Tuesday, March 2, 2010

American cheese & string cheese

Det här blir litet fortsättning på matinlägget från igår. American Cheese - vad kan man säga om den här osten? Att den egentligen inte är en "riktig" ost - den kallas för "cheese product" eller "processed cheese", att den inte är särskilt god, och att amerikaner verkligen tycks gilla den här "osten".

För ett tag sedan ville jag prova och se hur den egentligen smakade. Kan meddela att den inte smakar som "vanlig" ost. Dessutom är den orange och säljs ofta i små paket med skivor som är inlagda i separata plast"fickor". Det hela känns väldigt amerikanskt. :)

Tydligen är den en favorit hos många amerikaner, både barn och vuxna. Den används som snack och ofta när man tillagar "grilled cheese sandwich" (ytterligare en amerikansk favorit). Som sagt, jag tyckte att den inte alls smakade som ost och den var helt annorlunda i konsistensen. Inget jag kommer att fortsätta köpa.

Ytterligare en amerikansk favorit är så kallad string cheese. Det är ost som säljs i runda "rullar" och osten går att skala i tunna band. Den är ofta gjord på mozzarella ost. Jag har nog smakat på string cheese men tyckte att det gick lika bra att köpa mozzarellaost i bit och skiva själv. Tydligen är string chesse en favorit hos barn som äter den som snack.

Jag ser fram emot att kunna äta litet svensk, fettsnålare ost när jag är där på besök. Imorgon bär det av - hoppas att jag kommer iväg som jag planerat eftersom de talar om snö och kallare väder. Greyhoundbussen måste komma i tid den här gången. :) Det är bara att hålla tummarna. Det kommer tyvärr att bli dåligt med tillgång till dator i Sverige. Får se om jag kan skriva någonting från Täby Biblioteks datorer.

Bilderna från sptimes.com och walmart.com

24 comments:

Saltistjejen said...

Ha en riktigt fin resa och "stay" i Sverige!
Ang ost så har du rätt. jag gillar den inte särksilt mycket den här amerikanska osten, däremot älskar dottern den. Hon gillar däremot itne svensk ost särskilt mycket utan föredrar den här smaklösa varianten. Sådana cheese strings hade jag inte sett innan jag såg dem just som snacks hos våra grannar. De gav det till sin son och då ville dottern prova. hon åt men tror inte hon var helt förtjust för hon åt inte hela. Å andra sidan var det en väldigt stor ostrulle.
Kram och njut av Sverige!!!

missj said...

De där "cheddarskivorna" finns det en variant av här i Sverige också, de säljs via Kraft Foods: http://www.matkompassen.se/produkt/24796/Cheddar-Ostskivor

Jag tror främst att de används till burgare.

em said...

Fast bor man i storstäder finns det, precis som här, ostaffärer där man kan köpa god ost. Du kanske kan hamstra om du besöker en större ort. De flesta ostar går bra att frysa.
Hoppas resan går bra och du får en perfekt Sverige semester.
Margaretha
som blir lätt nostalgisk när hon hör talas om Greyhoundbussar, som hon kuskat runt med.

Annika said...

Jaja, visst finns ostdiskar även här. men jag förstår att du, A-M, är bra begränsad där du bor. Trist. American cheese, den där gula, kan man lätt vara utan...
ICKY ICK!!
Stringcheese tycker jag är god däremot :-) Fick smak på den då K var liten och åt den som mellis. HIHI!
Då började jag också få upp ögonen för den. Numera köper vi aldrig stringcheese och jag äter inte mkt ost överhuvudaget. men schysst ost finns på nästan alla affärer, emn framförallt på Wegmans, Harris Teeter och Whole Foods.
LYCKLIG, LYCKLIG, LYCKLIG RESA!!!!!!!
HAVE fun!!!
Rubbet!!
Jätekramar!!!

Malin said...

Själv är jag inte så speciellt förtjust i ost. Mina föräldrar älskar ju lagrade ostar, men det är inte lika lätt att få tag på här i USA tycker jag. Även i ost disken är osten ofta skivad. Barnen älskar string cheese och även den där spray osten i kanna som man kan ha på kex. Skulle aldrig falla mig in att äta, men maken gillar det också, så han introducerade detta till våra barn.

Ha en trevlig resa och hoppas du får äta god ost i Sverige!

Lars Hultqvist said...

Visst är svensk ost mycket godare och smakrikare än amerikansk men inte tror jag den är magrare. Snarare tvärtom.

Trillingnöten said...

Jag tycker att string cheese är perfekt att ta med till barnen när de ska ha ett snack som är lite nyttigare (och inte som du skrev i ett tidigare inlägg om den där "frukten" i påse)...den där amerikanska gula osten är lite speciell...jag vet faktiskt inte om jag tycker om den eller inte. Den är mycket speciell :) Det finns mycket godare ost!

Anonymous said...

Saknade också "svensk" ost när jag var i USA!

Men något amerikanskt jag aldrig testat så är det peanutbutter & jam-sandwich. Det låter inte gott men det kanske är dt då det är så populärt?

Stor kram!

Ferferi said...

Hoho vad roligt att läsa. Det känns minst sagt som två olika världar när jag jämför USA med Frankriker. Här går inte en dag utan att jag äter en god och riktig fransk ost.

http://cheriferferi.blogspot.com/

Anonymous said...

couldn't agree more Swedish cheese is sooooooo gooooood.

Anna said...

Hej, hamnat pa din sida av slump. Vill bara saga hej fran Washington DC!!! hur ar det darborta vid vastkusten? Har i DC har det borjat visa lite var tecken. ;-)

Budgetresande said...

Amerikansk skräpmat helt enkelt :) Det var mycket sånt där i affärerna i Spanien också.

Malin said...

Hoppas du har det bra på din resa!
Min yngsta älskar stringcheese (och jag måste erkänna att jag tycker också om den) och den var perfekt att ta med som mellanmål åt honom (och äpple som fanns färdigskuret och förpackat i påsar i affären). Det är faktiskt saker jag gärna skulle haft här i Sverige.

Elin said...

Det finns de som påstår att amerikansk ost är preparerad med tillsatser som gör folk konstigt feta. Samma sak med kött som lär vara fullt med hormoner.
Om det är så får vi nog aldrig veta men det är en intressant teori.

Freedomtravel said...

Känns väldigt amerikanskt... Jag är nog inte så orolig för vad det innehåller, men speciellt gott ser det ju inte ut...

Anna, Fair and True said...

Har du sett gogurt då? Yoghurt i en lång plastgrej, du vet som man åt isglass som liten. Alla produkter i USA, särskilt för barn, är liksom "on the go".

Anne-Marie said...

Saltis: Jag tror att många barn gillar just string cheese. Det verkar vanligt här i USA att det äts som snacks. Din dotter blir väl en "riktig" amerikan med sitt ostval. :) Eftersom jag inte alls mår bra av att äta ost när jag är förkyld blev det knappt några svenska ostar. Tyvärr. Kram!

Missj: Intressant att höra att skivorna finns även i Sverige. Jag tror de används för hamburgare rätt ofta här i USA men många köper och äter som vanlig ost.

Margaretha: Jag visste faktiskt inte att man kunde frysa ostar. Tack för det tipset. Får se om jag kan göra en liten "ostutflykt". :)

Anne-Marie said...

Annika: Du har ett helt annat utbud av affärer, det är bara att konstatera. Jag blir litet trött ibland på bristen av mat och annat man vill handla. Vore kul att kunna gå ut och handla och inte vara hänvisad till 1 eller 2 affärer. Resan blev litet konstig eftersom jag åkte på en dunderförkylning, men sådant händer ju ibland. KRAM!

Malin: Ost i sprayform! Oh my god. :) Och givetvis finns det i USA, var annars. Det låter mycket främmande att äta ost i den formen. Som jag skrev i en annan kommentar blev det inte så mycket ost i Sverige eftersom jag inte alls mår bra av det när jag är förkyld. Men det blir väl fler resor.

Lars: Intressant. Har aldrig sett till exempel 10% och 17% här i USA. Har du några tips på magra USA-ostar?

Trillingnöten: Det verkar som om string cheese är poppis. Även hos icke-amerikaner. Jag tror det var Annika som skrev om frukten - jag har inte skrivit om den.

Anne-Marie said...

Maria: P&B sandwich är STORT i USA. Jag har nog heller aldrig provat men folk här i USA älskar den typen smörgås. Stor kram!

Ferferi: Välkommen hit! Kan tänka mig att du har ett fantastiskt utbud av ostar i Frankrike. Måste vara härligt. :)

Anonmym: Svenskar ostar verkar poppis.

Anna: Välkommen hit! Igår när jag åkte buss från Sacramento till Mt Shasta var det nästan sommarlikt kring Sacramento. Här i Mt Shasta är det fortfarande bara början på våren.

Budgetresande: Det finns hur mycket skräpmat som helst i USA. Skrämmande faktiskt.

Anne-Marie said...

Malin: Jag antar att string cheese är en vinnare. :) Jag kanske får köpa en rulle snart. Kan tänka mig att det är poppis när man har barn.

Elin: Jag tror du kan ha rätt. Folk är sjukligt feta här i USA och det måste ju bero på underliga tillsatser i maten och en massa skräpmat. Den svenska maten måste vara litet bättre eftersom jag såg väldigt få överviktiga personer nu när jag var där.

Freedomtravel: Jag tror det varken ser gott ut eller är särskilt nyttigt. Inte den orange osten i alla fall som är en "Cheese product" - vad nu det är.

Anna: Gogurt?! Nej, det har jag inte. Ytterligare en onödig sak låter det som. Ja, vad skall man säga. :)

Martina Åkerman said...

Jag vet inte om nån kommer ihåg men när jag var liten och bodde i Sverige, så fanns något som hette Raketost.
Det var en klassisk mjukost som var förpackad i ett vaxat papprör. Osten sköts upp ur röret och skivor av osten gjordes med vidhängande snöre.
Jag vet inte om den finns fortfarande, men den var inte heller särskilt god...eller hur?

Lars Hultqvist said...

Raketost var en underbart god mjukost. Kan inte förstå att de slutade tillverka den

Lars Hultqvist said...

Anne-Marie,

10% fett i ost. Nej, jag kan inte rekommendera någon sådan ost. Om det är vad du letar efter så tycker jag salladsblad och gurka är ett bättre alternativ.

Det är som med öl. Vissa människor vill dricka light-öl för att det är så mycket kalorier i öl men då är det bättre att dricka riktigt vatten i stället för vatten med öl-etikett.

Anne-Marie said...

Martina: Minns inte den osten så kan inte ge något utlåtande. :)

Lars: Du saknar uppenbarligen Raketosten. Jag gillar ost så det är anledningen till att jag inte vill äta en alltför fett"rik" ost. Minns att 10% kändes litet torr. 17% däremot var helt okej.