när jag såg varningarna.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag vet faktiskt inte varför vi inte har någon bilbesiktning här. Vi har ju smog-kontrollerna i vissa områden i Kalifornien. Det är inte samma regler dock som gäller för olika counties i Kalifornien betr. smog. Siskiyou county där jag bor har bara smog-kontroll när en bil byter ägare medan andra counties (med fler människor) har smog-kontroller vartannat eller vart tredje år.
Jag har aldrig haft snökedjor men det verkar otroligt bökigt att få på dem. Det är väl därför det finns hjälp till exempel hos oss när den stora motorvägen I-5 kräver kedjor kring Mt Shasta-området. Tror det finns folk utmed vägarna då som mot betalning hjälper bilister att få på kedjorna.
Nu ser jag "rain and snow" i väderprognosen för mina trakter under helgen så dubbdäcken är bra att ha påsatta. :)

Anne-Marie said...

Gunilla: Låter som en bra rutin att bilmekanikern kan ombesörja det mesta och hjälpa till på det sättet. De riktigt rostiga och nedgångna bilarna hos oss är säkert inte helt trafiksäkra.
Visst är Arthur en fin hund. Och vilken kämpe som följde med det svenska laget. Han visste nog att livet i Sverige skulle bli bättre än på gatorna i Ecuador. ;) Att vara hundvakt är helt okej. Labradorer är fina och bra hundar. Verkar mycket snälla.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom prognosen visar snö och regn redan till helgen känns det bra med dubbdäcken som är påsatta.
Jag har bara hört historier om vad folk får gå igenom med den svenska bilbesiktningen och ibland tycks det vara rätt omfattande saker.
Min bil har inga felkoder - den är för gammal för det. Jobbigt att inte veta exakt vad som är fel och hur mycket det kommer att kosta. Hoppas att det inte blir en alltför saftig räkning för er.
Tror nog att det är rätt dyrt att ha bil i Sverige. Det verkar finnas fler avgifter än i till exempel USA.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Hos oss finns ingen besiktning ens när man köper en bil. Däremot har vi smog-kontroller när bilen byter ägare. Som jag skrev till Ruth gäller dock olika regler i Kalifornien beroende på vilket "county" du bor i. Siskiyou county där jag bor har bara smog-kontroll när en bil byter ägare medan andra "counties" i Kalifornien har smog-kontroller vartannat eller vart tredje år. Vi registrerar våra bilar varje år i Kalifornien.

Anonymous said...

Jag kommer ihåg, att det fanns kontroll vid Donner Pass, när man skulle köra upp till skidområdena. Beroende på situationen, fick ingen fortsätta utan kedjor, och det fanns statsanställda som hjälpte till. Man kunde också köpa eller hyra kedjor där.

Virginia har smogkontroll varannat år.

Ruth i Virginia

Mimmi said...

VI har årlig besiktning här i MA. Vinterdäck/dubbdäck har jag aldrig haft här (hade inte det i Sverige heller - innan tvånget), man kör enligt väglag helt enkelt. Min Volvo är en 2002, och än så länge har jag ingen rost på den, trots all salt på vintervägarna.

Registrering måste förnyas vartannat år, och för mig är det dags Februari 2015. Maken höll inte koll på sin (för de har slutat skicka ut om förnyelse, som de brukade göra), så han blev pulled over för nån vecka sen, och blev fråntagen bilen. Han hade ingen aning om att registreringen hade gått ut, och det var bara att fixa det, och sen lösa ut bilen igen. RMV brukade göra utskick vid förnyelse av körkort, och registrering, men de slutade med det, och massor av folk blir stående på vägen då de blir fråntagna bilen när de har glömt. Helt sjukt att de drar in på det för att sen håva in pengar i och med böterna, och de höga kostnaderna på förnyelserna. Disgusting! Visst att man skall hålla reda på sånt, men ändå.

För nåt år sen så var jag nära på att åka på att ha ett utgånget körkort. Vi var inne på banken för att fixa med vårt huslån, och de behövde se mitt körkort, så jag hivade fram det, och när jag skulle lägga ner det i plånboken igen insåg jag att jag hade 2 dagar kvar innan det gick ut. GAH!! Men det gick ju att fixa snabbt via en förnyelse online. Hade vi inte varit på banken skulle jag ha missat det helt, och vem vet när jag skulle ha upptäckt det, för jag kan nog räkna upp på en halv hand hur många gånger per år körkortet tas ur plånboken. ;o)

Eftersom jag alltid har varit en bilfantast, så kan jag en hel del biltermer på både Svenska och Engelska, men fler på Engelska faktiskt.

Anne-Marie said...

Ruth: Eftersom jag aldrig är ute och kör när det är riktigt dåligt väder och snöar mycket har jag aldrig behövt använda snökedjor. Känns väldigt gammaldags egentligen med dessa kedjor.

Anne-Marie said...

Mimmi: Undras just om östkusten är annorlunda - verkar nästan så när det gäller besiktning av bilar.
På Hawaii rostar precis allting pga saltet i luften.
Det låter vågat att inte ens ha haft dubbdäck i Sverige.
Verkar väldigt strikt att bli av med bilen så som din man råkade ut för. Jag har faktiskt ingen aning om vilka påföljderna är i Kalifornien om man glömmer att registrera bilen. Många trafikböter är högre i Kalifornien än i de flesta andra stater så det blir troligen någon väldigt kännbar påföljd.
Körkort gäller 5 år i Kalifornien och jag brukar kolla mitt då och då bara så att jag skall vara helt säker. Det sänds alltid ut påminnelser men posten kan ju vara försenad ibland.
Jag skulle stå mig helt slätt hos en bilmekaniker i Sverige - såvida personen inte kunde engelska. ;) Litet intressant det där hur man faktiskt lär sig ett språk om man inte kan orden på ett annat språk.

Marina said...

Nej, jag har inte bara haft nya bilar, men det är fortfarande så att jag är totalt ointresserad av något mer än att "bil ska rulla och gå". Blir det problem lämnar jag gladeligen ifrån mig bilen till någon som kan;)

Anne-Marie said...

Marina: Inte fel det heller. :) Jag kan bara enklare saker för min bil men jag har lärt mig mycket sedan jag kom till USA. Från att inte ha kunnat någonting är det ett stort framsteg.

malix said...

konstigt att de ser ut så bilarna i bilisternas land en sådan bil som på bilden hade nog platsat mera på sån där skrot. Känner lite att det nog är tur att vi här har besiktning eller kanske är det en falsk trygghet...... ha en fin dag.

Anne-Marie said...

Malix: I större städer och i områden där folk har mer pengar ser bilarna givetvis bättre ut. Jag bor på landet i glesbygden.
Tror nog att det vore bra att ha litet mer kontroll av bilarna men det skulle nog också leda till att många bilar fick körförbud.