Monday, April 17, 2017

Kalifornien vill bli ett eget land

Alla känner väl till Brexit och den omröstning som ledde fram till beslutet att UK planerar att lämna EU. Jag vet inte om Calexit är lika känt men det finns en rätt stor rörelse här som vill att Kalifornien skall bli ett eget land och lämna USA.

Rörelsen fanns redan innan valet men tog verklig fart efter valet i höstas. Hur det rent praktiskt skulle gå till har jag ingen aning om eftersom det skulle bli väldigt märkligt om folk var tvungna att ha pass för att till exempel resa till närliggande stater. Många skulle troligen bli fast i denna stat som är stor nog och har en “tillräckligt" stor befolkning och ekonomi för att kunna bli ett eget land. Tydligen finns det flera olika rörelser som vill bryta loss Kalifornien från unionen och gå sin egen väg. Jag tvivlar på att det kommer att hända men man vet aldrig.
http://www.latimes.com/politics/la-pol-ca-california-secession-20170416-story.html

Medan jag skrev detta inlägg såg jag att en av ledarna för kanske den mest aktiva rörelsen “Yes California" ger upp det hela och flyttar till Ryssland! Jaha, det var ju en intressant tvärvändning. Kalifornien och Ryssland är nog så långt från varandra som man kan komma när det gäller sätt att se på olika saker. :)
http://www.businessinsider.com/calexit-leader-louis-marinelli-russia-2017-4

Jag tycker nog att den rörelse som finns här i nordligaste Kalifornien är mer intressant och den har väldigt många år på nacken. State of Jefferson som består av några counties i nordligaste Kalifornien och sydligaste Oregon. Den idén har funnits sedan 40-talet och lever kvar här i allra högsta grad. Jag skrev om denna möjliga 51 stat här.
http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/09/en-ny-stat-dar-jag-bor.html
Och jag ser att länken till hemsidan om State of Jefferson i mitt inlägg från 2013 inte fungerar utan går till en annan sida. Den här verkar fungera bättre: http://soj51.org/

Man ser flaggan för State of Jefferson där jag bor. Och för ett par år sedan röstades det om man skulle stödja utträdet ur Kalifornien men det hela verkar ha stannat av en del sedan dess. Den del av Kalifornien som State of Jefferson täcker tror jag skulle “må bra av" att lämna denna jättestat eftersom beslutsfattarna i Sacramento inte har en aning om hur det är här.

Nu måste jag ju bara som avslutning berätta att jag fick en mindre överraskning när jag kollade min post idag. Där låg ytterligare intyg från IRS!!! Tror att det var de som jag borde ha fått för kanske 1,5 månad sedan och som aldrig kom. När jag först ansökte hade jag bett om ett intyg. Kvinnan jag pratade med i slutet av februari sade att hon skulle ställa ut 2 “just in case". Jag hade redan fått två för litet drygt en vecka sedan och idag kom ytterligare två. Nu har jag alltså fyra intyg. :) Ja, ketchupflaskeeffekten verkar ha satt igång. I morgon skall jag skicka dessa till Sverige och Skatteverket.

12 comments:

Marina said...

Ja, det är mycket på gång runt om i världen just nu, frågan är vad som händer och hur det blir...

Channal said...

Jag ser mig som världsmedborgare! Om alla gick hem och älskade sina familjer och stod upp mot orättvisor och värnade om miljön. Ja, då skulle jag vara stolt över att vara människa vår planet.

KRAMAR Anna

Steel City Anna said...

Intressant att lasa om, detta hade jag inte koll pa. Dessa isolationistiska tendenser overallt. Inte min melodi men det ar bara att forsoka hanga med i svangarna och forsoka gora nat bra av sitt eget liv i denna osakra varld.

Äventyret framtiden said...

Mycket intressant. Allt är nytt för min del också.
Det uppstår lite överallt detta fenomen, att allt flera vill bli självständiga stater.
Troligen är det en utvecklingsfas mot något annat, det är ju kaos lite varstans i dagens läge.

Anne-Marie said...

Marina: Man kan inte hänga med i allt som händer. Och jag vet inte ens om jag tror på mycket som påstås hända. För att verkligen veta får man nog vara på plats vilket givetvis inte går.

Anne-Marie said...

Anna: Det vore ju det allra bästa om människor tänkte som du. Tyvärr verkar många vara upptagna med väldigt ointressanta saker som att fokusera på vem som skiljer sig från vem och vem som hade på sig vad vid någon gala.
Kalifornien är en märklig stat på många sätt och skiljer sig från många andra av USAs stater med tanke på de lagar och förordningar som finns här. Jag tror inte att staten kan bryta sig loss men tydligen är många less på att vara en del av USA.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Du har ju Brexit på gång hos dig så inte så lätt att hänga med vad vi håller på med på andra sidan jordklotet. :) Det verkar som om de rörelser som finns får fler och fler anhängare och de tycks ha liknande mål. Det vore skönt om man kunde ha sin egen lilla “bubbla" och vara helt oberoende av alla andra. :)

Anne-Marie said...

Karin: Vad bra att jag kunde dela med mig litet “ny" information. :)
Det är nog ett fenomen som finns över stora delar av världen att både människor och stater vill bli självständiga.
Ja, det känns litet “svajigt" när man hör talas om hur utvecklingen är på olika håll i världen.

Annika said...

Det lär väl knappast bli av, även om jag kan fatta, haha.
Hade inte hört om det heller. Däremot vet jag att min del av Virginia vill göra sig till egen stat, New Dominium. Slå sig ur resten av VA. Men det lär knappast bli ngt av med det heller.
Själv lever jag på, försöker att göra det bästa av här och nu. Fastar fortfarande från det mesta i politiken, och kanske fortsätter jag så ...
Kramar

Anne-Marie said...

Annika: Nej, jag tror inte heller att Kalifornien skulle få lämna USA. Den här staten lär vara den femte eller sjätte största ekonomin i världen så det tror jag inte DC skulle gå med på. :)
Jaha, det visste jag inte att din del av VA ville bli en egen stat. Det verkar finnas en del rörelser som har det målet över hela USA.
Absolut, fasta är bra. :) Jag tyckte mest det var intressant med Kalifornien eftersom UK går igenom sin Brexit och State of Jefferson tycker jag faktiskt vore en bra idé eftersom den här delen av Kalifornien skiljer sig så mycket från övriga staten.
Kramar!

Annica said...

Kalifornien skulle säkert klara sig bra på egen hand. Men USA släpper inte CA. Den staten är för betydelsefull.
När vi i Norrbotten känner oss mobbade och/eller negligerade av resten av Sverige så påpekar vi kaxigt att utan Norrbotten skulle moder Svea inte klara sig. Vi exporterar malm, vattenkraft, skog. Och duktig arbetskraft. Dessutom erbjuder vi vacker, orörd natur och tystnad för stressade storstadsbor. Icke minst. ;)
Kram från fina norr!

Anne-Marie said...

Annica: Jag tror också att Calexit-rörelsen inte kommer att lyckas även om Kalifornien kanske skulle kunna bryta sig loss pga alla resurser, jordbruket osv.
Alla i Sverige verkar ju bara vilja bo i Stockholmsområdet så det är bra att ni blir litet kaxiga ibland i Norrbotten. :) Stockholm skulle inte klara sig utan det ni har.
Kram från lilla Weed!