Monday, December 13, 2010

Lucia - tack för SvT Play

Tack för alla uppmuntrande kommentarer om min ansökan. Fortfarande har inget hänt men mitt brev kom fram sent idag till Missouri och jag ringde till kundtjänsten där man ansåg att det andra numret i mitt brev inte var något problem. Hmmm. Ja, vi får se vad som händer.

Lucia - denna fina ljusets högtid som inte firas i USA. Vad gör man som utlandssvensk? Jo, man tittar på SvT Play.

Idag när jag kom hem tittade jag på programmet via datorn och blev påmind om att det faktiskt är Lucia-dagen idag (ja, den var igår i Sverige ;)). I år var det elever från Södra Latin som sjöng i Kungsholms kyrka. Åh, så vackert det var! Och vilka fina röster. Dessutom hade de gästartister som också verkligen kunde sjunga.

Lucia måste vara något rätt exotiskt för personer som aldrig sett ett luciatåg tidigare. Nobelpristagarna brukar ju få påhälsning av lucia med tärnor och de brukar tycka att det är fint och speciellt - vilket det är. Jag hade tipsat min chef och chefen för skolans bibliotek att titta på det svenska programmet - båda är intresserade av andra kulturer (vilket definitivt inte alla amerikaner är) och biblioteksmannen har till och med varit Sverige för att släktforska.

Det blev ingen glögg och lussebullar för mig idag men det var fint att se och höra alla klassiska lucia- och julsånger.

Lucia i SvT:
http://svtplay.se/t/123386/luciafirande_i_svt"Lucia" målning av Carl Larsson.

5 comments:

Annika said...

Det var verkligen en sådan vacker luciamorgon svt visade. Jag njöt i fulla drag, men kunde ha undvarat Lennart J och poptjejerna. De behövdes inte. jag tycker det ska sjungas rätt av, inte avbrytas med prat.
Musikklasserna är så imponerande duktiga att man baxnar.
En fröjd att se och höra.
Av alla svenska traditioner tror jag att jag saknar lucia mest av alla.
Kram!!

Saltistjejen said...

Japp just Lucia är sååå unikt och det är den högtid av alla svenska som jag saknar här i USA. Just för att den är såpass speciell och för att ingen som inte upplevt det kan förstå vad man pratar om. Det blir alltid mest bara prat om det yttre. Typ hur de är klädda, varför, symbolik etc. Men det jag saknar är ju KÄNSLAN. Atmosfären. Stämningen. Vi fick ju riktigt fin Luciakänsla i lördags när vi var på Svenska Kyrkans Luciakonsert här i New York Underbart!
Såg även AVT Plays Luciamorgon igår. Fint fint!!!
Stor kram och jag hoppas verkligen att det ordnar sig med immigration snart!
Kramar!!

Anonymous said...

Hej!

Jag har tjuvläst din blogg lite i en månads tid och tänker att det absolut artigaste är att låta dig veta vem jag är. Eller, kanske ATT jag är :)

Annelie heter jag och bor i Varberg på västkusten. Jag hamnade på din blogg genom google, hur man gör för att liksom leva i USA om än bara för ett tag. Det är lite motstridigt det där, att VILJA leva någon annanstans i världen för ett tag, men samtidigt veta (baserat på tidigare erfarenheter) att jag saknar min familj, Sverige och traditioner här så mycket att jag ibland tror att hjärtat ska brista. Nåväl. Oavsett hur allt blir kommer jag nog ändå läsa vidare här - din blogg är intressant och berikar mig. TACK!

Vad gäller Lucia hade vi lite firande på skolan (jag arbetar som lärare), och det blev genast väldigt påtagligt att jul och jullov är nära, så nära i tid nu. Mysiga, fina dagar är det!

Hoppas innerligt att allt går väl för dig med alla papper!

/Annelie

Anne-Marie said...

Annika: Jag kan hålla med dig om att man inte behöver prat men det var i alla fall väldigt kortfattat. Jag tror jag störde mig mer på Darian än på de tre tjejerna. Men överlag var det ju fantastiskt vackert och stämningsfullt. Jag minns en Luciakonsert i Globen i Stockholm med Adolf Fredriks musikklasser. Då gick det kalla kårar utmed ryggraden. :) Kram!

Saltis: Vi har ju ingen Svenska Kyrkan i mitt område. Den närmaste kanske finns i San Francisco - det skulle ta ca 5 timmar att köra dit så det är litet väl långt. Vad mysigt att ni fick se det hela "live" också. Känslan är den viktigaste delen tycker jag också. Och att jag varit med i flera luciatåg själv, både som tärna och Lucia. Jag hoppas också att immigrationsverket skall "få ändan ur vagnen" snart. Stor kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Välkommen hit och vad trevligt att du skrev en kommentar! :) Varberg är en fin stad - har en kompis i Falkenberg så vi har varit i Varberg och turistat. Visst kan det vara mostridigt att vilja uppleva en annan kultur och samtidigt längta hem. Inte alltid lätt att få det att gå ihop. Hoppas du fortsätter att läsa min blogg. Immigrationsverket får ta och skärpa sig tycker jag. ;)