Friday, April 7, 2017

Stockholm

Återigen befinner sig Sverige och nu även Stockolm i rampljuset. Det var inte länge sedan.

Jag möttes av stora rubriker i morse att en lastbil skapat totalt kaos och tragedi mitt i Stockholm utanför Åhlens. Ett obehagligt mönster tycks finnas med lastbilsattacker i olika europeiska storstäder. Nice, Berlin, London och nu Stockholm.

Det finns ingen anledning att gå in på detaljer eftersom TV och tidningar berättar. Vi som bor utomlands kunde i alla fall följa livesändningen via SvT utan att mötas av att man blockerat beroende på att vi har utländska IP-adresser.

Jag vet inte hur många gånger jag har gått på Drottninggatan just vid Åhlens. Och den platsen är ju även en knutpunkt för tunnelbanan. Många fick gå hem från sina arbeten idag (igår i Sverige) eftersom kollektivtrafiken stod stilla. Drottninggatan är trevlig just för att man kan promenera utan att behöva ha bilar precis inpå sig.

Nu får vi se vad som händer i Sverige och om det blir andra sätt att hantera de problem som finns. Förhoppningsvis kan man ha ett öppet samtal och ventilera alla olika frågeställningar och inte “stänga av" bara för att det känns litet utmanande.

Jag föddes i Stockholm och bodde på Kungsholmen tills jag var 1,5 så det känns litet mer personligt det som hände idag. Och tills jag flyttade till USA bodde jag i Enebyberg i Danderyd i många år och sedan i Sollentuna så jag är en stockholmare.

Kom att tänka på Orups sång idag om Stockholm som har blivit kallt. Idag kanske det blev litet extra kallt.Stockholm är en av världens vackraste städer och kallas med rätta för Nordens Venedig. Även om jag inte skulle vilja bo i Stockholm om jag flyttade tillbaka till Sverige finns det inget tvivel om att Stockholm är fantastiskt vackert med allt sitt vatten och sina gamla, fina byggnader.

18 comments:

Marina said...

Visst är det otäckt - och ofattbart - att det hemska kryper närmare och närmare...

Äventyret framtiden said...

Dessvärre har det varit väntat att någonting liknande skulle hända. Vi har våldet i vår närhet nu.
I början av veckan hände förfärliga saker i St. Petersburgs tunnelbana, fastän inte en lastbil var med där. Utan en bomb.
Det finns inte så mycket att orda om det förfärliga, för orden faller så platt i sammanhanget. Det är bara för hemskt.
Det viktiga är att gå vidare och leva som tidigare. Vi kan inte låta oss skrämmas till något annat, vilket IS-gänget vill.
Jag läste på fb att ur allt detta eländes elände så har det vuxit fram en mänsklighet och solidaritet människor emellan i Stockholm som märks mera nu än före terrorattacken. Folk tar hand om varandra på annat sätt än tidigare.
Ha det gott och var rädd om dig!

Gunnel said...

Det känns onekligen lite overkligt när ondskan kryper så nära. Tyvärr var det väl knappast oväntat.

Channal said...

Så fruktansvärt! Förbannade ynkrygg som mördar oskyldiga människor. Vi lever i ett demokratiskt land som vill hjälpa andra. Vi har inte varit med i ett krig sedan 1809. Gäller att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt.

KRAM Anna

Steel City Anna said...

Älskar den låten av Orup. Inte länge sen det hände i London. Nära mej förstås, båda dessa två händelser. Geografiskt och i hjärtat.

Anonymous said...

Hej

Folk har tagit tillbaka stockholm med kärlek. Har
hyllat offren otroligt vackert. Och hyllat polisen ,
som kämpar mot det onda. Hyllning en polis hade en
ros framför pistolen. Enormt, samt dekorerat polisens bilar med blommor. Har aldrig setts förut i värden. Stockholm går före och blir trend sättare.
Otroligt stort. Imponerad efter detta hemska. Det finns
mycket kärlek.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Ja, det känns otroligt kusligt men tyvärr var det nog väntat, bara en tidsfråga.

Det som gör mig arg är Sveriges slappa förhållningssätt till extremister. Pratar man öppet om det anses man vara en rasist. Vi skall ta emot utlänningar som kommer hit fastän de hatar hela vårt sätt att leva och vill underminera demokratin, mörda våra medborgare. Vi ställer inga som helst krav på assimilation utan låter dem skapa parallellsamhällen där de får fortsätta leva efter sina egna lagar och seder som bland annat innehåller en enorm mängd hedersförtryck mot barn och kvinnor. Vi skall vara så toleranta i Sverige och därmed blir vi ett drömland, en grogrund för terror. Ett städbolag i Märsta kopplat till attentatsmannen har tydligen genom bluff fakturor lyckats skicka c. 40 miljoner kr. till IS för att finansiera terrorism.

Kram, Anneli

Annica said...

Först, tack Anneli här ovan! Du har så rätt i det du skriver.
Vidare, den gripne 39-årige mannen hade inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Han skulle ha utvisats för länge sedan men hållit sig undan. Varför skickas inte alla som utvisas genast ut ur landet - innan de hinner gömma sig? Den aktuella personen är ju verkligen inte den enda som hållits/håller sig undan.
Nu pratar politikerna om åtgärder och hårdare tag och om terroristlagar som ska skärpas, men det ekar tomt. Det är samma gamla skåpmat som man hört förr. Det här har ju varit aktuellt så länge men ingenting har gjorts. Det är vanlig politisk mundiarré.
Och när Löfven (med flera) säger att terroristerna aldrig kommer att vinna så tänker jag: "För varje oskyldig människa galningarna dödat eller skadat så har de ju vunnit. Med deras sjuka tankesätt är varje attentatsoffer i alla fall en delseger."
Tyvärr kommer dessa tokprogrammerade dödsrobotar att fortsätta med sina fruktansvärda handlingar. Det här är bara början. Lilla, godtrogna och floskelrika Sverige med sina öppna dörrar och hjärtan har fortfarande inte fattat allvaret.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Det är tur att man inte vet vad som kan hända. Det finns så mycket konstigt i världen och mer än vad de flesta människor vet om.

Anne-Marie said...

Karin: I Sverige har det väl bara handlat om en tidsfråga, inte en “omfråga".
Det händer saker så ofta numera att det är svårt att hänga med tycker jag.
Nej, ord känns överflödiga på något sätt.
Absolut att man skall gå vidare och fortsätta med sitt liv och göra så gott man kan.
Stockholm kan verkligen behöva litet mer hjärta och känsla. Min upplevelse av min gamla hemstad är att den känts rätt hård och kall under lång tid. Inte bara de senaste 2-3 åren utan mycket längre än så. När man inte bor där ser man sådant vilket jag har gjort när jag kommit på besök.
Ha det gott Karin!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tror att de flesta i Sverige undrade hur länge det skulle dröja innan något hände. Har sett många sådana kommentarer på Facebook till exempel.

Anne-Marie said...

Anna: Det har hänt många gånger nu de senaste 2-3 åren med attacker på olika håll i världen. Jag läste att de hittat en bomb i Norge som en 17-åring påstods ha.
Såg bilder på manifestationen på Sergels Torg. Vackert och mäktigt.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Minns när Orups låt kom och att den gick varm hemma. :) Nej, det var inte länge sedan London skakades av en attack. Och så Stockholm nu. Jag är tacksam att jag inte bor i en storstad.

Anne-Marie said...

Hej Anonym:
Jag har sett bilder och filmsnuttar med blommor, polisbilar och en stor manifestation idag på Sergels Torg.
Polisen kan verkligen behöva all uppmuntran de kan få med tanke på hur deras arbetssituation är och har varit en längre tid.
Bra att man i Stockholm vänt det hela till att visa kärlek och medmänsklighet.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Absolut att det var väntat. Och det som hände i Rinkeby till exempel alldeles nyligen visar ju också på att det har varit laddat.
Sverige har ett mycket märkligt förhållningssätt till extremister. Framför allt svenskar som stridit för IS och sedan kommer tillbaka och inte blir straffade (vad jag läst i alla fall).
Jag såg ett par videor via SvT alldeles nyligen om dessa parallellsamhällen som finns i till exempel Stockholms förorter och där människor inte vågar ge sig ut utan att känna sig hotade. Har du läst/hört om Tino Sanandaji som har skrivit en bok som blivit en storsäljare? Massutmaning heter den. Han talar bland annat om detta på sin FB-sida.
Jag tror att det finns så mycket mer bakom det som sker (som vi “pratat" om tidigare) och att vi bara ser en bråkdel av vad som egentligen pågår. Samma sak här i USA och över hela världen.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Visst skriver Anneli klokt. :)
Jag läste för inte så länge sedan om det mycket stora antalet människor som gått under jorden i Sverige efter det att de inte fått uppehållstillstånd beviljade. Detta är människor som troligen kommer att komma in på en brottslig bana eftersom de inte kan försörja sig och lever “under jord". Mycket skrämmande tycker jag. Och polisen och domstolar påstår att de inte kan hantera alla dessa. Problemet var ju att så många släpptes in på en gång den där hösten 2015 när jag var i Sverige.
Jag håller med dig helt och hållet. Det är “talking heads" som bara upprepar tomma ord. Om ett par veckor har det här lagt sig och så fortsätter man troligen som tidigare.
Löfven borde nog egentligen avgå och samma gäller hans “anhang". Även om jag sitter på andra sidan Jorden följer jag en hel del av vad som händer i Sverige och det är ofta patetiskt att se hur de beter sig.
Svenskarna har tyvärr “hjärntvättats" av både politiker och media att det är fult att säga ifrån och vilja ha ordning och reda i landet. Ingen vågar riktigt stå upp emot denna programmering tyvärr. Det finns några få men det skulle verkligen behövas fler.
Kram!

Rebekah said...

Finns inte mycket att tillägga här. Ju närmare den blanka terrorn kommer, desto värre känns det. Nyheten poppade upp på min telefon (BBC var först, den här gången). Jag gick in på Twitter och följde det hela. Tyvärr fick jag se bilder som jag har svårt att få bort från näthinnan.

Stockholm och Sverige kanske har blivit lite kyligare ... jag vet inte ... jag har tyckt det, men samtidigt så värmde det hjärtat att se hyllningarna till alla blåljusarbetare.

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag hörde om attacken på morgonnyheterna på TVn - brukar titta på väderprognosen och då pratade de om detta.
Det var ju helt dominerande under några dagar med rapporteringen.
När jag skrev inlägget hade inte alla hyllningar och manifestationer skett. Mycket positivt att polisen fick så fin uppmärksamhet. Det behövs efter allt som varit med upplopp, bilbränder och annat “elände".