Friday, December 31, 2010

Läckande tak, telefonproblem och Gott Nytt År!

Den gångna veckan har inte alls varit så avslappnad som jag hade hoppats. Det hus jag hyr verkar vara förföljt av problem och en hyresvärd som ger mer att önska.

Min juldag fick ett blött slut. Mycket har hänt i huset jag hyr - myror, en hyresvärd som trodde han kunde använda min el utan att fråga, ett element som började gå igång av sig självt, ett avloppsproblem som kom från grannhuset. Jag trodde att det var slut med konstigheter. Men inte - på juldagen började taket läcka! Jag hade varit på en trevlig julmiddag med massor med människor och god mat och kom hem till ett läckande tak. :(

Mitt hus har ett slags tak som är väldigt vanligt här i Weed. Vet inte alls vad den här sortens takbeklädnad heter på svenska men jag har sett en del tak som har samma "symptom" som mitt, nämligen att vissa bitar av det yttersta skiktet har blåst bort. Jag har haft en underlig känsla under någon månad, sedan vädret blev sämre, att något eventuellt skulle hända. För ett par veckor sedan pratade jag till och med med min hyresvärd för att se vad han hade att säga. Han påstod att han planerat att lägga om taket nästa år.

Inte tror jag att han förväntat sig att taket faktiskt skulle börja läcka. Trots att det var julfirande ringde jag till hans mobil eftersom det här kändes allvarligt. Det visade sig att han inte ens var i Weed när det hände. Jag fick inget åtgärdat förrän i onsdags! Och jag kände att jag nästan fick strida för att få honom att komma. Vilket är helt absurt eftersom han äger huset jag hyr. Nu får vi se om lagningen av taket (en omläggning av taket kommer han inte att göra förrän till våren/sommaren) håller i nästa oväder. Jag fick i alla fall reda på att om han inte gjort något inom en rimlig tid kunde jag ha flyttat utan att vara bunden av mitt hyreskontrakt som löper till och med 31 juli 2011.

Det lappade och lagade taket. Märk också den trasiga stuprännan. Weed är verkligen en mysko plats.


Natten mellan tisdagen och onsdagen hade vi ett nytt oväder med orkanstyrka på vindarna och ösregn blandat med snö. Och när det ovädret hade passerat slutade min telefon att fungera! Jag har fortfarande en vanlig telefonlinje eftersom jag inte vill bara vara beroende av en mobil. Och jag har mitt bredband genom telefonbolaget. Efter att ha väntat i ett par timmar kom jag äntligen fram till telefonbolaget för att rapportera problemet - trots att telefonlinjen inte fungerade gick det att komma ut på internet och ringa med Skype. AT&T (vårt telefonbolag här i västra USA) har nästan slagits ut av den senaste tidens oväder på USAs västkust - folk i södra Kalifornien kommer inte att få hjälp med sina telefonproblem förrän mitten av januari. Helt otroligt. Jag fick datumet 4 januari då de skulle kunna komma till mig. Men det tyckte jag var lång tid - så stora problem har inte vi haft med vädret - så då ringde jag till AT&Ts kontor i Redding (söder om oss) och pratade med en av cheferna. Han höll med mig om att det var lång tid så han skulle göra vad han kunde för att det skulle åtgärdas snabbare. Och i morse kom en väldigt trevlig reparatör och fixade det hela. Det var inget problem i mitt hus utan vid stolpen vid vägen. Varför man inte grävt ner ledningarna fattar jag inte med tanke på hur mycket det blåser här.
Nu får vi se vad som händer härnäst i mitt hus. Det är lika bra att vara förberedd. ;)

Stolpen utanför mitt hus där något fått kortslutning.


Eftersom man i USA inte firar nyår alls som i Sverige blir det inget speciellt för mig. Jag behöver nog ta igen mig litet efter allt som hänt. :)

Gott Nytt År!

14 comments:

em said...

Hoppas att du kan lämna alla problem tillsammans med det här året - och att inga ny dyker upp under nästa!
Allt gott för det nya året,
Margaretha

Saltistjejen said...

Jobbigt med läckor. Vårt rör under diskbänken läckte upptäckte vi igår. Nu ahr vi provisoriskt lagat det.
Vill ändå önska dig ett riktigt bra 2011! Hoppas det blir ett år som är fullt med mer roliga överraskningar än läckor!
KRAM!

olgakatt said...

Vi vaknade idag till en trasig utkastare utanför ytterdörren och en vattenfontän rakt ut. På nyårsafton kommer ingen rörmokare! Men efter tre timmars slit lyckade maken plugga rören och vi kunde koppla på huvudkranen igen och koka morgonkaffe.
Men läckage in i huset är värre!Hoppas det nya året ska ge dig nya möjligheter att komma vidare!
God början på 2011!

Trillingnöten said...

Men usch! Läckande tak! Jag hoppas att det inte förvärras och att hyresvärden faktiskt gör det han ska. Typiskt. Gott Nytt år till dig!! Kram

Äventyret framtiden said...

Du tycks ha fått din beskärda del av eländen för ett tag. Du får också vara glad att du inte äger huset...en fördel i sammanhanget.
Hoppas att du får dra andan ett tag och sova lugnt.
God fortsättning på det goda runt omkring dig, hoppas att det snart ordnar sig till det allra bästa...
Kram!

Cari said...

Gott nytt år.
Hoppas det nya året blir utan problem för dig.
En fråga: varför firar man inte nyår i USA? Blev så besviken ett nyår då vi var i Mexiko och bodde på ett ställe med många amerikanska turister. Vi hoppades på firande och stod på stranden med vårt mousserande vin och väntade. Vi blev ensamma där med våra två barn - vilket antiklimax.

Anna, Fair and True said...

Vilken otur du har! Hoppas allt ordnar sig!

Anne-Marie said...

Margaretha: Tack! Det behöver jag. 2010 har inte varit något bra bostadsår för mig (den påtvingade flytten i början av året och alla konstigheter i och med min senare flytt). Jag önskar dig detsamma!

Saltis: Läckor är inte roliga alls. Den läckan ni har kanske är litet lättare att göra något åt själv - ett tak kan man ju inte gärna sätta igång och fixa själv när man bara hyr. Jag hoppas också att 2011 blir ett bättre år. Som jag skrev till Margaretha har 2010 inte varit något bra bostadsår för mig. KRAM!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det låter inte som någon vidare läcka ni hade. Svårt också att arbeta utomhus med sådant när det är kallt. Jag har faktiskt aldrig haft läckage in i huset på det sättet som jag nu hade . När jag var liten hade vi vatten som kom in i källaren under en höststorm. Jag sussade sött i min säng medan mamma och pappa försökte ta hand om vattnet. Litet senare blev det nya dräneringsrör runt huset som förhindrade ytterligare problem. Jag önskar dig också ett fint 2011.

Trillingnöten: Det var ingen rolig juldagskväll. Han har lagat taket men jag vet inte hur väl det kommer att klara av nya ösregn och hårda vindar. Det är bara att hålla tummarna. Gott Nytt År! Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Tack! 2010 har inte varit ett bra bostadsår (jag blev tvungen att flytta i början av året pga att ägaren till den bostaden inte kunde betala sina lån). Jag vet hur viktigt det är att fokusera på det goda men ibland glömmer man bort det när man är mitt uppe i "eländet". ;) Jag skulle nog aldrig vilja äga ett hus i Weed. Det finns alltför många gamla, eftersatta hus här. Kram!

Cari: Gott Nytt År! Jag hoppas också att 2011 blir bättre. :) Man firar nyår men inte alls på samma sätt som i Sverige. Det finns ett rätt stort nyårsfirande i t ex New York som sänds via TV. Men att privatpersoner firar nyår, som vi svenskar gör, verkar inte vara så vanligt. Inga raketer alls faktiskt hemma i trädgårdarna. Däremot finns organiserade raketuppskjutningar. Jag visste heller inte när jag kom hit att man inte firar som vi gör. Kan tänka mig att ni blev besvikna och konfunderade. Vet inte varför folk inte firar på samma sätt. Man firar mer den 4 juli (nationaldagen) med t ex raketer.

Anna: Det mesta som kan hända har nog hänt under 2010. Jag hopppas också på ett bättre 2011.

Anonymous said...

hur firar man där då?

Anne-Marie said...

Anonym: Jag vet inte exakt hur folk firar men kan tänka mig att man kanske träffas ibland och äter middag men att ha stora fester och en massa fyrverkerier verkar inte direkt förekomma.

Rune said...

Har varit i Florida under Nyåret. Många mindre städer har sina nyårsfirande i downtown, med öppna barer och band som spelar med streetdance. Gästade Ft Myers men mycket hög stämning. Givitvis hade man "the big ball".

Anne-Marie said...

Rune: Jag tror att det finns fler organiserade festligheter i städer kring nyår och kanske inte så mycket privat firande som vi har i Sverige.