Monday, May 5, 2008

Marken gungade

Jag bor i en jordbävningsstat. I förra veckan gungade faktiskt marken här i Weed.

Runt 20-tiden på kvällen satt jag framför datorn på jobbet och kände helt plötsligt hur marken gungade. Jag trodde först att jag inbillade mig men efter några minuter kom en av lärarna som undervisade den kvällen in på mitt kontor och undrade om jag känt något. Det hade jag ju.

Det visade sig vara en jordbävning som uppmätte 5.2 på Richter-skalan. Alltså inget riktigt stort skalv men ändå tillräckligt kraftigt för att kännas även här i Weed, ca 9-10 mil bort.

Det finns risk för jordbävningar i hela Kalifornien. Vi som bor i den allra nordligaste delen upplever väldigt få jämfört med de som bor längre söderut. Jag hade bara upplevt en jordbävning här tidigare för flera år sedan.

I Sverige är vi ju förskonade från jordbävningar (förutom väldigt små skalv som knappt känns) men här i USA är det inte alls så ovanligt. Överhuvdtaget verkar det litet "oroligt" på många håll just nu - inte bara med jordbävningar utan i största allmänhet. De senaste dagarna har staten Arkansas drabbats av flera tornados, det är fortfarande stora översvämningar i Mississippi-området, South Dakota hade en väldig snöstorm för några dagar sedan.

Äntligen tycks sommaren i alla fall ha kommit till Mt Shasta området. Idag var det riktigt varmt och soligt. Tydligen skall värmen hålla i sig. Det är verkligen på tiden.

2 comments:

Saltistjejen said...

Oj jordbävning! Det verkar så läskigt, men samtidigt är jag fascinerad av hela fenomenet. Bara det inte handlar om stora skalv, utan lite mindre där inga blir skadade.
Skönt att höra att våren kommit till er nu!
kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag kan inte påstå att jag gillar jordbävningar men de är intressanta att läsa om. Jag gick flera geologikurser på skolan och det var väldigt spännande att läsa om vulkaner (jag bor ju vid foten av en vulkan), jordbävningar osv. Som svensk är man ju inte precis van vid detta.