Thursday, March 25, 2010

Flyga till USA

Att flyga till USA blir mer och mer omständligt. Snart behöver man kanske vara ute på Arlanda en dag innan man kommer iväg. :) Skämt åsido - det börjar kännas minst sagt komplicerat.

I januari 2009 blev det obligatoriskt för de som reser med Visa Waiver att registrera sig innan de skulle åka. ESTA heter det systemet och gäller utan undantag för alla som inte är amerikanska medborgare eller "permanent residents" (vilket jag är). När jag ringde till SAS för att bekräfta mina flighter tillbaka till USA fick jag beskedet att man nu skulle komma till Arlanda 3 timmar innan flyget gick! Jag trodde först att de skämtade med mig men så var det inte. Förra gången jag åkte räckte det med "bara" 2 timmar.

Nu kan jag förstå varför det behövs 3 timmar. Till att börja med var det väldigt få incheckningsdiskar öppna hos SAS. Jag tror att SAS ekonomiska bekymmer börjar visar sig inom alla områden. Sedan var det den gamla vanliga röntgenkontrollen av handbaggaget. Jag är förvånad att man fortfarande inte behöver ta av sig skorna i Stockholm. I USA är det standard att alltid ta av sig skorna oavsett om man flyger inrikes eller utrikes. Nästa kontroll var passkontrollen och till slut kunde man gå till gaten. Där visade sig anledningen till de 3 timmarna. ALLA passagerares handbaggage genomsöktes mycket grundligt av 4-5 personer OCH vi fick ställa oss med armarna ut när de kollade om vi hade vapen etc på kroppen/i kläderna. Inte ens när de började låta oss gå ombord på planet var alla genomsökta. Jag frågade den tjej som kollade mitt handbaggage om det här var nytt från i år och hon sade att efter julen hade de börjat med den här mycket grundliga kontrollen. Det var väl efter det som hände i USA någonstans kring juletid. Om det blir fler händelser med misstänkta bombare osv vet jag inte vad de skall kolla. Kanske det blir "strip search"? Det vill säga att man får ta av sig kläderna.

När jag kom till Chicago och skulle gå genom pass/immigrationskontrollen trodde jag givetvis att jag skulle få lämna fingeravtryck. Det infördes i januari 2009 och gäller för alla som har visum, reser genom Visa Waiver och även för "permanent residents". Amerikanska medborgare är de enda som inte behöver lämna fingeravtryck. Gissa om jag blev förvånad när mannen bakom disken bara frågade hur länge jag varit borta och vad jag gjort i Sverige. Inga fler frågor, inga fingeravtryck utan bara "Welcome back". Ett plus i alla fall. :)

Jag hade köpt en present till min chef i Sverige eftersom hon tagit hand om mina växter när jag varit borta och jag parkerade min bil där under min semester. Dessutom har jag en uppsättning bildäck i deras källare eftersom min nya lägenhet inte är tillräckligt stor för att ha däcken där. Jag hade köpt en fin Orrefors glasljuslykta och i Chicago fick den undersökas manuellt eftersom de inte kan se genom den typen av glas/kristall. Mannen som kollade mitt paket sade att det var en "beauty". :)
Innan jag åkte hade jag läst att Chicagos O'Hare flygplats precis hade köpt en "full body scanner", dvs man ser personens kropp under kläderna, men denna scanner såg jag inte till som tur var.

Som sagt, var "beväpnad" med gott om tid, mycket tålamod och en inställning att i stort sett vad som helst kan hända när man flyger till USA. :)

Bilden från Orrefors webshop.

18 comments:

Unknown said...

Sist när jag flög från LA nu i oktober så fick jag ställa mig i en sån "full body scanner", det kändes som om alla där inne tittade på mig och trodde att jag var terrorist. Jag blev utvald för att det pep av mina smycken två gånger i den vanliga. Det var som en rund duschkabin som man fick stå i och så snurrade väggarna snabbt runt och scannade av en. Bra att de finns, men man kände sig allt lite kriminell...

Anonymous said...

Jag har sen jag varit 11 år alltid velat åka till usa. Nu är jag 31 och fortfarande inte varit i usa. Har ju som sagt var ej körkort det måste man ha i LA!

Mimmi said...

Jag fick lämna fingeravtryck när jag flög in till Boston i början av November förra året efter mitt Sverigebesök - fast det var ingen big deal, för de gör det med elektronisk scanning. :o)

olgakatt said...

När jag sökte visum till USA första gången, det var 1962, fick man skriva under att inte man själv eller flera generationer bakåt var eller hade varit kommunister! Jag hade också med mig ett jättekuvert med lungröntgenbilder som kontrollerades MYCKET noggrant innan jag släpptes in.
Kontrollen har ändrat fokus med tiden men paranoian finns kvar!

Trillingnöten said...

Bådar inte gott för när vi åker i sommar...Det är jobbigt med såna köer och sånt tjafs när man har barn dessutom. När vi åkte till USA julen 2008 fick jag vänta på att komma in i USA i nästan två timmar för att jag var tvungen att stå i kö till passkontroll. Jag kände mig som en som kom till Ellis Island på 1800-talet...

Katarina said...

Numera checkar man ju in i SAS egna kundcentra, själv check in med bagage drop, det är nog därför man inte har check in diskarna öppna! Star Alliance har det största self service centret på Arlanda,, Tog den med Blue1 när jag drog till Tanmmerfors för 2 dagar under min vistelse i Sverige.

visst är det tröttsamt med alla kontroller men jag tycker ändå att det är BRA!

Det skulle ju vara på sin plats om resenärerna förberedde sig för dessa kontroller och kollade sina fickor, tog av sig bälten osv.. Jag är skitträtt alla newbies, faktiskt,, de är tidstjuvar,,

Glas är en fin present att ge bort, amerikanerna har inte det vackra glaset att tillgå. Jag köpte ofta mina presenter i den import butik som finns i Georgia, mycket svenska produkter som de bl.a. säljer till olika svensk aktiviteter i USA.

Hoppas din chef blev glad för din vackra present!

Annika said...

Tycker inte det är så farligt. Men det gäller såklart att vara i god tid på flygplatsen. När jag for hem hit i julas från sverige var det inte incheckningen som var problemet på ARN utan folkmängden. Trodde jag skulle missa CPH flighten.
Sen i CPH var det inga problem med kontrollerna till planet till Washington. Den var omfattande då, allt kollades noga två ggr (det var precis efter hotet på planet amsterdam.detroit). Men hellre att de kollar en ggn för mkt än en ggn för lite...
Ja, med green card måste man ju numera ge fingeravtryck och plåtas också i immigration i USA. Men, ja...det går ju det med.
Full body scanner kommer nog att dyka upp på allt fler flyplatser, vet att det finns på Dulles här hos mig.
När vi for tillbaks till US efter jul kroppsvisiterades samtliga också i CPH, tom bebisar...
Men jag tycker också det är BRA att de kollar noga. För mig får de gärna vara hur omständiga som helst :-)
Kram!

Tova Back said...

måste man vara gift med en amerikanare för att få bosätta sig där? :)

Budgetresande said...

Jag har inte följt din blogg från start så jag undrar vad du jobbar med i USA?

Anne-Marie said...

Malin: Förstår att du kände dig "utpekad". Det jag har läst är att den strålning som finns i dessa scanners inte alls skall vara bra för kroppen. Men man kan tydligen också be om att bli "undersökt" på traditionellt sätt, dvs det är en person som undersöker.

Anonym: Du får ta och komma till USA som turist och se hur det är. Att köra bil i LA verkar jobbigt tycker jag eftersom alla vägar är fullproppade med bilar dygnet runt. Du kanske kan åka till andra städer som har bussar och tunnelbana osv.

Mimmi: Vet inte om du var här på besök eller om du bor i USA. Tydligen har besökare fått lämna fingeravtryck sedan tidigare men i januari 2009 infördes att även "permanent residents" skulle lämna fingeravtryck. Vet inte varför jag inte behövde göra det.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det där med kommunister verkar vara en mycket stor grej i USA. Rädslan för kommunister. Jag fick till och med söka visum första gången jag åkte till USA 1985. Då fanns inte Visa Waiver. Håller med dig om att paranoian ibland verkar gå litet till överdrift.

Trillingnöten: Jag vet inte om den här extra säkerhetskontrollen på Arlanda består. Troligen gör den det men man vet ju aldrig. Kolla med flygbolaget vad som gäller. Att stå i passkö i 2 timmar är ju ingen riktig höjdare men om ni kom som besökare kan det ta tid ibland.

Katarina: Jag har faktiskt inte checkat in i dessa själv check-in. Känner mig litet osäker på om jag skulle göra rätt plus att har man grönt kort måste det visas upp på Arlanda. Vet inte hur det fungerar med själv check-in. De hade faktiskt diskar med personal som checkade in som vanligt men de var färre än normalt. Min chef verkade uppskatta glasljusstaken. Hon är en person som är intresserad av olika kulturer och frågar mig rätt ofta om olika saker som har med Sverige att göra.

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det bra med säkerhetskontroller. Absolut. Men det börjar förta litet av det roliga med att resa - tycker jag. Framför allt då det blir så otroligt många timmar totalt när man reser. Att resa till östkusten som du gör är ju helt klart litet snabbare och enklare. Jag förstår fortfarande inte varför de inte tog mina fingeravtryck - hoppas det inte blir problem vid nästa inresa. Kram!

Tova: Välkommen hit! Nej, du måste inte vara gift med en amerikan men om du vill bo här permanent måste du ha ett grönt kort och det kan man bara få vid giftermål eller om man vinner ett grönt kort eller om en arbetsgivare söker det åt personen (då har man oftast haft ett arbetsvisum först och de kräver universitetsutbildning) eller om man har mycket pengar (0,5-1 miljon dollar) som man kan investera i ett företag. Skriv gärna till mig om du har fler frågor - mailadress finns under "Om mig".

Budgetresor: Jag jobbar vid ett college där jag jobbar på ett av kontoren. Just det kontoret sysslar med Distance Learning och jag har olika administrativa, tekniska och web-arbetsuppgifter.

Mimmi said...

Ja, jag bor i USA, har bott här i 14 år - har skrivit på din blogg tidigare, och tog för givet att du kom ihåg mig ;o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Jodå, jag mindes att du skrivit här tidigare men mindes tyvärr inte om du bodde här i USA eller inte. Är du Mimmi som skriver på SVIV? Har en känsla av det eller? Ledsen Mimmi att det blev litet oklart.

Mimmi said...

That's me - SVIV alltså! :o)

Anonymous said...

Om man är amerikansk medborgare och bor i sverige då är det inga som helst problem då behöver man inte regga sig eller nått.

Olssox said...

Det där med flyga till USA kan vara en intressant upplevelse. Vid senaste besöket frågade vi en av de anställda på flygplatsen vilken kö vi skulle stå i och blev ombedda att ställa oss bland US Citizens (vilket min fru är men ej jag). Efter en timmas köande och äntligen framme blir vi utropade för att vi ställt oss i "fel" kö men kunde lyckligtvis gå direkt till en tulltjänsteman och slapp börja om. Man undrar lite lätt varför det alltid finns så många olika åsikter bland de som jobbar där :)

Anne-Marie said...

Anonym: Nej, amerikanska medborgare går alltid i gräddfilen. Det är klart, kommer man som svensk medborgare till Sverige är det kanske litet lättare också. Fast USA har helt klart mycket tuffare passkontrollanter.

Magnus: Jag håller helt med dig. Verkar ju konstigt att din fru inte skulle kunna stå i kön för amerikanska medborgare. Om du har grönt kort borde du ju ha kunnat stå där också. Och det jag hört är att om man kommer med visum eller Visa Waiver kan "välkomnandet" ibland bli olika beroende på om passkontrollören är på bra humör eller inte. :) Vilket ju inte verkar riktigt klokt. Regler är regler och borde ju inte kunna tolkas på 100 olika sätt.