Friday, July 11, 2008

Handla mat


Jag var inne i Mt Shasta idag och handlade mat. Det brukar bli så att jag åker en gång/vecka och handlar det jag behöver.

Trots att Mt Shasta är en liten ort har vi sammanlagt fyra mataffärer. En stor som heter Ray's och som har affärer även på andra orter. De andra affärerna är mindre och två är till och med hälsokostaffärer. Många som bor i Mt Shasta området är hälsomedvetna. Här i USA har hälsokostaffärer oftast mycket mat förutom kosttillskott. De affärerna som finns här säljer allt man behöver och det mesta är "organic". Det innebär att varorna uppfyller vissa krav.

Även när man handlar mat finns det skillnader jämfört med Sverige. En skillnad är att man inte packar varorna själv i kassar utan det är ofta skolungdomar som är anställda att göra det. I början tyckte jag det var konstigt att inte själv packa mina varor men nu är det naturligt att någon annan gör det. Ibland önskar jag att det var som i Sverige eftersom ungdomarna ofta lägger t ex tomater och frukt längst ner i påsen och sedan tunga saker ovanpå. När jag var i Sverige senast minns jag att jag nästan glömde bort att jag själv skulle packa matkassarna. Det fanns ingen som gjorde det. :)
Man betalar heller inte för kassar. Ibland kommer jag ihåg att ta med mig egna kassar men det är inte alltid det blir av. Tar man med sig egna kassar får man ett avdrag i kassan.

Ungdomarna som packar kassar hjälper också ibland kunder till deras bilar. Ungdomarna kör vagnen och hjälper till att lasta in kassarna i bilen. Oftast är det äldre personer som blir hjälpta men de har även frågat mig några gånger. Men än så länge kör jag min vagn själv. :)

Skönt med helg nu efter ytterligare en intensiv arbetsvecka!

Bilden visar Ray's affär i Mt Shasta - från Ray's hemsida

2 comments:

Saltistjejen said...

HAha, detta är en sak jag itne gillar med USA faktiskt. Visst det skulle kunna vara bra att få hjälp att packa sina matkassar, men tycker som du att de ofta packar helt konstigt. Inte så att tunga saker kommer i botten. Desdsutom kan de packa en påse jättetungt och en annan lätt.
OCH det tar dessutom ibland längre tid än om man skuile packa själv. Detta gäller i de affärer där deet är kassören/kassörskan som packar varorna. Istället för att jag skulle packa medan hon/han slår in varorna så tar detta extra tid efter att alla varor är inslagna. Hm, näe jag gillar att packa själv faktiskt.... gnäll gnäll... ;-)

Hoppas du får en skön helg!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag håller helt med dig! Jag har packat mina kassar själv några få gånger och alltid fått litet konstiga blickar. Varför ömtåliga saker nästan alltid läggs i botten och den ena kassen är supertung medan den andra har bara några få saker är fortfarande ett mysterium för mig. :) Visst skulle det gå fortare att packa själv om det är kassören/kassörskan som packar. Att komma som amerikan till Sverige måste bli en "kulturchock" :) - att behöva packa kassarna själv.

Ha en fin helg!