Saturday, December 25, 2010

Narnia - tredje filmen

I torsdags var jag och T iväg och såg den tredje Narniafilmen - Kung Caspian och Skeppet Gryningen.

Även om vi inte har många affärer i Mt shasta området finns det faktiskt en biograf som till och med har flera salonger. Och det är mycket billigare att gå på bio här jämfört till exempel med Stockholm. Här betalar vi bara $6.25 (ca 45:-) och i Stockholm såg jag att man får betala 100:-.
Här hade filmen premiär i mitten av december och jag såg att den kommit till Stockholm nu kring jul. När jag var yngre tog det mycket lång tid innan amerikanska filmer kom till Sverige. Jag minns när till exempel Star Wars-filmerna kom. Då läste man om filmerna i tidningarna och sedan tog det kanske 3 månader eller ännu längre innan de letade sig över Atlanten.

Tidigare har jag sett de båda Narnia-föregångarna och tycker nog att den första filmen, "Häxan och Lejonet" är i en klass för sig. De två efterföljarna har inte riktigt nått upp till samma nivå. Något som flera kritiker i USA sagt är att skådespelarna, framför allt barnen som spelar huvudrollerna, inte har någon direkt utstrålning och inte har så stor skådespelartalang. Jag måste nog hålla med. I de första och andra filmerna är alla fyra syskonen med men i den tredje filmen har de två äldsta syskonen blivit för gamla så det är bara de två yngsta plus deras kusin som kan komma till Narnia.
Om inte barnen har så stor utstrålning finns det en mus, Ripipip, som har desto större utstrålning och är riktigt rolig att se. :)

Jag läste alla Narniaböckerna när jag var yngre och de kan verkligen rekommenderas. Man kan läsa dem som vuxen och fortfarande ha behållning av dem.

13 comments:

Äventyret framtiden said...

Högläsning för Timothy väntar för min del efter dina recensioner:D.
Tack för tipset!

God fortsättning på julen!

Kram!

olgakatt said...

Jag läste de första Narniaböckerna som vuxen och blev väldigt besviken. Jag gillar inte den religiösa tendensen och fann en del rent kvinnofientliga drag.
Skulle dra mig för att högläsa dem för barn. Harry Potter är i mitt tycke mycket bättre.
Eller varför inte HC Andersen i urval?

Anonymous said...

Men ben barnes som spelar caspian är assöt

Katarina said...

Usch, jag inser att jag är verkligen ute när det gäller filmer,, vet så lite, då jag sällan ser film..

Däremot var jag och familj och såg Änglagård nr 3...,, ja, vad tyckte jag då,, nä,, jag var nog rätt blek,, det är svårt att ha åsikter om filmer, de förändras liksom från dag till dag i ens sinne.

Anna, Fair and True said...

Jag läste böckerna som liten men tyckte delvis att de var otäcka samt inte min grej (har aldrig gillat fantasy). Såg dock första filmen men kommer nog inte se övriga. Dock är det väl klassiker som jag hoppas mina barn läser någon gång.

Annika said...

God fortsättning, Anne-Marie!!
Narnia är nog inte helt min grej, har svårt för allt fantasy. Men Peter ÄLSKADE de böckerna som barn, och han har läst alla högt för Karolina. Hon gillar dem också, så det är jag som är lite udda i familjen .
Kram!!!

Anne-Marie said...

Karin: Jag tycker böckerna verkligen är medryckande och inspirerande, men jag gillar fantasy. Alla gör ju inte det. De första två filmerna finns säkert ute på DVD också om du vill titta på dem. Kram!

Olgakatt: Jag vet att en hel del personer hade reaktioner inför den första filmen pga den kristna undertonen. Harry Potter har jag aldrig läst men sett filmerna. Jag tror faktiskt att jag föredrar Narnia trots allt. Kan för litet om HC Anderson för att uttala mig. Jag har nog valt att fokusera på det som är positivt i Narnia-böckerna/filmerna. :)

Anne-Marie said...

Anonym: Jag tyckte nog att musen var ändå charmigare. ;)

Katarina: Att recensera filmer och böcker är ju väldigt personligt. Det jag tycker om kanske du inte alls gillar och tvärtom. Vissa filmer och böcker har etsat sig fast i mitt minne och de kan jag ofta se om och läsa om.

Anne-Marie said...

Anna: Gillar man inte fantasy är de här böckerna och filmerna kanske inte alls något som kan ge behållning. Visst är de klassiker.

Annika: Det verkar som om man måste gilla fantasy för att kanske kunna ha behållning av Narnia. Peter och Karolina får väl stå för fantasy-biten hemma hos er. Kram!

Mia said...

jAG HAR STARTAT EN GRUPP FÖR EXPATS PÅ FACEBOOK
"EXPAT MADE IN SWEDEN"
KANSKE NÅGOT FÖR DIG?!

Christina said...

Vi såg filmen på juldagen när den hade premiär i Sverige. Måste säga att jag tyckte den första filmen var bättre (av de senaste filmatiseringarna alltså. Alla böckerna är ju filmade tidigare, åtminstone en gång.)
Jag är inte så road av att läsa fantasy själv, men att läsa högt är lite annorlunda. Läste med nöje alla böckerna högt för några år sedan.

Marianne said...

Skam till sägandes har jag varken läst böckerna eller sett filmerna. Jag gillar EN DEL fantasy, som Sagan om ringen, t.ex., men de här böckerna har gått mig helt förbi. Jag har i alla fall köpt min första Harry Potter, så den ska jag snart läsa.

Kram!

Anne-Marie said...

Mia: Tack för informationen! Skall kolla in din sida. Jag är väldigt litet på Facebook men bra att veta om.

Christina: Du verkar ha samma känsla som jag att den första filmen (av denna version) var bättre. Det gick en engelsk TV-serie för många år sedan i svensk TV som var riktigt bra.

Marianne: Harry Potter har jag faktiskt aldrig läst men har sett filmerna. Sagan om Ringen läste jag när jag var i tonåren och tycker nog att böckerna var mycket bättre än filmerna. Kram!