Saturday, October 29, 2011

Baseball och amerikansk fotboll

Bor man i USA går det inte att komma undan baseball och amerikansk fotboll. De här sporterna visas konstant på TV och gör att alla planer på att se vissa program snabbt går i kras eftersom matcherna är mycket långa och ofta pågår i många timmar.

Igår kväll gick den sista matchen i MLB (Major League Baseball). Det var den sista matchen i vad som kallas "The World Series" för MLB. De här matcherna har gått i TV under litet drygt en vecka och skjutit alla andra program åt sidan. Baseball går före det mesta i USA och är en del av den amerikanska folksjälen. Filosofen Morris Raphael Cohen skrev 1919 att baseball var USAs nationella religion. Fullt så populärt som amerikansk fotboll är inte baseball men det finns stora pengar i baseball - som filmen "Moneyball" visade (som jag såg förra lördagen). En av de mest kända baseballspelarna är Babe Ruth.

När jag kom till USA och litet förstrött tittade på några matcher insåg jag snabbt att av någon anledning skulle jag aldrig komma att bli en baseballfantast. Jag tyckte bara att matcherna var såååå långa och det hela var rätt ointressant och inte särskilt spännande. Annars gillar jag att titta på olika sorters sporter - ishockey, fotboll (alltså den europeiska varianten), tennis, friidrott, slalom osv. Men inte baseball. Gäsp! ;) Går man in hos Wikipedia står det att brännboll är en besläktad sport. Det var den första tanken jag fick när jag kom till USA och såg en baseballmatch att det liknade brännboll. Det spelade vi ofta när jag gick i skolan och var roligt tyckte jag.

Amerikansk fotboll liknar inte alls den europeiska varianten - som i USA kallas "soccer". Jag kunde alla regler för vår svenska fotboll och tittade gärna på matcher. Amerikansk fotboll är fortfarande ett stort mysterium efter snart 15 år. Jag satt bredvid Michael och bad honom beskriva reglerna. Trots detta fattade jag i stort sett noll. För mig är amerikansk fotboll mest stora killar som tacklar varandra och är en match som avbryts i stort sett var 30 sekund av olika anledningar. De här matcherna går också före allt annat på TV. Stora pengar finns det även här och amrisarna älskar att gå på matcher. Den här sporten är verkligen en del av den amerikanska kulturen.
Och det finns både proffsligor och ligor på college och universitet.

En rolig och charmig film - The Blind Side - med Sandra Bullock visar hur Sandra och hennes familj tar hand om en hemlös kille som senare, mot alla odds, blir en All American spelare inom NFL (National Football League). En riktigt "feel good" film som kan rekommenderas.

I kväll är det "bara" College Football på TV men jag har ett par andra kanaler där det visas filmer så det blir bra. :)

Bilderna från Wikipedia.

8 comments:

Desiree said...

Jag fattar fortfarande noll av både den amerikanska fotbollen och baseball. Just collage fotbollen var ju hur stor som helst i södern. Den dominerade verkligen tabllåerna hela hösten fram till slutet på januari och alla lördagar satt folk som bänkade och kollade på tv eller åkte och såg matcher. Otroligt svårt att förstår sig på spelet. Vi åkte någon gång och såg en Highschool match och det roliga var ju att se bandet och cheerleaders i pausen samt att få uppleva stämningen och få vara med om tailgating party. Jag kollar inte mycket på sport här i Sverige och det gjorde jag inte heller i USA.
Men filmen The Blind Side har jag sett och den tyckte jag otroligt mycket om.
Kram!

T said...

Fotbollen har jag nog börjat att fatta, dock inte alla finesser. ESPN sänder NCAA matcherna via satellit till Sverige och det är rätt avslappnande att titta på.

Baseball däremot, fattar jag noll och intet av. Var på universitetsmatch en gång, klarade av en timme sen gick vi. Verkar vara en sport där publiken för mycket statistik. Tror att man måste vara uppfödd med den, samma som Cricket :o)

Mimmi said...

Baseball kommer jag aldrig gilla, för det verkar URTRÅKIGT, och långsamt, men jag håller ändå på Boston Red Sox när det beger sig.

Football däremot är jag ett stort fan av. Först fattade jag noll, men nu hänger jag med. Bland det roligaste som finns är att gå på New England Patriots hemmamatcher - vilket jag och maken gör så ofta vi kan. :o)

Anne-Marie said...

Desiree: Du har verkligen också varit med om "fenomenet" med dessa två sporter. Skönt att höra att jag inte är ensam om att inte fatta reglerna. Ibland har jag undrat varför det skall vara så svårt att förstå men det kanske har att göra med att vi inte vuxit upp med sporterna. Jag drar faktiskt en lättnadens suck när fotball-säsongen är över. Visst är det en mysig film med Sandra Bullock. Kram!

Anne-Marie said...

T: Jaha, så den amerikanska fotbollen har börjat sin "inmarsch" även i Sverige. Baseball verkar vara en hjärtesak för många amerikaner. Man har det som en tradition att gå på många matcher och kanske det är som du skriver, att man för statistik till och med. Cricket verkar också vara en sport höljd i mystik. ;)

Anne-Marie said...

Mimmi: Du skulle skriva en nybörjarguide för svenskar i USA. :) Jag har verkligen försökt fatta reglerna men av någon anledning vill de inte fastna. Och jag lärde mig själv reglerna till de flesta sporter jag tittade på i Sverige så jag är väl inte helt blåst. ;) Kul att du och maken har ett gemensamt intresse.

Annika said...

Så fort jag ber Peter förklara fotbillen så zoonar jag ut. USCH vad trist det är.
Den enda ggn det är kul är vid superbowl, men då är det ju mer en social grej.
Baseball avskyr jag också.
Tycker det är så triiiiist.

Men, the Blind Side är en fantastiskt film med så mkt värmen. Älskar den!!

KRAM!!!

Anne-Marie said...

Annika: Undras just varför det är så svårt att komma in i de här sporterna? Som jag skrev i inlägget gillar jag annars olika sporter och fattar alla regler för dessa. Mysko. Visst är det en fin film. Kramar!