Wednesday, January 28, 2009

Lära sig nya saker

Att flytta till ett annat land och en annan kultur är en stor omställning på många sätt. Vissa saker är uppenbara medan andra är mindre och tar tid att lära sig.

När jag satt på bussen på väg hem tänkte jag på en del av dessa skillnader:

- När man åker buss i Stockholm signalerar man att man vill gå av närsomhelst mellan två hållplatser och bussen stannar vid hållplatsen. Här i mina trakter (det är säkert annorlunda i storstäder i USA) signalerar man och då stannar bussen just där. Jag gjorde det misstaget i fredags. Vi hade släppt av en person och nästa stopp var där jag skulle kliva av. Jag var ju van vid hur jag gjorde i Stockholm och tryckte på "stoppknappen". Bussen stannade med en gång och jag fick säga att jag skulle gå av vid nästa "hållplats". Nu vet jag det.

- När kassörskan säger "Hi, how are you?" förväntas man egentligen inte att säga något. Det trodde jag i början. Numera säger jag "Fine, how are you?" och hon svarat något. Det skall inte vara några långa utläggningar om hur man egentligen mår. :)

- Om man går förbi någon i en gång i en affär hör det till god ton att säga "Excuse me." Överhuvudtaget säger folk "excuse me" i alla möjliga sammanhang - det är en del av kulturen här.

- Om man ser någon komma bakom sig hör det också till god ton att stanna upp och hålla upp dörren för den personen. I Stockholm verkar det tyvärr vara litet mer ovanligt och det har hänt flera gånger att jag fått en dörr i ansiktet. Amerikaner verkar faktiskt vara litet mer hänsynsfulla och hövliga.

- När man kör bil kan man svänga till höger även om det är rött i en korsning. Givetvis måste man lämna företräde åt bilar som har grönt. Eftersom jag aldrig körde bil i Sverige kan jag ju inte alla trafikregler men det är väl ändå inte något man kan göra i Sverige?

- När man beställer mat på restaurang gäller det att snabbt komma på vad man vill ha eftersom det oftast finns många olika varianter. Smörgåsar är ett bra exempel - det finns många olika sorters bröd, osttyper, om man vill ha "allt" (lök, sallad, tomat, senap, majonnäs osv) eller bara vissa.

Listan skulle kunna bli lång. Det här var bara några saker som jag lärt mig sedan jag kom hit.

15 comments:

Anonymous said...

Det där med dörrar känner jag igen! Efter ett år i USA kom jag tillbaka till Sverige och kunde inte för mitt liv förstå varför ingen man kom springande och öppnade dörren för mig, när jag närmade mig!! :-)

Annika said...

Japp, dörrar är en klassiker, och sen det där buffliga på t-bana och bussar hemma.
Man kan lugnt säga att det är artigare här vad gäller nästan allt.

Jag gillar det där att man får svänga höger på rött. Tycker det är så vettigt.

Excuse "me-andet" är ibland lite jobbigt, och fortfarande efter alla dessa år undrar jag ofta varför man säger så...ibland bara när man passerar varandra. Jaja...

Ang restaurang, en annan skillnad är att om man beställer läsk är det liksom bottenlöst. Beställer du en cola kanske du dricker två, eller så mpnga du vill. men man betalar bara för en. Gillar!!
OCH så gillar jag att servitörerna alltid kommer tillbaka och hör sig för om maten smakade bra. OCH att det går så snabbt att få notan när man ätit upp (oftast).

KRAMIS!!

Anonymous said...

Jag håller med och jag skrev om vissa av dessa fenomen i denna post på min blogg: http://larshultqvist.wordpress.com/2008/09/25/the-southern-charm/

Tyvärr så tror jag att vissa av mina svenska kontakter i Sverige kan ha tagit illa upp avseende vissa av mina jämförelser.

Trots att jag endast bott här i 2 år nu så tror jag att jag skulle reagera på bristen på hyfs och artighet som råder i Sverige, när jag gör mitt nästa besök.

Anonymous said...

Kan inte annat än att hålla med efter 1 år här i Colorado tycker jag att alla är mycket trevligare och artigare vad gäller allt och att restaurangerna i Sverige inte annamat att komma självmant med notan är för mig ett stort ?????

annis62.bloggspace.se

Anne-Marie said...

Fransyskan: Har nog inte varit med om direkt att män håller upp dörrar för mig här i USA utan det verkar vara en generell inställning här att man inte slänger dörren i ansiktet på den som kommer bakom. Svenska män gjorde nog det förr men i och med jämställdhets"revolutionen" skulle det vara lika.

Annika: Jag tänkte en hel del på det när jag var i Stockholm senast, dvs att folk inte är särskilt hänsynsfulla. Visst finns det undantag men i största allmänhet är det litet buffligare. Jag har nog inte riktigt kommit in i att säga "Excuse me" i alla möjliga sammanhang. Kan nog hålla med dig om att det känns litet överdrivet ibland faktiskt. Restaurangerna har helt klart en bättre service här. Man känner sig helt enkelt mer omhändertagen. :) KRAM!

Anne-Marie said...

Lars: Skall kolla ditt inlägg. Trist om folk inte kan ta det. Det är ju inget personligt utan bara en kulturell skillnad. Jag märker en stor skillnad så du kommer säkert också att märka det när åker till Sverige nästa gång.

Annis: Restaurangvärlden är ett bra exempel på att servicen är bra mycket bättre här än i Sverige. Skulle kanske inte skada med ett studiebesök här i USA från några restauranger i Sverige. :)

Caroline Wood said...

Jag gillar verkligen din blogg. Jag läser så fort jag får tillfälle . Jag är nygift med en kille från Detroit och har fullt upp med att ansöka om visum så att jag kan få komma över till USA igen och vara med min kärlek..Under tiden så är det ganska roligt att kunna läsa din blogg och längta tillbax keep up the good work =) // Caroline

Anonymous said...

Det där med att svänga till höger när man har rött ljus gäller inte i alla stater i USA...Kom i håg att alla stater har sina egna lagar.

Anna @ Amerikana said...

Hej!

Jag har skapat ett litet forum som jag kallar Smågodis (http://smagodis.getforum.org) för svenska tjejer bosatta i Nordamerika eller intresserade av USA/Canada i allmänhet och kanske planerar att resa eller flytta hit. Till skillnad från SWEA och Svenska Mammor, så är det gratis.

Jag fick idéen då jag dagligen läser svenska bloggar från USA, där vi alla delar med oss av tips och information i kommentar fälten, men eftersom inte alla har en blogg så kommer ett forum till bra användning. Namnet Smågodis,
eftersom vi saknar lösviktsgodis och att det är helt enkelt ett forum med lite gott & blandat!

Själv bor jag i Californien med min man och dotter och har
bott i Canada och USA i snart 12 år.

Om du har en blogg och tycker att Smågodis Forum låter kul,
informera gärna dina läsare så vi kan nå så många svenska tjejer i USA och Canada så möjligt! Och har du ingen blogg, så skicka email eller skvallra om Smågodis till dina svenska kontakter!

Tack för hjälpen och jag hoppas att vi alla kan knyta lite
kontakter, få lite tips och idéer!

Kram,

Anna

Forum - http://smagodis.getforum.org

Blogg - http://www.thethriftystylist.blogspot.com/

Anonymous said...

Anonymous,

Att svänga höger vid rödljus efter 'complete stop' gäller i ALLA USA:s 50 delstater inklusive Washington DC, Guam och Puerto Rico, om inte en trafikskylt uttryckligen anger annat.

Anne-Marie said...

Caroline: Tack! :) Vad roligt att höra att du har chans att komma till USA och att du träffat din "prins". :)

Anonym: Jag var inte säker på exakt hur reglerna är men Lars kunde de så jag antar att det är högersväng som gäller. :)

Anna: Skall kolla in din hemsida och blogg. Tack för din information. :)

Lars: Bra att du visste eftersom jag inte gjorde det. :)

Anonymous said...

Jag var tvungen att kolla upp detta för jag visste inte själv. Sedan 1980 så gäller det i samtliga USA:s delstater (SAMT Washington DC, Guam och Puerto Rico, jag skrev 'inklusive' och det kan låta fel).

Men anonymous kanske inte har varit i USA sedan 1980 :-)

Anonymous said...

I New York City är det tvärtom mot de flesta andra stater i USA när det gäller högersväng vid rödljus. Det är förbjudet om det inte finns en skylt vid korsningen som tillåter det. Bara en liten varning...

Anonymous said...

yupp, I NY city får du INTE svänga, och så är det faktiskt i många storstäder...........

Anonymous said...

Alles richtig so